»

Štirijedrni procesorji ARM

vir: EETimes
EETimes - Mobile World Congress bo za ARM očitno precej pomemben dogodek, saj bodo tam mnogi proizvajalci pokazali kar nekaj novih in že znanih izdelkov, ki uporabljajo ARM-ovo arhitekturo. Taka primera bosta npr. nVidia in Texas Instruments, ki bosta razkazovala Tegra 2 z dvojedrnim Cortex A9 (nVidia) oz. dvojedrni OMAP-4 (TI). Verjetno najpomembnejši procesor, ki bo na ogled kar na ARM-ovi stojnici, pa bo NEC-ov štirijedrnik. Pri NEC-u so združili štiri jedra iz družine Cortex-A9 in bodo tako očitno prvi, ki bodo svetu predstavili ARM-ovega...

23 komentarjev

ARM in GlobalFoundries

TG Daily - ARM in GlobalFoundries sta v pogovorih, katerih rezultat bi bil seveda izdelava ARM procesorjev v tovarnah polprevodniških čipov GlobalFoundries. Z dogovorom ARM meni, da bi lahko pridobili do 15% tržnega deleža malih prenosnikov, ki bi ga odvzeli trenutno praktično edinemu proizvajalcu procesorjev za netbooke, Intelu.

Če bi dogovor uspel, bi GlobalFoundries še bolj utrdil svojo veljavo na področju izdelave polprevodnikov, po nakupu Chartered Semiconductors, s katerim so dobili okrog 150 strank in tehnologije za izdelavo polprevodnikov na starejših procesih. Na prihajajoči polprevodniški konferenci bodo predstavili tudi svoje napredke pri izdelovanju 28 in 32 nm čipov, kjer za slednje pravijo, da pričakujejo 50% izkoristke proizvodnje že do konca leta. Z napredki v izdelavi so dosegli tudi do 50% višjo zmogljivost čipa, ki ima enako puščanje toka, kot enak čip, izdelan v 45 nm-proizvodnem procesu.

Čeprav se ARMova namera po 15% tržnem deležu zdi nekoliko pogumna, imajo na svoji...

17 komentarjev

ARM predstavil dvojedrni Cortex A9

TG Daily - TSMCjevega 40-nm proizvodnega procesa ne izkoriščata več samo grafična giganta nVidia in ATI, saj se je pri njem odločil svoje procesorje naročiti tudi Sun. Zdaj mu bodo sledili še pri ARMu, kjer so hladnejši proizvodni proces dodobra izkoristili, in izdelali dvojedrne procesorje iz družine Cortex A9, ki bodo dosegali frekvence tudi prek 2 GHz. Da so čipi idealni za naprave, kjer je potrebna velika zmogljivost pri majhni porabi (smartbooki, set-top-boxi, Blu-Ray predvajalniki, itd.), pove dejstvo, da so pri le 250 mW porabe zmožni predelati kar 4000 DMIPS. Proizvajalci, ki se bodo odločili kupiti licenco, bodo s proizvodnjo lahko začeli v zadnjem letošnjem četrtletju.

27 komentarjev

ARM11 na 45 nm

TG Daily - Samsung orje ledino ARM procesorjev s 45 nm ARM11 jedrom, namenjenim predvsem osebnim navigacijskim napravam. Na izbiro bosta dve hitrosti delovanja procesorja, 533 in 667 MHz, ki se z zunanjim svetom pogovarja s 64 bitnim in 166 MHz AXI vodilom.

S čipom, namenjenim navigacijskim napravam, so želeli predvsem dvigniti zmogljivost in zmanjšati porabo, za kar je priročen 45 nm proizvodni proces, obenem pa omogočiti tudi dobro grafiko. Za slednjo skrbi v čip vgrajen 2D grafični procesor, ki je v družbi z vgrajenim kontrolerjem pomnilnika. Slednji podpira tako mobilne DDR kot običajne DDR2 čipe. Ker večjih arhitekturnih sprememb jedro ni doživelo, procesor jasno še vedno podpira Windows CE in Linux operacijska sistema. Samsung pričakuje, da bodo z masovnim razpošiljanjem pričeli že v 3. četrtini letos.

In odštevamo do prve aplikacije v mobilnih telefonih.

0 komentarjev

ARM ima blagodejne učinke na baterijo

Laptop Magazine - Po nVidiinih Tegra in Qualcommovemu Snapdragon Eee netbooku so se pri Laptopmag odpravili še v družbo Freescale Semiconductors, ki so se ponašali z novim, na ARM arhitekturi osnovanem smartbooku. Wistron N900z vizualno ni nič posebnega, na 10 palčnem prenosniku izstopata kvečjemu zelo majhen trackpad in tipkovnica z gumijastim občutkom tipk. Najbolj zanimiva je notranjost, kjer je poleg Freescalovega i.MX515 ARM procesorja še 4 GB SSD, na katerem je bil nameščen Ubuntu.

