»

Internet v Sloveniji cenejši, dostopnejši kot v Kanadi

Kanadska ponudba

Slo-Tech - Občasno bentimo nad ponudbo dostopa do interneta v Sloveniji, češ da je predrag, prepočasen in v nekoliko bolj oddaljenih predelih naše domovine nedostopen. V primerjavi s kakšno Švedsko resda nimamo najhitrejših in najcenejših internetnih povezav, a po drugi strani smo mnogo pred razvitimi Kanadčani. Ti te dni negodujejo, saj je eden njihovih največjih ponudnikov dostopa do interneta Rogers znižal mesečne omejitve prenosa podatkov v svojih paketih za nove uporabnike (Mobitelove eskapade, ko so posegli tudi v pravice obstoječih naročnikov, si v tujini vseeno ne morejo privoščiti).

Paket Lite denimo stane 36 dolarjev mesečno (28 evrov) in omogoča hitrost do...

108 komentarjev

Nokia po desetih letih z izgubo

engadget - Tretje letošnje četrtletje se je za Nokio izkazalo za rdeče, prvič sploh po desetih letih. Zabeležili so izgubo 834 milijonov dolarjev, le-to pa gre pripisati več faktorjem. Največji udarec, ne le za finance v tem četrtletju, ima upad prodaje mobilnih telefonov. Za 20% upad krivijo pomanjkanje komponent za izdelavo aparatov (Apple recimo pokupi skoraj ves dobavljiv Flash pomnilnik), a se razlogi po mnenju MobileCruncha skrivajo tudi drugje. Večina uporabnikov Nokiinih mobilnih telefonov, oz. mobilnikov nasploh, je relativno mladih. Ti že v najboljših časih nimajo tolikšne kupne moči, kot nekoliko starejši prebivalci, še dodatno pa jih je prizadela recesija, saj je nezaposlenost med mladimi rekordno visoka.

Svoje...

11 komentarjev

Nokia Booklet 3G še ta mesec

Booklet 3G

The Register - Nokia je letos najavila, da se bo podala v svet netbookov, in svoje namere podkrepila s prvim izdelkom - Booklet 3G. Prednaročila so v nekaterih državah že pobrali, izdelek pa lahko v maloprodaji pričakujemo 22. oktobra. Podatek sicer velja za Nemčijo, a velike zakasnitve tudi na tej strani Alp ne bi smelo biti. Italijani so v predprodaji strašili s ceno 700 evrov, ki je veljala za nevezane različice. V Nemčiji naj bi z dvoletno priklenitvijo na ponudnika O2 netbook stal 250 evrov in nato še 20 evrov mesečno oz. 25 evrov mesečno, če želite paket z neomejenim prenosom podatkov.

17 komentarjev

ARM in GlobalFoundries

TG Daily - ARM in GlobalFoundries sta v pogovorih, katerih rezultat bi bil seveda izdelava ARM procesorjev v tovarnah polprevodniških čipov GlobalFoundries. Z dogovorom ARM meni, da bi lahko pridobili do 15% tržnega deleža malih prenosnikov, ki bi ga odvzeli trenutno praktično edinemu proizvajalcu procesorjev za netbooke, Intelu.

Če bi dogovor uspel, bi GlobalFoundries še bolj utrdil svojo veljavo na področju izdelave polprevodnikov, po nakupu Chartered Semiconductors, s katerim so dobili okrog 150 strank in tehnologije za izdelavo polprevodnikov na starejših procesih. Na prihajajoči polprevodniški konferenci bodo predstavili tudi svoje napredke pri izdelovanju 28 in 32 nm čipov, kjer za slednje pravijo, da pričakujejo 50% izkoristke proizvodnje že do konca leta. Z napredki v izdelavi so dosegli tudi do 50% višjo zmogljivost čipa, ki ima enako puščanje toka, kot enak čip, izdelan v 45 nm-proizvodnem procesu.

Čeprav se ARMova namera po 15% tržnem deležu zdi nekoliko pogumna, imajo na svoji...

