»

Microsoft odšteva ure do smrti IE6

Microsoft - Pred natančno enim letom so aktivisti v Denverju dobesedno poizkusili pokopati Internet Explorer 6, a se dinozaver še vedno krčevito upira. Čeprav se njegov tržni delež manjša, je februarja znašal še vedno previsokih 12 odstotkov. Da bi ga vendarle upokojili oziroma njegov delež zmanjšali vsaj pod en odstotek, so tudi v Redmondu postavili stran, ki odšteva ure (v resnici bolj mesece ali leta) do smrti IE6.

Poleg razčlenitve tržnega deleža IE6 po državah, kjer izrazito vodi Kitajska s 34,5 odstotka pred Južno Korejo s 24,8 odstotka in Indijo z 12,3 odstotka, ponuja Microsoft na strani tudi nasvete za IT-oddelke v podjetjih, kako upravičiti in doseči prehod z IE6 na kaj novejšega. To je zlasti pomembno, ker je glavnina namestitev IE6 v podjetjih, kjer nadgradnje zaradi omejenih sredstev in...

26 komentarjev

Internet Explorer 6 je pokopan

The Register - Raziskave trga sicer kažejo, da devetletni mastodont še sporadično miga na nekaterih računalnikih, a to ni zaustavilo njegova pogreba. V četrtek so v Denverju k poslednjemu počitku pospremili Internet Explorer 6, med prijatelji znanega tudi kot IE6, ki je umrl 1. marca v Mountain Viewu v Kaliforniji zaradi delovne nezgode. Slovesnosti se je udeležilo mnogo ljudi, še več pa jih je poslalo cvetje. Med njimi so bili tudi starši pokojnika iz Redmonda, ki so k cvetju priložili kartico z besedami
Thanks for the good times IE6, see you all @ MIX when we show a...

18 komentarjev

Google bo posodobil IE6

Ars Technica - Če krava ne gre h koritu, bo šlo pa korito h kravi, bi lahko opisali nov Googlov poskus, da olajša razvoj spletnih aplikacij. Ne le zase (Google Wave), temveč tudi razvijalcem po svetu, ki jih je Microsoft obsodil na še dodatnih pet let trpljenja, ker zaradi podjetij, ki se zanašajo na delovanje IE6, vanj ne morejo ustreliti milostnega strela.

Google je tako predstavil Google Chrome Frame, vtičnik za Internet Explorer 6, 7 in 8, ki vanje vgradi Chromov Javascript V8 in WebKit pogon, s čimer pride tudi podpora za HTML 5 (npr. canvas značko, SVG, itd.) in vse ostale dobrote, ki jih lahko spletni razvijalci redno uporabljajo za sodobne brskalnike, a morajo zaradi večine uporabnikov še vedno nameniti nesorazmerno veliko časa za vzdrževanje...

54 komentarjev

Internet Explorer 8 najboljši proti malwaru

ComputerWorld - V študiji, ki so jo izvedli v podjetju NSS Labs, so primerjali trenutno najbolj uporabljane spletne brskalnike in njihovo prepoznavanje in blokiranje škodljivih malware strani. Zmagovalec je postal Internet Explorer 8, ki je uspešno prepoznal 81 odstotkov okuženih strani. Na drugem mestu je s 27-odstotno uspešnostjo Firefox 3.0, sledijo pa mu Safari 4.0 z 21 odstotki, Chrome s sedmimi in Opera z enim odstotkom. V dvanajstih dneh so s temi petimi brskalniki obiskali 2100 sumljivih strani, ki so bile napravljene na način, da bi uporabnika pretentale v prenos škodljivega programja, največkrat pod pretvezo, da gre za posodobitev kakšnega popularnega vtičnika, denimo Flasha. Strani, ki ne potrebujejo sodelovanja uporabnika,...

85 komentarjev

Internet Explorer 6 noče umreti

vir: CNet
CNet - Microsoft je brskalnik Internet Explorer 6 izdal pred osmimi leti (avgusta 2001), kar je v računalništvu prazgodovina. Kljub razvoju tehnologij za postavljanje spletnih strani in silovitemu napredku brskalnikov, je Internet Explorer 6 še vedno za mnogo uporabnikov glavno orodje za dostop do spleta. Microsoft je v vmesnem času izdal sedmo in osmo inkarnacijo svojega modrega e-ja, nove verzije sta pripravila Mozilla in Opera, prebudil se je Safari, svoj kos pogače pa si Chromom želi odrezati tudi Google.

