»

Python 2 je mrtev, naj živi Python 3

Hack A Day - V začetku tedna je izšla nova verzija Pythona 2, kar načeloma ni novica za prve strani. Toda 2.7.18 je drugačna, saj prestavlja zadnjo inačico Pythona 2. Python ima že dolgo zgodovino, saj sega v 80. leta prejšnjega stoletja. Verzija 2.0 je izšla oktobra 2000 in prinesla številne novosti, zaradi katerih je Python postal eden najpopularnejših programskih jezikov moderne dobe. Čeprav je Python 3.0 izšel že leta 2008, je aktivno vzdrževanje linije 2.x potekalo vse doslej. Glavni razlog je bila nepopolna združljivost obeh verzij, saj veliko kode v Pythonu 2 terja prilagoditve, da bo delovala v Pythonu 3. A ves čas je bil jasen končni cilj, da se Python 2 upokoji. To bi se bilo moralo zgoditi že bistveno prej (ob izidu Pythona 3 je bil načrtovan datum 2015), a ker je bila migracija počasna, se je konec podpore (EOL) večkrat odmaknil. Sedaj smo še korak bliže temu. Python 2.7.18 je zadnja verzija, ki je izšla (Eulerjevo število je priljubljena referenca). Novih ne bo, je pojasnil...

24 komentarjev

Izšla Fedora 17

Prihajajoči Beefy Miracle so takole promovirali lani.

Phoronix - Po šestih od izdaje prejšnje verzije je po urniku izšla nova Fedora 17 s kodnim imenom Beefy Miracle. O primernosti angleškega imena, ki v najprizanesljivejšem prevodu pomeni nabiti (ali goveji, če hočete dobesedno) čudež, se že krešejo mnenja (verzija 18, ki izide novembra, bo sferična krava), a razvijalci pravijo, da gre resnično za z novostmi najbolj nabito verzijo v zgodovini. Poglejmo, ali imajo prav.

Grafični vmesnik se je posodobil na GNOME 3.4,...

21 komentarjev

Izšla Fedora 16

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxove distribucije Fedora, ki nosi že oznako Fedora 16 oziroma Verne. Fedora še vedno izhaja vsakih šest mesecev, kot je navada že nekaj let, zadnja verzija pa je posvečena Dennisu Ritchieju, ki je umrl pred slabim mesecem dni. Znan je kot avtor programskega jezika C in soavtor operacijskega sistema UNIX (po zgledu katerega se je razvil Linux). Nova verzija Fedore 16 pa seveda prinaša zvrhano mero novosti.

Omenimo novo verzijo orodij autojump (enostavno premikanje po datotečnem sistemu), autokey (avtomatizacija opravil z okrajšavami in bližnjicami na tipkovnici), calcurse (tekstovna aplikacija za urejanje koledarja), cuneiform (optično prepoznavanje), routino (podpora za OpenStreetMap). Posodobljena so tudi orodja za delo v omrežjih (Kermit, odjemalec za...

59 komentarjev

Izšla Fedora 15

Slo-Tech - Linuxova distribucija Fedora je včeraj dosegla 15. stabilno verzijo, ki nosi kodno ime Lovelock. Fedora se že nekaj časa drži polletnega cikla izidov, ki vsak prinese nekaj novosti. To pot so nam pripravili grafični vmesnik GNOME 3, podporo datotečnemu sistemu btrfs, izboljšano poročanje po sistemskih napakah ABRT, izboljšan čarovnik za odpravljanje napak v SELinuxu, izboljšano upravljanje z energijo, LibreOffice, Firefox 4, KDE 4.6, Xfce 4.8 in še vrsto manjših novosti, popravkov in izboljšav. Brezplačen prenos je kot vedno mogoč z domače strani.

