»

Izšel VLC 2.0.0

Slo-Tech - Včeraj je izšla nova verzija priljubljenega brezplačnega odprtokodnega predvajalnika vseh večpredstavnostnih datotek VLC. Po več kot desetih letih razvoja in tri leta po izidu prve stabilne verzije je namreč program prilezel do verzije 2.0, v katero so avtorji vdelali cel kup izboljšav in polovili več sto hroščev. VLC je svojo veliko priljubljenost dosegel zaradi odprtosti, brezplačnosti, prenosljivosti (na voljo je za Windows, Mac OS X, Linux, iOS, BeOS in še nekatere bolj eksotične sisteme) in celovitosti, saj z njim odpade potreba po ročnem nameščanju kodekov za predvajanje posameznih...

137 komentarjev

Izšel LiVES 1.0.0

LiVES v akciji.

Slo-Tech - Prejšnji teden je po sedmih letih razvoja izšel LiVES 1.0.0. Gre za odprtokodni urejevalnik videa, ki omogoča tudi VJ-ing oziroma izdelavo in miksanje videa v realnem času.



Program je na voljo v okolju Linux, BSD, openMosix in Mac. Uporabniki okolja Windows lahko uporabijo dyne:bolic živi CD, za Ubuntu pa so na voljo že pripravljeni namestitveni programski paketi.

Mimogrede, za osnovno urejanje je v Linuxu na voljo program Kino, ki omogoča tako zajem videa iz digitalne kamere, kot tudi osnovno rezanje in lepljenje ter uporabo efektov pri prehodih. Zahtevnejši uporabniki pa lahko posežejo po Kdenlive ali Cinelerri. Poskrbljeno je tudi za vse, ji želijo izdelati video DVD (tim. DVD...

19 komentarjev

Izšel VLC 1.0.0

Slo-Tech - Po dolgih letih razvoja je danes končno izšla 1.0.0. različica programa VLC (VideoLAN Client). VLC je odprtokodni predvajalnik multimedijskih datotek, ki poleg predvajanja različnih formatov datotek omogoča tudi oddajanje preko omrežja (ang. streaming) ter snemanje na disk. Nova različica podpira številne kodeke (tudi HD codeke, vključno z Blu-Ray, Real Video 3.0 in 4.0) ter številne datotečne formate.

Program je brezplačno na voljo za okolja Linux, Windows, Mac OS X, BeOS, Syllable, BSD, MorphOS, Solaris in Zaurus. Zagnati ga je mogoče tudi iz USB ključka (kot mobilno aplikacijo).

VLC je odličen odprtokodni izdelek, ki pravzaprav nima resne konkurence, zato ga lahko le priporočamo.

116 komentarjev

Prihaja Google Android

Slo-Tech - Kot poroča DELO, je mobilni operater T-Mobile včeraj napovedal skorajšnji prihod mobilnega telefona T-Mobile G1, na katerem bo tekel Google Android.

Gre za mobilni aparat Dream podjetja HTC na katerem bo tekel operacijski sistem Android, ki so ga razvili pri Googlu. Android temelji na Linuxu in je odprtokoden, telefon G1 pa podpira povezovanje v GSM, EDGE, 3G, Wi-Fi in Bluetooth omrežja, omogoča uporabo GPS, predvajanje različnih multimedijskih datotek (MPEG4, H.264, MP3, AAC, AMR, JPG, PNG, GIF,...), vsebuje 3 Mpx vgrajeno kamero, zaslon občutljiv na dotik, tipkovnico.

Za razliko od ostalih telefonov je Android že v osnovi razvit tako, da omogoča kar najtesnejše povezovanje mobilnega telefona z Googlovimi storitvami kot na primer Gmail, Google Maps, YouTube, itd.

Včeraj so pri Googlu za razvijalce izdali tudi Google Android SDK 1.0, pri razvoju pa je sicer sodelovalo 30 partnerjev združenih v Open Handset Alliance (med drugim tudi HTC, Motorola, LG in Samsung) ter seveda

61 komentarjev

Izšel Django 1.0

Slo-Tech -

Po treh letih razvoja in številnih izboljšavah smo končno dočakali izid enega najpriljubljenejših ogrodij za razvoj spletnih aplikacij (angl. web framework) za Python -- Django 1.0. Opis številnih novosti najdete v uradni objavi izdaje, če omenim samo tiste, ki so bile dodane pred kratkim, pa so to izboljšava programa (app) za generiranje administratorskega vmesnika (newforms-admin), 100% združljivost z WSGI, ki postaja standard na področju spletnih vmesnikov za Python, nov program za komentarje, GeoDjango ter številne spremembe ORM-ja in ostali popravki.

Po dolgem času uporabe razvojne različice iz Djangovega Subversiona, se avtor sprašuje, če se bo sploh lahko navadil na kontinuirano izdajo novih različic.

6 komentarjev

Debian GNU/Linux 3.0r3

OSNews - V času pričakovanja nove stabilne različice Sarge je izšla prenovljena izvedba sedanje stabilne različice distribucije Debian, ki je znana tudi pod imenom Woody. Že tretja izvedba Debiana 3.0 odpravlja varnostne pomanjkljivosti in tudi nekatere kritične napake. Če ste sistem nadgrajevali preko security.debian.org, ne boste občutili večje razlike. Za stabilne različice Debiana je značilno, da vsebujejo starejšo programsko opremo, ki je dobro preskušena in nadvse primerna za strežnike.

Demonstracija stabilnosti: KDE 2.2.2, Mozilla 1.0.0, Evolution 1.0.5, Gimp 1.2.3 ...

In še zanimiva pot do nameščenega Debiana.

9 komentarjev

Slotech z bicikli na Mariborsko Pohorje!

Slo-Tech - Peklenska vročina še kar ne poneha, minister But bo septembra delil koruzo, Hrvati pa grozijo z uvedbo ekonomske cone na Jadranu. A mi se ne damo!

Da pa ne boste samo strmeli v ekrane med preizkušanjem najnovejše različice Slotech Linuxa, vas vabimo, da se nam zopet pridružite na kolesarskem izletu -- Slotech z bicikli čez drn in strn. V soboto, 30. avgusta, se bomo podili po Mariborskem Pohorju!
Za vse nejeverne Tomaže je na voljo tudi kratek (6 MB) filmček s povzetki ljubljanske ture in napovedjo mariborskega dogodka.

Vse dodatne informacije in obvestila obodo objavljena v

7 komentarjev

Ocene svežih Linux distribucij

OSNews - Na spletnih straneh OSNews so se pojavile prve ocene novih distrbucij Linuxa, ki smo jih pred dnevi omenjali tudi na Slo-Techu. Ogledali so si Yellow Dog Linux 3.0, priljubljeno distribucijo za Applovo arhitekturo, Ark Linux 1.0-0.alpha6.0, ki bo v prihodnosti morda ena priljubljenejših distribucij za domačo rabo in Mandrake Linux 9.1, ki uradno sploh še ni obljavljen. Obilo prijetnega branja!

0 komentarjev