»

Izšla Fedora 17

Prihajajoči Beefy Miracle so takole promovirali lani.

Phoronix - Po šestih od izdaje prejšnje verzije je po urniku izšla nova Fedora 17 s kodnim imenom Beefy Miracle. O primernosti angleškega imena, ki v najprizanesljivejšem prevodu pomeni nabiti (ali goveji, če hočete dobesedno) čudež, se že krešejo mnenja (verzija 18, ki izide novembra, bo sferična krava), a razvijalci pravijo, da gre resnično za z novostmi najbolj nabito verzijo v zgodovini. Poglejmo, ali imajo prav.

Grafični vmesnik se je posodobil na GNOME 3.4,...

21 komentarjev

Mintovci delajo svojo različico Gnome Shella

vir: Heise
Heise - Clement Lefebvre, eden od razvijalcev GNU/Linux distribucije Linux Mint, se je odločil za nadaljevanje dela na lastni različici Gnome Shella, ki naj bi bil bolj podobna znanemu vmesniku iz Gnome 2. Novembra izdani Mint 12 je že vključeval določene razširitve za Gnome Shell (MGSE), zdaj pa so na githubu odprli kar fork Gnome Shella. Imenuje se Cinnamon ("cimet") in jim bo omogočal bolj celovito predelavo vmesnika.

Namestitev je že zdaj mogoča z:
apt update
apt-install cinnamon-session
in zamenjavo desktop managerja ob prihodnji prijavi.

Odločitev je rezultat dokaj prisotnega prepričanja, da novodobna vmesnika Ubuntu Unity in konkurenčni Gnome Shell še nista ne dokončana ne pretirano...

51 komentarjev

Linux Mint 12 zunaj, ponuja dobro staro gnome izkušnjo

Lisa ponuja vse bombončke Gnome shella, skupaj z uveljavljeni elementi GNOME 2.

vir: Slashdot
Slashdot - Veliko uporabnikov še ni najbolj navdušenih nad izkušnjo / nedokončanostjo novega uporabniškega vmesnika Ubuntu Unity oz. Gnome Shell in ravno nanje cilja pravkar izdana sveža različica GNU/Linux distribucije Mint 12 "Lisa".

Mint je izvedenka zadnje izdaje Ubunta 11.10 (sicer obstaja tudi debian testing verzija) s poudarkom na prijaznosti uporabniku, tako da pride z vsemi potrebnimi video kodeki, flashem in javo. Jedro je 3.0, glavni uporabniški vmesnik pa kot rečeno GNOME Shell z določenimi razširitvami, imenovanimi "Mint Gnome Shell Extensions" (MGSE). Z njimi uporabnik dobi vso lepoto in druge bombončke iz paketa GNOME 3.2, vendar z uveljavljenimi elementi uporabniškega vmesnika iz GNOME 2, kot je spodnja orodna vrstica s start...

49 komentarjev

Izšel Linux 3.0

Slo-Tech - Danes je po krajši zamudi po odpravi manjšega hrošča izšla nova verzije Linuxovega jedra 3.0. Čeprav bi iz imena sklepali, da gre za verzijo polno velikih sprememb, se je Linus Torvalds za prestop z 2.6.39 na 3.0 odločil povsem arbitrarno - ker se mu je tako pač zdelo. Sodeč po novostih in izboljšavah bi bila primernejša oznaka vsekakor 2.6.40 ali pa 2.8.0.

Glavne novosti v novi verziji so podpora za cleancache, izboljšana podpora za virtualizacijo, clustering, gonilniki za Microsoftov Kinect, posodobljeni in dodani gonilniki za grafične čipe, optimizacije za platforme Sandy Bridge, Ivy Bridge in Fusion ter pohitritev delovanja. Drugih večjih sprememb, poleg seveda odprave nekaterih hroščev, ni.

