»

Transparentna Slovenija #5: Spletni trgovini s spolnimi pripomočki razkrili svoje kupce

Primer naročila.

Slo-Tech - Kupovanje spolnih pripomočkov v tim. “sex shopih” je povezano z določeno družbeno stigmo. Ljudem je praviloma neprijetno stopiti v fizično trgovino in kupiti enega izmed bolj ali manj eksplicitnih artiklov. Po drugi strani pa lahko nakup kakršnega koli izdelka iz omenjene kategorije povsem enostavno in praviloma tudi bolj anonimno opravimo preko spleta. Klik ali dva in čez nekaj dni nam poštar v nevpadljivi embalaži dostavi naročeni izdelek na dom.

Ostanejo pa digitalne sledi. Ime in priimek kupca, njegov naslov (za dostavo), kontaktni podatki (telefonska številka, e-naslov) in bančna transakcija. Ter seveda kaj je oseba kupila in kdaj. In ti podatki so občutljivi.

sex-trgovina.si

Anonimni vir nas je pretekli teden opozoril na dve...

125 komentarjev

Zavajanje kupcev prek interneta se nadaljuje

CNet - Prejšnji teden smo pisali o zaslišanju, ki je potekalo pred odborom ameriškega senata za trgovino, znanost in transport. Na njem so govorili o slabi poslovni praksi podjetij, kot so Webloyalty, Affinion ali Vertrue. Z njimi so namreč veliki spletni trgovci sklenili več milijonov težke pogodbe, po katerih so kupcem tik pred zaključkom nakupa pokazali reklamo s povezavo do teh strani, ki so v zameno za vpisani e-naslov obljubljale popuste. V drobnem tisku je pisalo, da se z vpisom e-naslova kupci strinjajo, da trgovci posredujejo njihove številke kreditnih kartic omenjenim podjetjem, ki so jih nato vsak mesec ostrigli za nekaj deset dolarjev.

Spričo publicitete, ki jo je zaslišanje prineslo, se je vendarle začelo premikati. Nekateri trgovci, recimo Continental Airlines, ne sodelujejo več s temi podjetji. Žal jih večina ne vidi v tem početju nič spornega, čeprav ga je senat označil kot prevaro, tatvino in rop, in čeprav je senat nabral kar nekaj dokumentacije (PDF). Večina trgovcem...

15 komentarjev

Zaslišanje pred senatom zaradi zavajanja kupcev prek interneta

CNet - Včeraj je v ZDA potekalo zanimivo zaslišanje pred odborom ameriškega senata za trgovino, znanost in transport, kjer so obravnavali zavajajoče in nasilne prodajne pristope na internetu in njihov vpliv na ameriškega potrošnika. Geneza sega nekaj mesecev nazaj.

Poleti so se namreč ameriški potrošniki v večjem številu zganili in začeli pritoževati, da imajo na svojih kreditnih karticah čudne postavke. Vsak mesec jim je z računov odteklo kakšnih deset dolarjev, pri čemer nihče ni točno vedel zakaj in kam. Josh Lowensohn, ki je reporter za stran CNet in navdušen spletni nakupovalec, je trpel iste težave in zadevo malo bolje raziskal. Odkril je, da še zdaleč ni edini. Na spletu je kar mrgolelo zgodb ljudi, ki so...

9 komentarjev

Microsoft odpovedal zaslišanje pred Evropsko komisijo

ComputerWorld - Obširno smo že pisali o negodovanju Evropske komisije zaradi Microsoftove integracije Internet Explorerja v Windows, ki je po merilih EU izkoriščanje monopolnega položaja. Zavoljo tega so že v začetku leta Microsoftu poslali uradno obvestilo o nasprotovanju in podjetju postavili rok, ki se je iztekel pred dnevi, do katerega so morali pripraviti svoj odgovor. V Redmondu so dobili tudi možnost zaslišanja, na katerem bi predstavili svoje argumente.

Prvotni dogovor je predvideval, da se bo zaslišanje zgodilo med 3. in 5. junijem, a si je Microsoft premislil. Kot pravijo, ta datum sovpada s srečanjem International Competition Network, ki to leto poteka v Zürichu. Prepričani so, da bo mnogo pomembnih in vplivnih ljudi iz Komisije tam, zaradi česar bi bilo zaslišanje v Bruslju kadrovsko osiromašeno in nesmiselno. V svojem odgovoru so Komisijo prosili za prestavitev datuma, a so jih zavrnili, so še dodali. Evropska komisija pa je odvrnila, da Microsoftova zavrnitev datuma tehnično pomeni...

0 komentarjev

Spremljanje gibanja s pomočjo Bluetooth naprav

Slashdot - Vassilis Kostakos in Panos A. Kostakos iz britanske University of Bath sta pred kratkim pripravila članek z naslovom Intelligence gathering by capturing the social processes within prisons.

V članku predstavljata tehnologijo za beleženje gibanja posameznikov s pomočjo tehnologije Bluetooth. Cilj zbiranja teh podatkov naj bi bilo predvsem zbiranje informacij o socialni mreži posameznika, torej o tem s kom, kdaj in kako pogosto se posameznik druži.

Tehnologijo sta razvila za uporabo v zaporih, povod za idejo pa je bil teroristični napad v Madridu leta 2004. Po napadu se je namreč izkazalo, da sta se vodja teroristične celice, ki je izvedla napad, Jamal Ahmidan, in Jose Emilio Suarez Trashorras, ki je priskrbel razstrelivo, uporabljeno v napadu, spoznala leta 2001 v zaporu ter bila potem rekrutirana v maroško teroristično skupino povezano z Al-Kajdo.

Tehnologija naj bi tako omogočila zbiranje obveščevalnih podatkov o aktivnostih terorističnih in kriminalnih skupin v zaporih,...

6 komentarjev

Yahoo spravil v zapor še enega kitajskega disidenta

Reporters Without Borders - Mednarodna organizacija Poročevalci brez meja (Reporters Without Borders - RSF), ki se bori za svobodo tiska in brani zaprte novinarje, je danes sporočila, da so kitajske oblasti decembra 2003 zaprle kiber-disidenta Li Zhija na podlagi podatkov, ki jih je kitajski policiji posredovalo podjetje Yahoo, znano po svojem spletnem portalu in spletnih servisih. Li Zhi, sicer registrirani uporabnik Yahoo-ja, ki je v svojih spletnih člankih in spletnih forumih kritiziral podkupljivost lokalnih oblasti, je bil decembra 2003 zaradi subverzivnih dejavnosti obsojen na osem let zapora.

Organizacija RSF pa je prepričana, da Zhi ni osamljen primer, saj naj bi Yahoo pripomogel k obsodbi več kitajskih disidentov. Zaradi tega RSF od spletnega giganta zahteva, da jim izda seznam vseh kiber-disidentov, o katerih so kitajskim preiskovalnim organom posredovali podatke. Predstavniki Yahoo-ja so na očitke odgovoril z izmikanjem, češ da niso vedeli, za kakšne namene kitajska policija zahteva podatke o...

24 komentarjev

2.000.000

Slo-Tech - To je pa že dosežek, vreden omembe. V letu in pol ste naš števec spremenili že dvamilijonkrat. Zahvala gre samo vam, bralcem ter forumašem. Mi bomo pa še naprej delali po svojih najboljših močeh. ...in zdaj gre Sergio, poln elana, naprej pisati članke... [:D]

9 komentarjev