»

Odprtokodna skupnost krši 235 Microsoftovih patentov?

Slashdot - Microsoft trdi, da prosto programje, kot je Linux, krši vsaj 235 njihovih patentov. Zato želijo avtorske honorarje od distributerjev in programerjev, morda celo uporabnikov kot smo mi sami.

Odprtokodno programje se zadnje čase na določenih področjih predvsem zaradi svoje kakovosti precej širi, ampak Microsoft trdi drugače, saj pravijo, da je razlog za uspeh OSS njihova obsežna kršitev patentov.

Steve Ballmer trdi, da pri Microsoftu častijo in podpirajo spoštovanje intelektualne lastnine. FOSS (Free and Open-Source Software) patroni pa bodo po njegovo morali igrati po istih pravilih kot ostali.

Eben Molgen, zagovornik in pravni zastopnik FOSS-a, meni, da je programska oprema kot matematični algoritem in je tako ni možno patentirati. Dodaja, da ni vse v številu patentov, od katerih jih je v zadnjih letih ogromno nastalo pri Microsoftu. Ravno to dejstvo dviga njegovo samozavest, saj sodišče meni, da je večina novih Microsoftovih patentov nepravilnih.

Med drugim imajo fantje iz...

58 komentarjev

20-letnica začetka GNU

Slashdot - 27. septembra 1983 je Richard Stallman poslal v svet oznanilo, da namerava napisati popolni brezplačni nadomestek za UNIX, ki se bo imenoval GNU (GNU NI Unix). K projektu so kmalu pristopili še drugi in tako so se rodila GNU orodja, ki jih ščiti danes dobro znana GPL licenca. Kasneje so programerji povezali GNU orodja z jedrom Linux in rodile so se prve Linux distribucije. Kljub neverjetni uspešnosti Linux jedra pa še vedno razvijajo lastno jedro, imenovano HURD. Marsikatero njihovo orodje najdete tudi v *BSD distribucijah, komercialnih UNIX različicah in na marsikakšnem Windows sistemu.

0 komentarjev

Zlib Microsoftov rabelj?

Linux Weekly News - Pred kratkim so na operacijskem sistemu Linux odkrili varnostno luknjo v knjižici zlib, ki naredi ta operacijski sistem ranljiv na razne napade. To seveda ni nič kritičnega, saj programerji, ki delajo na projektih odprte kode izdajajo popravke dnevno, tako da se za varnost ni treba preveč bati. Bolj problematičen utegne biti položaj za Microsoft, saj se je ugotovilo, da je knjižice zlib "posvojil" tudi redmondski velikan, ki je njeno kodo vključil v nekatere svoje izdelke. Tako naj bi isto varnostno luknjo kot so jo odkrili na Linuxu imeli Micorosoftovi programi Internet Explorer, DirectX, Messenger, Front Page, zbirka programov Office, Windows XP in še nekateri drugi programi. Da smo si na jasnem, koda zliba ni pod okriljem licence GNU, zato jo je lahko Microsoft uporabil brez kršenja zakona. Seveda pa je malce čudno, da si Microsoft sposoja kodo pri Open Source projektih in nato govori, kako so ti projekti škodljivi za razvoj programske opreme. In sposojanje kode iz zliba niti...

3 komentarji

PowerVR pripravlja Linux gonilnike

The Register - Po Nvidii, ki je svoje Linuxaške detonatorje imela na voljo že kar nekaj časa, so se zganili tudi pri PowerVR, kjer so napovedali, da bodo izdali Linux gonilnike za svoje Kyro in Kyro II čipe. Vse lepo in prav, vendar pa je podjetje v dvomih okoli open sourca, saj še vedno ne vedo ali naj gonilnike ponudijo v obliki open sourca ali ne. Drugi problem pa je, da so Linuxaški navdušenci zagotovo že "spesnili" svoje Kyro gonilnike. Sicer je res, da PowerVR pozna svoje čipe do potankosti in lahko gonilnike zanje optimizira skoraj do popolnosti, vendar morate vedeti, da tudi Linuxaški programerji niso ravno neki začetniki v programiranju. Skratka, Kyro čipi bodo tudi uradno zaživeli na Linuxu, pa naj bo to v open source obiliki ali ne-open source obliki.

