»

Microsoft in Yahoo (skoraj) dokončno par

Seattle Post-Intellingencer - Poleti in jeseni smo obširno pisali o dogovarjanju med Microsoftom in Yahoojem, ki bosta postala partnerja na področju iskanja po spletu, s čimer želita konkurirati Googlu. Načelni dogovor sta že dosegla, v petek pa sta dokončno dorekla vse podrobnosti in podpisala pogodbo o sodelovanju.

V izjavi za javnost, ki sta jo družno pripravila, sta zapisala takole. "Verjamemo, da bo dogovor ustvaril vzdržno in prepričljivo alternativo pri iskanju, ki bo lahko uporabnikom, oglaševalcem in založnikom ponudila pravo izbiro, boljšo vrednost in več inovacij." Obe podjetji pozdravljata podporo, ki sta jo bili deležni s strani ključnih igralcev v branži in ostajata optimistični, da bo tudi po finančni plati dogovor realiziran v začetku prihodnjega leta.

Podrobnosti ostajajo praktično nespremenjene:
  • pogodba ima rok trajanja 10...

9 komentarjev

Icahn odstopil iz Yahoojeve uprave

Slo-Tech - Ameriški poslovnež Carl Icahn, ki je lani uprizoril pravi upor, ko je želel zamenjati Yahoojevo upravo, in se je kasneje zadovoljil z mestom v upravi zase in dva zaveznika, je odstopil s položaja. Pred tem je poskusil skupaj z Microsoftom prevzeti Yahoo, a je slednji zavrnil ženitno ponudbo.

Yahoo je v petek objavil, da jih Icahn zapušča. V izjavi za medije so prijazno zapisali, da je šlo za pomembnega člana uprave, ki jim je obilno pomagal, za kar so mu hvaležni. Zakaj točno je zapustil Yahoo, ni znano, se pa govori, da se je to pot zagledal v padlega finančnega velikana CIT Group, kateremu ponuja šestmilijardno posojilo. V svoji odstopni izjavi je Icahn poudaril, da je trenutno prezaposlen z drugimi projekti, in izrazil podporo Yahoojevi šefici Carol Bartz in združevanju z Microsoftom. Yahoojeva uprava bo imela odslej 11 članov, konec leta pa se mandat izteče še predsednici Maggie Wilderotter.

0 komentarjev

Yahoo vlaga 100 milijonov v oglaševanje in preporod

vir: CNet
CNet - Yahoojeva izvršna direktorica Carol Bartz ugotavlja, da partnerji in tekmeci na Yahoo še vedno gledajo z dobršno mero skepse. Da bi to popravili, so se lotili globalne oglaševalske kampanje, ki jih bo stala 100 milijonov dolarjev. Slogan bo It's Y!ou. Yahoo nam bo poskušal dopovedati, da mu je mar za nas, tako da bi morebitni oglaševalci na njihovih straneh videli, da takemu podjetju gre zaupati.

Pri vsem skupaj ne gre le za oglaševanje. Doslej je Yahoo spominjal na ladjo brez kapitana za krmilom, ki jo je veter nosil sem in tja. V računalniškem žargonu so se prevečkrat resetirali, tako da se ni nikoli točno vedelo, kaj je njihov dolgoročni cilj. Tega naj bi bilo zdaj konec, saj je Bartzova izdelala strategijo. Po združitvi iskalnega dela z...

2 komentarja

Yahoo Mail za zdaj še pred Hotmailom in Gmailom

Tržni deleži brezplačnih e-naslovov

vir: CNet
CNet - Googlov Gmail resda najhitreje pridobiva nove uporabnike, a Yahoojeva e-poštna rešitev ima še vedno bistveno več uporabnikov, kažejo zadnji podatki podjetja ComScore. V zadnjem letu je Yahoo dobil skoraj 20 milijonov novih uporabnikov, tako da ima sedaj 22 odstotkov več uporabnikov kot lani oz. skupno 106 milijona. Gmail je sicer povečal svojo bazo uporabnikov za 46 odstotkov, a je šele na tretjem mestu s slabimi 37 milijoni uporabniki. Vmes je Microsoftov Hotmail, ki ima 47 milijonov uporabnikov, kar je tri odstotke več kot lani. Še lani je bil Gmail na četrtem mestu, a je vmes prehitel ameriški AOL.

Huda bitka pa ponudnike elektronskih naslovov venomer sili v nove izboljšave in dodatne zmožnosti. Tako si na primer Google na vse kriplje prizadeva velike organizacije prikleniti nase. Hotmail je pred kratkim dobil možnost dostopa do...

32 komentarjev

Podrobnosti o Yahooju in Microsoftu

ComputerWorld - Saga o Yahooju in Microsoftu se je sklenila konec julija, ko sta podjetji vendarle sklenili partnerstvo. Danes so znane vse podrobnosti njunega dogovora, saj je Yahoo ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC) predal poročilo 8-K, v katerem so podrobno zapisali vsebino dogovora. Dogovor določa, da bo Microsoft Yahooju naslednja tri leta vsako leto plačal 50 milijonov dolarjev in da bo zaposlil vsaj 400 Yahoojevih inženirjev. Dogovor je sklenjen za deset let, a je Microsot obdržal možnost, da po petih letih odstopi od ekskluzive za Yahoojeve reklame. V tem primeru bi Yahoo obdržal 93 odstotkov tako generiranega dobička namesto predpisanih 88 odstotkov. Obstaja še nekaj možnosti, da se podjetji razvežeta, kot je naprimer Microsoftov izstop iz iskalnega trga, prevelik padec dobička v primerjavi z Googlom ipd.

