»

IE še vedno izgublja, Chrome pridobiva

CNet - Pregled statistike uporabe brskalnikov v zadnjem mesecu (in tudi dlje nazaj) kaže, da Internet Explorer še vedno izgublja tržni delež, medtem ko je Googlov Chrome na dobri poti navzgor. Nedavno izdan Internet Explorer 9 je sicer dosegel že 2,41-odstotni tržni delež, kar je dober rezultat za poldrugi mesec obstoja. Hkrati je že prehitel norveškega konkurenta Opero, ki še vedno žalostno životari pri dveh odstotkih.

Skupni delež vseh verzij Internet Explorerja pa je upadel na 55,1 odstotka, kar je najnižji odstotek v moderni zgodovini (to je po propadu Netscapa). Sledi mu Firefox, ki je izgubil odstotek in padel na 21,6 odstotka. Chrome je pridobil že 11,9-odstotni tržni delež (pretekli mesec tri desetinke odstotne točke plusa),...

36 komentarjev

Windows 7 pritegnil uporabnike

X-Bit Labs - Windows 7 je uporabnike pritegnil mnogo bolj kot njegov predhodnik, saj se po slabem mesecu splošne dobavljivosti v trgovinah (retail) že spogleduje s štiriodstotnim tržnim deležem. Na Net Applications, kjer merijo tudi tržne deleže operacijskih sistemov, so ugotovili, da je v soboto delež Windows 7 presegel štiri odstotke. Da je njegov tržni delež med vikendi višji kot med tednom, ni presenetljivo, saj tedaj ljudje do interneta dostopajo pretežno z domačih računalnikov, kjer nadgradnje izvedejo hitreje kot v podjetjih. Mimogrede, Vista je za dosego enakega tržnega deleža potrebovala kar sedem mesecev! Še vedno je sicer z naskokom najpriljubljenejši operacijski sistem Windows XP s 70-odstotnim deležem.

17 komentarjev

Tržni delež Viste začel upadati

ComputerWorld - Septembrski podatki o tržnem deležu operacijskih sistemov, ki jih zbirajo in obdelujejo pri Net Applications, so pokazali, da se era Viste izteka. Prvikrat se je namreč zgodilo, da je Vista izgubila tržni delež. Zmanjšanje je sicer znašalo le 0,2 odstotne točke. Očitno je, da Vista nikoli ni in ne bo postala kraljica silicijevih src, saj se je njen konec začel pri skromnem deležu 18,6 odstotka - Windows XP še vedno prepričljivo vodi z 71,5 odstotka, čeprav počasi jenja. Verjetno tudi na račun Viste se je začel krepiti Windows 7, ki je pridobil tri desetinke odstotne točke in se ustalil pri poldrugem odstotku uporabnikov. Porast ni presenetljiv, saj je Microsoft septembra začel Sedmico ponujati velikim kupcem (Volume Licensing).

Najbližji zasledovalec je še vedno Mac OS X 10.5, ki je uspel prepričati tri odstotke uporabnikov, starejša in novejša verzija istega operacijskega...

63 komentarjev

Chrome prednameščen na prenosnike Sony

vir: engadget
engadget - Googlu je uspel prvi preboj k popularizaciji njihovega spletnega brskalnika, Chrome. Sony bo na vse računalnike in prenosnike iz linije VAIO serijsko nameščal omenjeni brskalnik, obenem pa bo za iskanje informacij po spletu prav tako skrbel Google. Zanimivo je, da bo Sony Chrome sprav uporabljal le v ZDA, drugod po svetu pa do prednameščanja ne bo prišlo. Vseeno bodo računalniki še vedno imeli nameščen Internet Explorer, ki je integralni del operacijskega sistema Windows).

Očitno sta se Google in Sony odločila povezati nekoliko tesneje, saj je prejšnji teden Google v formatu EPUB za prenos ponudil milijon knjig iz svoje elektronke knjižnice, ki so popolnoma brezplačne. Format EPUB seveda podpirajo Sonyjevi bralniki...

11 komentarjev

Chrome s sinhronizacijo zaznamkov

Okno za vnos podatkov o vašem Google računu

vir: CNet
CNet - Najnovejša razvojna različica Chroma za Windows, 4.0.201.1, prihaja s podporo za sinhronizacijo zaznamkov. Slednji se shranijo v Googlov oblačni sistem. Za podporo zaznamkom je brskalnik treba zagnati z --enable-sync opcijo, saj le-ta še ni standardno vključena. Po zagonu brskalnika se funkcijo vklopi prek menija Orodja (ikona ključa), kjer se skriva nova opcija. Po izbiri se odpre okno, ki zahteva vnos vašega Google...

26 komentarjev

Internet Explorer 6 noče umreti

vir: CNet
CNet - Microsoft je brskalnik Internet Explorer 6 izdal pred osmimi leti (avgusta 2001), kar je v računalništvu prazgodovina. Kljub razvoju tehnologij za postavljanje spletnih strani in silovitemu napredku brskalnikov, je Internet Explorer 6 še vedno za mnogo uporabnikov glavno orodje za dostop do spleta. Microsoft je v vmesnem času izdal sedmo in osmo inkarnacijo svojega modrega e-ja, nove verzije sta pripravila Mozilla in Opera, prebudil se je Safari, svoj kos pogače pa si Chromom želi odrezati tudi Google.

