»

Intel proizvajalec procesorjev za Applove mobilne naprave?

EETimes - Medtem ko Intel že proizvaja procesorje za Applove namizne računalnike Mac, viri pravijo, da se bo Intel bržkone postal tudi proizvajalec in dobavitelj procesorjev za Applove mobilne naprave iPad, iPod touch in iPhone. Trenutno to počneta Samsung in TMSC, a naj bi se v prihodnjem letu zgodila zamenjava.

Ta je do neke mere logična, saj bosta od nje, če se seveda uresniči, imeli koristi obe podjetji. Apple je pomemben igralce na trgu elektronskih naprav in lahko Intelu zagotovi veliko posla s svojimi naročili, medtem ko lahko Intel s svojim znanjem in proizvodnimi sposobnostmi izdatno pomaga tudi Applu. Ob tem ni odveč poudariti, da je odnos med Samsungom in Applov v zadnjem času zelo čuden. Podjetji se vzajemno tožita...

7 komentarjev

Kaj bo Apple predstavil 27. januarja

Ars Technica - Apple je uradno naznanil posebni dogodek, ki se bo odvil 27. januarja v San Franciscu in o katerem se na spletu že lep čas špekulira. Kot se za mojstre oglaševanja spodobi, so s sveže razposlanimi vabili razkrili ravno malenkost premalo, da bi potešili radovednost širnega občinstva. Ob 10.00 uri dopoldne po lokalnem času (to je ob 19.00 v Evropi) bo v Yerba Buena Center for the Arts Apple pokazal nekaj novega. Za zdaj to čudo imenujejo še najnovejša stvaritev (latest creation), a nekaj idej se že podi po spletu. Šlo bi lahko za 10- ali 11-palčni Apple tablet s cenovno značko tisoč dolarjev, za kaj več pa bo potrebno počakati.

23 komentarjev

Zaslonska tipkovnica s povratno informacijo

izboklinice, ki bi se pojavile na zaslonu

vir: AppleInsider
AppleInsider - En mesec pred potencialno Applovo prireditvijo, na kateri praktično ves svet pričakuje predstavitev 7 oz. 10 palčnega tabličnega računalnika brez tipkovnice, se je izkazalo, da so pri Applu vložili patent za virtualno tipkovnico, ki med tipkanjem daje povratne informacije. Patentna aplikacija z naslovom Keystroke Tactility Arrangement on a Smooth Touch Surface opisuje poseben okvir pod zaslonom, ki bi se v tipkarskem načinu (ko bi bila aktivna zaslonska tipkovnica) dvignil in na površini zaslona povzročil izbokline, na vsaki črki svojo oz. okvirčke okrog črk. Izboklinice bi seveda lahko vgradili na površino zaslona, a bi le-te motile uporabo naprave, ko tipkanje ne bi bilo potrebno, npr. pri brskanju po spletu. Patentna aplikacija sicer opisuje tudi drugi način, kjer bi se pod zaslonom skrival podoben okvir okrog črk, s tem da bi tokrat vplival na pritisk....

13 komentarjev

Apple Tablet bo imel stylus?

engadget - O Applovem tabletu kroži ogromno govoric, medtem ko nekateri celo dvomijo, da ga bo Apple sploh izdelal. Podobna je bila tudi zgodba pred izidom iPhonea, na katerega je kazalo precejšne število patentov, Apple pa je njegov obstoj kategorično zanikal. Na resničnost tableta, ki bi ga lahko pričakovali že naslednje leto, namiguje tudi patent, ki je bil vložen že v letošnjem juliju ter je pravkar postal javen. Pri Applu so patentirali poseben sistem rokovanja z digitalnim črnilom, kot odličen primer naprave, ki je pravzaprav računalnik in uporablja pisalo, pa so podali prav tablete. Patent, kot že rečeno, nekoliko spremeni dosedanje sisteme zaznavanja pisala, saj namesto...

18 komentarjev

Apple se bori zoper jailbreaking

TG Daily - Znana praksa odklepanja Applovih iPhonov, ki lahko po posegu poganjajo tudi nepodpisane aplikacije iz nepreverjenih in nevalidiranih virov, tako imenovani jailbreaking, gre Apple vse bolj v nos. Kot poroča TG Daily, v Applu iščejo strokovnjaka, ki bo vodil ekipo, ki se bo ukvarjala predvsem z nalogo, kako ubraniti integriteto iPhona. Kandidat, ki ga iščejo, mora biti strokovnjak za področje varnosti in zaščite, od njega pa pričakujejo vodenje ekipe in domislice, kako rešiti stare probleme na nove načine, pri čemer nikjer eksplicitno ne omenjajo jailbreakinga.

