»

'Jabolčni' in 'pingo' Chrome beta

Google - Čeprav ima Chrome že kar nekaj uporabnikov na operacijskih sistemih, osnovanih na Linuxu ter na OS X, so ti brskalnik morali prevesti sami iz izvorne kode, ki je delo projekta Chromium, s tem pa so dobili razvijalsko različico. Uporabniki operacijskih sistemov Windows že kar nekaj časa lahko uživamo v uradnih stabilnih, beta ter razvijalskih različicah, ki jih je mogoče namestiti z le nekaj kliki. Uradno beta različico, ki je ni treba prevajati, so zdaj dobili tudi uporabniki sistemov Linux in OS X, a slednji še nimajo podpore razširitvam brskalnika.



Prav razvijalska različica za Windows že kar nekaj časa deloma uradno podpira razširitve, a je bilo le-te relativno težko najti. Zanje so obstajali posebni forumi, z najnovejšo beta...

25 komentarjev

Chrome 3.0 stabilen

Prenovljena stran v novem zavihku

CNet - V le enem letu po izidu prve stabilne različice Googlovega brskalnika Chrome je oznako stabilne dobila tudi različica 3.0, ki prinaša nekaj novosti. Od predhodne stabilne različice, 2.0, je v V8 javascript testu hitrejša za 25% oz. kar 2,5-krat od prve beta različice, ki so jo lahko stestirali uporabniki operacijskih sistemov Windows.

Prenovljena je tudi stran, ki se prikaže v na novo odprtem, praznem zavihku in ki zdaj ne ponuja več neposrednega iskanja po zgodovini. Namesto 3 x 3 mreže zadnjih obiskanih strani in njihovih predogledov jih je zdaj le 8 (dve vrstici s štirimi predogledi), pod katerimi se nahajajo zadnji zaprti zavihki. Chrome 3.0 je tudi prva stabilna različica, ki podpira HTML5 <video> oznako....

39 komentarjev

Chrome s sinhronizacijo zaznamkov

Okno za vnos podatkov o vašem Google računu

vir: CNet
CNet - Najnovejša razvojna različica Chroma za Windows, 4.0.201.1, prihaja s podporo za sinhronizacijo zaznamkov. Slednji se shranijo v Googlov oblačni sistem. Za podporo zaznamkom je brskalnik treba zagnati z --enable-sync opcijo, saj le-ta še ni standardno vključena. Po zagonu brskalnika se funkcijo vklopi prek menija Orodja (ikona ključa), kjer se skriva nova opcija. Po izbiri se odpre okno, ki zahteva vnos vašega Google...

26 komentarjev

Chrome s podporo preoblekam

Vojaška maskirna tema

vir: CNet
CNet - Kljub minimalističnemu izgledu temno modra barva okrog zavihkov Chromea ni po godu vsem uporabnikom. Z nekaj hekanja, podobnega vklopu podpore za razširitve, je bilo drugačne teme mogoče uporabljati že prej, zdaj pa bodo le-te postale tudi uradne. Teme podpirata zadnji razvojni različici, 3.0.195.3 in različica z nekaj popravljenimi hrošči, .4. Teme je mogoče enostavno vklopiti in menjati v nastavitvah, kjer se nahaja tudi gumb, ki bo v prihodnosti vodil na stran z zbirko tem, a trenutno vodi na prazno stran.

Čeprav grafiko teme uporablja le naslovna vrstica, se v barve, podobne njej, odene celoten brskalnik. Aktiven zavihek se prav tako obarva v to barvo, medtem ko so zavihki v...

5 komentarjev

Chrome za Linux in Mac OS X

Google Chrome

vir: Slashdot
Slashdot - Od včeraj so na voljo prve različice brskalnika Google Chrome za Linux in Mac OS X. Selitev brskalnika na ti dve platformi je trenutno sicer še vedno v zgodnji fazi in tako še ni primeren za vsakdanjo uporabo. Če pa koga hudo mika, si lahko razvojne verzije Chroma pretoči s strani za razvijalce.

Pogumni se bodo morali spopasti z nedelovanje videa na straneh, kot je YouTube, nedelujočimi nastavitvami in tiskanjem. Pri Googlu še posebej poudarjajo, da zaenkrat te različice Chroma niso niti v alfa fazi in naj jih uporabniki ne prenešajo, če se nočejo spustiti v vode nedokončane, nepredvidljive in do domačih živali nevarne kode. Opozorila in manjkajoče funkcije si...

