»

Intel razgrnil skice novega diskretnega grafičnega čipa

Slo-Tech - Intelovi grafični čipi v procesorjih so dobri, nikoli pa mu ni res uspelo z diskretnimi grafičnimi čipi, torej grafičnimi karticami. Projekt Larrabee je klavrno propadel in se leta 2009 preobrazil v grafično platformo za superračunalnike namesto za domače igralce iger, i740 pa je bil poskus iz nekega drugega stoletja. Zato so bile na konferenci ISSCC (IEEE International Solid-State Circuits Conference) v San Franciscu vse oči uprte v Intel, ki je predstavljal prihodnji razvoj svojega diskretnega grafičnega čipa (dGPU).

Predstavili so prototip, ki ga sestavljata v 14 nm zgrajena dva ločena čipa. Prvi je sam grafični čip, drugi pa FPGA, ki skrbi za povezavo s sistemskim vodilom. Grafični čip je osnovan na arhitekturi Gen 9 in ima tri enake dele (execution...

33 komentarjev

Grafični procesorji: Intel vodi, AMD prehitel Nvidio

Extremetech - Znani so podatki o prodaji grafičnih procesorjev (GPU) v drugem letošnjem četrtletju, ki sta jih skoraj istočasno izdala Mercury Research in Jon Peddie Research. Oboji ugotavljajo, da je mobilni trg prerasel namiznega in da je AMD prehitel Nvidio.

Jon Peddie Research ugotavlja, da je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem prodaja zrasla za 38,6 odstotka, na podlagi česar ocenjujejo letno prodajo na 525 milijonov enot. Mercury Research pa je nasprotno izračunal, da je prodaja padla za 2,5 odstotka - resnica je verjetno nekje vmes.

Mobilni trg sedaj zavzema 56,1-odstotni del celotnega trga grafike, so izračunali v Mercuryju. Oboji ugotavljajo upad prodaje veznih naborov za namiznike z integrirano...

14 komentarjev

Intel in Nvidia nista za skupaj

X-Bit Labs - Po spletu krožijo govorice, da bi se morebiti utegnila zgoditi poroka Intela in Nvidie. Še zlasti po ukinitvi razvoja grafičnega čipa Larrabee se je Intel znašel v skušnjavi, da bi v želji po svojem grafičnem procesorju Nvidio preprosto kupil, je pisal kolumnist Robert X. Cringely in razplamtel ugibanja. Analitiki temu navkljub pravijo, da do prevzema ne bo prišlo v dogledni prihodnosti.

V podjetju Jon Peddie Research je šef svoje negativno mnenje o prevzemu razčlenil takole:
  • med podjetjema so velike kulturne razlike;
  • zaradi ne preveč prijateljskih odnosov (nekateri v Nvidii Intel naravnost sovražijo) bi združitev terjala hude žrtve;
  • o ceni se zlepa ne bi mogli dogovoriti;
  • Nvidiin upravni odbor in delničarji ne bi nikoli odobrili prevzema, medtem ko bi sovražni prevzem trajal več kot leto dni;
  • s prevzemom bi nekatere Nvidiine tehnologije postale nepomembne, npr. Tegra, kar delničarjev ni bi razveselilo;
  • Intel je prepričan, da Nvidie ne potrebuje, saj imajo za grafični razvoj...

9 komentarjev

ATI Cypress je ogromen

AMD Cypress

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Na internet so ušle slike najzmogljivejše enojedrne kartice iz AMDjeve prihajajoče DirectX 11 linije, ki nosi kodno ime Cypress in naj bi nosila oznako Radeon HD 5870. Kartica je naravnost ogromna, saj je dolga približno 27 centimetrov (enako, kot npr. GeForce 8800 GTX, 295 GTX, Radeon HD 4870 X2), celotna površina tiskanega vezja pa je pokrita z obeh strani, s hladilnikom in njegovim ohišjem na sprednji ter zaščitno-hladilno ploščo na zadnji strani. Špekulacije, da je bil ob predstavitvi kartice Evergreen slikan tudi Cypressov hladilnik, so se tako izkazale za resnične. Iz slik so na techPowerUp! dognali, da mora biti razlog za pokrito zadnjo stran tiskanine, saj je AMD to v preteklosti počel le v primeru...

