»

Izboljšanje hitrosti nalaganja strani

Slashdot - Googlov inženir Aaron Hopkins je napisal zanimiv članek o hitrosti nalaganja spletnih strani.

Hopkins je simuliral povezavo do strani z veliko majhnimi objekti (HTML datoteke, slike, zunanji JavaScript, CSS, ipd.) ter primerjal kako nastavitve brskalnikov ter velikost zahtevka vplivajo na končno obnašanje. Med drugim je ugotovil, da je ozko grlo pri straneh z veliko majhnimi objekti večinoma hitrost oddajanja, ne hitrost prejemanja podatkov. Prav tako je ugotovil, da je hitrost opazno večja, če so statični elementi razdeljeni čez več različnih računalnikov.

9 komentarjev

Nižje cene Pentiumov

X-Bit Labs - Da, tudi takšne stvari se dogajajo. Znižanja cen, namreč. No, Intel je pravkar napovedal eno izmed njih. Po poročanju X-Bit Labs naj Intel cene znižal 23. februarja za od 7 do 20 %, odvisno od modela. Toda to še ni vse. Obeta se nam še druga pocenitev. Ta naj bi se po predvidevanjih zgodila v začetku marca, ko bo Intel izdal Penitum 4 3.2 GHz. Tudi takrat naj bi bili priče nekajodstotnemu znižanju cen. Hurej!

4 komentarji

NV20 specifikacije

X-Bit Labs - Pred nekaj časa smo bili deležni pravega navala raznoraznih "specifikacij" kartic, ki še niso izšle, recimo NV20 in Rampaga, potem pa je vse bilo tiho. Očitno pa se ob približevanju izida novega Nvidiinega čuda spet začenjajo govorice, katerih plod so tudi te specifikacije. Kitajska stran, ki je objavila tri NV20 slike, je tokrat objavila še to:
  • Izdelava: 0.15 ali 0.13 mikronska
  • Št. tranzistorjev: 30-50 milijonov
  • Renderirni cevovodi: 4
  • Teksturirne enote na cevovod: 3
  • Hitrost čipa: 300Mhz
  • Hitrost pomilnika: 250MHz DDR (500MHz efektivno)
  • Prepustnost pomnilnika: 8Gb/s
  • Pixel Fill Rate: 1200 milijonov na sekundo
  • Texel Fill Rate: 3600 milijonov na sekundo
  • Predelava trikotnikov: 150 milijonov na sekundo
No, večina specifikacij je nekako tisto, kar smo tudi pričakovali, razen morda tehnologije izdelave. 0.15 mikronska še nekako (čeprav tudi to le mogoče), 0.13 pa nikakor, saj bodo tudi največji proizvajalci na njo pripravljeni šele konec leta. Sicer pa: do februarja nas ne loči več veliko,...

0 komentarjev

Popularne GeForce2 Ultre

X-Bit Labs - Hm, očitno imajo ljudje po svetu (in pri nas!) preveč denarja, saj so najdražji GeForci2 Ultre še kar popularni. O tem priča kar veliko različnih kartic s tem procesorjem: vsi večji proizvajalci jih že prodajajo, pa tudi tajvanski "no-name" proizvajalci (Sparkle, Prolink, Innovision) jih že na veliko prodajajo... Če boste takšno kartico kupili ali ne je vaša odločitev, toda cena se jim bo v prvi polovici naslednjega leta po vsej verjetnosti spustila do 200$ ali celo manj, saj bo na sceno prišle naslednje Nvidiine High-End kartice na osnovi NV20.

0 komentarjev

Nvidia Včeraj-Danes-Jutri

Penstar Systems - Na Penstar Systems so objavili res zanimiv članek o razvoju nam vsem tako dobro poznanega podjetja Nvidia. V članku se posvetijo tako preteklim uspehom, kot vsemu kar nas čaka v prihodnosti. Precej so tudi napisali glede prihajajočega NV20. Naj povzamem: NV20 bo najbrž na začetku prišel na trg v zelo malih količinah in po zelo velikih cenah... govori se o ceni okrog 500$ (120000 sit) v tujini, kaj to pomeni pri nas, pa veste sami. Po zadnjih podatkih ima namreč Nvidia težave s proizvodnjo čipov v 0,15 mikronski tehnologiji. Zares ogleda vreden članek. Klik!

0 komentarjev

Dodatne informacije o NV20

ZDNet - Nvidia vsekakor opravlja zelo dobro delo pri promociji NV20... skoraj vsaki dan se pojavi kakšen novi članek oziroma govorica o nasledniku zelo popularnega GTSja. Tokrat nas razveseljujejo pri ZDNetu, kjer so menda dobili dostop do "skirvnih načrtov". Samih specifikacij ne objavljajo, zato pa toliko več govorijo o podprtih tehnologijah in hitrosti. Verjetno najbolj zanimiva informacija je to, da bo hitrost NV20 odvisna od igre, ki jo poganja. V "navadnih" igrah z malo detajli ( veliki trikotniki, preprosta geometrija, mala globina ) bo stvarca "le" dvakrat hitrejša od GF2 Ultre, medtem ko bo v kompleksnih igrah z velik majhnimi trikotniki, zapleteno geometrijo in veliko globino scene tudi do sedemkrat hitrejša! Druga zanimivost je precej izboljšana podpora FSAAju. NV20 naj bi pri mehčanju robov bil kar trikrat hitrejši od Ultre, kar pa naj bi se spet podvojilo pri zelo zapletenih scenah. V glavnem, čip izgleda precej fascinanten, če pa vas zanima več podrobnosti, se odpravite sem!...

5 komentarjev

Nekaj govoric o NV20

3DnHardware - Na 3DnHardware so objavili nekaj dokaj zanimivih govoric o NV20 čipu, ki naj bi med nas prišel februarja naslednje leto. Tudi sami poudarjajo, da gre samo za govorice in da jim ne moremo 100% zaupati, toda verjetno je v njih precej resnice. Torej, Nvidia naj bi že poslala prve primerke čipom neodvisnim razvijalcem kartulj, da lahko začnejo razvijati svoje kartice. Performanse NV20 naj bi bile naslednje:
  • enako število cevovodov kot pri GTSju, toda več teksturirnih enot na vsak cevovo
  • povišana frekvenca čipa
  • 50% hitrejša od GF2 Ultre ( no ja... [:\\])
  • poraba 15W
Kot vidite, ni znanega kaj dosti, toda teh nekaj podrobnosti je tudi zanimivih, predvsem ta o 15W porabe. Guillemot se menda že ukvarja s posebnim hlajenjem, ki ga bomo namestili v prosto režo pod kartico in bo vleklo mrzel zrak v ohišje, da bi ohladilo kartico. Samo naj še Intel naredi kako Pentium4 grafikuljo pa bomo zraven dobili še vodno hlajenje [:D]. Thnx, NiggerBob!...

3 komentarji