Večja sprememba pa je nov razvojni cikel, saj se dokončno poslavlja uveljavljeno številčenje verzij. Pred verzijo 2.6...

77 komentarjev

Linux 3.0 prestavljen zaradi redkega hrošča

Slo-Tech - Danes bi bila morala iziti nova verzija Linuxovega jedra, pa se to ne bo zgodilo. Tik pred zdajci so našli obskurnega hrošča, ki ga je sicer zelo težko že namenoma reproducirati in se še redkeje pojavi pri običajnem delu, a Linus Torvalds pravi, da bo Linux 3.0 kljub temu moral nekoliko počakati.

Novo verzijo posebej težko pričakujemo, ker se bo imenovala Linux 3.0. Čeprav velikih sprememb od jedra Linuxa 2.6.39 ni pričakovati, se je Linus odločil, da "bi bilo število 40 že preveliko", zato se bo nova verzija imenovala kar Linux 3.0. Hkrati to lepo sovpada s tretjim desetletjem razvoja, v katerega Linux letos vstopa. Glavne novosti v novi verziji bodo podpora za cleancache, gonilniki za Microsoftov Kinect, posodobljeni gonilniki za grafične čipe, optimizacije za platforme Sandy Bridge, Ivy Bridge in Fusion ter...

46 komentarjev

Izšla Fedora 15

Slo-Tech - Linuxova distribucija Fedora je včeraj dosegla 15. stabilno verzijo, ki nosi kodno ime Lovelock. Fedora se že nekaj časa drži polletnega cikla izidov, ki vsak prinese nekaj novosti. To pot so nam pripravili grafični vmesnik GNOME 3, podporo datotečnemu sistemu btrfs, izboljšano poročanje po sistemskih napakah ABRT, izboljšan čarovnik za odpravljanje napak v SELinuxu, izboljšano upravljanje z energijo, LibreOffice, Firefox 4, KDE 4.6, Xfce 4.8 in še vrsto manjših novosti, popravkov in izboljšav. Brezplačen prenos je kot vedno mogoč z domače strani.

18 komentarjev

GNOME 3 skoraj nared

Gnome Shell

Slo-Tech - GNOME Project je drevi izdal predogledno različico (release candidate) namiznega okolja GNOME 3. Razvijalci vas vabijo k prenosu in testiranju, končna različica pa naj bi bila nared 6. aprila, kar nameravajo pospremiti z release party-ji širom oble. Slovenski bo v četrtek, 7. aprila v ljubljanski Kiberpipi, pod organizacijo Skupine za slovenjenje gnome-si.

Glavna prednost trojke naj bi bil močno spremenjen in dodelan uporabniški vmesnik, GNOME Shell, ki ga dobro poznamo iz spora z Ubuntom; slednji se je po dolgoletnem sodelovanju raje odločil za konkurenčno okolje Unity. Glavni cilj Shella je približati Linux namizje povprečnemu uporabniku, zato je vmesnik precej poenostavljen in grafično spoliran. Prevladujejo velike ikone, na levi je...

36 komentarjev

Debian 6.0 izšel

Slo-Tech - Danes, dve leti po izidu prejšnje, je izšla nova verzija Linuxove distribucije Debian 6.0 s kodnim imenom Squeeze. Poleg že znanega Debian GNU/Linuxa je sedaj izšla tudi tehnološka predogledna verzija (technical preview) Debian GNU/kFreeBSD, ki ni osnovana na Linuxu ampak BSD-ju. Problematične datoteke s firmwari, ki niso proste, so iz glavnega arhiva umaknjene v neprosto verzijo, tako da je sedaj moč namestiti resnično prost Debian.

Debian 6.0 ima okolja KDE Plasma Desktop in Applications, GNOME, Xfce in LXDE. Podpira devet arhitektur (i386, amd64, powerpc, sparc, mips, mipsel, ia64, s390 in armel).

Glavne izboljšave so izboljšan način zaganjanja za nižji zagonski čas, nove verzije...

