»

Preveliko povprašanje po DDR-ju

Slo-Tech - Novico je prispeval Ivan Vlahinic. Hvala!

Na X-bit labs so dobili anonimno novico, da bodo veliki proizvajalci pripravili "pomankanje rama". Predvidevajo, da bo svetovno povpraševanje ta mesec znašalo 52 milijonov za 128MB DDR čipe. Pokritje po povpraševanju pa bo manjše. Poglejte: od Samsunga dobimo 15 milijonov čipov, 12 milijonov od Nanya-e,7 milijonov Hynix-a in 2 milijona od Micron-a. To je vse skupaj 36 milijonov. Vsi drugi proizvajalci bodo naredili 3 milijone. To vse skupaj znaša 39 milijonov. Poglejmo, kaj smo zvedeli: povpraševanje znaša 52 milijonov čipov, naredijo jih pa samo 39 milijonov. Že spet bodo cene rastle.

5 komentarjev

Masovno razvažanje DDR333 pomnilnika

X-Bit Labs - Nanya je oznanila, da je začela z masovnim razvažanjem svojih DDR333 pomnilniških čipov. Od začetka meseca je Nanya izdelala in razvozila 120 tisoč DDR333 pomnilniških čipov z 128 MB kapaciteto. Če nadaljujem, PC2700 DDR SDRAM moduli narejeni na Nanyinih čipih so že na zalogi na Japonskem. V drugih regijah, pa se DDR333 moduli še niso pojavili, se pa sigurno bodo v zelo kratkem času.
Mogoče je še vredno povedati, da je Nanya prvo podjetje, ki je začelo z masovnim razvažanjem DDR333 pomnilnika, pa četudi ni edino podjetje, ki je to najavilo.
Masovo razvažanje DDR333 pomnilnika, pa se je lepo ujelo z zgodnjo prodajo na SiS645 temelječih matičnih ploščah, saj je trenutno SiS645 edino čipovje, ki maksimalno izkorišča PC2700 DDR SDRAM pomnilnik.

0 komentarjev

nForce in problemi

več strani - Izgleda, da za zamujanje Nvidijinega čipseta niso krivi le previsoki proizvodnji stroški, temveč ima proizvajalec tudi težave z samim čipsetom. Kot je znano je nek proizvajalec matičnih plošč povedal, da ima Nvidija velike probleme predvsem z integriranim zvočnim čipom v samem čipsetu, ki naj bi kot prvi imel Dolby Digital Encoder. Izgleda, da se je Nvidija pri sami napovedi malo uštela. Vendar ne glede na probleme in dvomesečno zamudo bomo čipset dočakali in sigurno bo bil dobra izbira za poceni matične plošče, saj noben proizvajalec ne ponuja all in one čipseta, ki ima integrirano tako hitro grafiko ter DDR-ram podporo.

4 komentarji

Nekaj podatkov o Via P4X266 chipsetu

The inquirer - Vsi, ki se vsaj malo zanimate za hardware sceno, ste gotovo z zanimanjem spremljali razne afere, ki jih je sprožil Intel proti Vii in (za Intela) spornemu P4X266 chipsetu. Vendar izgleda, da so se te afere končale, saj VIA poroča, da proizvodnja tega čipovja teče kot namazana. Po nekaterih podatkih naj bi dolgo pričakovano čipovje videli že nekje sredi avgusta (v Sloveniji gotovo malce kasneje ). VIA pa je razkrila še en DDR chipset za Pentium 4 procesorje. Chipset bo nosil precej "zanimivo" ime (spet ironija ) - P4M266. Po hitrosti naj bi konkuriral Intelovemu 850 čipovju, imel pa bo tudi integriran Savage4 grafični čip.

