»

Nadzor nad korenskim imenikom prevzel ICANN

Slo-Tech - Minilo je dobrih 24 ur, od kar so ZDA izgubile pomembno funkcijo pri nadzoru internetne infrastrukture, pa je internet še vedno tu. Včeraj ob polnoči po ameriškem vzhodnem je namreč pristojnost za območje vrhovnih domen (root zone) od ameriške vlade prevzela neprofitna organizacija ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), s čimer se je končal več desetletij načrtovan in trajajoč prenos.

Medtem ko je bil pri nas prenos nadzora z ameriškega ministrstva za trgovino na ICANN domala popolnoma spregledan, so ga v ZDA izkoristili za nabiranje političnih točk. Republikanci so prenos prikazovali kot konec interneta, ki se bo zgodil, če ameriška vlada ne bo mogla več nadzorovati interneta. Teksaški senator je...

3 komentarji

Internet bo nekoliko manj ameriški

Slo-Tech - Ameriški Nacionalni urad za telekomunikacije in informatiko (NTIA), ki sodi pod okrilje ministrstva za gospodarsko, je v nepričakovani izjavi za javnost napovedal, da bodo nadzor nad vrhnjim delom interneta spustili iz svojih rok. Vse od leta 1997, ko se je internet iz vojaškega projekta spremenil v civilnega, je NTIA držala roko nad vrhnjim delom sistema DNS (zapisi za vrhnje domene), po pogodbi pa je ta dela opravljal ameriški ICANN. Pogodba se izteče konec septembra 2015.

Zamisli o zmanjšanju ameriške hegemonije na internetu so že stare, a so običajno prihajale iz vrst preostalih držav. Težko je reči, kaj je razlog za hitro spremembo mnenja pred aprilskim kongresom ICANN-a v Braziliji, verjetno pa se je nezadovoljstvo nad ameriško prevlado povečalo po...

23 komentarjev

Intel in Nvidia z novim dogovorom o navzkrižnem licenciranju zakopala bojno sekiro

vir: Intel
Intel - Intel in Nvidia sta objavila, da sta zaključila vse medsebojne pravne spore, saj sta se uspela sporazumeti o novem licenčnem dogovoru. Včeraj sta podpisala novo šestletno pogodbo, ki Intelu dovoljuje komercialno rabo vseh Nvidiinih patentov, Nvidii pa večino Intelovih patentov. V zameno bo Intel plačal poldrugo milijardo dolarjev licenčnin v petih letnih obrokih, začenši z 18. januarjem letos. Iz dogovora so izvzeti nekateri Intelovi lastni procesorji (x86), bliskovni pomnilnik in nekaj veznih naborov, do katerih Nvidia ne bo pridobila pravice uporabe. Trenutna pogodba o navzkrižnem licenciranju se izteče 31. marca letos (dober članek o Intelovih in Nvidiinih peripetijah je lani...

3 komentarji

ICANN ni več pod okriljem ZDA

ZDNet - Organizaciji ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ki od leta 1998 skrbi za dodeljevanje vrhnjih domen in IP-naslovov na internetu, se je konec septembra iztekel dogovor z ZDA. S podpisom novega dogovora so se uresničile njihove želje in evropske zahteve po neodvisnosti te organizacije, saj odslej ne bo več odgovarjala ZDA. Še vedno bo ICANN ostal neprofitna organizacija, le da sedaj ne bo več pod nadzorom nobene posamezne države. Evropska komisija pa je že izrazila zadovoljstvo z novo ureditvijo.

11 komentarjev

Novi ICANN-ov šef Rod Beckstrom

Rod Beckstrom

vir: CNet
CNet - Na letnem srečanju, ki poteka v Sydneyju, so izbrali novega izvršnega direktorja ICANN, tj. organizacije, ki skrbi za red na področju vrhnjih domen na internetu. To funkcijo bo prevzel Rod Beckstrom, ki je bil do letošnje pomladi direktor ameriškega National Cybersecurity Center, nato pa je marca odstopil, ker naj bi se NSA preveč vmešavala v njegovo delo. Na njegovo imenovanje so se z vseh strani odzvali predvsem s pozitivnimi kritikami.

Novi šef je dejal, da interneta ne sme nihče nadzorovati,...

4 komentarji

Intervju z ICANN-ovim izvršnim direktorjem

Slashdot - ICANN je bil ustanovljen leta 1998 in od takrat skrbi za harmonijo na področju vrhnjih domen na spletu. Do danes je ostal pod ameriškim pokroviteljstvom, prejšnji teden pa je evropska komisarka Viviane Reding glasno pozvala ZDA, naj spustijo ICANN iz svojih krempljev. O supranacionalnosti nacionalnosti ICANN-a in uvajanju domen z neangleškimi črkami je tekla beseda v intervjuju s Paulom Twomeyjem, ki sedi za krmilom že šesto leto in bo letos ta položaj zapustil.