0 komentarjev

experience the EXperience

The inquirer - Microsoft ni znan samo po svojih operacijskih sistemih in Officu, ampak tudi po dobrih reklamah, ki propagirajo njihove izdelke. Po poročanju ostalih on-line medijev, je bila ena boljših reklam, ki oglašuje Win XP nastanjena na Microsoftovi Švicarski strani, kjer pa so jo zaradi rahlo sporne vsebine raje umaknili. Vendar bati se nič, ne boste prikrajšani. Ker so nekateri pravi norci na varnostne kopije, so filmček prekopirali. Ena izmed takih strani je tudi W2KNews, kjer si lahko prej omenjeno reklamo ogledate. In kaj je tako posebnega v njej? Ja kaj le, primite mišaka, kliknite sem in si poglejte.

3 komentarji

Open source debata

CNet - Microsoft in Red Hat sta se odločila, da odpreta debato o open sourcu, ki bo potekala 26. julija v San Diegu. Microsoft bo poizkušal razložiti svojo vizijo "shared sourca", ki naj bi bil (za Microsoft) boljši od open sourca. Red Hat pa bo zastopal open source. Bomo videli, kako se bo vse skupaj izteklo. Click za novico.
Da pa novica ne bo prekratka in da ji boste namenili vsaj nekaj pozornosti, sem pripravil še krajše razmišljanje, zakaj je Microsoftu open source tak trn v peti. Prvi razlog je Linux, ki se razvija na open source osnovi. Linux je Microsoftu huda konkurenca (predvsem, kar se tiče strežnikov in zmogljive delovne postaje) in če bi Microsoftu uspelo open source projektu postriči peruti, bi se pohod Linuxa gotovo precej ustavil (vendar bati se nič, Microsoftu tega ne bo uspelo narediti). O drugem razlogu se precej bolj redko govori: Microsoft je včasih imel še celo koristi od open sourca, saj je veselo kradel kodo in jo vključeval v svoje proizvode. Potem pa je prišlo...

5 komentarjev

Sourceforge hacked?

več strani - Največji strežnik za razvoj prostega programja je bil očitno na nek način shekan. Sourceforge nudi razvijalcem vse živo od CVSja, sledenja hroščem, mailing list, shranjevanja releasov itd. Zaenkrat na spletni strani SF o hacku ni še nič napisanega, so pa vsi uporabniki, ki so CVS uporabljali v zadnjem tednu, dobili nova gesla. Nobody's safe. Si predstavljate, da bi nekdo takole na skrivaj v kak open source projekt vstavil kakega trojanskega konja? Verjetno bi ga kaj hitro odkrili. Kaj pa Microsoft?
Razvijalci prostega programja pa bodo navdušeni nad zadnjim IBMjevim korakom. Da bi programerjem omogočili lažje 'portanje' programov na njihove platforme, so se odločili, da bodo začeli dajati zastonj accounte na njihovi mainframe mašini (tipa zSeries).

3 komentarji

Shared source,...

Slashdot - Očitno sta Linux in open source kar veliki kajli v Microsoftovem grlu. Potem, ko so začeli ljudi strašiti, kako je odprto programje nevarno (in na isti dan dobili nazaj milo za žajfo v obliki IIS 5.0 exploita), so se odločili, da bodo naredili svojo alternativo. Imenuje se shared source. Stvari očitno niso dobro premislili, ker jih je uslužbenec Red hata prehitel in kupil shared-source.com. Na strani je prav lepo razloženo, kaj naj bi shared source velikega brata pomenil za vse ostale, na kratko - nič dobrega.

3 komentarji