77 komentarjev

ATI pridobiva tudi pri delovnih postajah

Expreview.com - Drugo četrtletje je na področju grafičnih čipov za AMDjev grafični oddelek, ATI, četrtletje napredka. Po tem, ko so zavzeli več kot polovico diskretnega trga grafičnih čipov za prenosnike, zdaj pridobivajo tudi na področju profesionalnih čipov, namenjenih za delovne postaje. S 602 tisoči prodanimi delovnimi postajami je bila prodaja v prejšnjem četrtletju 31% nižja, kot v 2. četrtletju leta 2008, a je v primerjavi z začetkom letošnjega leta narasla za 4,4%.

Skozi zadnje 3 četrtine je naraščal tudi delež ATIjevih FirePro čipov, saj so imeli v zadnjem četrtletju leta 2008 ter v prvem oz. drugem letošnjem četrtletju 8,8%, 12,1% oz. 14,4% tržnega deleža. Pomemben podatek je, da so v to statistiko vključeni tudi čipi prenosnikov, medtem ko je nVidii uspelo še povečati tržni delež PCIe razširitvenih kartic na 89,4%, s 87,6% iz prvega četrtletja.

13 komentarjev

ATI X2 tudi za DirectX 11

Hladilnik Cypressa?

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Po nekaterih virih se ATI ne bo izneveril svoji tradiciji in bo tudi v novi seriji izdal dvojedrno kartico. Povedali so tudi, da bo ATI po novem kartice in jedra označuje s kodnimi imeni namesto s kodnimi številkami, kar je zanimiva odločitev, saj kodna številka jasno predstavlja generacijo, kateri del pripada.

Kakorkoli že, kartica s kodnim imenom Hemlock bo na sebi nosila dve grafični jedri RV870 oz. jedro R800 in bo zamenjava za trenutno najhitrejšo ATIjevo kartico, Radeon HD 4870 X2. Podrobnosti o novinki je seveda malo, a ve se, da bo opremljena z 2 GB GDDR5 pomnilnika, kar pomeni 1 GB na jedro, podatke o sliki pa bo mogoče prenašati prek DVI, HDMI oz. DisplayPort povezave. Trenutni seriji HD 4000 ATI ostaja zvest tudi pri cenejših modelih, ki bodo uporabljale čip RV870. Najzmogljivejša bo zamenjava za Radeon HD...

20 komentarjev

ATI z največjim tržnim deležom pri prenosnikih

Mobility Radeon

vir: TG Daily
TG Daily - AMD se je pohvalil, da gre na trgu prenosnikov grafičnemu oddelku ATI odlično. Zavzeli so kar 53 % tržnega deleža diskretnih grafičnih čipov (tistih, ki niso vgrajeni v vezno čipovje), prodaja le-teh pa je v drugi četrtini narasla za kar 87,3 % v primerjavi s prvo letošnjo četrtino. Mobility Radeona HD 4530 in 4670 se zdaj nahajata v že kar 200 različnih modelih prenosnikov priznanih proizvajalcev, kot so Dell, Asus, Alienware, Toshiba, Acer, HP, Sony in Samsung. Razlog za povečanje prodaje AMDjevih grafičnih čipov oz. diskretnih grafičnih čipov nasploh je, glede na Jona Peddieja, lastnika analitične družbe Jon Peddie Research, želja po boljši vizualni izkušnji lastnikov prenosnikov. Prav Jon Peddie...

12 komentarjev

ATI s 384-bitnim vodilom?

Hardware-Infos - Po govoricah iz Azije naj bi ATI oz. AMD za prihajajoč DirectX 11 čip, RV870, pripravljal 384 bitno pomnilniško vodilo, podobno kot nVidiin čip G80. Že trenutno aktualen čip, RV770, je odvisen od dovolj velike prepustnosti pomnilnika, z napovedano podvojitvijo zmogljivosti pa tudi najhitrejši GDDR5 čipi ne bi potešili podatkovne lakote RV870. Z uporabo 1,25 GHz (efektivnih 5 GHz) GDDR5 čipov in 384 bitnega pomnilniškega vodila bi dosegli kar 240 GB/s prepustnosti, kar je dvakrat več, kot zmore RV770.

Širše vodilo je še toliko bolj resnično zaradi površine čipa, ki naj bi bila po drugih informacijah večja od 300 mm2, saj v manjšem RV770 za takšno vodilo enostavno ni prostora. Cena kartic, ki bodo po vsej verjetnosti v višjem zmogljivostnem razredu, še ni določena, njen razpon pa se giblje med 250 in 400 ameriškimi dolarji. Več podatkov bo javnost dobila 10. septembra, ko bo AMD pripravil prireditev pred izidom (t.i. paper launch).

