»

JEDEC odobril standard pomnilniškega formata za prenosnike CAMM

vir: Dell
JEDEC - Združenje JEDEC je formalno odobrilo standard formata pomnilnika CAMM, s čimer ta postaja obče dostopen in naj bi pričel nadomeščati trenutno aktualnega SO-DIMM.

Pomnilniški format za manjše naprave SO-DIMM (small outline DIMM) je z nami že 26 let in le še starejši računalničarji pomnijo, da je bila predtem oblika pomnilnika v prenosnih računalnikih stvar proizvajalca, paličic pa nismo mogli dodati ali zamenjati. A v zadnjem času je robustni standard pričel kazati znake let, predvsem v prostorski togosti in približevanju teoretični fizični frekvenčni meji (6400 MHz). Zato je več proizvajalcev že eksperimentiralo z lastnimi rešitvami, najuspešnejši med njimi je bil Dell, kjer so razvili format CAMM (Compressed Attached Memory Module) in lansko leto lansirali tudi že nekaj naprav na tej osnovi, kot sta prenosnika Precision 7670 in 7770. Zamisel se je prijela in letošnjega januarja so člani združenja JEDEC, ki skrbi za standardizacijo pomnilnika, sprejeli osnutek 0.5, medtem ko so...

4 komentarji

Nov pomnilniški format za prenosnike bo CAMM

Slo-Tech - Že dobri dve desetletji pomnilniški moduli za prenosne računalnike upoštevajo standard oziroma format SO-DIMM. Za standardizacijo skrbi JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council), zato lahko - vsaj v teoriji - v vseh prenosnikih uporabljamo enake pomnilniške module različnih proizvajalcev, dokler imajo ustrezne značilnosti (hitrost, zakasnitve, kapacitete itd.). Že nekaj časa pa se pripravlja standard CAMM, ki so ga lani pripravili za Dell, sedaj pa bo postal široko sprejet.

JEDEC ga še ni uradno potrdil, a so člani sveta že glasovali za podporo. Dellov inženir Tom Schnell, ki je član JEDEC-a in je sodeloval pri razvoju CAMM-a, pojasnjuje, da je več ko 20 partnerjev že podprlo novi standard (specifikacije 0.5). Pričakuje, da bodo prvo verzijo (1.0) uradno standardizirali in izdali v drugi polovici leta. V JEDEC-u je sicer 332 podjetij, ki segajo od Appla do ZTE, če pogledamo po abecedi. To so proizvajalci, sestavljavci, prodajalci in drugi. Ključni partnerji že podpirajo...

10 komentarjev

PC3200 tudi uradno

X-Bit Labs - Če se spomnite, je VIA že pred časom izdala svoje čipovje z imenom KT400, ki je podpiralo neuradni DDR400 pomnilnik, a ga je VIA lahko propagirala le kot DDR333-compliant, saj pomnilniško združenje JEDEC še ni standardiziralo DDR400 pomnilnika. No, s strani JEDEC prihajajo razveseljive novice. Kljub prvotni odločitvi podjetja, da standarda DDR400 ne podprejo, so se odločili standard podpreti. Več o tem.

2 komentarja

Crucial 256MB PC2700 DDR

M:6 - Še en DDR pomnilnik za "navijače". Na M:6 so naredili obširen test, ki si ga lahko ogledate tukaj.
Ena ploščica tega pomnilnika pa vas bo olajšala za okoli 80 zelencev.
Še specifikacije:
  • DDR PC2700
  • 167 MHz Ura, 333 MHz podatki
  • Voltaža: 2.5V
  • SDRAM Timing: CL=2.5
  • max nastavitve za DDR400: 3-3-3 -> 210 MHz

0 komentarjev

Še več DDR400 modulov

več strani - DDR400 je postal že pravi naslednik dodobra uvevljavljenga DDR333, kljub temu da JEDEC sploh še ni uradno postavil standarda za DDR400. Proizvajalce seveda to ne moti, izdali so si kar svoje standarde. Danes vam predstavljam testa TwinMOSove in Corsairove DDR400 palčke, katerih teste ste si že lahko ogledali. Da vidimo, če pridejo različne spletne strani do enakih rezultatov.

