»

Quanta toži AMD zaradi neustreznih grafičnih čipov

Bloomberg - Tajvanski proizvajalec računalnikov, prenosnikov in druge elektronske opreme je vložil tožbo zoper AMD, v kateri jim očita dobavo neustreznih grafičnih čipov, ki so jih potem vgrajevali v prenosne računalnike. Gre za grafične čipe ATI RS600ME, ki jih ne proizvajajo več. Quanta trdi, da naj ne bi ustrezali toplotnim tolerancam, zaradi česar so povzročali odpovedi naprav. Zaradi naj bi tega utrpeli škodo in realizirali manj dobička, kot bi ga lahko bili, zato terjajo odškodnino.

Quanta je znani podizvajalec za velike znamke, ki sestavlja računalnike, na katere se potem nalepijo prestižna imena, kot so HP, Acer, Apple in podobna. Imajo več kot tretjinski delež na trgu prenosnih računalnikov, čeprav ni nikjer napisano njihove ime. V tožbi gre izključno za računalnike, ki so jih izdelovali za NEC in so se zaradi domnevno neustreznih grafičnih čipov...

13 komentarjev

ATI prizadeli sivi zasloni

Če zagledate tole, imate težave

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Nekaj uporabnikov ATI-jevih DirectX 11 grafičnih kartic se je že nekaj časa pritoževalo, da se jim je ekran občasno napolnil s sivimi oz. barvnimi črtami, ki tam ne bi smele biti. Težavo je ATI zdaj tudi uradno priznal, sicer sprva le za Windows 7 (kjer naj bi Microsoft že izdal popravek), medtem ko so hrošč napisali tudi na seznam nepopravljenih pri izidu gonilnikov Catalyst 10.1. Na seznamu so težavo, pravilno, povezali tudi z ostalimi operacijskimi sistemi Windows, ne le z Windows 7.

Ekipa, ki razvija gonilnike za ATI-jeve Radeone, že pripravlja popravljeno različico gonilnika, ki naj bi težavo odpravil. Datum izida še ni znan, zgodil naj bi se kmalu, AMD-jeva oseba za odnose z javnostjo, Dave Erskine, pa je povedal,...

54 komentarjev

Opice nadgrajujejo računalnike

HotHardware - Mnogi (a vedno redkejši) uporabniki običajnih namiznih računalnikov so enostavno preveč prestrašeni, da bi pokukali v notranjost svojih mlinčkov, kaj šele da bi zamenjali oz. nadgradili pomnilnik, grafično kartico oz. dodali trdi disk. Za takšne uporabnike so pri AMDju oz. njihovi grafični podružnici ATI pripravili poučen videoposnetek, v katerem zmogljivejšo grafično kartico namesti kar opica!



Reklamna kampanja je povezana z izidiom Radeona HD 5670, ki naj bi bil s svojo nizko ceno (pod $100) nadvse mamljiv za običajne uporabnike, ki si želijo v npr. Colin Mcrae Dirt 2 vključiti DirectX 11. Čeprav je AMD izdelal že prek 2 milijona DirectX 11 GPU-jev, je to še vedno daleč od večine, ki bo zahtevala menjavo mnogih računalnikov oz....

31 komentarjev

2 milijona DirectX 11 GPUjev

Zgodba o uspehu.

vir: Expreview.com
Expreview.com - Pred približno tremi tedni, sredi decembra, smo poročali, da so pri AMDju trdili, da so izdelali, razposlali in prodali že 800.000 grafičnih čipov, ki podpirajo DirectX 11. Po najnovejših podatkih se je v manj kot mesecu dni ta številka dvignila za kar 150%, na 2 milijona odposlanih grafičnih čipov, dobre 3 mesece po predstavitvi prvega izmed njih. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je nVidiin saldo v istem času enak 0.

V jeseni, v času predstavitev Radeonov serij 5000, so največje težave pri AMDju imeli z izdelovalcem čipov, TSMCjem, ki takrat še vedno ni popolnoma odpravil težav z nizkim izkoristkom pri izdelavi čipov. Tekom novembra, pred praznično sezono,...

33 komentarjev

ATi vodilni na trgu mobilnih grafičnih kartic?

TG Daily - Pri ATIju oz. AMDju trdijo, da imajo trenutno največji delež diskretnih grafičnih čipov v prenosnikih, kamor ne spadajo čipi, vgrajeni v samo vezno čipovje. Popolnoma varno je tako trditi, da v splošnem merilu vodstvo še vedno drži Intel. Pri AMDju svoje trditve opirajo na raziskavo družbe Mercury Research, Asif Rehman, menedžer AMDjeve mobilno-grafične divizije, pa je povedal, da so v zadnjih devetih mesecih pridobili 16 odstotnih točk tržnega deleža.

