»

Google ukinil VPN, ker ga nihče ne uporablja

Slo-Tech - Google je uporabnikom storitve Google One VPN že sporočil, da bodo še letos storitev ukinili. Točnega datuma še niso razkrili, a odločitev je že sprejeta. Za ukinitev še enega Googlovega izdelka so se odločili, ker preprosto ni imel dovolj uporabnikov.

Google One VPN so zagnali leta 2020 in je bil sprva omejena na naročnike paketa Google One, ki so za 2 TB prostora plačevali 10 evrov mesečno. Šele lani so storitev krog upravičencev razširili in odtlej je na voljo vsem naročnikom Google One, torej tudi v najcenejši inačici za dva evra mesečno. A tudi to ni bilo dovolj, da bi nabrali dovolj uporabnikov.

Poleg Google One VPN podjetje ponuja še dva izvedenki VPN, in sicer Pixel VPN za lastnike istoimenskih telefonov in Google Fi VPN za naročnike Google Fi. Ali bodo ukinili tudi ti dve, za zdaj še ne razkrivajo. A vendarle - ni tako presenetljivo, da storitev VPN podjetja, ki je največji zbiralec podatkov na internetu, ni bila zelo priljubljena.

17 komentarjev

Google pripravlja lasten tablični računalnik

The Wall Street Journal - Vedno glasnejše in verjetnejše so govorice, da Google pripravlja lasten tablični računalnik, s katerim se želi podati v tekmo z Applom, Amazonom in ostalimi proizvajalci tablic. Kot trdi The Wall Street Journal sklicujoč se na vire blizu Mountain Viewa, bo Googlov tablični računalnik na voljo še letos poleti.

To se je zareklo kar Googlovemu nekdanjemu izvršnemu direktorju Ericu Schmidtu, ki je decembra napovedal tablični računalnik v naslednjih šestih mesecih. Če gre verjeti analitikom, bo imel 7-palčni zaslon z ločljivostjo 1280 x 800, ki ga bo poganjal Android 4.0 (Ice Cream Sandwich), in Nvidiino Tegro 3 - ni pa to nujno. Na sploh naj bi bil Googlov tablični računalnik konkurenca predvsem Kindlu Fire in ne toliko...

10 komentarjev

Google Music tudi s trgovino

The Verge - Prva javna predstavitev storitve Google Music ni bila ena izmed bolje sprejetih Googlovih stvaritev, predvsem zaradi nekaterih ključnih napak, ki jih je imela za časa beta faze. Sprva je bil Google Music namreč le oblak, ki je uporabnikom omogočal nalaganje do 20.000 skladb in jih v neomejenem številu ponovno prenesti na različne naprave (na osebne računalnike in mobilne naprave z Androidom). Pri tem je bila težava v internetu po ZDA, ki je še vedno edino območje z delujočim Google Music, saj so priključne hitrosti, sploh če gledamo hitrosti od uporabnikov v svet, zelo nizke (nalaganje je bilo torej dolgotrajno opravilo). Obenem je bil uporabniški vmesnik spletne in računalniške (Windows ter Mac OS X) aplikacije vse prej kot odličen, to pa je še dodatno izpostavila izdaja aplikacije za Linux, sprva v precej hroščati obliki.

A stvari se premikajo na bolje, saj je celotna storitev očitno postala stabilna, Google je namreč odstranil oznako Beta, s tem pa tudi izgubila zahtevo po...

20 komentarjev

Google se je opravičil prvi dami ZDA...

screenshot

vir: BBC
BBC - ...za žaljivo in celo rasistično sliko, katero googlov iskalnik po slikah poda kot prvi zadetek, kadar iščemo z geslom "Michelle Obama". Da pa je mera polna, google doda še pripis: "včasih so lahko naši zadetki tudi žaljivi. S tem se mi strinjamo." Kljub uradnemu opravičilu Google zadeve ne namerava umakniti.

Bela hiša slike ne komentira.



Google pojasnjuje, da so njihovi zadetki rangirani na podlagi številnih spremenljivk in le odražajo stanje na internetu. To je tudi vzrok, da sporne slike ne bodo umaknili, saj želijo svojim uporabnikom podati kar najbolj relevantne zadetke.

Več: BBC News, Washington Post

57 komentarjev

Google zagnal OneBox

Google - Kot smo pretekli teden napovedali, je Google res ponudil svoj iskalnik po glasbi, ki ga je poimenoval OneBox. Stvaritev je zdaj tu, tako da si lahko ogledamo, kaj nam je Google res pripravil. Z iskanjem po imenu skladbe, albuma ali izvajalca je moč dobiti vse podatke na enem mestu, tudi odlomke, ki jih nudita partnerski strani iLike in Lala, ali pa kupiti celoten posnetek. Prav tako nov iskalnik pomaga pri iskanju skladb, katerih imena ne poznamo, če le poznamo avtorja ali košček besedila. Za razvoj glasbenega okusa pa so se povezali s stranmi Pandora, imeem in Rhapsody, ki bodo posojale svoje povezave, tako da bodo uporabniki lahko srečali glasbo, ki je sorodna iskalnim pojmom. Predogled je že mogoč, a le z ameriški IP-jev.

