»

Ekstremadura migrira na Linux Debian

Slo-Tech - Lokalne oblasti v španski avtonomni regiji Ekstremadura so napovedale, da bodo izvedli veliko migracijo vseh računalnikov v javni upravi na Linuxovo distribucijo Debian. Velika migracija bo zajemala okrog 40.000 namiznih računalnikov in več strežnikov, s čimer bo drugi največji tovrstni projekt v Evropi. Večji je bil le projekt francoske žandarmerije. Projekt v Ekstremaduri pa je zanimiv predvsem zato, ker bo večji del migracija predstavljala zamenjava lastne in prilagojene distribucije Linuxa z Debianom ter le manjši del prestop z Windows na Linux.

V Ekstremaduri so namreč ugotovili, da Linux sam po sebi ne nosi prihrankov, ampak šele njegova pametna uporaba. V Ekstremaduri so že davnega leta 2002 med prvimi v Evropi odločili, da bodo...

99 komentarjev

Debian bo odslej izhajal na dve leti

Debian - Pri Debianu, eni najbolj znanih distribucij Linuxa, so se odločili, da bodo nove različice svojega operacijskega sistema pričeli izdajati v rednih, dvoletnih časovnih razmikih.

Debian je do sedaj izhajal neredno, za spremembo pa so se odločili, ker si želijo večje predvidljivosti tako za uporabnike kot za razvijalce.



Prvo zamrznitev sistema (obdobje, ko se v sistem ne dodaja novih lastnosti, temveč samo testira in odpravlja napake) pričakujemo decembra letos, končni izid Debian GNU/Linux 6.0 (s kodnim imenom Squeeze) pa spomladi 2010.

Različica Squezze naj bi prinesla večjo večarhitekturno podporo (izboljšali naj bi nameščanje 32-bitnega programja na 64-bitne računalnike) ter številne optimizacije zagonskega procesa.

Morda pa je k odločitvi Debiana pripomogel tudi zgled njegovega mlajšega brata, Ubuntuja ...

39 komentarjev

Debian dodal podporo FreeBSD jedru

Slashdot - Debian, ena bolj znanih distribucij in osnova za nekatere druge (med drugim tudi za Ubuntu) je uvedel precejšno novost, ki omogoča uporabnikom izbrati prav takšen sistem, kot si ga želijo. Kot nestabilnega je Debian mogoče namestiti s FreeBSD jedrom za i386 in x64 arhitekturi. S tem je postal Debian prva Linux distribucija in en izmed prvih večjih operacijskih sistemov z možnostjo uporabe dveh jeder.

Dodatek FreeBSDja pa ne pomeni, da Debian zapušča Linux, temveč le da dodaja možnosti k izbiri. Obenem bo FreeBSD sistem na pogled praktično enak Debianu z Linux jedrom, kar je dodaten plus za uporabnike.

Kdaj pa lahko pričakujemo Debian z Windows 7 jedrom?

12 komentarjev

Paketek dneva

Slashdot - Ljudje, ki delajo na eni izmed bolj znanih distribucij Linuxa, Debianu, so začeli z novim projektom po imeni Debian paketek dneva. Kot ste najbrž že uganili, bodo v sklopu tega projekta vsak dan predstavili en primerek programske opreme, ki se po njihovem omrežju distribuira s pomočjo Advanced packaging tool-a, ga na kratko opisali, pokazali posnetke zaslona med njegovim delovanjem in tako poskušali razširiti obzorja uporabnikov ter jim olajšati delo s pripomočki, za katere prej niso vedeli.

Novica izvira s slashdota, obiščite tudi domačo stran projekta.

0 komentarjev

Debian namerava preimenovati Firefox

InternetNews - Linux distribucija Debian, ki je že od nekdaj ena od bolj striktnih pri zagotavljanju svobode in odprtosti kode, je prišla navzkriž z Mozillo. Do sedaj je Debian samo izpuščal Firefox-ov logotip, po novem pa bo moral spremeniti tudi ime. Prvi problem je, da Mozilla ne dovoli uporabe imena Firefox brez logotipa, drugi pa, da zaradi zagotavljanja kakovosti brskalnika Mozilla, ne dovoli uporabe imena, v kolikor se sprememb predhodno ne pošlje njim v pregled.

To nekatere distribucije že počnejo, Debian pa se je odločil, da tovrstno ravnanje zaradi količine napak v Firefoxu ne bi bilo smiselno. Zato bodo raje spremenili ime, tako da bodo še naprej odpravljali napake in distribuirali svojo, popravljeno različico.

Izvorna novica.

17 komentarjev

Nova Debianova izdaja

Slashdot - Po včerajšnji izdaji Debiana 3.1, imenovanega tudi Sarge, so razvijalci odkrili, da pri namestitvi s CD-ja ali DVD-ja poleg običajnih virov paketov vira z varnostnimi posodobitvami <b>NI</b>. Ta manjša, a precej kritična, napaka je, podobno kot se je zgodilo z Netscape 8.0.1, povzročila novo izdajo Debiana še preden je minilo 24 ur od prejšnje.

Poleg tega je na IRC-kanalu #debian-amd64 na Freenode moč zaslediti najavo, da bo tudi arhitektura AMD64 ob koncu tega meseca prešla med uradne različice distribucije in bo tako kot ostalih 11 imela tudi varnostne popravke.

Bo odslej Debian izhajal vsak dan?

10 komentarjev

Bootchart in optimizacija zagonskega procesa GNU/Linux

Slo-Tech - Pipin odprti termin se bo zopet zgodil ta torek, 22. februarja, ob 19.00 v Kiberpipi. Tokrat bo na sporedu strokovnejša tema in sicer kako zmanjšati zagosnki čas operacijskega sistema Linux.

Žiga Mahkovec bo predstavil, kako poteka zagonski postopek v Linuxu, kako ga je mogoče izboljšati in kako lahko to počnemo s specializiranim orodjem Bootchart, katerega avtor je. Program uporabljajo predvsem izdelovalci distribucij, saj lahko z njim učinkovito iščejo ozka grla ob nalaganju sistema.Tukaj lahko vidite zagonske grafe vseh najbolj popularnih distribucij -- iz njih se jasno vidi kaj bi se dalo pri zagonu pospešiti.

Čas,...

38 komentarjev

Ena za umetnike

BoomGames - Čeprav so zagonske slike, ki jih prilagaja Microsoft svojim operacijskim sistemom dokaj "originalne", se jih marsikateri uporabnik hitro naveliča, saj gledanje vedno iste slike ni prav nič zabavno. Ravno zato se na internetu pojavljajo razni pripomočki/programi s katerimi lahko spreminjamo zagonsko sliko svojega priljubljenega Microsoftovega operacijskega sistema. Ker pa starejši Micrososftovi operacijski sistemi trenutno zamirajo, so najbolj popularni članki o zamenjavi zagonske slike v najnovejših WinXP. Če bi se tudi vi podali na posodabljanje zagonske slike, oddeskajte na to stran in sledite navodilom. Sicer postopek ni ravno med najlažjimi, vendar pa tudi ni nemogoč.

0 komentarjev