»

Izšel Ubuntu 9.10

Ubuntu Karmic govori 25 jezikov

Slo-Tech - Včeraj je izšel Ubuntu 9.10, znan tudi pod imenom Ubuntu Karmic Koala. Nova različica prinaša kar nekaj izboljšav in novosti, med drugim hitrejši zagon, prenovljeno programsko središče (Software Center), ki omogoča enostavno nameščanje programskih paketov ter integracijo PPA (Personal Package Archive) skladišč razvijalcev na sistemu Launchpad, podporo šifriranim domačim imenikom, skrajšan je tudi čas zagona iz spanja oziroma hibernacije, na voljo pa so še številne druge novosti. Ubuntu je dostopen v 25 jezikih, med drugim tudi v slovenščini, na voljo pa je seveda popolnoma brezplačno.



Pod pokrovom se skriva Linux jedro 2.6.31, privzeti datotečni sistem za nove namestitve je ext4, privzeti zagonski nalagalnik (ang. bootloader) je GRUB2, prav...

357 komentarjev

Ubuntu Karmic Koala - Release Party

Kiberpipa - Oktober se približuje h kraju in v Ubuntu taboru že nestrpno pričakujejo izid nove različice tega odličnega in prostega operacijskega sistema, ki tokrat nosi številko različice 9.10 in se kiti z imenom Karmic Koala. Sočasno z izidom bodo povsod po svetu prirejali splavitvene zabave. Tudi naša podalpska deželica ni nobena izjema!

Splavitvena zabava bo v četrtek 29. 10. 2009 s pričetkom ob 19h v prostorih Kiberpipe na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani.

Pred samo zabavo bo poljudno znanstveno predavanje z naslovom: Od začetka do Koale. Po predavanju pa se obeta prijetno druženje ob free-as-in-beer pijači in jedači. Prav prisrčno vabljeni prav vsi ljubitelji in sovražniki operacijskega sistema Ubuntu. Za slednje bo še prav posebaj lepo poskrbljeno.

91 komentarjev

Ubuntu zrcalni strežniki po novem tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Očitno uporabnikov Ubuntu Linuxa v Sloveniji le ni tako malo, saj je Arnes te dni v svojem omrežju postavil zrcalne strežnike programskih paketov distribucije Ubuntu, prav tako pa je Arnesov zrcalni strežnik viden tudi na seznamu strežnikov, ki omogočajo prenos slike namestitvenega CD-ja.

Mogoče je uporabljati tako http, kot tudi ftp in rsync strežnike. Vsekakor gre za pomembno pridobitev, ki bo pohitrila prenose programskih paketov.

Arnesov zrcalni strežnik je prvi uradni Ubuntu zrcalni strežnik v Sloveniji, že nekaj časa pa deluje tudi neuradni zrcalni strežnik v Kiberpipi.

Še nekaj tehničnih podatkov:
- rsync://ftp.arnes.si:873/ubuntu
- rsync://ftp.arnes.si:873/releases
- ftp://ftp.arnes.si/mirrors/ubuntu-cdimage/
- ftp://ftp.arnes.si/mirrors/ubuntu/
- http://ftp.arnes.si/pub/mirrors/ubuntu-...
- http://ftp.arnes.si/pub/mirrors/ubuntu/
- http://si.archive.ubuntu.com
- http://si.releases.ubuntu.com

36 komentarjev

Ubuntu Karmic Alpha 5

Ubuntu - Izid Ubuntu 9.10 se približuje in pred kratkim je izšla Alpha 5 različica tega operacijskega sistema.

Kljub temu, da gre za razvojno različico, ki za vsakdanje delo ni uporabna, pa novi sistem počasi že dobiva končno obliko. Obeta se precej novosti. Ubuntu bo temeljil na Linux jedru 2.6.31, privzeti datotečni sistem v Ubuntu 9.10 bo ext4, privzeti prevajalnik GCC-4.4, spremembe pa bodo tudi v zagonskem nalagalniku (ang. bootloader), ki bo GRUB2. Pričakujemo lahko tudi novega upravitelja prijav (ang. login manager). Vsekakor gre kar za nekaj pomembnih sistemskih novosti, dolgoročno najpomembnejša pa je verjetno zamenjava sistema HAL za DeviceKit.

Na uporabniški strani med novostmi lahko omenimo izboljšano podporo za Intel video kartice, enostavnejšo nameščanje iSCSI ter zamenjavo privzetega IM odjemalca (namesto Pidgin bo odslej privzeti odjemalec za IM omrežja Empathy). Navdušenci nad oblaki pa bodo gotovo veseli podpore za Ubuntu Enterprise Cloud (UEC) in Amazonov EC2.

Novosti...

52 komentarjev

Ubuntu pripravlja 'AppStore'

Idejna zasnova novega App Centra

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Da bi še poenostavili in poenotili nameščanje novega programja, bo Ubuntu v prihodnjih različicah razvil poenoten center za nameščanje aplikacij.

Novi App Centre (delovno ime) naj bi tako nadomestil Upravitelja paketov Synaptic, Upravitelja programskih virov (Software Sources), Gdebi in Upravljalnika posodobitev (Update Manager).

Razvoj in integracija novega sistema se začneta že z naslednjo izdajo (9.10), končala pa naj bi se z izdajo 11.04. Novi center naj bi bil še enostavnejši za uporabo (a ne na račun varnosti), vseboval pa bo med drugim tudi podrobnejše opise programov in njihove zaslonske posnetke.



Z naslednjo različico, ki izide oktobra, bo Ubuntu v namestilnike programov integriral...

69 komentarjev

mirrors.playboy.com

News Forge - Od sedaj lahko prenašate odprtokodne programe tudi iz Playboyevega zrcalnega strežnika. Na njem najdete FreeBSD, Apacha, Mozillo, Fedoro in mnoge druge. Ta zrcalni strežnik je po besedah Tima Yocuma, ki je pri Playboyu Unix administrator, nekakšna zahvala odprtokodni skupnosti za vse dobre projekte, od katerih ima tudi Playboy koristi.

Povezava do zrcalnega strežnika: http://mirrors.playboy.com/

Končno en pameten izgovor za visenje na Playboyevih strežnikih! Zdaj pa veselo dolvlečt, karkoli že...

10 komentarjev

Juhu!!!!

Arnes - Danes sem dobil nadvse optimistično pismo od Arnesa:

Spoštovani uporabniki! Z veseljem vam sporočamo, da je po več kot enoletnem prizadevanju ARNES uspel pridobiti dve klicni številki, za kateri velja približno pol nižja Telekomova tarifa.

Številka A: 0889 32330
Številka B: 0889 32331

Za dostop lahko uporabljate prvo ali drugo. Številki sta enotni za vso Slovenijo (torej ne vpisujemo področne kode 01,02,...)

Številke, na katere ste klicali doslej, bodo delovale še nekaj mesecev, vendar vam svetujemo, da jih čimprej nadomestite z novimi, saj bo Telekomov račun tako precej nižji.

Podrobnejša pojasnila, primerjava cen in navodila za spremembo številk v vaših nastavitvah so na ARNES-ovi domači strani (http://www.arnes.si/). Morebitne težave nam sporočite na naslov helpdesk@arnes.si ali nas pokličite na 01 479 88 00.

ARNES


Uf, to! Končno sta Telekom in Arnes našla skupen jezik ter naredila to, kar je v interesu nas, malih krot, uporabnikov Arnesovega omrežja. Sedaj pa hitro, spremenite...

17 komentarjev