18 komentarjev

Izšla Fedora 14

Fedora 14

Slo-Tech - Izšla je nova verzija druge najbolj priljubljene Linuxove distribucije Fedore. Pod kodnim imenom Laughlin poznana Fedora 14 prinaša kar nekaj novosti, med njimi: GNOME 2.32 oziroma KDE 4.5, libjpegturbo (hitrejše procesiranje slik v formatu JPEG), Spice (Simple Protocol for Independent Computing Environment), ipmiutil, Systemd, boljša orodja za razhroščevanje in vrsto izboljšanih orodij za programiranje. Brezplačen prenos je mogoč z domače strani.

21 komentarjev

Izšla Fedora 13

Slashdot - Druga novost programska novost včerajšnjega dne je nova verzija Linuxove distribucije Fedora, ki se je reinkarnirala že trinajstič zapovrstjo, to pot s kodnim imenom Goddard. Glavne novosti, ki so jih vgradili vanjo, so: samodejna namestitev gonilnikov za tiskalnik, samodejna namestitev jezikovnih paketov, spremenjen videz orodja za upravljanje z uporabniškimi računi, boljša podpora spletnih kameram in eksperimentalna 3D-podpora za Nvidiine kartice. V Fedori najdemo še Gnome 2.30, KDE 4.4, NFSv4, Python 3, Zarafo itn. Prenos je že mogoč.

16 komentarjev

Izšla Fedora 12

Fedora 12

Slo-Tech - Izšla je nova verzija Linuxove distribucije Fedora. Dvanajstica s kodnim imenom Constantine je kot običajno luč sveta ugledala šest mesecev po izidu prejšnje različice. Hkrati je to opomnik uporabnikom predprejšnje verzije (Fedora 10), da jo bodo vzdrževali le še mesec dni, nato pa bo potrebno sistem nadgraditi. Nova verzija tudi tokrat prinaša kar nekaj novosti in izboljšav: hitrost, manjše in hitrejše posodobitve, izboljšan NetworkManager, podporo novim grafičnim karticam, podpora Bluetooth avdio napravam, PackageKit in izboljšano podporo za tablete, če omenimo le najočitnejše. Programska oprema je posodobljena, to pomeni grafični okolji KDE 4.3 oz. Gnome 2.28 (s predogledom GNOME...

4 komentarji

Izšel Slackware 13

Slackware - Izšla je trinajsta verzija priljubljene distribucije Linuxa, Slackware, ki po besedah avtorjev prinaša mnogo posodobitev in izboljšav, med katerimi boste našli tudi dva izmed naprednejših namiznih okolij: Xfce 4.6.1 in KDE 4.2.4. Slackware 13.0 uporablja kernel verzije 2.6.29.6, prvič doslej pa so izdali tudi uradno različico 64 bitnega operacijskega sistema (x86_64).

Več informacij je na voljo v objavi na domači strani distribucije, o izdaji pa poročajo tudi na Slashdotu. Najnovejšo verzijo lahko s spleta prenesete tukaj, zgoščenke pa je moč naročiti tudi po pošti.

19 komentarjev

Ubuntu: šifriranje domačih imenikov in druge novosti

Šifriranje domačih imenikov v Ubuntu

vir: Ubuntu
Ubuntu - Ubuntu od različice 8.04 dalje že ponuja nekoliko skrito možnost šifriranih domačih imenikov za uporabnike, pred kratkim pa je Dustin Kirkland, eden izmed razvijalcev pri Ubuntu v svojem blogu opisal tudi kako že obstoječe domače imenike uporabnikov migrirati v šifriran način.

Možnost šifriranja domačih imenikov je sicer na voljo pri strežniški različici Ubuntuja, v namizni različici pa je živemu CD-ju ob zagonu potrebno dodati poseben parameter. Ob vključeni možnosti šifriranja se uporabniški podatki (in imena datotek) v domačem imeniku uporabnika transparentno šifrirajo in sicer tako, da se vsak domači imenik vsakega uporabnika šifrira z njegovim...