11 komentarjev

Google z razširitvami

Stanje GMaila, spodaj levo

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Ena glavnih zmogljivosti, poleg podpore certifikatom, ki po besedah uporabnikov manjka Googlovemu spletnemu brskalniku Chrome, je podpora dodatkom. Chrome sicer že podpira poganjanje zapakiranih uporabniških skript (podobno Greasemonkey dodatku za Firefox), a je to daleč od zmogljivosti pravih dodatkov.

Zadnja razvijalska različica (ter nočne verzije) Chromea pa prihaja s pravo podporo razširitvam. V primerjavi s Firefoxovimi razširitvami po namestitvi ni potreben ponoven zagon brskalnika, ni pa še implementiran enostaven pregledovalnik nameščenih dodatkih. Nastavljanje oz. odstranjevanje tako poteka z brskanjem po mapah v razsikovalcu, po vrhu vsega pa je tovarniško podpora izklopljena. Slednje se popravi z dodatkom zastavice pri zagonski vrstici (--enable-extensions).

Nekaj testnih...

5 komentarjev

Google pokazal Chrome 2.0

The Register - Prav nenavadno za pregovorno Googlovo počasnost pri umikanju oznake beta z izdelkov je Chrome, po tem ko se je rekordno hitro znebil oznake beta za različico 1.0, prilezel do verzije alfa 2.0. Novosti, ki so jih do sedaj že dodali v to verzijo, so možnost samodejnega dopolnjevanja teksta (autocomplete), povečanje ali zmanjšanje celotne strane (zoom), profili za različne uporabnike, podpora za skripte Greasemonkey, posodobljen WebKit in še nekaj drugih. Prenos je mogoč s prijavo v program developer preview channel.

46 komentarjev

Mozilla: Chrome nam zapleta življenje

Slashdot - Kot smo poročali, Mozilla dobršen del svojih prihodkov ustvari s pogodbo z Googlom, po kateri je v Firefoxu privzeti spletni iskalnik Google. Tu je izvrstno funkcioniralo, dokler Google ni imel svojega brskalnika.

Izvršni direktor Mozilla Corporation John Lilly je včeraj dejal, da se je z izidom Googlovega brskalnika Chroma tudi Mozilli življenje zapletlo. V intervjuju za ComputerWorld pravi, da imajo dober odnos z Googlom, a da bi lagal, če bi rekel, da stvari sedaj niso bolj zakomplicirane, kot so bile prej. Pretekli teden je Google na primer napovedal, da bo v paketu Google Pack zamenjal Firefox s Chromom. Pogodbo z Googlom ima Mozilla sklenjeno do novembra 2011, tako da se jim za bližnjo prihodnost ni bati, a jih to hkrati postavlja v neprijeten položaj, ko morajo s svojim največjim podpornikom tudi tekmovati za tržni delež. Lilly je še dejal, da se zavedajo, da ne morejo večno ostati odvisni od Googlovih dolarjev, saj je njihova želja vztrajati še 50 ali 100 let, kar bodo z...

20 komentarjev

Mogočni mišek na pohodu

jabuk.net - Apple nas pogosto rad preseneti in danes je spet eden od tistih dni, ko se zdi, da je pekel zmrznil. Apple je namreč danes predstavil miš imenovano Mighty Mouse (mogočna miš), ki ima, ne le dva gumba za levi in desni klik, temveč tudi, novo kroglico na vrhu ob kateri se zdijo koleščki na ostalih miškah zastareli. In to še ni vse... [:)] Če jo stisnete ob strani s tem aktivirate Dashboard (ob pogoju, da imate OS X 10.4 Tiger), gumbe pa lahko tudi preprogramirate, da izvedejo funkcijo katero želite. Poleg tega, da deluje na OS Xu, kot USB miš brez problema funkcionira tudi v Windows okolju. Najbolje, da se na dolgo in široko seznanite z Mogočnim miškom!



Poleg tega bo miš zadovoljila tudi oboževalce Vojne zvezd, saj jo Apple oglašuje kot miš z "force sensing" tehnologijo. Naj bo sila z njo!

109 komentarjev