»

Stoosemindvajset gigabajtni Blu-ray

engadget - Za večjo berljivost še s številkami: Blu-ray Disc Association pripravlja nov format BDXL, ki omogoča na modre ploščke stisniti 128 GB podatkov ob enkratnem zapisu ali 100 GB v prepisljivem načinu. Za dosego tega cilja bodo ničle in enice zapisane v treh do štirih slojih, za kar bodo potrebni močnejši laserji. Drug novi standard je IH-BD (Intra-Hybrid Blu-ray), ki omogoča zapis 25 GB podatkov, ki so samo za branje, in še dodatnih 25 GB prepisljivih podatkov na eno zgoščenko. To med drugim pomeni, da jih ne bo moč brati na starih enotah, niti jim ne bo pomagala nadgradnja strojno-programske opreme (firmware). Kdaj bodo prve naprave na trgu, je še prezgodaj trditi, saj potrebujemo najprej dokončne specifikacije. Te pričakujemo v naslednjih mesecih.

24 komentarjev

MPlayer sedaj podpira večino HD-DVD in Blu-Ray kodekov

Slo-Tech - MPlayer, priljubljeni odprto-kodni predvajalnik video posnetkov, je objavil da trenutni razvojni različici že podpira večino HD-DVD in Blu-Ray kodekov. Kljub temu pa trenutno, brez patcha ni še možno predvajati le-teh v MPlayerju. Na spletu so se pojavila tudi že navodila za (legalno) rippanje Blu-Ray v Linuxu.

Več o predvajanju Blu-Ray v MPlayer, lahko zveste na njihovi strani.



Se nam obeta vojna odprto-kodnih predvajalnikov?

6 komentarjev

320-gigabajtni Blu-ray disk

9. plast levo (~50% prosojnost), prva plast desno (90+% prosojnost)

vir: engadget
engadget - Blu-ray, naslednik DVDjev in zmagovalec HD vojne, kar ne more in ne more dodobra zaživeti. Prodaja DVDjev je še vedno precej višja od prodaje Blu-ray filmov, predvajalnikov, medijev in zapisovalnikov. Morda je to tudi razlog, da na trgu še ni 100 in več gigabajtnih medijev, ki so bili v prototipni obliki napovedani že leta 2004. TDKjevi inženirji, ki očitno verjamejo v trdoživost standarda Blu-ray, so se odločili nekoliko premakniti meje, kar prek 300 GB na plošček.

Za dosego kapacitete 320 GB, ki se je ne bi branili niti marsikateri vstopni modeli prenosnih računalnikov, so uporabili 10 32-gigabajtnih plasti, na katere se bo zapisovalo podatke. Jasno se poraja vprašanje, kako dostopati do zadnje, desete plasti, kjer je treba podatke gledati...

43 komentarjev

Toshibin prvi predvajalnik Blu-ray

Toshiba BDX2000

X-Bit Labs - Pred slabim mesecem smo poročali, da se je Toshiba kot eden izmed zadnjih branikov preminulega standarda HD DVD vendarle včlanila v klub podpornikov standarda Blu-ray. Takrat so napovedali, da bodo kmalu ponudili vrsto naprav s podporo novemu standardu - omenjali so predvajalnike, HDTV-je, prenosnike in druge pritekline. Dočakali smo prvi Blu-ray predvajalnik, ki so ga neizvirno poimenovali BDX2000. Posebnih presežkov Toshiba ni pripravila, saj bo v novembru dobavljiva naprava stala 249 dolarjev, nudila pa bo osnovne funkcionalnosti: podporo Blu-ray 2.0, REGZA-LINK, AVCHD, Bonus View, BD-Live, mesto za kartico SD (svojega pomnilnika ne bo imela) itn, ne bo pa imela brezžične povezljivosti Wi-Fi ali procesorja SpursEngine.

1 komentar

Toshiba se pridružuje družinici Blu-ray

Zgodovina.

CNet - Toshiba, eden izmed glavnih zagovornikov že preminulega standarda HD DVD, ki ga je nasledil Blu-ray, je naposled le napovedala serijo izdelkov, ki bodo podpirali nov format. Trajalo je kar 19 mesecev, da so priznali poraz, a bolje pozno kot nikoli, so si bržkone priznali, in se prijavili za članstvo v klubu Blu-ray Disc Association (BDA). Res je, čeprav je HD DVD umrl pred poldrugim letom, je Toshiba doslej trmasto vztrajala pri klasičnih DVD-jih, Blu-raya pa se ni hotela...

