»

Bomo morali pred obiskom ZDA opraviti elektronsko prijavo našega obiska?

ComputerWorld - Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost razmišlja o uvedbi obvezne elektronske prijave, ki bi jo vsaj 48 ur pred vstopom v ZDA morali opraviti obiskovalci iz držav, ki sodelujejo v programu visa waiver. Takšna prijava bi bila dopolnitev programu ATS (Automated Targeting System), ki vsakemu obiskovalcu dodeli stopnjo tveganja, ki naj bi jo le ta pomenil za ZDA. Prijava sicer ne bi bila obvezna ob vsakem obisku, ampak naj bi veljala za daljše časovno obdobje. Glavni razlog za uvedbo takšnega sistema naj bi bilo veliko število islamskih skrajnežev, ki po ameriških navedbah potujejo s potnimi listi evropskih držav.

Sistem elektronske prijave bo verjetno moral še skozi kongresno proceduro, vendar bi znala biti le ta - v skladu z ameriško paranoično politiko boja proti terorizmu - hitra in brez večjih zapletov. Urad bo pred tem sicer pripravil še posebno študijo, v kateri bodo preučili način uporabe, pravico do dostopa ter rok hrambe tako pridobljenih podatkov.


Več o tem na:

21 komentarjev

Hekerska transnacionala

Slo-Tech - Čisto blizu nas, v Puli, se namerava konec junija zgoditi hekerska transnacionala. Takole pravijo:

Že nekaj let se dogajajo številna srečanja hekerjev, haktivistov in medijskih aktivistov, ki slediju principu samo-organiziranja, kjer se lahko ljudje, ki etiko hekerjev uporabljajo na vseh mogočih področjih na katera lahko pomislite – od tehnologije, do politike, do realnosti same – srečajo, si delijo in razmišljajo skupaj o novih poteh spreminjanja sveta okoli sebe.

Ta srečanja so do sedaj bila na različnih lokacijah na nacionalnih, regionalnih, lokalnih in soseskih nivojih, povezujoč zelo različne ljudi, ki jih je skupaj pripeljala njihova strast do tehnologije, komunikacije, socialnih sprememb in povezovanja ljudi, stvari in paradigem. Na srečanjih pa je bilo veliko entuziazma in občutka, da je raznolika družba, ki je osredotočena na te teme, mogoča.

To leto izgleda, da je srečanje, ki bi skupaj pripeljalo ljudi iz vse Evrope (geografsko povedano), mediterana, bližnjega in...

5 komentarjev

Evropejci se bojijo hitrih povezav

The Register - V času, ko večina populacije, vsaj tako imam občutek, želi hitropasovne povezave, se v Evropi dogaja nekaj čudnega.

Če gre verjeti tem izsledkom na Registru, se v Evropi, ki je v zadnjem času dobila trdno DSL hrbtenico, dogaja, da uporabniki ne čutijo potrebe po prehodu na hitrejše povezave. Tako je med anketiranci kar 30% vseh izjavilo, da ne potrebujejo hitrejše povezave, in da ne mislijo nagraditi svojega dostopa. Malo manjši je delež vseh, ki bodo v kratkem prešli na stalni dostop, medtem ko si preostali delež razdelijo tisti, ki ne vedo, ali bi naredili zamenjavo ali ne, in pa tisti, ki mislijo, da ne tega ne bodo naredili.

Razlog za te ugotovitve naj bi bilo pomanjkanje t.i. killer aplikacij, ki bi uporabnika prepričale, da se splača imeti hiter dostop, in pa regionalna selekcija, saj recimo DSL povezave na podeželju še vedno niso najbolj pogoste. Poleg tega so analitiki ugotovili, da procent prodiranja hitrih povezav v lanskem letu variira med 7% v Veliki Britanijo, do kar...

11 komentarjev

Intel znižuje napetosti

X-Bit Labs - Svojih procesorjev, seveda. Intel je danes sporočil, da bodo novi modeli Celeronov ter Pentiumov 4 delovali namesto na 1.525V na 1.475V napetosti. Poteza je presenečenje, saj Intel zadnja tri leta ni zniževal napetosti svojih Pentium 4 procesorjev, prej nasprotno, zaradi izboljšane stabilnosti so jo celo malenkostno zviševali.

Vsi novi modeli med 2.0 ter 2.8 GHz bodo sedaj tiktakali pri 1.475V ali 1.50V, medtem ko naj bi prihajajoča 3.06 ter 3.20 GHz procesorja obdržala napovedanih 1.525V napetosti.

Navijači bodo znižanja napetosti zagotovo veseli, saj bodo tako na obstoječih ploščah procesorje lahko bolje navijali. Na žalost pa Intel novih procesorjev ne bo drugače označeval, zato pred nakupom procesorja ne bo mogoče vedeti, ali gre za staro ali novo različico. Navadnim kupcem to ne bo predstavljalo ovire, saj bodo matične plošče same nastavile pravilno napetost, bi pa bilo različno označevanje zagotovo dobrodošlo pri navijačih. Klik!...

1 komentar

Bavaria pa ni edina s problemi...

Australian IT - ... imajo jih namreč tudi konkurenčni izdelki, Nokiini mobilni telefoni :\ . Finski lesarsko-vulkanizerski-komunikacijski gigant Nokia je priznal, da ima nemalo kupčkov plastike 8210 težavo z zaslonom: ob močni svetlobi ali mrzlih pogojih besedilo preprosto -- izgine. Še bolj hecno je to, da so Avstralci o tem problemu pred časom že poročali, pa je Nokia domneve gladko zavrnila. Jah, pričakovani stroški zamenjav pokvarjenih mobilcev pa po predvidevanjih lahko sežejo do vrednosti 50 milijonov evrov.

2 komentarja

DVD v evropi 25% dražji

Slashdot - Z uvedbo DVDja je prišla tudi regionalna zaščita. Razlog je preprost, Holywood se boji, da bi nevedni ljudje predvajali filme, ki jim še niso namenjeni (beri: dokler iz njih ne iztržijo dovolj v lokalnih kinematografih). Tako navadno kupci v ZDA pridejo do filmov prej kot v Evropi.
V grlu komisije EU za varstvo konkurence pa se je zataknila druga kost, ki jo povzroča regionalno zaklepanje. Problem je namreč v tem, da morajo evropejci za vsebinsko enake DVDje plačevati v povprečju 25% več kot njihovi prijatelji na drugi strani Atlantika. Spet ameriška dvoličnost, saj bi po eni strani radi ekonomsko globalizacijo in sprostitev trgov po drugi strani pa hočejo kontrolo nad tem kje sme kdo kupiti kaj in kdaj. Sistem regionalne zaščite so napadli tudi Avstralci in britanska trgovska veriga. Srčno upam, da bo iz te moke še kaj kruha.

7 komentarjev