»

V Kiberpipi ta teden

Surfanje po spletu

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V Kiberpipi bo danes, v torek, 27.9.2011 ob 17h Predstavitev projekta "Center za računalniško opismenjevanje KAFULI"
Razvojno-izobraževalni projekt računalniškega opismenjevanja se je od oktobra 2010 do avgusta 2011 odvijal v Bobu Dioulassu drugem največjem mestu v Burkina Fasu. Del predstavitve bo tudi pogovor z Issiako Sanonom, ki je praktični del projekta izvajal v Burkina Fasu. Tema pogovora bo predvsem prihodnost računalništva v Zahodni Afriki ter kako lahko na razvoj dogodkov vplivajo evropski razvojni projekti. Predstavitev je sklepni akt projekta, ki ga izvajajo Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj in partnerska organizacija Kafuli, Burkina Faso.


Jutri v sredo, 28.9. ob 19h - Spletne urice #180 pa bo Firefox 7 release party
Tokratne spletne urice se...

3 komentarji

Django meet, uporabniška izkušnja in varnost v telefoniji

Fotografija s prejšnjega Django meeta

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - torek, 13.9.2011 ob 18h - Django Meet
Po dolgem poletju se bomo ponovno srečali z Djangom. Na tokratnem srečanju bodo svoje izkušnje ter rešitve težav z Djangom predstavili trije domači predavatelji (Gašper Fele Žorž, David Klasinc in Jure Vrščaj) ter hrvaški gost (Senko Rašić).


sreda, 14.9. ob 19h - Spletne urice - Silicjeva izkušnja
Kaj se dogaja v Silicijevi dolini na področju uporabniške izkušnje (UX) bo na prvem letošnjem predavanju predstavil Mitja Mavsar iz D-Labs. Avgusta se je s kolegom Danijelom Kurinčičem podal na konferenco UX Week, kjer sta prisluhnila, kako izkušnjo ustvarjajo pri večjih organizacijah in podjetjih kot so Google, Facebook, Mozilla, Microsoft ...

petek, 16.9. ob 19h - Pipini odprti...

22 komentarjev

Kiberpipa sredi oktobra

Utrinek z lanske zabave

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 12.10. ob 19h začnemo s Splavitveno zabavo za Ubuntu 10.10, kjer bosta najprej David Klasinc in Luka Napotnik predstavila novosti v Ubuntuju in delo skupnosti Ubuntu.si, pozneje pa bomo na ves glas slavili nove uspehe Ubuntuja, se skupaj smejali uporabnikom drugih operacijskih sistemov in jim privoščili vse težave z zaprtostjo njihove programske opreme.

V sredo 13.10. ob 19h, bo na #154 Spletnih uricah bo Marin Medak predstavil kako je bilo blogati med veslanjem od Savudrije do Zakintosa.

Prihodnji teden pa v sredo 20.10. ob 20.00 organiziramo delavnico, v okviru katere se boste naučili celotnega poteka razvoja aplikacije in programirati v Pythonu. Delavnico vodi Domen Kožar.

28 komentarjev

Kiberpipa - zgodovina iger in čiščenje divjih internetov

Namizne družabne igre v času interneta in računalniških iger

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 5.10. ob 19h nas bo Jernej Virag, sicer razvijalec, s kar nekaj izkušnjami pri razvoju in mnogo več pri igranju iger, popeljal Od Pogube do Krize na potovanju skozi preteklost grafike računalniških iger.


V sredo 6.10. ob 19h, bo na #153 Spletnih uricah z naslovomm Čiščenje divjih internetov, Swizec Teller predstavil zadnja tri leta izkušenj z razvojem pametnega RSS bralnika in softverskem prečesavanju spleta.

V četrtek 7.10. bodo udeleženci delavnice Osnove Wordpressa v treh šolskih urah spoznali osnove bloganja.

8 komentarjev

O podjetništvu iz prve roke

Kiberpipa - V Kiberpipi na Spletnih uricah to sredo boste imeli priložnost slišati zgodbo iz prakse o začetku spletne agencije, njeni rasti, o pasteh pri naročnikih, sklepanju poslov, učenju načrtovanja, reševanju finančnih problemov in težavah z neplačniki. Zgodbo bo predstavil Domen Česnik, ustanovitelj in direktor Agencije za spletno komuniciranje Zabec.net, ki vrsto let s pomočjo partnerjev nastopa v slovenskem spletnem prostoru. Razkril bo tudi nekaj situacij, ki so ogrozile obstoj agencije, ter odločitev, ki so pripomogle k nasprotnemu.