Microsoft se trudi Internet Explorerju povrniti sijaj, tako da je v novejših verzijah podprl zavihke, filter proti phishingu, orodja proti malwaru in bolje implementiral standarde. Toda to jim bolj malo pomaga, saj je IE 6 še vedno najbolj uporabljana verzija. Po njem posega 27 odstotkov uporabnikov, IE 7 jih ima 23 odstotkov, IE 8 pa 12 odstotkov.

Razlog za tako...

74 komentarjev

IE izgublja, Chrome pridobiva

Slo-Tech - Podjetje Net Applications, ki marljivo meri tržne deleže različnih brskalnikov, je v svojih podatkih za julij objavilo, da se je delež Internet Explorerja vnovič zmanjšal, največji dobitek pa je zabeležil Googlov Chrome. Rezultati sicer niso neposredno primerljivi s starimi, saj so se odločili za uvedbo nove metodologije. Doslej so namreč objavljali samo surove številke, odslej pa bodo te fineje obdelali. Kot pravijo, so bile države, kot je denimo Kitajska, v prejšnjih poročil podcenjene, saj količina podatkov iz teh držav ni ustrezala dejanskemu številu različnih uporabnikov interneta, medtem ko je bil denimo vpliv ZDA prevelik. Z novimi ponderji nameravajo te nedoslednosti odpraviti.

Da bi bili podatki za ta mesec vendarle uporabni, so nove uteži retroaktivno uporabili tudi za prejšnjega, tako da nek standard vendarle imamo. Na prvem mestu je še vedno Internet Explorer, ki ima 67,7-odstotni tržni delež, sledijo mu Firefox z 22,5 odstotki, Safari s 4,1 in Chrome z 2,6 odstotka.

36 komentarjev

Tržni delež IE-ja pada na račun Firefoxa

TG Daily - Včeraj smo si ogledali tržne deleže na področju operacijskih sistemov, ki so jih pri Net Applications izmerili za april, danes pa si oglejmo še situacije pri brskalnikih. Kakšnih pretresov ni bilo opaziti. Microsoftov Internet Explorer še vedno počasi izgublja; v primerjavi z marcem se je njegov tržni delež stanjšal za tri četrtinke odstotne točke na 66,10 odstotka. Slabe pol odstotne točke je pridobil Firefox, ki se je zavihtel na 22,48 odstotka. Safari (8,21 odstotka) in Opera (0,68 odstotka) ostajata tam, kjer sta bila, manjši napredek pa je uspel Chromu, ki je z 1,23 odstotka napredoval na 1,42 odstotka.

Podrobnejši pregled po različicah pokaže, da je novoizdani Internet Explorer 8 uspel nabrati štiri odstotke privržencev, kar je malenkost manj, kot sta izgubila Internet Explorer 7 in 6. Predvsem slednji se presenetljivo dobro drži, saj ima še vedno zavidljivih 17,52 odstotkov, kar je nepredstavljivo za osem let star brskalnik, ki je zadnjo večjo predelavo doživel pred petimi...

60 komentarjev

Windows spet izgubljal

ComputerWorld - Še en mesec je za nami in spet je čas, da pogledamo tržne deleže operacijskih sistemov na računalnikih uporabnikov interneta. Net Applications, ki pridno spremljajo navade uporabnikov, so zabeležili, da se je tudi januarja tržni delež Windows zmanjšal.

V primerjavi z decembrom je nižji za 0,4 odstotne točke in zdaj znaša 88,3 odstotka. Skupaj je tako v zadnjih treh mesecih Microsoft izgubil 2,2 odstotne točke uporabnikov, kar je največje zmanjšanje v takem obdobju v zadnjih štirih letih, odkar Net Applications spremljajo trende. Prvikrat se je z opazno vrednostjo na seznamu prikazala beta verzija Windows 7, ki je podobno kot Vista bolj uporabljana med vikendi - to pomeni, da jo imajo ljudje v večji meri nameščeno na domačih računalnikih kot službenih. Dosegla je skromnih, a opaznih 0,22 odstotka. Večji delež osipa gre na račun veterana Windows XP, ki je izgubil 1,5 odstotne točke uporabnikov, medtem ko jih je Vista malenkost manj pridobila in z 22,5 odstotki postavila svoj rekord.
...

90 komentarjev

Slovenija: Firefox prevzel vodstvo

Firefox prevzel vodstvo

vir: Mozilla.org
Mozilla.org - Novembra 2004 je izšel Firefox 1.0 in verjetno ga ni bilo junaka, ki bi si drznil napovedati prevlado tega takrat novopečenega brskalnika v nekaterih delih sveta že po nekaj letih, saj je Internet Explorer obvladoval izjemen tržni delež, krepko večji od 90%. Štiri leta pozneje prve države že beležijo tak dosežek in med njimi je po ugotovitvah analitske hiše Net Applications tudi Slovenija. Monopol Internet Explorerja se torej počasi že končuje. Čestitamo!

Firefox je v Sloveniji dosegel 52-odstotni tržni delež, medtem ko je v svetovnem merilu ravno pred kratkim presegel 20%. Še zanimivost: delež...

131 komentarjev