0 komentarjev

VIA Pentium 4 DDR chipset že avgusta

The Register - Ste že mislili, da sem odnehal? Zadnje čase sem imel precej opravka z zaključevanjem ocen (ne, nisem imel popravcev), tako da nisem imel toliko časa, da bi se usedel za računalnik in napisal kako novico. Od danes naprej pa bo vse drugače. S šolo sem zaključil, tako da bo odslej časa na pretek. Kdo bo od tega profitiral? Nihče drug kot vi (bralci Slo-techa), saj lahko v prihodnje pričakujete še več novic. Tukaj je že ena: Marsikoga so od nakupa Pentiuma 4 odvrnili precej dragi RDRAM-i. Temu ne bo več tako, saj lahko prvi DDR chipset pričakujemo že avgusta. Proizvajala ga bo VIA, imenovalo pa se bo P4X266 (mimogrede, precej domišljijsko ime). VIA sicer ni edina, ki bo proizvajala DDR chipset za Pentiume 4. Tu so še Acer Labs (ALI), SIS in sam Intel. Konkurenca (ALI, SIS) DDR chipset še razvija, tako, da njihovih chipsetov ne bomo videli pred četrto četrtino tega leta (Q4). Tudi Intel dela na svojem chipsetu za P4 (845 - Brookdale), vendar tudi tega ne bomo videli še kar lep čas. V...

0 komentarjev

AMD in Micron naveza

DigiTimes - Amd namerava skupaj z svojim AMD-716 čipsetom zraven ponuditi proizvajalcem matičnih plošč tudi 128Mb DDR rama Micron. Tako strategijo uporablja tudi že Intel, saj zraven svojih P4 prilaga RDRAM. Tako lahko pričakujemo že v 3/4 leta, da bojo na trg prišle osnovne plošče, pri katerih bo zraven priložen že 128Mb modul DDR rama. Sam čipset stane proizvajalce nekaj več kot 30$ , medtem ko stane 128Mb DDR ram od 31-35 dolarjev. Tukaj se pričakuje, da cena obeh skupaj ne bo presegla 60$. Vendar je tukaj še nepoznano kateri DDR ram bo AMD ponudil. Ali bo zraven prilagal PC1600 (100Mhz) ali boljši je še nejasno.

0 komentarjev

Nanya PC2100/CL2 DDR RAM

Club Overclocker - Navdušenju nad DDR RAMom kar ni in ni videti konca. Ko smo se že spraševali, ali bo DDR RAM neslavno propadel, smo naleteli na nove predstavitve DDR chipsetov in nove DDR pomnilniške čipe. Micron, Criucal, ... proizvajalcev je vedno več. Pojavil se je še en proizvajalec - Nanya. Večina vas bo sicer pomislila, da je to spet eden izmed brezveznih tajvanskih proizvajalcev. Če ste se opredelili tako, potem ste se kar pošteno ušteli, saj Nanya DDR RAM sodeč po temu temu kratkemu spada v sam vrh DDR ponudbe. CAS2 pomnilnik naj bi zdržal do frekvence 133 MHz, CAS 2.5 pa do 143 MHz. Testerju je uspelo tudi prekoračiti to frekvenco, sistem pa je bil še vedno stabilen. Skratka ne morem vam reči nič drugega, kot da si preberite test in upate, da bo kaj takega kdaj prišlo tudi v Slovenijo.

0 komentarjev

Želite kapučino?

Akiba - Majke mi, da ne morš verjet kaj si Tajvanci vse izmislijo. Tale napravica, ki jo vidite na spodnjih slikah vsebuje materino ploščo s P3 procesorjem (od 500-1000 mhz!!), DVD, zvočno, diskom, modemom/Lan, video-out, LCD konektor, itd... tehta pa natanko 950 gramov!
Tudi look same naprave ni od muh, kot ste najverjetneje sami opazili. Vprašanje je, če bomo kaj takega kdaj uzrli na naših policah, ampak sem prepričan, da bi se kar nekaj dotičnih artefaktov razgrablo med trumo ljubljanskih japijev . Ime naprave je že na mestu, imenuje se namreč Cappuccino G1. Gor ali desno, imamo kakega prostovoljca, ki bi financiral nakup teh kul stvarc za delavce na Slo-Techu !? Se mi je zdelo, da ne:)

vir: Akiba

vir: Akiba

vir: Akiba

vir: Akiba
p.s. Še naslov, ane.

4 komentarji