Microsoft se trudi Internet Explorerju povrniti sijaj, tako da je v novejših verzijah podprl zavihke, filter proti phishingu, orodja proti malwaru in bolje implementiral standarde. Toda to jim bolj malo pomaga, saj je IE 6 še vedno najbolj uporabljana verzija. Po njem posega 27 odstotkov uporabnikov, IE 7 jih ima 23 odstotkov, IE 8 pa 12 odstotkov.

Razlog za tako...

74 komentarjev

IE izgublja, Chrome pridobiva

Slo-Tech - Podjetje Net Applications, ki marljivo meri tržne deleže različnih brskalnikov, je v svojih podatkih za julij objavilo, da se je delež Internet Explorerja vnovič zmanjšal, največji dobitek pa je zabeležil Googlov Chrome. Rezultati sicer niso neposredno primerljivi s starimi, saj so se odločili za uvedbo nove metodologije. Doslej so namreč objavljali samo surove številke, odslej pa bodo te fineje obdelali. Kot pravijo, so bile države, kot je denimo Kitajska, v prejšnjih poročil podcenjene, saj količina podatkov iz teh držav ni ustrezala dejanskemu številu različnih uporabnikov interneta, medtem ko je bil denimo vpliv ZDA prevelik. Z novimi ponderji nameravajo te nedoslednosti odpraviti.

Da bi bili podatki za ta mesec vendarle uporabni, so nove uteži retroaktivno uporabili tudi za prejšnjega, tako da nek standard vendarle imamo. Na prvem mestu je še vedno Internet Explorer, ki ima 67,7-odstotni tržni delež, sledijo mu Firefox z 22,5 odstotki, Safari s 4,1 in Chrome z 2,6 odstotka.

36 komentarjev

Internet Explorer 8 izpodriva zgolj sedmico

ComputerWorld - Pred dobrim tednom dni je izšel Internet Explorer 8, s katerim je Microsoft odločen vrniti svoj brskalnik na stara pota. Glavno vprašanje je bilo, kako se bo odrezal pri uporabnikih. Bodo z njim zamenjali IE7 ali morda celo kakšen konkurenčen izdelek. Prve odgovore že imamo.

Podjetji, ki analizirata trg, Net Applications in Aliso Viejo sta ugotovili, da se je IE8 krepil skoraj izključno na račun svojega predhodnika. Prejšnji teden je njegov delež znašal 2,55 odstotka, kar je skoraj točno toliko, kolikor je IE7 izgubil (2,4 odstotka). Medtem se še starejši IE6 ni kaj bistveno premaknil z 18,85-odstotnega deleža v februarju na 18,28-odstotnega. Konkurentje so lahko za zdaj mirni, saj Firefox in Safari nista izgubila ničesar. Prvi je celo malenkostno pridobil.

20 komentarjev

IE 8 prikaže napak tudi Microsoft.com

ZDNet - V prihajajočem Internet Explorerju 8, katerega končno verzijo naj bi po nekaterih predvidevanjih ugledali že marca, se je Microsoft odločil bolje slediti standardom. V predhodnih različicah je namreč Microsoft marsikaj implementiral malo po svoje, zaradi česar se kakšna, povsem po standardih napisana stran, v IE ni prikazovala pravilno. Izdelovalci spletnih strani so bili vsled velikega tržnega deleža IE prisiljeni napake krpati z enako mero kreativnosti. Kot kaže, bo v novi verziji Microsoft ta površnost udarila nazaj.

Ker se v novi verziji IE 8, ki zvesteje upošteva standarde, te strani prikazujejo pokvarjeno, je bil Microsoft v precepu, kaj storiti. Ena možnost bi bila enostavno napisati IE po standardih in pustiti avtorje strani, da strani prilagodijo, kar bi bilo smiselno, a ne najbolj higienično, saj jih je prav Microsoft prisilil v polrešitve. Tako so se v Redmondu odločili za kompromisno rešitev, kjer so v IE 8 dodali stikalo Compatibility View, s katerim uporabnik na...

50 komentarjev