»

Seagate predstavil največji zunanji trdi disk

TG Daily - Medtem ko področje sistemskih trdih diskov zavzemajo hitri polprevodniški pogoni, med velikimi tovornjaki za skladiščenje ogromnih količin podatkov še vedno (predvsem zaradi cene) kraljujejo klasični trdi disk. Seagate je te dni izdal nov zunanji trdi disk, ki je postavil nov mejnik v kapaciteti, saj nanj lahko spravite 3 TB podatkov.

Gre za FreeAgent GoFlex Desk, ki je prvi zunanji 3,5-palčni trdi disk, ki ima tolikšno...

26 komentarjev

Western Digital bo bolje izkoristil prostor trdih diskov

Sprememba velikosti sektorjev

vir: engadget
engadget - Proizvajalci trdih diskov neprestano iščejo načine, kako povečati kapaciteto svojih trdih diskov, kar ponavadi dosežejo z večjim številom magnetnih plošč oz. z gostejšim zapisom podatkov na njih. Pri Western Digitalu so se zadeve zdaj lotili nekoliko drugače, saj bodo povečali delež magnetne plošče, ki se dejansko uporabi za zapis podatkov. Le-ti se zapisujejo na sektorje, vsak izmed njih pa je opremljen s Sync/DAM začetkom, ki nudi informacije o sektorju, in ECC zaključkom, ki omogoča reševanje napak v zapisu. Med posameznima sektorjema je tudi majhna reža, ki še dodatno poveča izgube pri prostoru. Pri WD-ju bodo z novimi diski (2 TB Caviar Green bo kot nov, Advanced Format Drive, naprodaj v nekaj tednih) uporabili večje, 4-kilobajtne sektorje. Velikost Sync/DAM začetka bo enaka manjšim sektorjem, medtem ko se bo nekoliko povečala velikost ECC dela....

28 komentarjev

WD z dvema novima 2-terabajtnima diskoma

Caviar Black levo, RE4 desno

vir: AnandTech
AnandTech - Western Digitalov 2 terabajtni Caviar Green je bil dolgo časa zelo osamljen na vrhu kapacitetne lestvice, a izbira se počasi bogati. Zdaj tudi na račun dveh novih modelov iz WDja, 2 terabajtnega Caviar Black ter RE4. Serija Caviar Green je primerna za tiste uporabnike, ki jim glavna prioriteta ni le hitrost pogona, temveč jim je pomembna tudi manjša poraba energije, kar so pri WDju dosegli z zmanjšano hitrostjo vrtenja podatkovnih plošč. Nova modela štiri 500 GB plošče vrtita pri običajnih 7200 obratih na minuto, prideta opremljena s 64 MB predpomnilnika ter podatke pretakata prek druge generacije vodila SATA.

Obenem prineseta tudi nekaj novosti, izmed katerih je verjetno najpomembnejši...

18 komentarjev

2,5-terabajtni diski na obzorju

RegHardware - Trenutno se svet mehanskih trdih diskov vrti s 500 GB na ploščo, kar uporabnikom prinese do 2 TB prostora na pogon. A slednji niso ravno popularni, bolje pa se prodajajo 1 in 1,5 TB modeli. Vseeno bodo tudi 2 TB modeli morda že v začetku naslednjega leta passé. TDK, proizvajalec bralno-zapisovalnih glav, ki je odgovoren za kar nekaj prostorskih premikov v industriji, je napovedal, da proizvajalci trdih diskov že testirajo nove glave, ki omogočajo zapisati do 640 GB podatkov na eno magnetno ploščo.

S štirimi takšnimi ploščami v pogonu to nanese 2,5 TB, proizvajalci pa bi se lahko odločili tudi za model s petimi ploščami, ki bi kapaciteto dvignil prek 3 TB. Obenem so napovedali tudi zgoščevanje podatkov na 2,5 palčnih diskih, na 320 GB na ploščo. Do sedaj je bila največja gostota 250 GB, z novimi ploščami pa lahko pričakujemo 640 oz. morda celo 960 GB modele v nestandardnem, 11 mm ohišju.

Trdi diski s 640 gigabajtnimi magnetnimi ploščami bi na prodajne police lahko prišli že...

19 komentarjev

Terabajt za prenosnike

vir: engadget
engadget - Jasno je, da se z dobrim palcem manj širine trdi diski za prenosnike ne morejo kosati z večjimi, 3,5 palčnimi diski. A to ni ustavilo razvojnikov pri Western Digital, katerim je v 2,5 palčno ohišje uspelo stlačiti za kar terabajt podatkovnih plošč. V primerjavi s 3,5 palčniki so še vedno pol manjši, a je bil preskok s 500 GB na 1 TB zelo hiter. Čast prvega terabajtnega diska je WDju sicer prevzel Hitachi, a so se zdaj vrnili dvojno, s prvim 2 TB diskom na sploh in prvim 1 TB mehanskim, 2,5 palčnim diskom. Do te magične številke jih je sicer prehitel pureSillicon, ki je že pred časom predstavil terabajtni SSD. Prostornost seveda ne pride brez odrekanja, čemur je...

