»

ATI-jevi načrti

X-Bit Labs - Prvi Radeon 2 primerki z beta silikonom prihajajo in kljub malce mlahavim rezultatom moramo priznati, da bo šlo za odličen čip, ki bo GeForcem 3 povzročil marsikatero preglavico. Seveda je marsikdo že naredil križ čez novega Radeona, ko je videl rezultate, vendar se morate zavedati, da gre tukaj za inženirske primerke, ki se niso nikoli ponašali s kakšno posebno hitrostjo, beta ali raje alfa gonilnike, ter beta silikon, ki še zdaleč ni v končni fazi. Ko bo enkrat ATI izdal polno verzijo čipa ter izpilil gonilnike (ATI je bil že od nekdaj znan po dobrih gonilnikih), bo Radeon postal prava pošast. No, čeprav so inženirski primerki pokazali, kako bo izgledal čip, pa je marsikateri ATI-jev bodoči projekt zavit v tančico skrivnosti.
Za Radeon 2 že vemo, kako bo izgledal in da ga bomo na prodajnih policah zagledali nekje v septembru. Tudi specifikacije RV200, ki bo nekakšna oskubljena različica čipa Radeona 2 in se bo najverjetneje imenovala Radeon 2 VE vemo že skoraj na pamet. Gotovo...

5 komentarjev

Radeon 2 hodi okrog

vir: Guru 3D
Guru 3D - Kartica s R200 čipom, ki bo na Radeon2 grafični kartici, se razpošilja naokrog med večjimi podjetji. Gre za tako imenovani sample. Dejansko še ne gre za Radeon2, ker bo le-ta imel na kartici še veliko več vhodov/izhodov ter dodatnih funkcij. Sample kartica je le prikaz moči in zmogljivosti grafičnega procesorja. Uspelo nam je zvedeti tudi različne podatke o čipu in kartici.
  • imela bo 4 renderirne cevovode in sinhrono delovanje jedra in DDR pomnilnika pri 250MHz.
  • kompatibilna bo z DirectX 8.1
  • Vgrajeni bodo: Charisma Engine II, N-Patch Engine (Trueform), Programmale Vertex Shader in Pixel Tappestry II
  • Podpora FSAA
  • 128-bit ni dvokanalni DDR ali SDRAM pomnilnik
  • HyperZ II
  • TV-Out (že na čipu)
  • vgrajen Video-In
  • DVI konektor
  • vgrajen HDTV/DVD...

4 komentarji

Razmerje moči

The Register - Vsem znano je, da je Nvidia pomagala Microsoftu pri izdelavi DirectX 8.0 knjižice. Očitno je Microsoft spet rabil pomoč.
Pri svojem DirectX 8.1 driverju. Tokrat pa mu je pomagal ATI. ATI je namreč Microsoftu pomagal pri implementaciji Smartshader tehnologije v DirectX 8.1. Če je Nvidia primat pri hitrosti, potem je ATI pri lepoti. Smartshader poizkuša iz navadne grafike (igrice) narediti grafiko podobno filmu. Ta thenologija naj bi bila vgrajena tudi v ATI-jev prihajajoči R200 čip, ki bo domovanje našel na Radeonu 2. Kot pa ATI sam priznava je Smartshader tehnologija, ki ga ima že GeForce3. On ga je le še malo bolj razvil in polepšal. Ampak res zelo malo.

8 komentarjev

ATI in njegovi partnerji

X-Bit Labs - Kljub najboljšim nameram ima očitno ATI podobne probleme, kot STM, saj le s težavo pridobiva podjetja, ki bi izdelovala grafične kartice na njihovih čipih. Kljub temu pa se nekaj le premika in tako so včeraj ATIjaši uradno najavili začetek sodelovanja s 5 novimi podjetji: DFI, FIC, Gigabyte, Lite-On in USI. Omenjenim podjetjem bodo omogočili dostop do vseh čipov (tudi Radeonov), referenčnih kartic, softvera in tehnične podpore. Očitno se ATI zelo trudi, da bi na svojo stran dobil čimveč partnerjev in mi lahko samo upamo, da jim bo uspelo, saj to pomeni več grafičnih kartic, večjo konkurenco in tudi nižje cene.
Od zgornjih podjetij je omembe vreden kvečjemu Gigabyte. Po pravici povedano je malce čudno, da je ATIju uspelo skleniti pogodbo s tem podjetjem, saj je Gigabyte bil Nvidiin ključni partner ob izidu GeForca3. Mogoče pa Gigabytovci računajo na uspeh Radeona2, ki ga bomo po vsej verjetnosti videli konec poletja (podrobosti o Radeonu2 smo že omenjali)......

