»

ATI z največjim tržnim deležom pri prenosnikih

Mobility Radeon

vir: TG Daily
TG Daily - AMD se je pohvalil, da gre na trgu prenosnikov grafičnemu oddelku ATI odlično. Zavzeli so kar 53 % tržnega deleža diskretnih grafičnih čipov (tistih, ki niso vgrajeni v vezno čipovje), prodaja le-teh pa je v drugi četrtini narasla za kar 87,3 % v primerjavi s prvo letošnjo četrtino. Mobility Radeona HD 4530 in 4670 se zdaj nahajata v že kar 200 različnih modelih prenosnikov priznanih proizvajalcev, kot so Dell, Asus, Alienware, Toshiba, Acer, HP, Sony in Samsung. Razlog za povečanje prodaje AMDjevih grafičnih čipov oz. diskretnih grafičnih čipov nasploh je, glede na Jona Peddieja, lastnika analitične družbe Jon Peddie Research, želja po boljši vizualni izkušnji lastnikov prenosnikov. Prav Jon Peddie...

12 komentarjev

MultiGPU v polovici namiznikov do 2012

X-Bit Labs - V preteklosti je bilo mnogo uporabnikov, ki jim tehnologije večih grafičnih jeder niso bile všeč in so se jih odločno upirali. A s prihodom dvojedrnih kartic, kot je nVidiina serija GX2 in ATIjeva X2, se je to rahlo spremenilo. Čeprav gre za eno samo kartico, ki se priključi v le eno režo na matični plošči, še vedno uporablja SLI oz. Crossfire.

Kljub počasnim začetkom večih grafičnih jeder v računalnikih, lahko glede na raziskavo, ki so jo opravili pri Jon Peddie Research, že do leta 2012 lahko pričakujemo kar 50 % delež namiznih računalnikov, v katerih bosta vsaj dve grafični jedri. MultiGPU ima po njihovih besedah možnost, da vsako leto pridobi kar 83 % novih sistemov v primerjavi z letom poprej, saj bodo igre vedno bolj zahtevne, veliko pa obeta tudi uporaba grafičnih jeder za splošno računanje.

4 komentarji

Intelova P55 matična plošča s podporo SLI

Expreview.com - Intel na Computexu predstavlja svojo (referenčno) matično ploščo za Core i5 procesorje, osnovano okrog P55 nabora. zanimivo je, da poleg plošče piše, da podpira nVidiino parjenje kartic, SLI, na sami tiskanini pa ni prostora oz. hladilnika, pod katerim bi se lahko skrival čip nForce200.

Pomanjkanje slednjega lahko pomeni samo eno, da se je nVidia odločila poleg X58 veznega čipovja licencirati tudi Core i5 procesorje (le-ti imajo kontroler za PCIe reže, namenjene grafičnim karticam, vgrajen) za delovanje SLI brez lastnih veznih čipovij. Poleg standardne podpore Crossfire tudi pri Core i5...

5 komentarjev

Do leta 2013 GPU in CPU eno?

X-Bit Labs - Podjetje Jon Peddie Research (JPR), ki se ukvarja z raziskavami trga večpredstavnosti in grafike, je včeraj objavilo smelo napoved. V svoji študiji namreč ocenjujejo, da se bo v prihodnjih letih delež v vezne nabore matičnih plošč integriranih grafičnih čipov izrazito zmanjšal.

Lani sta bili dve tretjini vseh prodanih grafičnih procesorjev integrirani na omenjeni način, medtem ko naj bi se ta delež do leta 2011 zmanjšal na petino, do leta 2013 pa praktično izginil. V prehodnem obdobju naj bi imeli proizvajalci na voljo tri možnosti: ločene grafične kartice, ki se priključijo na takrat aktualno vodilo matične plošče (PCI-e ali kar bo takrat v modi), integrirane kartice na ploščah ali pa uporabo osrednjih procesorjev, ki bodo že imeli vgrajen del za grafiko. Kasneje naj bi popolnoma prevladal zadnji model, ki ga Intel napoveduje že za konec tega leta v procesorjih Westmere, AMD pa naj bi svojo rešitev Fusion predstavil leta 2011. Kljub temu to naj ne bi pahnilo v pozabo ločenih...

4 komentarji

Primerjalni test Crossfire na Intel čipovij

Legion Hardware - S HD4800 serijo je Crossfire končno postal zanimiv ne le za ekstremiste, temveč tudi za povprečnega igračarja. Za relativno malo denarja parjenje dveh HD4850 kartic prinese zanimive rezultate, ki konkurirajo dražjim rešitvam. Crossfire pa tudi deluje na vsakem Intelovem Core 2 Duo veznem čipovju. Stvar se zaplete drugje, cenovno ugodnejša, P35 in P45 načeloma podpirata le x16/x4 način PCI Express rež. Nekatere P45 matične plošče sicer ponujajo deljenje ene reže na dve, v x8/x8 načinu, skupaj s PCIe 2.0 standardom, ki med drugim podvoji prepustnost, pa to postane zanimivo za uporabo para ATI Radeon kartic.