Kot pravi Twomey, uvedba G12 po zamislih Redingove ni potrebna, bi pa se moral ICANN osamosvojiti. Dejal je, da lahko že v prvi četrtini prihodnjega leta pričakujemo vrhnje domene v različnih jezikih in pisavah, tako da bomo dobili cel kup domen v kitajskih pismenkah, grških črkah, cirilici, korejskem hangulu itn. Beseda je tekla tudi o širitvi bazena vrhnjih domen, tako da se kmalu nadejamo .paris, .berlin in podobnih.

Twomey spremembe, ki se obetajo, primerja z gradnjo 15-nadstropne stolpnice, ki ima le rdeče opeke,...

6 komentarjev

EU zahteva deamerikanizacijo ICANN-a

CNet - ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) je neprofitna organizacija s sedežem v Kaliforniji, ki skrbi za vrhnje internetne domene. Kljub neprofitnosti in dogovorom z ameriško vlado, ki ji dajeta precejšnjo mero avtonomije, organizacija ni povsem samostojna, saj deluje pod varstvom ameriške vlade. Njun dogovor se izteče letošnjega septembra, kar želi Evropska komisija izkoristiti za osamosvojitev ICANN-a.

Evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding je pozvala ameriškega predsednika Baracka Obamo, da podpre novo odgovornejšo, transparentnejšo, bolj demokratično in večstransko obliko urejanja interneta. Kot pravi, je dolgoročno nedopustno, da vlada ene same države nadzoruje celotno internetno funkcionalnost vrhnjih domen, ki jo uporablja na milijone ljudi po celem svetu. Njen predlog vključuje ustanovitev skupine G12 za internet, ki bi imela po dva predstavnika iz Severne Amerike, Južne Amerike, Evrope in Afrike, po tri iz Azije in...

63 komentarjev

Kmalu tudi na slo.tech

Financial Times - Neprofitna organizacija ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ki med drugim bdi nad razvojem internetnih naslovov, je napovedala eno največjih sprememb v zgodovini vrhnjih domen. Tako naj bi aprila ali maja prihodnje leto začela sprejemati prva naročila vrhnjih domen s poljubnim imenom, kot so .micka, .nest ali .hrcek. Cena? Astronomska: okoli 100.000 dolarjev za eno vrhnjo domeno.

Z visoko ceno in zapletenim postopkom za prijavo želi ICANN omejiti poplavo novih vrhnjih domen, poleg tega pa bo imena moralo vsakič odobriti neodvisno telo, ki bo upoštevalo obstoječe blagovne znamke in pravice avtorjev intelektualne lastnine. Kljub temu so nekateri poznavalci prepričani, da bodo imela podjetja zaradi novega pravilnika samo dodatne stroške za zaščito svoje identitete na spletu.

Obeta se zbiranje prostovoljnih prispevkov za nakup par novih domen za Slo-Tech.[:))]

37 komentarjev

ICANN hoče samostojnost

Slashdot - Vrhovni spletni skrbnik in pes čuvaj ICANN, ki je doslej deloval pod nadzorom ameriške zvezne vlade, se hoče osvoboditi in osamosvojiti. Pred kratkim so ameriški vladi poslali uradno prošnjo, v kateri si želijo pretrgati vse vezi z Združenimi državami in postati popolnoma avtonomni. Končno odločitev bo vlada sprejela marca na srečanju s predstavniki ICANN-a. Klik!

9 komentarjev

EPIC-ov poziv k zaščiti WHOIS baze

Slo-Tech - V naslednjem tednu bo imela ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and
Numbers, ki skrbi za upravljanje globalnega domenskega sistema) srečanje, na katerem bodo razpravljali o WHOIS bazi, v kateri so shranjene informacije o veljavnosti domen, o njihovih lastnikih in DNS strežnikih.
Organizacija EPIC (Electronic Privacy Information Center) pa opozarja, da bi lahko imela ta razprava pomembne posledice na zasebnost, civilne svoboščine ter svobodo izražanja na internetu. Problem je namreč v tem, da so podatki iz WHOIS baze javno (in globalno) dostopni vsem. Tako spammerjem, kriminalcem ter državnim organom totalitarnih režimov. EPIC opozarja, da se zaradi tega lahko lastniki domen znajdejo pod različnimi pritiski ter dodajajo, da lastniki domen upravičeno pričakujejo zaščito njihove zasebnosti in posledično svobode izražanja. Člani EPICa so zato na predsednika ICANN-a Paul Twomeya naslovili pismo, v katerem ga pozivajo naj ICANN za WHOIS bazo zagotovi visoko stopnjo zaščite...

2 komentarja