26 komentarjev

MultiGPU v polovici namiznikov do 2012

X-Bit Labs - V preteklosti je bilo mnogo uporabnikov, ki jim tehnologije večih grafičnih jeder niso bile všeč in so se jih odločno upirali. A s prihodom dvojedrnih kartic, kot je nVidiina serija GX2 in ATIjeva X2, se je to rahlo spremenilo. Čeprav gre za eno samo kartico, ki se priključi v le eno režo na matični plošči, še vedno uporablja SLI oz. Crossfire.

Kljub počasnim začetkom večih grafičnih jeder v računalnikih, lahko glede na raziskavo, ki so jo opravili pri Jon Peddie Research, že do leta 2012 lahko pričakujemo kar 50 % delež namiznih računalnikov, v katerih bosta vsaj dve grafični jedri. MultiGPU ima po njihovih besedah možnost, da vsako leto pridobi kar 83 % novih sistemov v primerjavi z letom poprej, saj bodo igre vedno bolj zahtevne, veliko pa obeta tudi uporaba grafičnih jeder za splošno računanje.

4 komentarji

ATi R800 šele konec leta

4870 X2, morda tudi 5870 X2?

vir: Expreview.com
Expreview.com - Čeprav je bil po prvih govoricah izid načrtovan že za poletje, bo serija Radeon HD 5000 začela izhajati šele proti koncu leta, kjer naj bi se pokrila z izidiom nVidiine nove arhitekture, GT300. Kot prve bodo izšle tri kartice, katerih osnova bo najhitrejši čip, 40 nm RV870, ki bo počival, glede na dosedanje izkušnje s poimenovanjem modelov, na Radeon HD 5850, HD 5870 ter kot čip R800 (sestavljen iz dveh RV870) na Radeon HD 5870 X2. V družini bosta izšla še vsaj 2 čipa, RV840 za srednji razred (HD 5600) in RV810 za najšibkejše modele (HD 5300). Detajli RV840 (ki prav tako izide še letos) in RV810 še niso znani, a se ve, da bo RV870 sestavljen iz 1200 stream procesorjev, na HD 5870 X2 pa bosta...

24 komentarjev

ATI Radeon 4770 končno na police

vir: engadget
engadget - Skoraj 2 meseca je že minilo, odkar smo poročali o testu prvega 40 nm grafičnega čipa, ATijevega RV740. ATi Radeon HD 4770, kot je poimenovan celoten paket srednjega razreda z načrtovano ceno okrog 100 $ (oz. €), je navdušil predvsem s hitrostjo, saj se je uvrstil med modela 4850 ter 4830, z nižjo ceno od slednjega. Ob času testiranja datum izida seveda ni bil znan, končno pa je ta dan blizu.

Novinec bo na police prišel v maju, kar sicer še vedno ni povsem točno, a ne tako daleč. Za pribižno 100 € boste dobili 512 MB GDDR5 pomnilnika na 128 bitnem vodilu, ki bo tekel pri 800 MHz, jedro s frekvenco 750 MHz in podporo DX 10.1 standardu, za povrhu pa bo le-to proizvodno najbolj napredno...

28 komentarjev

Do leta 2013 GPU in CPU eno?

X-Bit Labs - Podjetje Jon Peddie Research (JPR), ki se ukvarja z raziskavami trga večpredstavnosti in grafike, je včeraj objavilo smelo napoved. V svoji študiji namreč ocenjujejo, da se bo v prihodnjih letih delež v vezne nabore matičnih plošč integriranih grafičnih čipov izrazito zmanjšal.

Lani sta bili dve tretjini vseh prodanih grafičnih procesorjev integrirani na omenjeni način, medtem ko naj bi se ta delež do leta 2011 zmanjšal na petino, do leta 2013 pa praktično izginil. V prehodnem obdobju naj bi imeli proizvajalci na voljo tri možnosti: ločene grafične kartice, ki se priključijo na takrat aktualno vodilo matične plošče (PCI-e ali kar bo takrat v modi), integrirane kartice na ploščah ali pa uporabo osrednjih procesorjev, ki bodo že imeli vgrajen del za grafiko. Kasneje naj bi popolnoma prevladal zadnji model, ki ga Intel napoveduje že za konec tega leta v procesorjih Westmere, AMD pa naj bi svojo rešitev Fusion predstavil leta 2011. Kljub temu to naj ne bi pahnilo v pozabo ločenih...

4 komentarji