Koliko slabše pa se x16/x4 način obnese proti x8/x8, pa so testirali pri Legion Hardware. Izkazalo se je, da v nekaterih primerih x16/x4 način sploh ne prinese pohitritve, v skoraj vseh testih pa je bil x8/x8 na P45 čipovju skorajda enako hiter, kot polni, x16/x16 način na X38 in X48 ploščah. x8/x8 način na P35 plošči, ki ga omogoča Asus Blitz plošča (za deljenje linij na dve...

11 komentarjev

AMD Hybrid Crossfire

Slo-Tech - SLi in Crossfire sisteme večna naših bralcev pozna, kljub temu, da je število lastnikov teh sistemov med našimi uporabniki izredno majhno. Torej, vélika dva proizvajalca grafičnih procesorjev sta se domislila, kako povečati prodajo grafičnih kartic: za svoji sistem kupite dve! Zgodovino poznamo. Iz neobetavnih začetnih rezultatov (težave z gonilniki), smo končno prišli do trenutka, ko je nakup dveh grafičnih kartic, ki skupaj izrisujeta sliko na monitor, v nekaterih primerih smiseln. Če imate vsaj 24 palčni...

22 komentarjev

Asus OCgear

Asus OCgear

Tweak Town - Asus naj bi na prihajajočem Computexu predstavil zanimivo rešitev za vse navijalce grafičnih kartic, saj bo mogoče njihovo najnovejšo grafikuljo s čipom GeForce 8600 navijati kar preko enostavnega pripomočka, imenovanega OCgear, ki se vgradi v prosto 5,25-palčno režo.Zaenkrat ni podatkov o tem, kako bo omenjena naprava povezana s samo grafično kartico, znano pa je, da bo z njeno pomočjo mogoče upravljati s frekvenco grafičnega jedra in hitrostjo ventilatorja na hladilniku kartice. Poleg tega bo prikazovala temperaturo GPU-ja ter trenutno število prikazanih sličic na sekundo.

Izvorna novica.

8 komentarjev

Tudi Asus z dual X1950 pro

Asus EAX1950 Pro Dual

X-Bit Labs - Po tem, ko je sredi preteklega meseca Sapphire predstavil grafično kartico z dvema grafičnima jedroma Radeona X1950 PRO, je podobno grafično kartico najavil tudi Asus. Za razliko od Sapphirovega modela pa ne bo šlo za dve grafični jedri na enem tiskanem vezju, ampak za dve med seboj povezani tiskani vezji, podobno kot pri nVidiinem GeForce 7950 GX2, poleg tega Asusov model nima CrossFire priključka.

Več o tem si preberite na X-bit labs-u.

9 komentarjev

Nvidia dohiteva ATI

RegHardware - Po raziskavah Jon Peddie Research-a, je v tretjem četrtletju letošnjega leta nVidia povečala delež prodanih grafičnih čipov za dva odstotka in ima trenutno 22 odstotni tržni delež. Delež prodanih grafičnih čipov velikega nVidiinega konkurenta, ATI-ja, ki ga je pred časom prevzel AMD, se je zmanjšal za pet odstotkov in znaša le še 23 odstotkov. Največji, 40 odstotni delež pripada Intelu, medtem ko znaša delež VIA Technologies / S3 Graphics deset odstotkov, Silicon Integrated Systems-a pa pet odtokov, pri tem sta slednja v primerjavi s prvim četrtletjem pridobila dva oziroma poldrugi odstotek.

Več o tem si preberite na RegHardware.

61 komentarjev

Nekaj več podrobnosti o Columbii

The inquirer - Nekaj dni nazaj je na Slo-Techu že bila objavljena novica o novem grafičnem jedru, ki ga pripravljajo pri VIA in S3. Za razliko od prejšnjih produktov slednjega podjetja, tokrat ne bo šlo za kakšno low-end rešitev, temveč grafično jedro najvišjega ranga. Naj vas še enkrat spomnim na specifikacije:
  • 4 renderirni cevovodi s po dvema teksturirnima enotama
  • polna podpora DX 8/9
  • 300MHz frekvenca jedra
  • 128 bitni DDR pomnilnik pri 300MHz
  • 0.13 mikronska tehnologija izdelave
Že same specifikacije so dokaj impresivne, poleg tega pa možje pri S3ju pripravljajo dodatno presenečenje. Trenutno nočejo izdati veliko podatkov, govori pa se, da gre za popolnoma programibilen TBR (tile based rendering) pogon z imenom Chameleon. Pomlad 2002 bo še zanimiva (Radeon3, NV30, Columbia, KyroIII). Očitno se nam za konkurenco na področju 3D pospeševanja ni treba bati!

5 komentarjev