2 komentarja

Blu-ray bo dovolil kopiranje

bit-tech.net - Zaradi stalnih pritožb uporabnikov nad ostrim DRMjem, ki jim pusti komaj kake pravice in piratstvo naredi še toliko bolj privlačno, so se ustvarjalci standarda Blu-ray odločili, da bodo v reviziji, ki bo v veljavo stopila v prvi četrtini leta 2010, dovolili enkratno kopiranje medija. Lastniki Blu-ray zapisovalcev si bodo tako lahko naredili praktično enak (varnostni) duplikat, ostali pa bodo kopijo lahko shranili na DVDje oz. uporabili funkcijo za izvoz, ki bo vsebino prekodirala v z Windows Media Player kompatibilen format (po vsej verjetnosti torej WMV), katerakoli izbira pa bo obdržala izvorno, HD ločljivost.

Funkcija kopiranja naj bi bila del večine Blu-ray izidov že v drugi polovici leta 2010, ker pa Apple ni odgovoril na povabilo konzorcija, funkcij ne bosta podpirala niti iPod, niti AppleTV. Po besedah bit-techovcev je to morda idealna priložnost za Microsoft in njegov Zune ter z njim povezane servise.

22 komentarjev

Kam so šli vsi Blu-Rayi?

The Register - Poročali smo že o vedno cenejših predvajalnikih Blu-Ray, katerih cene so se v ZDA spustile pod 150 dolarjev, pri čemer smo tiho pričakovali podobno tudi na tej strani Luže. Očitno smo se ušteli. Tržni analitiki ocenjujejo, da se pomanjkanje poceni (to pomeni do 300 dolarjev) predvajalnikov na evropskem trgu do konca božične nakupovalne sezone ne bo popravilo, tako da jih letos Božiček ne bo nosil.

Proizvajalce je nekoliko iznenadil nepričakovan odstrel konkurenčnega standarda HD DVD in Sonyjeva vključitev Blu-Ray enot v PlayStation 3, kar je povzročil hiter dvig povpraševanja. Pomanjkanje ključnih komponent (neuradno se omenjajo modre laserske diode) se je sicer kasneje uredilo, a še vedno ni dovolj izdelanih končnih enot za globalno povpraševanje. Zato so se odločili, da jih pošljejo v ZDA in na Japonsko, kjer pričakujejo najboljši odziv, Evropa pa je za letos izvisela. Prihodnje leto se pričakuje še dodatno znižanje cen.

54 komentarjev

Blu-Rayi cenejši, a nepriljubljeni

X-Bit Labs - Predvajalniki Blu-Ray se nezaustavljivo cenijo in postajajo dostopni tudi povprečnemu uporabniku, ugotavljajo na X-Bit Labs. Tako smo dočakali trenutek, ko se spustili pod mejo 150 dolarjev, četudi so še pred dvema letoma stali desetkrat toliko. Wal-Mart bo za praznične nakupe ponujal Magnavox MB500MG9 za 128 dolarjev, že sedaj pa je podobne modele mogoče dobiti za slabih deset dolarjev več. To so seveda oskubljeni modeli brez internetne povezljivosti in HDMI-kablov, a za takšno ceno več ne moremo pričakovati.

Kljub padajočim cenam pa Sony priznava, da prodaja samostojnih Blu-Ray predvajalnikov ne gre po željah. Od načrtovanih petih milijonov enot jih bo po vsej verjetnosti letos prodal le 4,5, kar je še vedno soliden rezultat. Glavni razlog za tak položaj so poleg dežurnega krivca finančnega krča cene filmov, ki so v Blu-Ray formatu nerazumno dražji od DVD-jev. Sony pravi, da razume studije, vendar kljub temu upa na nižanje cen, ki bi vzpodbudilo prodajo predvajalnikov in...

53 komentarjev

Cena sistema z P4

The Register - Za vse, ki se sprašujete, koliko bo zadeva stala, evo vam cene parih sistemov: Dell Dimension 8100, $3398 P4-1.50 128MB DRDRAM 40GB HD, 12X DVD, CD-RW 19" monitor Gateway Performance 1500XL, $3499 P4-1.50 128MB DRDRAM 45GB HD, DVD-ROM, CD-RW 19" monitor, TV tuner IBM NetVista A60i, $3259 128MB DRDRAM 45GB HD, DVD-ROM, CD-RW GeForce2 video Intel NIC Huh, zadevca ne bo pocen, kot vidite.

3 komentarji