2 komentarja

Samsung izdeluje 333 MHz DDR SDRAM

Electic Tech - Že pred več tedni smo se lahko slinili, ko so nekateri proizvajalci procesorskih naborov (chipsetov) najavili, da bodo v svojih čipih podprli 333 MHz DDR SDRAM. Z napovedmi ni bilo nič narobe. Potrebovali smo le še proizvajalca, ki bo ugriznil v vabo in ponudil nove module. Ta nekdo bo Samsung, ki se spopada s pomnilniško krizo in upa, da mu bodo 333 MHz moduli prinesli nekaj dobička. Kakor poroča Electic, je novi DDR SDRAM 2.5-krat hitrejši od navadnega PC133 SDRAMA in za 25 % hitrejši od že kar uveljavljenega DDR266, ki deluje pri 133 MHz (266 MHz DDR - 333 MHz DDR deluje pri 166 MHz). Samsung navaja, da bodo novi moduli idealni za strežnike, grafične postaje, konzole in računalnike, ki vsebujejo procesorje, ki imajo višji takt od 1.5 GHz (Penitiumi4 in prihajajoči Palomini). Če pa bo 333 MHz DDR SDRAM upravičil pričakovanja, pa bomo videli kmalu, kajti Samsung se že pripravlja na masovno produkcijo le-tega....

0 komentarjev

Priljubljenost DDR pomnilnika

X-Bit Labs - Ne glede na to, kako sem navdušen nad novo tehnologijo, moram priznati, da se DDR pomnilnik ni prijel. Večina ljudi je pač ne pripravljenih dati nekaj denarja več za hitrost, ki je dejansko res ne potrebujejo. To se bo spremenilo.
Tako vsaj pravijo proizvajalci matičnih plošč, ki bodo začeli promovirati svoje DDR matične plošče veliko bolj intenzivno. DDR se je tako zelo slabo prijel tudi zato, ker so (bila) vsa vezna čipovja zanj precej draga. Zato sta AMD in VIA začela izdelovalcem končnih računalnikov (ala IBM Aptiva) ponujati "bundle". V njih bodo vezno čipovje in priložen DDR pomnilnik. Še bolj priljubljena pa je ALi-jeva in SiS-ova ponudba, ki raje kot "bundle" ponuja zelo ugodno ceno čipovja samega. Skaratka; v prihodnje lahko pričakujemo veliko bolj agresivno trženje DDR matičnih plošč. Kar pomeni večjo konkurenco. Kar pomeni nižje cene!

0 komentarjev

Novi DDR standard

EBN - Sodeč po poročanjih z EBNja, je JEDEC (združenje proizvajalcev RAMa) v torek sprejel novi standard za DDR čipe in module, DDR333/PC2700. Osnovna razlika med novim in starim PC2100 standardom je povišana frekvenca delovanja DDR pomnilnika, in sicer 166MHz (oziroma 333MHz DDR), kar pomeni tudi povečano prepustnost, 2.7GB/s. Ostale karakteristike so ostale enake, kar pomeni, da bodo PC2700 moduli na voljo v standardni SO-DIMM (184 pinski DIMM) obliki, da bodo delovali pri enaki voltaži...
Prvi primerki PC2700 DDR SDRAMa so že na voljo, toda na žalost bodo prva vezna čipovja s PC2700 podporo na voljo komaj koncem tega leta.

0 komentarjev

Prvi primerki Brookdalea že na voljo!

EBN - Očitno je Intel spet v polnem zagonu in dela prave poteze. Za eno takih bi lahko označili tudi pospešen razvoj Brookdale čipovja, ki bo Pentium4 procesorjem prineslo podporo SDRAMu (pozneje, oziroma kakor hitro bodo lahko, pa tudi DDR SDRAMu). Sodeč po tej novici na EBNju, so največji tajvanski proizvajalci že dobili prve primerke veznih čipov in so trenutno v fazi testiranja na matičnih ploščah. Vse skupaj pomeni, da bo Intel lahko Brookdale izdal prej, kot je bilo načrtovano, mogoče že kar v drugem četrtletju. Seveda je vse odvisno od njihovega interesa in cen RDRAMa. Če bodo le-te ostale tako visoke, bomo Brookdale ugledali po hitrem postopku, če pa se bodo spustile na raven ostalega pomnilnika pa bo izid Brookdala po vsej verjetnosti preložen.

1 komentar

Samsung se pripravlja na masovno prodajo DDR pomnilnika

EBN - Na EBNju so objavili zanimivo informacijo o Samsungu in njihovih načrtih z DDR pomnilnikom. Podjetje je razvoj menda že končalo, prvi primerki v desktop segmentu pa naj bi se začeli pojavljati prej, kot je bilo načrtovano. Razlog za to je AMDjevo uspešno reševanje problemov s svojim DDR čipovjem, kar bo seveda privedlo do bolj zgodnje popularizacije in razširjenosti. Seveda bo obe pogojevala predvsem cena pomnilnika, toda ta bo po vseh napovedih precej konkurenčna.

1 komentar