41 komentarjev

WD predstavil 4 TB-disk

My Book Studio Edition II

ComputerWorld - Western Digital je včeraj predstavil svoj največji zunanji trdi disk, ki ji sicer namenjen uporabnikom Macov. Meri ogromne 4 TB. Cena je sicer nekoliko zasoljena, sa znaša 650 dolarjev, a lahko v zameno nanj pospravite več kot 1500 DVD-filmov, 800.000 digitalnih fotografij ali milijon povprečnih glasbenih datotek. Poleg največje različice sta v seriji My Book Studio Edition II še eno- in dvoterabajtna verzija, ki sta ustrezno cenejši. Vsi diski podpirajo eSATA, Firewire 800, Firewire 400 in USB 2.0. Zmorejo sodelovati z Applovim Time Machine, za uporabnike Windows pa je priložena...

46 komentarjev

Western Digital predstavil dvoterabajtnega zelenca

The Register - Western Digital je predstavil še en novi dvoterabajtni disk (in manjšega bratca). To pot gre za disk serije WD AV-GP GreenPower, ki naj bi se odlikovala predvsem po nizki porabi energije in neslišnosti. Zaradi tega je namenjen predvsem digitalnim kameram, medijskim centrom in strežnikom, napravam za nadzorovanje in podobno, kjer je hrup še zlasti moteč.

WD pravi, da deluje okrog praga slišnosti, uporablja pa še vrsto tehnik za nižanje porabe energije, kot sta IntelliPark (za parkiranje glave) in IntelliPower (za nižanje hitrosti vrtenja, če ni potrebe po visoki prepustnosti). Uvedli so še tehnologijo za enakomerno obrabo (wear levelling), tako da glava diska pogostoma kolovrati po disku. Na voljo bosta eno- in dvoterabajtna verzija z 8 ali 32 MB predpomnilnika in podporo za SATA. Cena: 299 dolarjev.

7 komentarjev

Western Digital predstavil nov disk na steroidih

The Register - V začetku letošnjega leta je Western Digital začel prodajati svoje dvoterabajtne trde diske, sedaj pa jih je še malo nadgradil. V novo generacijo enako velikih diskov je namestil 64 MB predpomnilnika in dve procesorski enoti, s čimer pričakujejo za četrtino hitrejše delovanje in polovico nižjo porabo energije. Gre za zmogljive diske, ki imajo deklariranih 1,2 milijona ur delovanja pred napakami (MTBF), njihova dejanska velikost pa znaša 2.000.398 MB. Opremili so jih s tehnologijami IntelliSeek, IntelliPark in IntelliPower, ki pametno prilagajajo hitrost vrtenja in skrbijo za nižjo porabo, tako da za branje ali pisanje ta znaša 6,8 W, brez obremenitve 3,7 W, v stanju pripravljenosti pa 0,8 W. Priporočena maloprodajna cena znaša 329 dolarjev.

20 komentarjev

WD povečal kapaciteto serije My Book trdih diskov na 2 TB

engadget - Western Digital je pronovil svoje najprestižnejše zunanje trde diske, ki so del serije My Book - povečanja so bili deležni modeli Pro II, Premium II in World II. Lična (a precej zajetna) ohišja vseh modelov vsebujejo po dva ločena 1 TB pogona, pri čemer lahko v primeru World II različice podatke pretakamo preko mrežnega vmesnika (do 1 Gb/s), druga dva modela pa podpirata FireWire 400/800 in USB 2.0 vmesnike. Cena dvoterabajtnih monstrumov je seveda primerna kapaciteti - v ZDA bodo morali kupci svoje debele denarnice stanjšati za 749 $ do 799 $.



Izvorna novica.

43 komentarjev

Western Digital WD740GD - Raptor 2

X-Bit Labs - Če ste si kdaj ogledovali cenike slovenskih računalniških prodajaln z namenom, da pregledate cene SCSI diskov, ste verjetno ugotovili, da so le-te precej zasoljene. Ampak, ker gre tehnologija naprej in cene navzdol, so prišli na trg tudi SATA diski, ki ponujajo podobne hitrosti kot njihovi SCSI "kolegi", a za precej nižjo ceno.

Tako so na X-bit Labs spisali test novega Western Digitalovega WD740GD diska, ki s svojo podporo SATA vmesniku prinaša kar 10.000 obratov na minuto in kapaciteto 73 GB. Novinec, poimenovan tudi Raptor 2, se je na veliki večini testov proslavil kot absulutni zmagovalec, vendar pa v nekaj kategorijah izgubi prevlado v boju s konkurenčnimi aduti. Končna...

10 komentarjev

Največji trdi disk na svetu: WD2500JB

Ko prostor na disku ni več problem... :)

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - X-Bit Labs se je tokrat odločil stestirati največji trdi disk, kar se ga da dobiti. Izdelali so ga pri dobro znanem Western Digitalu. Enota je kapacitete kar 250 gigabajtov in se vrti pri danes povsem vsakdanjih 7200 obratih na minuto, izdelek pa so zaradi velikosti poimenovali kar Drivezilla. Če vam na vašem računalniku primanjkuje zadnji megabajti, bi vam močno priporočil branje članka, v katerem je predstavljen WDjev dvesto petdeset gigabajtnež™. Klikus!

8 komentarjev