»

Heker obsojen na trinajst let zapora

Max Ray Butler

ComputerWorld - Nekdanji strokovnjak za varnost Max Ray Butler, ki je kasneje prestopil na nelegalno stran zakona in postal zloglasni heker z nadimkom Iceman, je bil v petek zjutraj na okrožnem sodišču v Pittsburghu obsojen na 13 let zapora zaradi prevare in kraje identitete. Poleg ene izmed najdaljših kazni, ki so bile kdajkoli prisojene hekerjem, bo moral plačati še 27,5 milijona dolarjev odškodnin žrtvam. Butler se je že lanskega junija izrekel za krivega obtožb. Zaslovel je z...

11 komentarjev

Videonadzor je le koristen

engadget - Kljub ugotovitvam britanskih raziskovalcev, da videonadzor na javnih mestih ne pripomore bistveno k povečanju varnosti, pa ne moremo mimo ugotovitve, da je videonadzor včasih le učinkovit, predvsem pa vreden svojega denarja.

To se je potrdilo tudi v primeru hišne preiskave ameriške policije zaradi suma neupravičenega posedovanja drog. Med tem, ko je policija pri osumljencu na Floridi izvajala hišno preiskavo, je bil namreč vključen domači videonadzorni sistem domnevnega preprodajalca mamil.

Posnetek pa dokazuje, da se prizadevna policija ni ukvarjala samo z iskanjem prepovedanih drog, pač pa jih je bistveno bolj zaposlilo igranje bowlinga na Wii konzoli. Celo tako zelo, da so igranju posvetili celih devet ur.

Pa naj še kdo reče, da nakup videonadzornega sistema ne rešuje življenja... pardon, davkoplačevalskega denarja.

28 komentarjev

Ameriška policija uporabila zvočni top zoper protestnike

Guardian - The Guardian poroča, da je ameriška policija te dni v Pittsburghu prvikrat javno uporabila zvočni top proti svojim državljanom. V Pittsburghu je namreč potekal vrh skupine držav G20, kjer so voditelji razpravljali o ukrepih za odpravo finančne krize in vnovičen zagon gospodarstva. Kot je običajno, se je zbralo nekaj protestnikov, ki niso imeli dovoljenja za zborovanje. Doslej je zvočna orožja uporabljala ameriška vojska le v tujini, npr. proti somalijskim piratom in iraškim upornikom. Tokrat so poleg standardnega solzivca prvikrat nad Američane uperili zvočne topove.

61 komentarjev

Mobilni skenerji registrskih tablic v ZDA

Washingtonpost - Ameriška policija je pred kratkim pričela uporabljati mobilne skenerje registrskih tablic. Gre za naprave, sestavljene iz kamere v velikosti teniške žogice in računalnika, ki skrbi za prepoznavanje registrskih tablic. Cena? 25.000 USD.

Naprave so nameščene v policijskih avtomobilih in neprestano skenirajo mimovozeče avtomobile, v primeru, da najdejo registrsko tablico iz "seznama", pa policista na to opozorijo z vidnim in zvočnim signalom. Kljub temu, da je bila tehnologija razvita za iskanje ukradenih vozil, pa Washington Post poroča, da jo je policija pričela uporabljati tudi za druge namene - iskanje prekrškarjev, vozil, ki jim je poteklo zavarovanje ali pa tistih, ki niso opravili pregleda izpusta toplogrednih plinov.

Film Minority Report si bo v ZDA kmalu mogoče ogledati v živo...

29 komentarjev

Britanci razvijajo pametne videonadzorne kamere

PC Pro - Kot poročajo na PC Pro, so raziskovalci britanske University of Portsmouth pričeli z razvojem pametnih kamer, ki se bodo odzivale na zvočno in slikovno dogajanje v njihovi okolici.

Kamere naj bi tako z AI algoritmi naučili razpoznavati "nasilne" zvoke, kot npr. zvok razbitega stekla ali vpitja ter "problematično" dogajanje, kot npr. pretep ali napad. Kamere naj bi tudi naučili prepoznavati določene nasilne besede, razvijalci pa trdijo, da bodo prepoznavale samo določene ključne besede, ne bodo pa prisluškovale celotnim pogovorom.

Glavna prednost tovrstnih videonadzornih kamer pa bo v tem, da se bodo, ko bodo zaznale "nasilen" zvok ali "prepovedano" besedo, samodejno obrnile proti izvoru tega zvoka in obvestile operaterja.

Podobno tehnologijo sicer razvijajo tudi na Kitajskem. Podjetje China Security & Surveillance Technology je že razvilo programsko opremo, ki v primeru, da se na videonadzorovanem območju prične zbirati večje število ljudi (beri: protestnikov) o tem nemudoma...

12 komentarjev

Sledenje z GPS brez sodnega naloga

Slashdot - Julija 2003 je ameriška policija Robertu Moranu, odvetniku osumljenem sodelovanja s Hells Angels, v primeru prodaje drog v avto namestila sledilno napravo GPS brez sodnega naloga.

Na pritožbo zaradi kršitve zasebnosti je zvezno sodišče v New Yorku prejšnji teden presodilo, da za namestitev sledilnika GPS na vozilo ni potreben sodni nalog.

Po mnenju sodišča bi policija lahko vozilo tudi "vizualno" zasledovala na javnih cestah, za kar pa ni potreben sodni nalog.

104 komentarji