Zdaj naj bi bili tako že na 57%, na drugo mesto pa so zrinili nVidio, ki ji je blamaža z umirajočimi čipi brez dvoma pomagala pri tem sestopu. S prvimi mobilnimi Radeoni, ki bodo podpirali DirectX 11 in bodo na trg prišli v prvem četrtletju leta 2010, bodo po Rehmanovih besedah sodelovali že z 90% izdelovalci prenosnikov, ki Radeone vgrajujejo v prenosnike z Intelovimi in AMDjevimi procesorji.

35 komentarjev

nVidia pripravlja prenosnik Tegra

Expreview.com - Čeprav bo ena izmed prvih naprav na trgu, v kateri bo počival nVidiin sistem na čipu, Tegra, Microsoftov Zune HD, lahko računamo tudi na prenosnike s Tegra čipovjem. Napovedala jih je kar nVidia, ki jih bo izdelovala sama. Trenutni predstavitveni modeli za operacijski sistem uporabljajo Windows CE, a nVidia pravi, da bodo ob izidu uporabniki na namizju pozdravili Googlov Android. Izid se bo zgodil tik pred Črnim Petkom, torej pred ameriškim Zahvalnim dnem, ki bo letos 26. novembra (Črni petek pa 27. novembra). Poleg procesorja z ARM arhitekturo in nVidiinega mobilnega grafičnega čipa bo v mini prenosniku z diagonalo zaslona 8,9 palca moč najti tudi Wi-Fi povezljivost ter UMTS modem, manjkati pa seveda ne sme webcam....

6 komentarjev

nVidia ostaja brez zavarovalnine?

vir: TG Daily
TG Daily - nVidiina polomija z umirajočimi grafičnimi čipi, predvsem v prenosnikih, iz lanskega leta je dodobra dokumentirana. A kalvariji očitno še ni konec, saj je nVidia upala, da bo stroške garancijskih zahtevkov krila njena zavarovalnica, The National Union Fire Insurance Company, a je zavarovalnica na kalifornisjkem sodišču vložila zahtevo po razrešitvi dileme okorg upravičenosti do zavarovalnine. Zavarovalnica meni, da zaradi kršenja pogodbe nVidia ni upravičena do zahtevanega povračila denarja.

Zaplete se pri pogajanjih o stroških, ki so jih imeli izdelovalci prenosnikov z nVidio. Ta se je s...

35 komentarjev

nVidia bo ostala sama

ExtremeReviews - Extremetech poroča, da so vodilni pri nVidii v torek sporočili, da se ne nameravajo povezati z nobenim drugim podjetjem.

Kmalu po AMDjevem nakupu ATija so se pojavile govorice o morebitnem partnerstvu Intela in nVidie. V torek pa je Mike Hara izjavil, da je ta prevzem samo ojačal njihovo filozofijo, da morajo ostati sami zase. Obenem pa je tudi izjavil, da AMD in Intel v boju za prevladu na trgu procesorjev rabita nVidio bolj kot kadarkoli. Prav tako je omenil namero zelenih, da se resneje podajo na trg mobilnih grafičnih čipov, kjer trenutno opazno prevladuje ATi.

Podrobnosti na ExtremeTech.

7 komentarjev

Mobilni Radeon 9000

The Register - ATI Technologies je izdal mobilno različico svojega Radeon 9000 procesorja. Mobilna različica se od namizne -- po mnenju Tom's Hardwarea -- razlikuje samo po porabi energije, ki je pri mobilni različici seveda manjša, obenem pa je to prvi mobilni procesor, ki v svoji arhitekturi vključuje štiri cevovode, izboljšana pa je tudi streaming podpora za filme. To Radeona 9000 uvršča med najboljše grafične procesorje za prenosnike. Klik!

Še testi:

0 komentarjev

Mobilni Radeon 7500

ATI - Kratko po predstavitvi Radeon 2 kartic je ATI že napovedal mobilno verzijo R7500 kartice. To bo prva mobilna grafična kartica, ki bo opremljena z 128Bit DDR-RAMom. V sam čip bojo dodatno vgradili še varčevalne elemente, ki bojo omogočali prilagajanje potrebam. Tako bo lahko sam grafični čip deloval samo na 66MHz ali pa maksimalno na 270MHz. Sama poraba pa naj bi se gibala okoli 0,5W. Če je to res bo poraba res nizka. Pa še ena zanimivost. Kartica bo lahko delovala z integriranim (do 32MB) ali pa eksternim (do 64MB) ramom (t.j. z uporabo našega delovnega DDR pomnilnika). Prav tako pa bo kartica imela T&L enoto in HydraVision.

0 komentarjev