Na Večeru za inovativne in podjetne bosta Milan in Marko Lukić predstavila podjetniško pot podjetja Lumar. Pri izgradnji pasivnih hiš jim je za vodenje in razvoj podjetja pomagal družinski intelektualni potencial ter naravne dobrine v proizvodnji. Z zastavljeno vizijo in pogumom so se uvrstili med hitro rastoča podjetja v Sloveniji, ki je lani prejelo tudi naziv Zlata gazela 2009. Zgodbo, vzpone in padce ter napotke bosta predstavila v četrtek, na...

7 komentarjev

BurnerOnFire, Drupal in FFA LAN party

BurnerOnFire

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Nocoj ob 19h boste na Pipinem odprtem terminu lahko slišali o tem, kako je v Kiberpipi nastala aplikacija, s katero lahko hitro napečemo večje število CD-jev hkrati. O BurnerOnFire, vzporednem zapisovanju na več CD/DVD-jev hkrati s pomočjo Linuxa, Pythona, D-Busa, HAL-a in nekaj ne preveč sodobnega hardware-a bosta predavala Domen Kožar, pisec Python kode in Jožko Škrablin, rezidenčni sysadmin.

Projekt Drupal je od verzije 4.7, za katero si potreboval doktorat, da si jo sploh lahko uporabljal, do verzije 7, v katero je bilo vloženega ogromno trudo prav v izboljšanje uporabniške izkušnje, izjemno napredoval. Pogledali si bomo, kakšne so razlike med zadnjima dvema verzijama, kako poteka razvoj Drupala, katero verzijo naj izberem in zakaj je dejstvo, da je...

4 komentarji

Vroče v ljubljanskem podzemlju |

Kiberpipa - V novem tednu bo v Kiberpipi pestro, saj se imajo zgoditi kar štirje dogodki. Danes, 19.10., bo ob 18.30 potekal drugi Mobile Monday Slovenija v drugi sezoni, tokrat na temo Location Based Services. Priložnost boste imeli pobliže spoznati aplikacijo LPPbus, ki je kot strela z jasnega pred dvema tednoma presenetil slovensko twitter sceno (projekt bo predstavil avtor Matej Bukovinski), ter Odpiralni časi, "lep in uporaben lokalni iskalnik za Slovenijo, ki že od vsega začetka posluša odziv uporabnikov in se vedno trudi upoštevati želje vsakega izmed njih, pripravljenih pa je tudi nekaj novosti...", kot je povedal avtor David. Po predavanjih bo kot vedno čas za druženje, kjer boste lahko pobliže spoznali in poklepetali z avtorji in ostali razvijalci in ljubitelji vsega, povezanega z (mobilnimi) tehnologijami.

V torek bo na Pipinem odprtem terminu potekala okrogla miza na temo politizacije spleta. Da je splet vse bolj vpet v politično sfero, je že dolgo znano. Od e-demokratičnega...

0 komentarjev

Spletne urice: Silverlight 3

Silverlight

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - To sredo, 23.9. ob 19h, bodo v Kiberpipi potekale druge Spletne urice v novi sezoni. Microsoft je pred kratkim izdal novo različico Silverlighta, platforme za razvoj in uporabo bogatih internetnih aplikacij. Andrej Tozon, Microsoft MVP (Most Valuable Professional), bo skozi praktične predstavitve predstavil novosti v tej različici in povezanih orodjih. Andrej Tozon se že več kot 15 let aktivno ukvarja z načrtovanjem in razvojem programskih rešitev, pri čemer uporablja najnovejše Microsoftove tehnologije. Od leta 2005 dela v svojem podjetju, kjer med drugim svetuje strankam pri uvajanju novih tehnologij in vzorcev v razvojne procese.

Vstop je kot vedno prost, potrditev udeležbe ni potrebna, lahko pa jo potrdite v FB skupini

13 komentarjev

Kiberpipina ponudba

IBM 3390

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je okrog in spet vas vabimo v svoje prostore. Od danes dalje je na ogled Zgodovina trdih diskov v režiji Kiberpipinega računalniškega muzeja, v torek bo Urban Škudink na POT predstavil testiranje Django spletnih aplikacij, na SU pa bo Željko Filipin predstavil Watir, Ruby orodje za testiranje spletnih aplikacij. Še vedno velja, da lahko zamujena predavanja pogledate, ko jih objavimo v našem video arhivu, če pa v času predavanja samo nimate časa priti...

0 komentarjev

V Kiberpipi v tem tednu

Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu v torek, 25.11. ob 19h bo Rok Žlender govoril o Drupalu, enem izmed bolj popularnih odprtokodnih CMS-jev. Uporablja se za gostovanje osebnih blogov kot tudi spletnih strani z milijon obiski na dan. Predstavljene bodo osnove Drupala, kako deluje in kaj naredi Drupal tako privlačen. Da ne bo predavanje sestavljeno samo iz prosojnic, si bomo pogledali, kako se Drupal naloži na strežnik in kako se uporabi množico modulov, ki so na voljo. Na koncu pa si bomo še ogledali, kako se izdela lasten modul ali temo.