46 komentarjev

Izšla Fedora 14

Fedora 14

Slo-Tech - Izšla je nova verzija druge najbolj priljubljene Linuxove distribucije Fedore. Pod kodnim imenom Laughlin poznana Fedora 14 prinaša kar nekaj novosti, med njimi: GNOME 2.32 oziroma KDE 4.5, libjpegturbo (hitrejše procesiranje slik v formatu JPEG), Spice (Simple Protocol for Independent Computing Environment), ipmiutil, Systemd, boljša orodja za razhroščevanje in vrsto izboljšanih orodij za programiranje. Brezplačen prenos je mogoč z domače strani.

21 komentarjev

Izšla Fedora 13

Slashdot - Druga novost programska novost včerajšnjega dne je nova verzija Linuxove distribucije Fedora, ki se je reinkarnirala že trinajstič zapovrstjo, to pot s kodnim imenom Goddard. Glavne novosti, ki so jih vgradili vanjo, so: samodejna namestitev gonilnikov za tiskalnik, samodejna namestitev jezikovnih paketov, spremenjen videz orodja za upravljanje z uporabniškimi računi, boljša podpora spletnih kameram in eksperimentalna 3D-podpora za Nvidiine kartice. V Fedori najdemo še Gnome 2.30, KDE 4.4, NFSv4, Python 3, Zarafo itn. Prenos je že mogoč.

16 komentarjev

Izšel FreeBSD 8.0

FreeBSD 8.0 v akciji

Slashdot - Ta teden je izšla osma verzija odprtokodnega operacijskega sistema FreeBSD. Gre za drugi najpopularnejši odprtokodni sistem, takoj za nešteto okusi Linuxa, ki se je razvil iz Unixa. Od zadnje večje revizije (7.0) je preteklo poldrugo leto, tako da je novosti kar nekaj. Med njimi izpostavimo podporo za Xen DomU, ZFS v13, nov stack za USB, vimage (virtualization container), binarno združljivost s Fedoro 10, kar omogoča poganjanje aplikacij za Linux, denimo Flash 10, GNOME 2.26.3 in KDE 4.3.1, Firefox 3.5.5 in tako dalje. Brezplačen prenos je že mogoč, najbolje ga je opraviti s slovenskega zrcalnega strežnika ali omrežja torrent.

25 komentarjev

Izšla Fedora 12

Fedora 12

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxove distribucije Fedora. Dvanajstica s kodnim imenom Constantine je kot običajno luč sveta ugledala šest mesecev po izidu prejšnje različice. Hkrati je to opomnik uporabnikom predprejšnje verzije (Fedora 10), da jo bodo vzdrževali le še mesec dni, nato pa bo potrebno sistem nadgraditi. Nova verzija tudi tokrat prinaša kar nekaj novosti in izboljšav: hitrost, manjše in hitrejše posodobitve, izboljšan NetworkManager, podporo novim grafičnim karticam, podpora Bluetooth avdio napravam, PackageKit in izboljšano podporo za tablete, če omenimo le najočitnejše. Programska oprema je posodobljena, to pomeni grafični okolji KDE 4.3 oz. Gnome 2.28 (s predogledom GNOME...

4 komentarji

Izšla Mandriva Linux 2010

Slo-Tech - Izšla je nova verzija francoske Linuxove distribucije Mandriva Linxu 2010, poznano pod kodnim imenom Adelie. V novi inačici najdemo pametno namizje (Smart Desktop), ki omogoča boljšo organizacijo namizja po opravilih, osebnih podatkih (pošta, dokumenti, slike ...) in podobno, z novo funkcijo Mandriva Control Center pa lahko lažje administrirate računalnik. Skrajšali so zagonski čas; izbirate pa lahko med okolji KDE 4.3.2, GNOME 2.28.1 ali LXDE. Druge programske novosti so jedro 2.6.31, Xserver 1.6.5, Firefox 3.5.3, OpenOffice.org 3.1.1, VirtualBox 3.0.8 in druge. Prenos je seveda že mogoč.

