»

Kam so šli vsi vesoljci? SETI@home zaključil delovanje

Slo-Tech - Po 21 letih se domače iskanje vesoljcev končuje, rezultat pa je enako žalosten kot pred začetkom projekta. Nezemeljske inteligence nismo odkrili, čeprav smo porabili več bilijonov računskih ur. Maja 1999 je univerza Berkeley zagnala projekt SETI@home, v okviru katerega so lahko uporabniki donirali procesorski čas svojih računalnikov za iskanje Nezemljanov. Z namestitvijo programa so njihovi računalniki obdelovali podatke, ki so jih posneli radioteleskop v portoriškem Arecibu, radioteleskop v Virginiji in avstralski Parkes. V projektu so iskali radijske signale, ki bi jih pošiljala inteligentna bitja iz vesolja.

Iz vodstva projekta so sedaj sporočili, da odjemalci ne bodo mogli prevzeti novih podatkov po 31. marcu letos. Kot so pojasnili, so se za to odločili iz dveh razlogov. Znanstveno je odločitev smiselna zato, ker so izčrpali praktično vse zbrane podatke. Hkrati pa je to tudi ekonomsko utemeljeno, saj upravljanje sistema za distribuirano izračunavanje zahteva veliko naporov....

27 komentarjev

Iskanje Nezemljanov računalničarja stalo službe

Slashdot - Se še spomnite projekta SETI@home, ki od leta 1999 s pomočjo milijonov uporabnikov po svetu išče male zelene in ima svoje podpornike tudi z naših strani. Po desetih letih vesoljcev še niso odkrili, je pa projekt izjemno pomemben, saj je šlo za pionirski poskus uporabe distribuiranega izračunavanja. Rodil je mnogo projektov s sorodnim pristopom, med katerimi je bolj znan in najbolje obiskan Folding@home, ki preračunava zvijanje proteinov in druge aspekte molekularne dinamike.

Te dni se javnost ukvarja z zgodbo Brada Niesluchowskega, ki je bil zaposlen v šolskem centru Higley Unified School District v Gilbertu. Delal je kot vzdrževalec informacijske tehnologije, tako da je imel dostop do vseh računalnikov. Odkrili so, da od njegove zaposlitve prek skoraj 10 leti na vseh pet tisoč računalnikih teče SETI@home. To je upravo tako vznejevoljilo, da je moral odstopiti. Ravnatelj je dejal, da so izobraževalna ustanova, ki podpira raziskave, tako da bi raziskovanje raka odobravali, iskanja...

50 komentarjev

SETI upihnil 10. svečko

observatorij Arecibo

vir: TG Daily
TG Daily - 17. maja leta 1999 so javno predstavili takrat precej revolucionaren projekt SETI@home, katerega namen je najti inteligentno, izvenzemeljsko življenje, saj so uvedli distributirano računanje, ki se ga danes poslužuje mnogo projektov. Prednost so predvsem lestvice in z njimi povzano tekmovanje, krovna organizacija pa ima prednost brezplačnega preračunavanja velike količine podatkov, saj vodilni na lestvicah uporabljajo nekaj večjedrnih, večprocesorskih sistemov (in zmogljivih grafičnih kartic), da bi pri vrhu tudi ostali. Celoten koncept je v desetih letih močno zrasel, SETIjeva domača univerza, kalifornijski Berkeley, pa je dom tudi projektu BOINC (Berkeley...

20 komentarjev

Vdori v številkah

The Register - Tega, da so strežniki priljubljena tarča zdolgočasenih "genijev", vam ni potrebno razlagati. Verjetno pa ne veste, da od zaznavanja napadov in njihove statistične obdelave služi denar kar nekaj podjetij.

Pri enem od teh, in sicer londonskem Mi2g, so objavili, kateri strežniki so zadnje čase najbolj na udaru, in kaj lahko pričakujemo v prihodnje. Če sledimo statistiki, je bilo septembra izvedenih 9.011 napadov na strežnike, kar je približno vsota napadov julija in avgusta. Glede na lanski september se je število povečalo za faktor 11, res pa je, priznavajo pri Mi2g, da je bil lanski september bolj sušen.

Največ napadov izvajajo menda proti-ameriške skupine, v intevjujih, ki so jih izvedli s hakerji, pa so ugotovili, da se ciljna skupina seli na linux-based strežnike. Po izjavah hekerjev so Windows-based preenostavni.

Sicer pa me zadnja izjava bolj spominja na žlico za hujšanje z luknjami. Kaj pa, če je Bill vizionar?...

0 komentarjev

Microsoft spet žrtev hekerskih napadov

The Register - Tokrat se je nad Microsoft spravil razvpiti heker Prime Suspectz. Posledica njegovih napadov je nedostopnost štirih Microsoftovih spletnih strani. Tri spletne strani so bile žertev napadov, četrto stran (webcfeedback.msn.com) pa je po Prime Suspectz-ovemu napadu še dodatno obdelala hekerska skupina Silver Lords s protestom proti zlorabi človekovih pravic v Kašmirju. Prime Suspectz-ov rekord je sesutje arhiva Alldas.de. Zanimivo je, da so vse napadene strani uporabljale Microsoft's IIS web server na Windows platformi. Dejstvo je, da je Microsoft's IIS web server poln varnostnih lukenj, zato ni izključen hrošč v IIS, možno pa je, da je bil izrabljen tudi hrošč v Unicodu. Microsoft je že izdal popravek.
Ob vseh teh napadih se človek sprašuje, kakšen je sploh smisel teh napadov na strežnike. Kot pri vseh stvareh, obstaja tudi tukaj več vzrokov za napadov. Hekerji lahko napadejo strežnik iz dolgočasja, protesta (pohekana Ljubljana, napad Silver Lordsov na Microsoft), sovraštva do...

16 komentarjev

Napad na SETI@home

MSNBC - SETI@home, priljubljen programček za iskanje izvenzemeljskega življenja, je bil žrtev napada.
Hekerji so izkoristili prenos podatkov, ki se izvrši, ko računalnik konča obdelavo podatkov in jo pošlje na Berkeley z uporabnikovo ID številko in serverji nazaj pošljejo novo enoto obdelave podatkov, vključno z uporabnikovim e-poštnim naslovom in statistiko uporabe. Tako so pridobili več deset tisoč e-poštnih naslovov, nato pa poslali na te naslove spam, ki se je glasil, da so opravili vdor v bazo podatkov in da vedo vse o uporabnikih.
V SETI@home pa pravijo, da so že zakrpali to varnostno luknjo.
Podrobnosti o tem napadu si lahko ogledate v tem članku.

10 komentarjev