»

Utišajte diske

PC Arena -

Na PC Arena so objavili test drugačnih računalniških komponent. Testirali so namreč posebne obloge, ki jih pritrdite na diske in s tem zmanjšate njihovo glasnost ter tresljaje. Zadeva izgleda dokaj kul, njena uporabna vrednost pa je vprašljiva. Saj smo vendar Slo-Tech z navitimi računalniki in goro ogabno vreščečih ventilatorjev, nas pa bi motil ropot diskov! Test tukaj!

6 komentarjev

Zalman CNPS 5000 hladilnik

Mikhailtech - Zalman je poznan proizvajalec hladilnikov, saj se je marsikateremu uporabniku vtisnil v spomin s svojim načinom pritrjevanja na matično ploščo, značilno bakreno "rožico", s katero pritiska na procesor in skoraj pravljično tihostjo. Da, Zalman je res nekaj posebnega v svetu hladilnikov in model CNPS 5000, ki so ga testirali na Mikhailtechu niti malo ne odstopa od standardov. Hladilnik je zdizajniran za AMD Athlon/Duron procesorje in stare 423 pinske Pentium4 procesorje. Če ga hočemo pritrditi na procesor, moramo posedovati matično ploščo, ki vsebuje okrog socketa 4 luknjice, skozi katere hladilnik privijačimo na matično ploščo. Če plošča teh luknjic nima (moja QDI BrillianX 9 je že taka), ga na svojem procesorju ne bomo videli. Zalman je za svoj CNPS 5000 model ohranil bakreno "rožico" (posebej oblikovana hladilna rebra), s katero hladilnik pritiska na procesor, poleg tega pa se je poslužil še novega načina hlajenja, saj ventilator ne piha zraka na procesor, ampak ga od tam vleče....

0 komentarjev

Test Zalman-a CNPS 5000-Plus

več strani - Sigurno se spomnite inovativnih Zelmanovih hladilnikov v obliki pahljače. Tudi njihov CNPS 5000-Plus hladilnik ima inovativno zasnovo. Njihova oznaka CNPS naj bi pomenila Computer Noise Prevention System tehnologijo.
Z hladilnikom prideta v kompletu tudi dva adapterja (t.i. "resistor-jumpers") s katerima lahko zmanjšamo samo hitrost ventilatorja iz prvotnih 5600 rpm na 3200 rpm ali pa na samo 2000 rpm. To sicer pripomore k manjši glasnosti samega hladilnika, vendar pa moramo vedeti, da tudi k slabšemu hlajenju. Oba adapterja pa se med delovanjem zelo segrejeta. Sam hladilnik lahko pritrdimo na socket423 (P4) in pa na socket462 (TB/Duron) osnovne plošče. Za pritrditev pa uporablja 4 vijake, kar pomeni, da ne bo šel na vsako matično ploščo. Po moje je to en minus. Sicer pa je taka pritrditev veliko boljša od clip mehanizmov. Zato pri kupovanju vedno kupite tako matično ploščo, ki ima zraven še tiste štiri luknjice okrog socket-a. Celoten članek in test si lahko ogledate celo na dveh...

0 komentarjev

Nekaj zanimivih hladilnikov

več strani - Čeprav pričakovane polimerne revolucije še ni razvoj zračnih hladilnikov nikakor ne stoji. Naj posredujem nekaj modelov, ki se meni zdijo zanimivi:
  • Silverado: Gre za malce starejši hladilnik, toda škoda bi bilo, če bi ga naši novi bralci zamudili. Proizvaja ga nemško podjetje Noise Control, njegova posebnosta pa sta dva močna Nidecova ventilatorja in srebrno jedro. Test najdete tukaj.
  • FO-BE25D: Izdelek podjetje Thermal Integration bi težko...

3 komentarji

Surlyjoevi dizajni

Spode's Abode - Vsi hardcore overclockerji zelo verjetno poznate Dr. Surlyjoa, ki bi definitivno moral dobiti kakšno priznanje za svoje "izume" v zvezi z zračnim in vodnim hlajenjem. Tipo je prvak v izumljanju raznih novih hladilnikov, ki jih sestavi sam doma iz vsem dosegljivih materialov. Njegove stvaritve bi težko označili kot lepe, toda zato so toliko bolj efektivne. Njegovi majhni vodni bloki tako brez težav konkurirajo precej večjim "kockam". Tudi njegova najnovejša stvaritev kaže na definitiven smisel za te stvari: kar oglejte si.

0 komentarjev

Silverado: kvazi srebrni hladilnik

vir: HardOCP
HardOCP - Huh, zadnje čase pa se je kar precej začelo govoriti o srebru kot materialu za izdelavo hladilnikov. Osebno še vedno dvomim, da se zadeva izplača z overclockerskega stališča, toda mogoče boste vi drugačnega mnenja. Nemško podjetje NoiseControl je tako predstavilo kao-srebrni hladilnik Silverado. Celoten hladilnik ni izdelan iz srebra, temveč je srebrna le stična površina. Nekaj takega, kot bakrene Alphe torej... Prepih na hladilniku delata dva Nidec Gamma...

1 komentar