9 komentarjev

Google pripravlja iskalnik po glasbi

Wired News - Wired poroča, da Google pripravlja nov iskalnik po glasbenih datotekah, ki bi ga lahko ugledali že prihodnji teden. Sklicujoč se na interne vire, sicer priznavajo, da večina informacij sicer še manjka. Povsem znano ni niti še ime: omenjajo se možnosti Google Music, Google Audio in Google OneBox. Uporabniki bodo imeli možnost iskati po skladbah, pri čemer bodo zadetki vodili na strani Lala ali iLike, kjer bo moč poslušati posnetke. Obe podjetji za naslednjo sredo načrtujeta dogodek z imenom Discover Music, kjer naj bi vso stvar uradno predstavili. Bomo videli, kaj bo nastalo iz tega.

9 komentarjev

Nova verzija Googla je Caffeine

Google - Google je na ogled postavil novo verzijo iskalnega algoritma, ki se za zdaj še kodno imenuje Caffeine. Kot pravijo v Mountain Viewu, je na novem skrivnem projektu več mesecev intenzivno delala velika skupina Googlovcev. Nov iskalni algoritem naj bi sčasoma nadomestil trenutnega. Končni uporabniki nemara sploh ne bodo videli izboljšav, ki se večidel skrivajo pod pokrovom. Caffeine naj bi hitrejši, obsežnejši in pravičnejši. Google sicer zatrjuje, da predstavitev nima nobene veze z novimi iskalniki, ki se počasi prebijajo na trg (Bing, WolframAlpha ...). Novo iskanje lahko preizkusite na http://www2.sandbox.google.com.

15 komentarjev

Google ponudil brezplačen prenos skladb na Kitajskem

Wired News - Kot poroča Wired, je včeraj Google na Kitajskem zagnal novo storitev, ki bo uporabnikom na Kitajskem omogočila brezplačen prenos glasbe z interneta. Trenutno je na voljo 350 000 skladb kitajskih in tujih avtorjev, v prihajajočih mesecih pa nameravajo to številko povečati na 1,1 milijona. Glasbo bodo priskrbeli Sony Music, Warner Music, EMI in Universal Music, žal pa Google ne načrtuje širitve projekta v druge države. Trenutno je na Kitajskem piratstvo resen problem, saj je več kot 99 odstotkov vse prenesene glasbe ilegalne. Z novim modelom želijo to problematiko omiliti.

8 komentarjev

Bo Google obstal?

Slashdot - Google je nesporni vladar internetnih iskalnikov. Razlogov za njegov uspeh je več, vsekakor pa prevlada njegova izjemna preprostost, saj ne ponuja skoraj ničesar drugega kot polja za vnos iskanega niza in gumba za potrditev iskanja. Podjetje iz Mountain Viewa v Kaliforniji pa se lahko pohvali tudi z oglaševalskim sistemom internetne oglaševalske agencije Overture. Po njihovem mehanizmu se ob določenih rezultatih na posebnem in nemotečem mestu prikažejo zadetki pokroviteljev, ki so Googlu lani prinesli 2 milijardi zelencev prihodkov. Seveda je številka dovolj zgovorna, da je vzpodbudila razvoj novih iskalnikov, ki bodo poskušali Googel zriniti s prestola. Jim bo uspelo?

3 komentarji

Google News

The Register - Ravno danes sem v iskanju nekaterih starih opisov iger brskal po eni od slovenskih revij (stari recimo tri leta), in našel opis iskalnika Google v tem stilu: "Je sicer še v povojih, samo kaže pa potencial".

Po novem Google kaže vse bolj mišice in zobe. Kot poročajo na Registru, ima Google po novem iskalnik po novicah. Iz več kot 4.000 virov se novice v realnem času generirajo na posebno stran in seveda v bazo. Na žalost se na Slo-techu zaenkrat še ne moremo pohvaliti, tako kot se The Register, da smo v bazi strani z novicami. Samo nikoli se ne ve[:D]

Samo še en namig: če boste iskanje iskali sami, in se vam odpre slovenski mirror, poglejte sem.

8 komentarjev

Nov iskalnik na obzorju

Overclockers Australia - Hehe, tale iskalnik me je pa spravil v dobro voljo [:D]. Kartoo je novi web-browser, ki naj bi s svojo napredno tehnologijo konkuriral velikim. Iz radovednosti sem kliknil na povezavo in videl, da je največja posebnost tega net-iskalca to, da je grafičen ter prikazuje povezave med stranmi, ki so prikazale želeno ključno besedo. No, ko sem vanj vpisal frazo Slo-Tech, sem ugotovil to, da v Dallasu obstaja drag-race skupina, ki se imenuje tako kot mi. Naša stran, ki bi mogla biti prvi zadetek, je bila locirana šele na drugi strani prikazanih potencialov. Toliko o novih tehnologijah...

3 komentarji