0 komentarjev

Kakšna pozornost!

X-Bit Labs - ATI-jev Radeon 2 bo izšel kmalu. Ker pa ATI ni tako nepošten kot Nvidia, je vseeno posodobil tudi svojo Radeon družino. Kot veste, je Nvidia iz prodaje vzela GeForce2 Ultra čip, ker je (vsaj po surovi hitrosti) boljša od GeForce3. Tudi GeForce2 Pro čip, naslednjik GTS čipa, je bil vzet iz prodaje, ker je malo boljši od MX400, a slabši od GeForce3. Če pogledam "širšo" sliko, se mi zdi, da hoče Nvidia umetno ustvariti dve strogo ločeni tržišči. Eno zelo, zelo visoko (GeForce3) in drugo nizko (MX400). Vmes pa ni nič.
No, pa da se vrnem k ATI-ju. ATI je posodobil svoje Radeone s hitrejšim RAM-om. Do sedaj je retail verzija Radeona 64MB DDR imela na sebi 5.5 ns čipe in frekvenco čipa in pomnilnika 183MHz. Sedaj ima na sebi 5ns čipe in frekvenco delovanja čipa in pomnilnika 200MHz. Enako je pri OEM verziji, kjer je s prejšnih 175MHz, frekvenca prišla na 183MHz.
Dvomim sicer, da se bo zaradi tega kdo sedaj odločil za Radeona, če se prej ni mislil. Ampak vseeno se mi zdi pošteno od ATI-ja,...

0 komentarjev

ATI zaenkrat po načrtih...

X-Bit Labs - Če spremljate dogajanje okoli ATIja in Radeona2, potem veste, da bi se po njihovih načrtih prva testna proizvodnja čipov že morala začeti. Sodeč po tej strani je tem res tako, še več: ATI že uspešno proizvaja A3 revizije R200 čipa, ki so že skoraj končane. To pomeni, da bo na tem Computexu zelo verjetno predstavil tudi prve Radeon2 kartice. Na žalost bo prve primerke videlo le malo ljudi, predvsem predstavniki OEM izdelovalcev grafičnih kartic. ATI je namreč nekaj dni nazaj najavil namero o začetku prodaje svojih čipov OEM izdelovalcem. Trenutno pa OEM trg povsem obvladuje Nvidia, tako da sama namera nikakor ni dovolj in ATI upa, da bo z novimi Radeon2 primerki k sebi pritegnil čimveč proizvajalcev. Zaenkrat mu kaže dobro, saj specifikacije Radeona2 (ki naj bi se pojavil septembra) izgledajo dobro tudi v primerjavi z GeForcom3: 0.15 mikronska tehnologija izdelave, 250MHz jedro, 4 renderirni cevovodi, TRUFROM tehnologija, popolna DX 8 kompatibilnost......

2 komentarja

Nove ATI-jeve tehnologije

X-Bit Labs - ATI bo, če so govorice resnične, v torek predstavil novo tehnologijo. Stvari bo ime TRUFORM in bo vgrajena v prihajajoči Radeon 2 čip. Za kaj sploh gre? Tehnologija omogoča strojni opremi, da modele obrazov v igrah modelira bolj natančno kot prej. To pa tako, da strojna oprema modelira sliko, ki je ravna, tako, da nastane okrogla. Vem, da nič ne razumete, ampak je res zapleteno. Vse pa bo jasno v torek...
Tehnologija je bila razvita ravno ob pravem času. ATI bo namreč začel razpošiljati testne primerke Radeona 2 konec pomladi. V začetku (pri nas v sredini in koncu) poletja pa bo Radeon 2 že na policah naših prodajalcev.