17 komentarjev

Prednaročila za Nokia Booklet 3G odprta

engadget - Kot je zadnje čase običajno za Nokiine naprave, se je tudi Booklet 3G že pojavil za prednaročilo v naši sosednji državi, Italiji. A cena je, za netbook, nadvse zanimiva. Nokia je napovedala, da bo za mali prenosnik, za katerega obljublja kar 12 ur avtonomije in ki bo imel vgrajen 3G modem ter A-GPS, zahtevala 570 €, a v to ceno niso bili vključeni davki. Cena v italijanski trgovini je tako vrtoglavih 700 €, a na srečo ne vključuje popustov, ki so povezani z vezavo v naročniško razmerje. Fantje na engadgetu sicer predvidevajo, da se bo po izidu cena nekoliko spustila, a bo verjetno za običajen netbook še vedno visoka.

In seveda se je prednaročilo že končalo...

38 komentarjev

Nokia World z dobro bero novosti

Nokia N97 Mini

vir: engadget
engadget - Nokia je na svojem Nokia World 2009 v Stuttgartu pokazala kar nekaj novosti s področja mobilnih telefonov, izmed katerih so nekatere v pogled javnosti ušle že prej, nekatere pa še ne. V prvo kategorijo spadajo uradne predstavitve in novi podatki za mobilna telefona N97 Mini in N900 ter njihov prvi poizkus vstopa na trg netbookov, Booklet 3G. Pravijo, da so z N97 ciljali predvsem na uporabnike socialnih omrežij, ki so na novincu dobro podprte, obenem pa pravijo še, da je N97 Mini najtanjši prijatelj na poti, ker so na telefon že nameščeni turistični vodiči iz serije Osamljeni Planet (Lonely Planet). Mini različica Nokie N97, ki se ponaša s 3,2 palčnim (rezistivnim) na dotik občutljivim zaslonom in fizično QWERTY tipkovnico, bo prosti prodaji stala 450...

12 komentarjev

Nokia bo izdala lasten netbook

Nokia Booklet 3G

vir: PC World
PC World - Nokia, ki je poznana predvsem po svojih telefonih, je očitno uvidela, da bo za svetlo prihodnost v teh temnih časih potrebno svojo linijo produktov razširiti in obogatiti. V luči tega so se Finci odločili na trg poslati svoj lasten netbook, imenovan Booklet 3G.

Kot je že iz imena razvidno (3G), bo pri slednjem velik poudarek na mobilnosti, saj bodo standardno podporo za 3G, HSDPA , WiFi in Bluetooth dopolnjevale Nokiine Ovi storitve, ki vključujejo Ovi Maps (vgrajen bo tudi GPS čip), Nokia Music Store, Ovi Files (shranjevanje vaših podatkov na oddaljeni lokaciji - v "oblakih") in obvezno integracijo z Ovi Suite-om za sinhronizacijo telefona z prenosnikom. Vse to bodo poganjala Okna 7.



Konfiguracija z...

41 komentarjev

Tudi Dell z 10-palčnim netbookom

The Register - Četici proizvajalcev z desetpalčnimi netbooki se je pridružil tudi Dell, ki bo s svojim izdelkom premostil vrzel med devet- in dvanajstpalčnimi modeli. Netbook z imenom Inspiron Mini 10 ima poleg že omenjenega zaslona z ločljivostjo 1024 x 576 (16:9) vgrajen Intelov Atom Z520, ki tiktaka z 1,33 GHz, 120 GB trdega diska, gigabajt pomnilnika in brezžično mrežno povezljivost 802.11b/g. Moč je dobiti tudi močnejše komponente, in sicer 802.11n, Bluetooth, Atom Z530 (1,60 GHz) ter 160 GB trdega diska, v prihodnost pa kani Dell dodati še GPS, vgrajen TV-tuner, HSDPA 3G, 250 GB velik trdi disk in 2 GB pomnilnika. Na voljo je v celi paleti barv: obsidiansko črni, alpinsko beli, češnjevo rdeči,...

14 komentarjev