»

Odkrivanje ponarejenih kovancev s pomočjo optičnih mišk

TG Daily - Raziskovalci iz University of Lleida so razvili prototip za prepoznavanje ponarejenih evrskih kovancev s pomočjo optičnega senzorja iz miške.

Za uspešno prepoznavanje je potrebno imeti optični senzor z resolucijo vsaj 15x15 pixlov, najbolj pa se obnesejo LED ali infrardeči senzorji. Naprava s pomočjo senzorja odčita površino kovanca ter jo primerja z originalom, pri tem pa je odstotek uspešnosti prepoznave enak, kot pri strokovnjakih za prepoznavanje ponarejenega denarja.

0 komentarjev

"Skeniranje" z optično miško

"Skeniranje" z miško

Slo-Tech - Jeroen Domburg aka Sprite je na svoji spletni strani spritesmods.com pripravil kratek programček za vse tiste, ki imate dovolj denarja, da si kupite optično miško, a vseeno premalo, da bi si kupili skener.

Napisal je namreč programček, ki prikaže sliko iz 18x18 pixelskega CCD senzorja optične miške (gre za senzor ADNS-2610, ki ga imajo mnoge optične miške).


Z nekaj natančnosti je tako mogoče "poskenirati" miškino podlogo.

Če pa vaš šef namesto miškine podloge uporablja kakšne zaupne dokumente...

21 komentarjev

Brezžična optična miška brez baterij

vir: Gizmodo
Gizmodo - Namesto običajnih brezžičnih mišk, ki za delovanje potrebujejo baterije, so se v preteklosti nekajkrat pojavljale tudi izvedenke, ki notranjega napajanja niso potrebovale. Ponavadi so prišle v kompletu z grafično tablico ali podobno posebno podlogo, po kateri se jih je nato dalo premikati, delovale pa so enako kot pero.Gizmodo poroča o malce prenovljenem konceptu. Na spletu so zasledili na pogled precej ceneno miško neznanega proizvajalca, ki namesto baterij uporablja podlogo, ki ustvarja električno polje in tako napaja miško na daljavo. Žal je še vedno problem, da si ne moremo sami izbrati podloge, vprašljiv pa je tudi vpliv izdelka na zdravje...

42 komentarjev

Spet podloge

Overclockers Australia - Če pogledamo, kaj so zadnje čase naredili proizvajalci mišk, in kako so se odzvali na to izdelovalci podlog, pridemo da naslednjih dejstev:
  • Navadne podloge so grde
  • Na lepih podlogah optične miške ne delajo pravilno
Na srečo imamo podjetje Everglide, ki lahko sledeče trditve zanika. Izdeluje namreč zelo lepe podloge, ki služijo našim optičnim miškam. Test par podlog so naredili fantje na OC Australia. Za test so se potrudili, na koncu pa podloge izpostavili pravemu "crash testu".
Vas zanima, kaj so ugotovili? Klik.

Mousepads away..

4 komentarji

Test optičnih mišk

Dan's DATA - Optične miške so postale že kar nuja, če hočete imeti kvalitetno in nezahtevno orodje s katerim lahko brez problemov premikate kurzor v Wordu ali pa natančno merite v vaši najljubši streljačini. Najlepša odlika optičnih mišk je, da jih ni treba čistiti (ko vsak mesec iz svojega Logitech Pilota vlečem trakove svinjarije se kar zgrozim). Sicer se včasih zgodi, da se senzorju malce zmeša, ker se nanj nalepi kakšna smet, vendar pa je to tudi vse. Slaba lastnost optičnih mišk pa je (kot pravijo nekateri uporabniki), da ne omogoča tako natančnega premikanja kurzora, kot to zmorejo klasični glodalci na kroglico. Kljub tej pomanjkljivosti pa so optične miške še vedno razred zase (če ne drugega, predstavljajo fetiš za modifikatorje, ki tako radi zamenjujejo LED diode ;)). In kateri primerki so trenutno najboljši? Hja, gotovo tisti, ki jih je trenutno pretestiral Dan - Microsoft Wheel Mouse Optical, Microsoft IntelliMouse Explorer 3.0 in Logitech MouseMan Dual Optical. Miške je opisal po...

1 komentar

Miška brez kroglice in senzorjev

golem.de - Hm. Kako začeti. Do sedaj poznamo miške, ki imajo kroglice in seveda novejše optične miške. Slaba lastnost krogličnih mišk je ta, da jih moramo stalno čistiti. Pri optični pa to seveda odpade. Slaba lastnost brezžičnih optičnih mišk pa je ta,da se baterije dokaj hitro izrabijo. No. Nov izum Fraunhofer Technologie-Entwicklungsgruppe (TEG) naj bi temu tudi naredil konec. Miška prihodnosti naj bi delovala brez kroglic in brez svetlobnih diod. Namesto tega so miški vgradili samo senzor, ki pomaga pri računanju gibanja in tako izračunava njeno pozicijo (kako to točno deluje ne piše). Tako ni več potrebno, da ima miška stik s podlogo. Ampak v prihodnosti bojo na podlagi tega lahko izdelovali miške, ki jih bomo lahko samo nataknili na prst in se pač udobno usedli ter jo začeli uporabljati.

3 komentarji

Nasveti za nakup skenerja

Digit Life - Hehe, izgleda, da sem jaz edini, ki se mu te čase še ljubi malo migati. Dijaški del Slo-techa je odšel na dopust, študentarija pa ima tako ali tako že dovolj opravka z raznimi izpiti. Damn, torej sem jaz tisti, ki more skrbeti za novice. No, čeprav sem svoje poslanstvo za danes opravil, sem se odločil, da preprečim pomanjkanje in še kaj napišem. Tukaj imate drugi val novic:
Skenerji so bili včasih namenjeni premožnejšim uporabnikom, danes pa temu ni več tako. Dober skener se da dobiti že za zelo sprejemljivo ceno. Skenerje grobo razdelimo na tiste, ki uporabljajo senzorje CIS in CCD. CIS je dokaj nova tehnologija, ki omogoča cenejšo izdelavo. Čeprav so CIS skenerji poceni, pa se njihova slabost pokaže pri skeniranju neravnih površin (npr. skeniranje revij). Skenerji s senzorji CCD so malce dražji, vendar se tistih nekaj tisočakov več še kako obrestuje. Skenerji CCD namreč dobro skenirajo tudi neravne površine. To je samo majhen del teorije o skenerjih. Veliko več podatkov boste...

0 komentarjev