»

Nove revolucionarne baterije

Slo-Tech - Raziskovalci iz univerze v Stanfordu so uporabili navaden papir, prevlečen s premazom in ogljikovih in srebrovih nanomaterialov, kot pripravo za shranjevanje energije. Metoda je uporabna predvsem zato, ker je pripravljen premaz topen v vodi in z dodatki zelo podoben črnilu ter se dobro sprime s papirjem (za razliko od plastičnih mas). Ta lastnost bi v prihodnosti izjemno poenostavila in pocenila postopek priprave takšnih baterij. Trenutno dosežene lastnosti se sicer ne morejo primerjati z baterijami danes, saj je takšen material zmožen shraniti do 7,5 Wh/kg. Za primerjavo, ekvivalentna vrednost za današnje svinčeve baterije znaša okoli 30 WH/kg. Vsekakor pa izumitelji trdijo, da bo s padcem cen nanomaterialov in porastom cen kovin to v prihodnosti zanimiva alternativa.

O tem ali si bomo baterijo nekoč lahko sami natisnili na tiskalniku in drugih revolucionarnih novostih vas bomo seveda redno obveščali.

Viri:
ScienceNow
povzetek raziskave

17 komentarjev

Varnejše Li-Ion baterije

Bo to le še preteklost?

vir: engadget
engadget - Litij-ionske baterije, po vseh težavah z njimi v prenosnikih, morda nimajo najboljšega ugleda za varnost, a to želijo spremeniti korejski raziskovalci iz njihovega atomskega inštituta KAERI (Korea Atomic Energy Research Institute). Za Li-ionske celice so razvili drugačno membrano, ki loči katodo in anodo in zdrži visoke temperature. Membrana, ki je sicer polimerna, se je pri visokih temperaturah stopila in povzročila požar, prebodel pa jo je lahko tudi udarec. Nove membrane so izdelane iz polietilena, nano-aluminija ter epoksi smole na fluorovi bazi, nato pa še obsevane z radiacijo....

11 komentarjev

Sony izboljšuje Li-Ion baterije

engadget - Le kakšen bi bil avgust brez novic o baterijah. A brez skrbi, tokrat je na pomoč priskočil Sony, ki je, zaradi eksplozivne narave svojih baterij, nepričakovan vir za takšne novice. A morda se jim je reševanje težav močno posrečilo, saj obljubljajo, da jim je uspelo močno izboljšati trenutno tehnologijo Li-Ion baterij.

Z zamenjavo katode za litij-železo-fosfatovo (LiFePO) olivinevega tipa kristala so življensko dobo baterije dvignili za kar štirikrat in povišali gostoto moči na 1800 W/kg. A to ni vse, saj bo po pol ure polnjenja baterija napolnjena do kar 99 % kapacitete, po 2000 ciklih pa naj bi obdržala 80 % zmogljivosti sveže baterije. Po Sonyjevih besedah naj bi bila novost najbolj primerna za baterijska orodja, ki zahtevajo veliko moči in pogoste polnitve, saj se nova katoda odlično obnese ob visokih obremenitvah ter pri povišanih temperaturah ne doživi padca zmogljivosti.

Vse lepo in prav, dokler ne bo novih eksplozij.

6 komentarjev

Nove 10-krat zmogljivejše zračne baterije

Podvodna različica napaja LED-ico

vir: Technology Review
Technology Review - Podjetje PolyPlus je razvilo baterije na osnovi litija in zraka, ki lahko v enaki masi shranijo do 10-krat več energije kot klasične litij-ionske baterije. Anoda je narejena iz litija, medtem ko funkcijo katode prevzame zrak, zaradi česar so baterije neverjetno goste. Pretekle poizkuse izdelave takšnih baterij je zaviralo dejstvo, da je litij izjemno občutljiv na vlago, medtem ko nova generacija uporablja napredno membrano, ki varuje litijevo anodo. Izdelali so celo različico, ki deluje...

29 komentarjev

HP odpoklical 70.000 baterij

bit-tech.net - Po dolgem času je spet prišlo do odpoklica baterij. Tokrat se je težava pojavila v HPjevih baterijah, saj sta do sedaj dve zagoreli. Obakrat na srečo ni bil poškodovan nihče, v okolici pa je prišlo le do nekaj gmotne škode.

Baterije, ki lahko zagorijo, se nahajajo v 19 modelih HPjevih linij Presario, Pavillion in Compaq ter v HP G6000 in G7000 prenosnikih. Točen seznam modelov in baterij, ki so potencialno nevarne, se nahaja tukaj, izdelane pa naj bi bile med avgustom 2007 in marcem 2008. Po besedah HPja naj razlog za tokratne težave ne bi bil povezan z miljoni vpoklicanih baterij v prejšnih dveh letih, zanimivo pa je, da ni znan proizvajalec baterij, ki so trenutno problematične. Znano je le, da so izdelane na kitajskem.

Dodatno svojo baterijo lahko pregledate tudi na HPjevi strani.

9 komentarjev

Dell in Sony vedela za nevarne baterije

Hartware.net - Zgodba o Dellovih prenosnikih, ki so se spontano vneli, za katero smo verjeli, da je končni epilog dobila z odločitvijo, da Dell zamenja 4,1 milijona baterij, se očitno še ni dokončno razpletla.

Hartware, TMCnet in Neowin namreč poročajo, da sta Dell in Sony za napake vedela že lanskega oktobra, kar je potrdil tudi Rick Clancy, Sonyjev tiskovni predstavnik. Kljub indicem, da bi se baterije utegnile zaradi neprimernega oblikovanja kratko skleniti in vneti, sta se podjetji sporazumeli, da Sony s februarjem 2006 začne izdelovati popravljene baterije, starih pa do trdnejših dokazov, ki bi ju prisilili v zamenjavo, niso odpoklicali. To so storili šele pred kratkim, ko je kar nekaj Dellovih prenosnikov zaradi odpovedi baterij zagorelo.

9 komentarjev

Za hitrejše esemesanje

BBC - Ste že siti pisanja SMSov na vašem mobilcu, ker morate za eno črko tipko konsekutivno pritisniti tudi do štirikrat? Na tem naslovu najdete rešitev, saj tehnologija Fastap uporablja drugačno rešitev, kot današnji mobilni telefoni s T9 slovarji, ki, mimogrede, ne podpirajo slovenščine. Ključ je popolnoma enostaven - v prazen prostor med numeričnimi tipkami je možno stlačiti še 26 tipk, kar ustreza, glej no glej, črkam angleške abecede. Tako lahko kratko sporočilo napišete brez da bi isto tipko pritisnili večkrat, kar naj bi znatno skrajšalo čas, ki je potreben za ustvor esemesa. Klik!

4 komentarji

WinXP upočasnijo sistem

The inquirer - Čeprav WinXP in Office XP dajejo izgled povsem solidnega operacijskega sistema/programa, ni vse tako kot bi moralo biti. Če gre verjeti CSA Research, ki so pred kratkim napovedali partnerstvo z Anandtechom, prehod na konfiguracijo Windows XP/Office XP ne bo ravno najboljši, saj bomo utrpeli kar precejšen padec zmogljivosti. Po njihovih podatkih, naj bi ta padec v primerjavi z navezo Windows2000/Office2000 znašal 26-49% (odvisno od konfiguracije). Za 26-49% manj zmogljiv računalnik! Sliši se veliko. Vendar meritve gor ali dol, ko bo podpora Windows 98/ME usahnila, bomo itak prisiljeni presedlati na nov sistem. Žalostno a resnično.

13 komentarjev