»

Firefox prehitel Internet Explorer 6

Ars Technica - Ob izteku meseca oktobra je spet čas, da si pogledamo statistiko tržnega deleža brskalnikov. Kakšnih večjih pretresov ni bilo, tako da je na prvem mestu še vedno prepričljivo Microsoft, saj ima eno izmed verzij Internet Explorerja nameščenih 64,64 odstotkov uporabnikov, kar je odstotno točko manj kot mesec dni prej. Prebežniki so se relativno enakomerno razvrstili med Firefox (24 odstotkov, prirast 0,32 odstotne točke), Safari (4,4 odstotka, prirast 0,2 odstotne točke) in Chrome (3,6 odstotka, prirast 0,4 odstotne točke). Norveške Opere uporabniki še vedno ne vzamejo za svojo, saj je njen tržni delež ostal praktično nespremenjen pri 2,17 odstotka.

Dinozavrski Internet Explorer 6, ki ga...

86 komentarjev

Styria kupila Bolho

Dnevnik - Avstrijsko podjetje Styria AG, ki je lastnik mnogo medijev v Avstriji, Sloveniji in na Hrvaškem, je kupilo še 40-odstotni delež spletne strani Bolha.com. Styria ima v Sloveniji v lasti že skupino Žurnal, ki izdaja brezplačna dnevnik Žurnal in tednik Žurnal24 ter skrbi za spletno stran zurnal24.si, ter četrtino Dnevnika. Za 40-odstotni delež so odšteli 1,6 milijona evrov, tako da so sedaj postali edini družbenik, saj so že prej obvladovali 26,7 odstotka Bolhe, medtem ko je bila tretjina lastni delež. Ustanovitelja spletne strani Boštjan Marušič in Aleš Blatnik sta tako za 6,67-odstotni delež prejela vsak po 350.000 evrov.

Bolha je sicer v zadnjih treh letih zabeležila pol milijona evrov izgube, a si je nabrala solidno skupino uporabnikov. Mesečno jo namreč obišče 400.000 ljudi. Avstrijci bodo poskušali stran narediti dobičkonosno, so se pa dodatno zavezali, da bodo v primeru nevarnosti pojavitve dolgoročne plačilne nesposobnosti vanjo vložili dodatna sredstva.

47 komentarjev

Internet Explorer 8 izpodriva zgolj sedmico

ComputerWorld - Pred dobrim tednom dni je izšel Internet Explorer 8, s katerim je Microsoft odločen vrniti svoj brskalnik na stara pota. Glavno vprašanje je bilo, kako se bo odrezal pri uporabnikih. Bodo z njim zamenjali IE7 ali morda celo kakšen konkurenčen izdelek. Prve odgovore že imamo.

Podjetji, ki analizirata trg, Net Applications in Aliso Viejo sta ugotovili, da se je IE8 krepil skoraj izključno na račun svojega predhodnika. Prejšnji teden je njegov delež znašal 2,55 odstotka, kar je skoraj točno toliko, kolikor je IE7 izgubil (2,4 odstotka). Medtem se še starejši IE6 ni kaj bistveno premaknil z 18,85-odstotnega deleža v februarju na 18,28-odstotnega. Konkurentje so lahko za zdaj mirni, saj Firefox in Safari nista izgubila ničesar. Prvi je celo malenkostno pridobil.

20 komentarjev

Več kot polovica odraslih igra igre

Neowin - V svoji študiji Pew Internet & American Life Project ugotavlja, da več kot polovica odraslih Američanov igra video ali računalniške igre. Ugotovili so, da je najpomembnejši dejavnik starost, saj s starostjo delež igralcev pada. Kljub temu pa, zanimivo, 23 odstotkov starejših od 65 let igra igre. Tako lahko rečemo, da skupaj kar 53 odstotkov odraslih igra takšne ali drugačne igre (50 odstotkov žensk in 55 odstotkov moških).

Mlajši imajo raje konzole, ki imajo v razredu 18-29 let kar 75-odstotni delež, s starostjo pa ta delež pada. Skupni podatki kažejo, da 73 odstotkov odraslih v te namene uporaba računalnike, 53 konzole, 35 mobilne telefone in 25 druge prenosne naprave. Zanimiva je še korelacija z izobrazbo, saj med takimi z višjo ali visoko izobrazbo 57-odstotni delež igralcev, 51 med takimi s srednjo šolo in 40 pri takih z nižjo.

20 komentarjev

Intel tudi v mobilnem telefonu

Finance - Intel se je pridružil programu Symbian Platinum Partner in bo ponudil nova programska razvojna orodja (SDK) z vključenim operacijskim sistemom Symbian OS 7.0, ki bo razvijalcem v pomoč pri hitrejšem načrtovanju podatkovno zmogljivih mobilnih telefonov in programske opreme za procesorje z arhitekturo Intel XScale.

Symbian se ukvarja z razvojem in licenciranjem standardnega operacijskega sistema Symbian OS za napredne mobilne telefone vodilnih svetovnih proizvajalcev prenosnih naprav. Ti dosegajo več kot 80-odstotni delež v svetovni prodaji mobilnih telefonov. Več o projektu ter
izvorna novica.

0 komentarjev