Dosedanji poskusi zakleniti iPhone niso bili uspešni, saj se je prav za vsako revizijo sistema slej ali prej našla rešitev. Zadnja verzija 3.1.2 in baseband 5.11.07 je bila zlomljena to sredo, ko je serijski ključavničar iPhonov George Hotz objavil svoj crack. In verjetno res ne gre pričakovati, da bi komurkoli uspelo ustvariti nezlomljivo zaščito.

65 komentarjev

Nokia toži Apple, Apple vložil patent za oglase v operacijskem sistemu

Prihodnost oglaševanja?

vir: engadget
engadget - Nokia je vložila tožbo proti Applu, ker naj bi slednji kršil Nokiine patente, ki so povezani s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih, saj naj bi bila težava prav v Applovem iPhoneu. Podrobnosti tožbe niso znane, saj so pri Nokii povedali le, da se Apple ni strinjal s pogoji za uporabo patentov. Seveda ni nujno, da je Apple tehnologijo enostavno in brezbrižno ukradel, saj je lahko Nokia za svoje patente po mnenju veljakov v Cupertinu enostavno zahtevala preveč, kar bi podaljšalo dogovarjanje med družbama. Kako se bo razpletla tožba za 10 patentov, ki jih je že uspešno licenciralo 40 največjih proizvajalcev mobilnih telefonov, bomo še poročali.

Če že govorimo o Applu in patentih enostavno ne moremo spregledati novice, da...

21 komentarjev

Apple predstavil Magic Mouse, osvežil Macbook-a in Remote-a

Apple Magic Mouse

Slo-Tech - Apple je danes osvežil paleto svojih izdelkov, vsekakor pa je najbolj presenetljiva predstavitev Magic Mouse miške, ki na svojevrsten način reši vseprisoten problem kolešča in njegovega umiranja/umazanja pri Mighty Mouse-u.

Iz Magic Mouse miške so tako odstanili še edini preostali gumb, ki je zaznaval ali je uporabnik kliknil levi ali desni miškin gumb, milostni pa kot že rečeno niso bili niti do kolešča. Oboje je sedaj nadomestila ena velika ploskev, ki lahko zaznava več dotikov hkrati - tako so miško spremenili v velik Touchpad.

Ker miška nima nobenega gumba, je o le-teh morda bolj primerno govoriti kot o akcijah - slednje podpira vse, ki jih v sodobnih miškah pričakujete, je pa seveda neumno pričakovati še kolešček ob strani ali ločen gumb za iskanje, kopiranje, ipd. Presenetljiv pa se bo Magic Mouse zaenkrat povezoval preko Bluetooth-a le...

51 komentarjev

Apple bo moral plačati 19 milijonov

The Register - Applu je sodišče naložilo plačilo kazni v višini 19 milijonov dolarjev, po tem ko je ugotovilo, da je Apple kršil patente v lasti podjetja Opti. Slednje je tožbo vložilo pred dvema letoma in v njej Applu očitalo zlorabo tehnike Predictive Snooping (gre za način prenosa podatkov med procesorjem, pomnilnikom in ostalimi komponentami). Apple je priznal, da je uporabil to tehnologijo, in hkrati vztrajal, da je patent ničen, ker da je tehnologija obstajala že pred podelitvijo patenta Optiju (prior art). Tudi če bi tožbo slučajno izgubili, so si izračunali, da jih poravnava ne bi smela stati več kot 270.000 dolarjev, kar se je izkazalo za zelo zgrešeno oceno. Opti je z istim patentom v kozji rog ugnal že Nvidio leta 2006 in iztržil četrt milijona dolarjev, medtem ko postopek zoper AMD še teče.

15 komentarjev

Microsoft, Apple in Google toženi zaradi predogleda

Slashdot - Še o eni zanimivi tožbi lahko poročamo iz ZDA, kjer majhno podjetje iz Indiane toži Microsoft, Apple in Google zaradi kršitve patenta. Cygnus Systems trdi, da podjetja z izdelki Windows Vista, Internet Explorer 8, Google Chrome, Mac OS X, iPhone in Safari kršijo patent za predogled datotek pred odprtjem, kar poznamo že od pamtiveka, Vlogo za patent je podjetje vložilo leta 2001, odobrili pa so jim ga marca letos. Lastnik in predsednik Cygnusa je še dodal, da tožena podjetja niso edini kršitelji in da druge še preiskujejo, a so bila logični korak za začetek. Google, Microsoft in Apple za zdaj ne komentirajo.

20 komentarjev