»

Intel pokazal 48-jedrnik

Rezina z več 48-jedrniki

CNet - Intel je včeraj zvečer pokazal nov dizajn procesorjev, ki vključuje 48-jedrne procesorje. Zadevščina s kodnim imenom Bangalore se za zdaj uradno imenuje Single-chip Cloud Computer (SCC) in je naslednik projekta Tera-scale iz let 2006 in 2007, ko so razmišljali, kako na eno rezino stlačiti 80 jeder. SCC je precej bolj domišljen in združljiv z naborom ukazov x86. Posamezno jedro ni najbolj zmogljiv primerek na svetu, je pa skupek še vedno pošastno zmožen. Gre za spoj 24 dvojedrnih modulov,...

11 komentarjev

Procesorji Clarkdale naprodaj 10. januarja

Ločeno procesorsko jedro ob 45 nm grafičnem čipu, krmilniku pomnilnika in PCIe rež

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Intel je že začel s proizvodnjo dvojedrnih, 32 nm procesorjev s kodnim imenom Clarkdale in Arrandale (mobilni procesorji), ki jih bodo začeli razpošiljati v decembru. S tem nameravajo ustvariti dovolj zaloge, lahko procesorje kupili že 10. januarja, kmalu po uradni predstavitvi. Le-ta naj bi bila 3 dni prej, 7. januarja, na CES v Las Vegasu, ko naj bi Intel predstavil 14 novih modelov, od katerih jih bo po 7 namiznih in prenosniških modelov. Novi procesorji bodo v primeru namiznikov predstavljali seriji Core i5 in i3, medtem ko bo najšibkejši predstavnik del linije Pentium. Razen slednjega bodo vsi opremljeni s 4 MB deljenega tretjenivojskega predpomnilnika in bodo v dveh jedrih...

21 komentarjev

Stojedrni procesor iz Tilere

Slashdot - Tilera je včeraj objavila razvoj nove generacije procesorjev, ki bodo imeli do 100 jeder, s čimer želijo na strežniškem trgu konkurirati AMD-ju in Intelu. Šlo bo za serijo čipov Tile-GX, ki bodo specialno namenjeni izvajanju storitev za spletne strani, kot je indeksiranje, spletno iskanje, video iskanje, je povedal Anant Agarwal, soustanovitelj Tilere. Proizvajalci procesorjev so sprva tekmovali v višanju frekvence, ki se je iz prgišča megahercev povzpela v gigaherčni razred, potem pa so se preusmerili na povečevanje števila jeder. Današnji čipi tako serijsko prihajajo s štirimi ali šestimi čipi, prihajajo pa že verzije z osmimi in celo dvanajstimi. Zakaj jih torej ne bi na eno rezino stlačili kakšnih sto?

Napovedani čip Gx100 bo imel bojda sto jeder in porabo 55 vatov, medtem ko naj bi za pogon šestnajstjedrnika zadoščalo borih pet vatov. V Tileri pravijo, da povprečni uporabnik res ne bo tekel v trgovino po nov procesor, zato čipe usmerjajo k specifičnim aplikacijam, ki lahko...

8 komentarjev

Ion II na 40 nm

nVIAdion?

vir: Expreview.com
Expreview.com - Po novem čipu nižjega razreda, namenjenem proizvajalcem zapakiranih računalnikov, se nVidia pripravlja na pomanjšanje še enega potencialno pomembnega, zagotovo pa zanimivega čipa. Ion II, ki bo zaradi zaklepa druge generacije procesorjev Atom morda primoran poseči po VIA Nano procesorjih, bo prav tako izdelan v 40 nm proizvodnem procesu. A se poraba vseeno morda ne bo znižala, saj bo manjše grafično jedro vsebovalo več stream procesorjev in teklo pri višji frekvenci. To seveda pomeni tudi več zmogljivosti, ob morebitnem parjenju z novimi procesorji Atom pa še boljši sistem za vsakodnevno uporabo. Novo vezno čipovje naj bi bilo predstavljeno še pred koncem leta, do takrat pa bomo tudi vedeli, s katerimi procesorji bo sparjeno.

10 komentarjev

Venezuelska vlada bo ponujala računalnike

Ars Technica - Hugo Chavez bo svojim državljanom kmalu začel prodajati poceni računalniške sisteme (od 400 do 1400 dolarjev). V namiznih napravah bodo tiktakali cenejši od 1,5- do 3-gigaherčni Celeroni in Pentiumi 4, medtem ko bodo v prenosnikih bite premetavali dvogigaherčni Core 2 Duo. Operacijski sistem seveda ne bodo zlobna kapitalistična Polkna, temveč bolj levičarsko usmerjeni GNU/Linux, ki ga za podobne namene med drugim uporabljajo tudi druge južnoameriške države, recimo Brazilija.

Vlada obljublja, da se bo trudila nuditi računalnike po nizkih cenah, Chavez je recimo komentiral, da je eden od njihovih sistemov približno 40% cenejši od konkurence, poleg tega pa je njegova prednost tudi v daljšem, triletnem garancijskem obdobju.

Izvorna novica.

12 komentarjev

Novi varčni dual core Intli...

Slo-Tech - Intel bo predstavil različico Yonah jedra (65 nm), ki bo tekel na 1.2 Ghz, na 533 MHz FSB, in imel 2 MB L2 predpomnilnika, pri največji porabi samo 9 W! Procesor se bo prodajal pod imenom Intel Core Duo U2500.

Intel je že imel čipe, ki so imeli power envelope 10W, vendar je šlo za enojedrne modele. U2500 je predviden za montažo neposredno na tiskanino (torej brez podnožja) in je namenjen uporabi v prenosnih tabličih računalnikih, UMPC-jih in Ethernet stikalih. Čip naj bi bil dobavljiv takoj.

Tudi "Merom" (65 nm) modeli naj bi imeli svojo nizkonapetostno različico, od Yonaha pa naj bi ga ločilo tudi bolj robustno upravljanje porabe posameznih sklopov. Splavitev Meroma je predvidena za avgust, nizkonapetostna različica pa verjetno nekaj mesecev pozneje...

Končno nekaj pametnega v rangu majhnih strojev! Sem se že naveličal VIA-inega skrivanja datasheetov in nabijanja cen za trapaste EPIA plošče, ko da so sedmo svetovno čudo!

Več v izvorni novici.

7 komentarjev

Ko kladivo udari...

The inquirer - O AMD-jevih Hammerjih se že kar nekaj časa govori, tokrat pa so na The Inquirerju objavili rezultat AMD-jevega Athlon64 procesorja (kodno ime ClawHammer) ki je tekel pri 1,8 Ghz, družbo pa mu je delal Radeon9700. V 3DMarku2001SE je dosegel skoraj 16.000 točk, kar bo verjetno delalo konkurenco tudi novim Pentiumom na 800 MHz zunanjem vodilu, ki jih pričakujemo v kratkem. Klik!

12 komentarjev