»

Olimpijske medalje iz odslužene elektronike

engadget - Vsake toliko časa se na spletu pojavijo slike, reportaže ali videoposnetki iz digitalnih smetišč, kamor se odlagajo odslužene računalniške komponente. Običajno končajo v državah tretjega sveta, kjer je tako odlaganje bistveno cenejše in manj regulirano. Ker so te smeti zelo bogate z industrijskimi kovinami - zlata je v elektroniki 17-krat več kot v zlati rudi, veliko je tudi bakra in aluminija - se revni prebivalci mnogokrat zastrupljajo ob recikliranju teh kovin, ki jih nato prodajajo za skromen zaslužek.

Kanadčani so se spomnili opozoriti na ta problem na zelo zanimiv način. Predstavili so...

9 komentarjev

Slovenci ostali praznih rok na računalniški olimpiadi

Otvoritvena slovesnost IOI 2009

Slo-Tech - Danes se v bolgarskem Plovdivu končuje 21. mednarodna računalniška olimpiada, kjer je med 83 ekipami v konkurenci sodelovala tudi slovenska. Tekmovalci so imeli dva tekmovalna dneva. Vsak dan so morali rešiti štiri algoritemske naloge, tako da napišejo program v jeziku C, C++ ali Pascal. Tekmovalce so pričakali računalniki, na katerih je bil nameščen Ubuntu 8.04, prevajalniki gcc, g++ oz. Free Pascal, razhroščevalnika gdb in ddd ter dokumentacija STL.

Slovenska ekipa v sestavi Žiga Ham (ERSŠG Ljubljana), Nace Hudobivnik (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), Matej Aleksandrov (Gimnazija Bežigrad) in Matjaž Leonardis (Gimnazija Bežigrad) se je tokrat vrnila praznih rok, saj se nihče izmed njih ni uvrstil med prvo...

20 komentarjev

V Bolgariji poteka 21. mednarodna računalniška olimpiada

IOI 2009

Slo-Tech - V soboto se je v bolgarskem Plovdivu začela že 21. mednarodna računalniška olimpiada (IOI), na kateri sodeluje 85 ekip iz 83 držav, med njimi tudi iz Slovenije. Za našo državo tekmujejo Žiga Ham (SŠER Ljubljana), Nace Hudobivnik (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), Matej Aleksandrov (Gimnazija Bežigrad) in Matjaž Leonardis (Gimnazija Bežigrad), spremljata pa jih mentorja Roman Dorn (FRI UL) in Jelko Urbančič (ARSO).

IOI je prestižno tekmovanje v znanju informatike, ki vsako leto poteka v drugi državi in srednješolcem omogoči merjenje moči v znanju računalništva z najboljšimi vrstniki iz drugih držav. Tekmovalna dneva sta dva - letos je prvi danes, drugi pa v sredo. Vsak dan tekmovalci rešujejo tri naloge, za kar imajo na voljo pet ur časa in računalnik. Tipični problemi od tekmovalcev zahtevajo program v C-ju ali Pascalu, ki ga ocenjevalci nato preverijo z 10 do 20 nizi vhodnih podatkov. Vsaka...

8 komentarjev

Državljan inženir - online serija o odprtokodni strojni opremi, elektroniki, umetnosti in hekanju

Slo-Tech - Make Magazine je pred kratkim začel preko spleta "oddajati" video serijo Citizen Engineer, ki pokriva odprtokodno strojno opremo, elektroniko, umetnost in hekanje.

Prva oddaja je posvečena telefoniji, konkretneje, SIM karticam (le-te se uporabljajo v GSM aparatih) ter "hekanju" telefonov iz javnih telefonskih govorilnic.

Polurni profesionalno posnet video prikazuje kako izdelati lasten čitalec SIM kartic, kako na SIM kartici pregledati izbrisana SMS sporočila ter seznam desetih zadnjih klicev ter kako klonirati SIM kartico. Drugi del videa pa prikazuje kako star telefon iz odslužene javne telefonske govorilnice spremeniti v domači telefon, ali pa mu - še bolj zabavno - dodati Skype podporo.

Zabavno in poučno za vroče poletne dni.

25 komentarjev

Digitalno smetišče

Slashdot - Večina uporabnikov sodobne elektronike se verjetno nikoli ne vpraša, kaj se zgodi z njihovimi odsluženimi mlinčki, ko se enkrat pokvarijo, oziroma pogosteje - postanejo zastareli. Tako ali drugače odslužene elektronike se letno nabere med 20 in 50 milijoni ton, večina pa je konča v razvijajočih se državah. Odvoz e-smeti kam drugam se splača, saj je odlaganje le-teh na primer na Kitajskem, v Indiji ali Nigeriji do desetkrat ceneje, kot odlaganje doma, kjer takšno početje običajno ureja zakonodaja.

Taki kupi digitalnih odpadkov za domačine predstavljajo vir zaslužka, saj so bogati s tržno zanimivimi kovinami. Računalniške odpadki vsebujejo 17 krat več zlata, kot ruda, iz katerega jo pridobivajo. Posebej veliko je seveda...

71 komentarjev