O vplivu interneta na novinarstvo in medije ter percepciji in sodelovanju novinarjeve publike v novi dobi bomo govorili na Spletnih uricah v sredo, 26.11. ob 19h. Ostri umi bodo med seboj in s publiko izmenjali izkušnje in argumente o novi dobi medijev - ali je t.im. 'internetno novinarstvo' sploh kaj novega in kaj pravzaprav to sploh je. Povezoval bo freelancer Simon Ručigaj, ozaveščali pa bodo bodo Jani Sever, odgovorni urednik Vest.si, Gregor Fras,...

1 komentar

Asus Eee PC, Start-up night #2 in delavnica Pure Data

Asus Eee PC

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Je majhen, je eleganten, je enako funkcionalen kot vsak povprečni prenosni računalnik in trenutno edini zgled mu je OLPC. Na Pipinem odprtem terminu danes ob 19h si bomo pogledali prenosni računalnik Asus EEE PC, katere so njegove značilnosti in zakaj je drugačen od ostalih.



Ker imamo v Sloveniji kar nekaj zanimivih spletnih storitev, bomo tudi maja na Spletnih uricah eno predavanje namenili le-tem. V sredo ob 19h se bodo na drugem start-up večeru predstavili nekateri bolj ali manj znani start-upi s svojimi...

0 komentarjev

Silverlight bo na voljo tudi za Linux

Slo-Tech - Kot mnogi že veste, je Silverlight Microsoftov izdelek, ki naj bi konkuriral Adobe-ovemu Flash-u. Pred kratkim pa so pri Microsoftu najavili podporo za Linux. Verzijo za Linux bodo v okviru projekta Mono spisali pri Novellu, na voljo pa bo pod imenom Moonlight. Microsoft pa bo priskrbel multimedijske kodeke, ki bodo pod posebno licenco, ki bo dovoljevala njihovo uporabo samo pod Moonlightom. Napovedali so podporo za brskalnike Firefox, Konqueror in Opera. Za razliko od Adobe-ovega Flasha bo Moonlight delal tako na x86 in na x86-64. Več lahko preberete tudi na blogu Miguela de Icaze, ki je med drugim eden od avtorjev Gnoma in Mona.

Še ena ovira manj za prehod na Linux...

71 komentarjev

Kiberpipa, maratonci tečejo predzadnji krog

Slo-Tech - Maratonska in najuspešnejša sezona Kiberpipe se bliža koncu (a ne še čisto!). Ta teden vas čaka:

Galaksija je Jugoslovanski hišni mikroračunalnik iz srede osemdesetih, ki je bil zamišljen kot domača alternativa takrat težko dostopnim izdelkom iz tovarn Sinclair in Commodore.Pri načrtovanju in izdelavi delujoče replike Galaksije za Kiberpipin računalniški muzej je Tomaž Šolc odkril veliko edinstvenih pristopov v načrtovanju tako strojne kot programske opreme, ki so jih prvotni avtorji uporabili v želji, da bi bila izdelava Galaksije čim cenejša in preprostejša. V torek ob 19.00.

V sredo pa sledi zaključna zabava...

8 komentarjev

Microsoftova alternativa Flashu - Silverlight

Ars Technica - Skupaj z Visto smo, marsikdo nevede, dobili Windows Presentation Foundation, programski vmesnik za prikaz različnih multimedijskih vsebin, ki, podobno kot vsem dobro znan Flash, ponuja prikaz/predvajanje glasbe, videa, vektorskih grafik, ipd. WPF naj bi sprva zgolj znotraj samih Windowsov skrbel za lažje neodvisno razvijanje okostja programa in njegovega uporabniškega vmesnika, a po novem so pricurljale na dan novice, da ima Microsoft višje cilje.

Prenosljivo (in rahlo oskubljeno) različico tehnologije so preimenovali v Silverlight in jo usmerili v točno določen cilj - splet. Prva uradna predstavitev se bo zgodila na konferenci Mix07, ki se bo začela konec tega meseca v Las Vegasu, več informacij najdete v izvorni novici.

27 komentarjev

Kiberpipa vabi

Slo-Tech - Kiberpipa v svojem petem letu delovanja širi aktivnosti in program, zato k sodelovanju vabimo nove sodelavke in sodelavce z različnih interesnih področij. Prijave naj obsegajo kratko predstavitev kandidata, morebitne izkušnje in svoja pričakovanja od dela v Kiberpipi. Izbrane potencialne kandidate/ke bomo povabili še na razgovor, da se pobliže spoznamo. Delo je prostovoljne narave, število sprejetih ni vnaprej določeno. Več o vrstah dela v Kiberpipi lahko preberete tu.

41 komentarjev