83 komentarjev

Izšel KDE 4.3

KDE 4.3

vir: KDE
Slo-Tech - Pol leta po izidu prejšnje verzije namiznega okolja za Linux z imenom KDE je izšla nova različica, to pot že KDE 4.3. Verzija s kodnim imenom Caizen po besedah avtorjev prinaša kopico novosti in izboljšav, ki bodo po godu uporabnikom. Pravijo, da so v zadnjih šestih mesecih popravili prek 10.000 hroščev, dodali skoraj 2.000 novih možnosti, skupno pa izvedli 63.000 sprememb. Prenos je kot običajno mogoč z uradne strani, koder najdete tudi obsežnejši opis izboljšav in seznam novosti. Prve vtise so že zbrali na ComputerWorld.

48 komentarjev

Izšla Fedora 11

Fedora 11

Slashdot - Včeraj je izšla nova verzija priljubljene Linuxove distribucije Fedora, ki v tokratni inačici nosi kodno ime Leonidas. Glavne novosti, ki jih prinaša Fedora 11, so privzeta uporaba datotečnega sistema ext4, GCC 4.4, KDE 4.2.2, Gnome 2.26.1, jedro 2.6.29-4, OpenOffice 3.1.0, Python 2.6 in še kup drugih. Vključeni sta tudi predrazličici Firefoxa 3.5 in Thunderbirda 3, ki uradno še nista izšli. Prenos je mogoč z uradne strani. Klik!

10 komentarjev

Izšla Fedora 10

Slashdot - Izšla je nova različica Linuxove distribucije Fedora 10 s kodnim imenom Cambridge. Glavne novosti in izboljšave v tej verziji so: deljenje brezžične povezave omogoča tudi deljenje ad hoc omrežij, boljše upravljanje s tiskalniki, dodelan oddaljeni dostop, boljša podpora za zvok, Gnome 2.24, Eclipse 3.4 in RPM 4.6. Celotni seznam je na uradnih straneh, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. Pri Linux Fromatu so si novo verzijo že ogledali, kjer so bili z njo zadovoljni.

12 komentarjev

Blender 2.28

Slo-Tech - Izšla je nova različica znamenitega programa za trodimenzionalno modeliranje Blender z oznako 2.28. Blender je znan predvsem po tem, da je bil v preteklosti komercialen program, a podjetje, ki ga je izdelovalo je propadlo in Blenderju je grozila bridka smrt. Vendar pa so bili upniki podjetja pripravljeni prodati izvorno kodo in ustrezne avtorske pravice za 100.000 evrov. Privrženci prostega programja so zagnali veliko kampanijo v kateri so do oktobra 2002 zbrali ustrezno količino denarja in prevzeli Blenderjevo usodo na svoja pleča.

Različica 2.28 je tretja svobodna po vrsti, deluje na množici operacijskih sistemov med drugim...

2 komentarja

SiSoft Sandra 2001 SE

SiSoft - Z malo zaostanka (5 dni) vam sporočam, da so SiSoftovci izdali Sandro 2001 SE. Popravljenih je nekaj hroščev in dodanih nekaj novih modulov. Pomembnejše novosti so izboljšana podpora Windowsem 200X in NT4, boljša podpora več procesorjem in podpora Pentiumom 4. Popravili so modul za zaznavanje strojne opreme in modul za določanje frekvenc. Odstranili pa so del "posvečen" Glideu. Verjetno najboljša novost pa je izboljšana primerjava rezultatov, kjer lahko izbiramo, s koliko sistemi želimo primerjati rezultate, dodamo pa lahko celo svoje rezultate, kar je zelo priročno za spreminjanje kakšnih nastavitev. Dodatne informacije in Sandro 2001SE lahko dobite tukaj.

2 komentarja