2 komentarja

Radeon SE je spet "na sceni"

vir: PC Pop
PC Pop - Bolj kot ATI zanika govorice o Radeon-u SE, bolj se te pojavljajo. Sodeč po tej novici, bo Radeon SE izšel. Stran je v kitajščini in vam bo pomagala bore malo, če si ne preberete prevoda v angleščino. Kakor sem že omenil, bo Radeon SE navita različica Radeon VIVO 64MB. O sposobnostih in moči čipa bomo še videli. Jasno pa je, da ATI ne namerava izdelati Radeon-ov SE v veliki nakladi. Izdal jih bo omejeno število in jih prodal le "izbranim" kupcem. Navadnim smrtnikom namerava prodati svoj Radeon 2, ki naj bi prišel na prodajne police ob koncu poletja, začetku jeseni. ATI z Radeon-om SE cilja na konkurenco Nvidiinemu GeForce2 Pro....

7 komentarjev

Xbox čipovje v proizvodnji

The Register - Sodeč po tej novici je grafični čip za Xbox že odposlan v proizvodnjo. Pa še nekaj specifikacij te zverce:
  • 0.15 mikronska tehnologija izdelave
  • 60 milijonov tranzistorjev
  • 250 Mhz jedro
  • 125 milijonov poligonov na sekundo
  • 4 biljone pixlov na sekundo
  • en trilijon operacij na sekundo ()
Urg, močna zadevca, nekako petkrat hitrejša od GF 2 GTS.

1 komentar

Kyro2 že marca?

več strani - Sodeč po nekaterih informacijah se bo naslednik ne preveč popularnega Kyro grafičnega procesorja pojavil že marca. Proizvajalec, STMicroelectronics naj bi novi grafični čip redstavil na CEBITu, specifikacije pa so kar zanimive:
  • 0.18 mikronska tehnologija izdelave,
  • 166MHz hitrost jedra,
  • 4 renderirni cevovodi,
  • T&L enota s sposobnostjo predelave 20-25 mil. trik. na sekundo,
  • podpora DDR pomnilniku,
  • teoretične zmožnosti zapolnjevanja okoli 1.8 gigapixla na sekundo,
Vsekakor čip ni kakšen novi hitrostni rekorder in nekako si kar težko predstavljam kako se bo kosal proti NV20, toda močna stran bo po vsej verjetnosti cena. Če bodo kartice z dotičnimi čipi dejansko širše dosegljive (kar za originalne Kyrote težko rečem) se zna zgoditi, da bo veliko število manj zahtevnih uporabnikov poseglo po njih...

6 komentarjev

ATIjevi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Po šokantni novici, da je Nvidia kupila 3DFX, je za nas toliko bolj pomembno, kaj planira ATI, saj je v bistvu edini resen konkurent Nvidii. Moram priznati, da kanadski velikan vsekakor ne počiva in načrtuje resen naskok na igričarski trg:
  • RV100 (Radeon VE):Gre za ne toliko zanimivo ceneno različico Radeona. Čip je zgrajen v 0.18 mikronski tehnologiji, deluje pri 183MHz, ima samo en renderirni cevovod in je oskubljen T&L podpore. Kartice bodo na voljo februarja 2001.
  • R200:Naslednja generacija Radeonov. Čip bo zgrajen v 0.15 mikronski tehnologiji, deloval bo pri 300MHz, imel pa bo 4 renderirne cevovode. Seveda bo podpiral tudi T&L ter Dual Display. Prvi primerki bodo na voljo februarja prihodnje leto, masovna proizvodnja pa naj bi se začela junija 2001.
  • RV200:Podobno kot pri RV100, gre tukaj za cenejšo različico Radeona2. Imela bo 2 renderirna cevovoda, zgrajena pa bo v 0.15 mikronski tehnologiji. Podpora T&L ne bo vključena. Proizvodnja naj bi se začela julija 2001.
  • R300: Tretja...

0 komentarjev