Dogovor bo uradno formaliziran 27. oktobra, nato pa se bo začelo dolgotrajno uvajanje, ki bo trajalo dve leti. Če podjetji do 29. julija 2010 ne bosta uspeli uvesti...

5 komentarjev

Microsoft in Yahoo partnerja

Carol Bartz in Steve Ballmer podpisujeta dogovor

vir: CNet
Slo-Tech - Hladnotoplega spogledovanja med Yahoojem in Microsoftom, ki traja že več kot leto dni, je naposled konec. Izvršna direktorja podjetij, Microsoftov Steve Ballmer in Yahoojeva Carol Bartz, sta namreč včeraj podpisala dogovor o sodelovanju, ki za naslednjih 10 let ureja medsebojne obveznosti, začenši z letom 2010.

Microsoft bo poganjal Yahoojev iskalni stroj, medtem ko bo Yahoo postal ekskluzivni zastopnik podjetij pri dogovarjanju z oglaševalci. Skupaj imata podjetji približno 30-odstotni tržni delež na področju iskanju po spletu, tako da ju največji rival Google še vedno prekaša za več kot dvakrat. Ballmer je dejal, da uspeh v tem segmentu terja inovacijo in velikost. Z Bingom so poskrbeli za vrsto inovacij in novih...

0 komentarjev

Microsoft in Yahoo nadaljujeta paritveni ples

CNet - Še stoprvič poročamo o spogledovanju Microsofta in Yahooja, ki se zdaj v toplo-hladnem ritmu vleče že več kot pol leta. Zadnje nadaljevanje te limonade je postreglo s podatki, da se podjetji spet pogovarjata o partnerstvu na področju iskanja in oglaševanja; na štiri oči sta se srečala celo vélika Carol Bartz in Steve Ballmer. Viri blizu obeh sicer pravijo, da gre za začetne pogovore, ki se ne dotikajo propadle prevzemne ponudbe, tako da razvoja dogodkov v tej smeri ni pričakovati, a delničarji bodo gotovo zadovoljni z vsakim načinom sodelovanja.

Na mizi je več možnosti. Ena je izmenjava spletnega oglaševanja in vzajemno koriščenje teh storitev. Yahoo bi po tem predlogu prevzel Microsoftove prikazne oglase (display and premium advertising), medtem ko bi Microsoft skrbel za oglaševanje pri zadetkih ob iskanju (search advertising business). Ballmer je sicer že večkrat odkrito dejal, da se Microsoft zanima za prevzem Yahoojevega oglaševalskega ali iskalnega oddelka, nad čimer pa Yahoo...

3 komentarji

Microsoftova ponudba stala Yahoo 79 milijonov dolarjev

CNet - Čeprav je Microsoftova prevzemna ponudba za Yahoo lani padla v vodo, Microsoft vsake toliko previdno ponovi, da je načeloma še vedno zainteresiran za takšno ali drugačno sodelovanje z Yahoojem. Microsoftov šef Steve Ballmer je pred dnevi ponovno dejal, da si želi zavezništva z Yahoojem. Toda nova izvršna direktorica Yahooja Carol Bartz ostaja neizprosna in vse od nastopa funkcije pred šestimi tedni zavrača kakršnokoli povezovanje. Sicer je nova šefica delo vzela skrajno resno in v teh tednih opravila nešteto intervjujev z zaposlenimi, dodobra spoznala delovanje podjetja in zastavila nove smernice ter reorganizirala vodstveni kader. Tako je denimo odpustila finančnega direktorja Blaka Jorgensena in pripeljala Elise Steele.

Zanimivi pa so tudi podatki, koliko je lanska ubranitev pred prevzemom stala Yahoo. Večino od 79 milijonov dolarjev, kolikor naj bi znašal račun, so porabili za zunanje svetovalce, ki so pomagali analizirati Microsoftove ponudbe. Drugi delež je veljala borba z...

9 komentarjev

Yahoo ima novo šefinjo

CNet - Za Yahoojem je hudo leto, saj je izgubil priložnost za prevzem, ki ga je želel izvesti Microsoft, nato je po pregovarjanju in omahovanju v vodo padel še dogovor o sodelovanju z Googlom, za nameček pa ga je novembra zapustil izvršni direktor Jerry Yang. Po dveh mesecih so zamenjavo zanj našli v Carol Bartz, so objavili na včerajšnji tiskovni konferenci.

Carol Bartz je štirinajst let delala na položaju izvršne direktorice v Autodesku, kjer je bil položaj precej drugačen od Yahoojevega. Sedaj se bo šestdesetletna šefinja, ki je bila navajena dela v uspešnem, a relativno nepoznanem podjetju, morala prilagoditi vodenju ogromnega vsakomur poznanega podjetja, ki pa ni v najboljši kondiciji. Carol Bartz v poslovnem svetu ni novinka niti neznanka, saj jo je odhajajoči predsednik George Bush imenoval za članico Sveta svetovalcev za znanost in tehnologijo. Poleg tega jo je leta 2005 revije Fortune uvrstila na seznam 50 najmogočnejših žensk v gospodarstvu, Barron pa med 30 najbolj spoštovanih...

33 komentarjev

Logitech je kupil Labtec

The Register - Logitech - švicarski proizvajalec malih računalniških glodalcev (miši) je za 125 milijonov dolarjev kupil podjteje Labtec, svojega ameriškega tekmeca, ki se ukvarja s porizvodnjo računalniških zvočnikov in ostalih pripomočkov ter letno proda za okoli 100 milijonov dolarjev izdelkov. Ta združitev zna imeti zanimive posledice, predvsem pri cenah računalniških zvočnikov. Klik!

0 komentarjev