33 komentarjev

Izšla Fedora 11

Fedora 11

Slashdot - Včeraj je izšla nova verzija priljubljene Linuxove distribucije Fedora, ki v tokratni inačici nosi kodno ime Leonidas. Glavne novosti, ki jih prinaša Fedora 11, so privzeta uporaba datotečnega sistema ext4, GCC 4.4, KDE 4.2.2, Gnome 2.26.1, jedro 2.6.29-4, OpenOffice 3.1.0, Python 2.6 in še kup drugih. Vključeni sta tudi predrazličici Firefoxa 3.5 in Thunderbirda 3, ki uradno še nista izšli. Prenos je mogoč z uradne strani. Klik!

10 komentarjev

Izšla Mandriva Linux 2009 Spring

Slashdot - Leto dni je minilo od izida Mandrive Linux 2008 Spring in pred nami je že nova različica. Glavne novosti so predvsem nove verzije programskih paketov, tako da inačica 2009 prinaša Speedboost za hitrejše zaganjanje, okolja KDE 4.2.2, GNOME 2.26.1, XFCE 4.6 in LXDE, na novo spisan Mandriva Security Centre, izboljšan požarni zid in orodja za nastavitev omrežja, OLPC Sugar, podporo za ext4 itn. Več o novostih si lahko preberete na domači strani, kjer je tudi sprehod po distribuciji. Prenos je že mogoč tudi brezplačno z uradne strani. Klik!

8 komentarjev

Možnost izgube podatkov pri uporabi ext4

Slo-Tech - Kot poročajo na H-online se je v sistemu za beleženje programskih hroščev prihajajočega Ubuntu 9.04 pojavilo večje število poročil o težavah pri uporabi ext4 datotečnega sistema.

Ubuntu Linux 9.04 je še v razvoju, izšel pa naj bi prihodnji mesec. Privzeto bo uporabljal preizkušen datotečni sistem ext3, na voljo pa je tudi novi ext4. Žal pri tem prihaja do nekaterih težav.

Uporabniki namreč poročajo o sesutjih neposredno po nalaganju namizja KDE 4, posledica katerega je izguba vseh ustvarjenih datotek, vključno s konfiguracijskimi.

Kot je pojasnil razvijalec ext4 Theodore Ts'o je težava v tem, da ext4 zaradi optimizacije zapisovanja uporablja zakasnjeno pisanje podatkov na disk. Zakasnitve pa so lahko tudi do 60 sekundne. Če v tem času pride do sesutja sistema, pride do izgube podatkov. Enake težave se lahko pojavljajo tudi pri drugih sodobnih datotečnih sistemih, npr. XFS in Btrfs.

Dolgoročna rešitev je, da razvijalci aplikacij le-te napišejo tako, da bodo upoštevali lastnosti...

34 komentarjev

Izšla Fedora 10

Slashdot - Izšla je nova različica Linuxove distribucije Fedora 10 s kodnim imenom Cambridge. Glavne novosti in izboljšave v tej verziji so: deljenje brezžične povezave omogoča tudi deljenje ad hoc omrežij, boljše upravljanje s tiskalniki, dodelan oddaljeni dostop, boljša podpora za zvok, Gnome 2.24, Eclipse 3.4 in RPM 4.6. Celotni seznam je na uradnih straneh, od koder je mogoč tudi brezplačen prenos. Pri Linux Fromatu so si novo verzijo že ogledali, kjer so bili z njo zadovoljni.

12 komentarjev

Slackware 8.1

Slashdot - Danes me je presenetila novica, izšel je namreč novi Slackware, verzija 8.1. Pričakujemo lahko obremenitev vseh strežnikov, ki gostijo distribucijo, kajti veliko navdušenih uporabnikov bo takoj planilo po njem. Kaj je novega:
  • KDE 3.0.1,
  • GNOME 1.4.1
  • Mozilla 1.0
  • podpora datotečnim sistemom ext3, ReiserFS, JFS in XFS
  • Podpora številnim novim SCSI in ATA RAID kontrolerjem

10 komentarjev