S frekvenco 800 MHz ARM procesor ne bo podiral zmogljivostnih rekordov, saj ima težave že z video vsebinami, a za tipkanje v...

37 komentarjev

Microsoft prepovedal netbooke s hibridno hrambo podatkov, zanikal ARM podporo

MSI Wind U115

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Po zaostritvi pogojev, po katerih se prenosnik kvalificira kot netbook, so za nakup cenejše licence Windows XP Home dodali še en pogoj, ki pravi, da prenosnik ne sme imeti vgrajenega mehanskega in SSD trdega diska. Pri slednjem je na slabšem sicer le en netbook, MSIjev Wind U115, ki že uporablja kombinacijo obeh, o podobnih načrtovanih modelih pa ni podatkov. Vseeno je to precejšna izguba, saj je bil MSIjev hibridnež rekorder po delovanju na bateriji. Ločena diska sta imela vsak svoje naloge, saj je na SSDju tekel operacijski sistem, mehanski trdi disk pa je skrbel za hrambo najrazličnejših podatkov. Z ugašanjem mehanskega diska...

58 komentarjev

HP načrtuje ARM netbooke, odpušča

vir: Wikipedia
TG Daily - Za ARM stvari očitno končno izgledajo malo boljše, saj uporabo njihovih procesorjev preučuje en največjih izdelovalcev računalniških sistemov, HP. Zaradi pogoste uporabe v mobilnih oz. prenosnih napravah in jasnega cilja o prodoru na trg netbookov bodo seveda uporabljeni prav v malih prenosnikih. Prav z obilico izkušenj na mobilnem trgu bi bil ARM lahko nevaren, čeprav se Intel brani, da je njihov Atom veliko bolj primeren za internetno in multimedijsko uporabo. Vseeno se ARMovci branijo, da naj bi že do konca leta na trg prišlo 6 netbookov, v katerem bo tekel ARM procesor.

Žal se HP pripravlja tudi na veliko odpuščanje, saj bo zaradi zmanjšanega povpraševanja v sklopu svetovnega varčevalnega programa v poslovalnicah v...

32 komentarjev

Zaslon na USB

X-Bit Labs - Da je USB res univerzalno serijsko vodilo (ang. universal serial bus), dokazujejo Japonci. Telegnosis USB 2.0 VGA pretvornik je naprava, ki jo priključite v prost priključek USB na vašem računalniku, vanjo pa monitor in že lahko občudujete slike v ločljivosti 640x480, 800x600 ali 1024x768 z 8, 16 ali 32-bitno globino barv. Zaradi odsotnosti podpore Direct3D naprava vsekakor ni primerna za igralce iger, je pa dobrodošel dodatek za poslovne uporabnike prenosnih računalnikov, ki potrebujejo dodatne možnosti. O vrsti grafičnega procesorja ni podatkov, predvidevamo pa lahko, da gre za vgrajen mobilni grafični procesor. Za napravo boste na Japonskem odšteli 80 dolarjev. Klik!

10 komentarjev

Gericomova prenosna zverina

Slo-Tech - Za tole novico se zahvaljujem Francu:

Podjetje Anni je za zahtevne slovenske uporabnike predstavilo prenosnik Gericom SuperSonic II, ki sodi po tehničnih zmogljivostih in opremljenosti v sam vrh ponudbe prenosnikov. Namenjen je uporabnikom, ki ne pristajajo na kompromise v zmogljivosti in opremljenosti na račun prenosljivosti, predvsem pa za svoje zahteve niso pripravljeni plačati gore denarja. Gericomov prenosnik SuperSonic je bil prvi prenosnik v Evropi z vgrajenim 1GHz procesorjem, sedaj pa ga nadomešča model Supersonic II, v katerega so pri Gericomu vgradili procesor Intel Pentium III (Tualatin) z 1.2 GHz, 512 MB delovnega pomnilnika in 30GB trdi disk. Za izris hitre 2D in 3D grafike na 14.1- palčnem LCD zaslonu z aktivno matriko skrbi ATI-jev grafični procesor M6P Radeon 32MB. Poleg disketne enote je vgrajena kombinirana 4x4x6x24 CD-RW enota, ki hkrati tudi bralnik DVD plošč. Za povezavo z omrežjem in internetom sta vgrajena omrežna kartica 10/100 Mbit in 56K V.90 modem. Na...

1 komentar