»

V bolnišnicah ranljivi CT, PET in druge diagnostične naprave

Slo-Tech - Ameriški ISC-CERT je izdal opozorilo, da so Siemensove medicinske diagnostične naprave za preiskave, kot so računalniška tomografija (CT), pozitronska emisijska tomografija (PET) in fotonska emisijska računalniška tomografija (SPECT), ranljive in jih lahko hekerji prek interneta napadejo. Ranljivost so znane, na internetu pa se že pojavlja koda, ki jih tudi v praksi izrablja. Siemens je dejal, da bodo pripravili popravke, v vmesnem času pa bolnišnicam svetuje, da naprave izključijo iz omrežja.

In to je tudi srž problema. Večina teh naprav je povezana v omrežja, ki so dostopna prek interneta. To je posledica katastrofalne IT-politike v ameriških bolnišnicah, kjer primanjkuje strokovnjakov in jasnih...

36 komentarjev

Zaradi napake osemkrat bolj obsevani

CT-posnetek glave

Los Angeles Times - V losangeleškem Cedars-Sinai Medical Centru so po poldrugem letu odkrili, da so bolniki, ki so jih slikali s pomočjo računalniške tomografije (CT), prejeli osemkrat več ionizirajočega sevanja, kot bi ga smeli in morali. Pri slikanju s CT gre v bistvu za zlaganje kopice dvodimenzionalnih rentgenskih slik, posnetih pod različnimi koti, v tridimenzionalno predstavitev osebe. Februarja 2008 so v omenjeni bolnišnici začeli uporabljati nov protokol za posebno vrsto pregleda, ki je namenjena diagnosticiranju kapi, s katero naj bi pridobili več podatkov o motnjah prekrvavitve možganov.

Pri...

13 komentarjev

Mobilni telefoni lahko med nosečnostjo škodujejo otroku

Independent - Julija bodo v reviji Epidemiology objavljeni rezultati zanimive raziskave, ki so jo izvedli na univerzah v Aarhusu na Danskem in v Los Angelesu v ZDA. Znanstveniki so ugotovili, da obstaja povezava med sevanjem mobilnih telefonov, ki ji nosečnice uporabljajo med nosečnostjo in kasnejšimi vedenjskimi motnjami, ki se pojavijo po rojstvu otroka.
vir slike:...

28 komentarjev

Odkrite gobe, ki za svojo rast izkoriščajo radioaktivno sevanje

Cladosporium sphaerospermum

vir: FOX News
Slo-Tech - Znanstveniki so na enem izmed najbol neverjetnih mest na Zemlji, natančeneje na stenah jedrskega reaktorja v Černobilu odkrili gobe, ki za svojo rast izkorišča ionizirano radiaktivno sevanje ki ga oddaja poškodovani jedrski reaktor. Po nekoliko podrobnejši analizi so znanstveniki odkrili da so gobe bile zelo bogate z melaninom in za svojo rast uporabljajo podoben postopek kot rastline - slednjim namreč pri rasti pomaga klorofil, ki pretvarja sončno energijo v kemično, pri teh...

43 komentarjev

Prenosni trdi diski z nameščenimi trojanci

Schneier.com - Taipei Times poroča, da so odkrili, da sta bila na okrog 1800 prenosnih Maxtorjevih trdih diskov Basics 500G izdelanih na Tajskem "tovarniško nameščena" dva trojanska konja, ki sta se ob priklopu okuženega diska skušala samodejno zagnati.

Po uspešnem zagonu sta skušala poslati podatke iz računalnika na spletni strani www.nice8.org in www.we168.org, ki se nahajata na Kitajskem.

Postavlja se vprašanje, ali sta bila trojanska konja vključena v ceno diska, ali pa bi bilo disk brez njiju mogoče dobiti po nižji ceni...

33 komentarjev

Nove luknje

Slashdot - V nekaterih večpredstavnostnih predvajalnikih družbe RealNetworks (RealOne Player, RealOne Player v2, RealPlayer 8, RealPlayer 10 Beta...) so odkrili kar tri varnostne luknje, ki zlobnežu omogočajo, da v večpredstavnostno datoteko podtakne zlobno kodo, ki se izvede ob predvajanju. Več podrobnosti najdete tukaj, lastniki luknjastih predvajalnikov pa oddeskajte še sem.

Manj nevarno luknjo, nadležno predvsem za tiste redke "srečneže", ki že uporabljate nov protokol IPv6, so odkrili tudi v operacijskem sistemu OpenBSD. Z nekaj ukazi IPv6 je mogoče "sesuti" sistem, ki domuje na naslovu IPv6. Zaenkrat še nič ne kaže, da bi poleg "sesutja" bile mogoče še druge nečednosti, tako da se utegnejo na OpenBSD-jevi spletni strani še naprej hvaliti o "zgolj eni oddaljeni luknji v privzeti namestitvi v več kot 7 letih". Pa tudi če števec povečajo na dve, konkurenci po številu lukenj še lep čas ne bodo dihali za ovratnik. Informacije o luknji in krpanju najdete tu. Mimogrede, FreeBSD nima te...

0 komentarjev

Manj gretja naših glav

Newsfactor - Kot vemo, mobilni telefoni sevajo. Kot še ne vemo -- pa bi nekateri radi, da bi to "vedeli" -- je to sevanje rakotvorno.

Ker pa je preventiva boljša kot kurativa, kot je med drugimi odrkil tudi sam ameriški predsednik (pa ne bi sedaj o tem), se tudi sam ne bi branil manjšega sevanja. Znanstveniki pa so odkrili, da bi gsm telefonom prav lahko namontirali antene podobnim onim, ki jih uporabljajo GPS aparati, ter s tem zmanjšali količino, ki jo absorbira telo, za kar 85 %. Klik!

5 komentarjev