»

Vpogled v Symbian v letu 2011

vir: engadget
engadget - Čeprav je trenutno aktualen Symbian S60 5th edition, poznan tudi kot Symbian1, tri generacije oddaljen od trenutno najnovejše načrtovane generacije, Symbian4, smo že dobili prvi predogled uporabniškega vmesnika slednjega. Med njima bomo jasno ugledali še Symbian2, prvo odprtokodno različico, ter Symbian3, ki naj bi prinesel prve osvežitve uporabniškega vmesnika pred zadnjo stopnjo preobrazbe mobilnega operacijskega sistema, ki zadnje čase izgublja tržni delež. Symbian4 bo sicer uradno predstavljen že konec leta 2010, a bomo prve naprave ugledali šele zgodaj v letu 2011. Slednje nam lahko da slutiti, da obstoječi mobilni telefoni žal ne bodo podpirali...

47 komentarjev

Odpiranje Symbiana se je začelo

Symbian

vir: CNet
CNet - Nokia, ki je odkupila celoten delež Symbiana in skupaj s Samsungom, LGjem, SonyEricssonom in ostalimi vzpostavila Symbian Foundation, je že nekaj časa nazaj predstavila namero popolnoma odpreti operacijski sistem Symbian. Prvi koraki v tej smeri so se že začeli, saj je bil pravkar predstavljen prvi odprtokodni program, ki ga je izdelal kar Symbian Foundation. Prvi paket, OS Security Package, je, podobno kot bo celoten sistem, licenciran pod EPL licenco (Eclipse Public Licence) namesto prej standardne, zaprte SFL licence (Symbian Foundation Licence).

OS Security Package je varnostni paket za operacijski sistem, ki razširi kriptografske zmogljivosti...

69 komentarjev

Symbian za netbooke

vir: engadget
engadget - Čeprav že v trenutni obliki Symbian teče na platformi Atom, sicer bolj ali manj neuporabno, Symbian Foundation cilja na razvoj Symbiana za netbooke. V pogovoru je Tim Holbrow, direktor Smybian Foundationa, na vprašanje, če bomo kdaj videli netbooke s Symbianom, odgovoril da po vsej verjetnosti že v kratkem.

Zanimiv je tudi njegov odgovor na vprašanje, če bodo netbooki ostali netbooki. Zdi se mu da ne, a meni, da bodo uporabniki s seboj prenašali le procesorsko enoto, ki bo uporabna tudi kot mobilna naprava, doma pa se bo nanjo brezžično priklopila tipkovnica in miš (ter zaslon), spremembo v ločljivosti pa se bo grafični vmesnik prilagodil avtomatično. Meni še, da bi že v dveh do treh letih takšne naprave lahko resno zagrizle v tržni delež prenosnikov in netbookov.

Če so njegove napovedi pravilne, bo povedal...

3 komentarji

Symbian na Atom sistemu

Oprema

vir: engadget
engadget - Pri vsem dogajanju okrog netbookov, od samih izidov novih modelov, do portov Androida na različne modele in vojne med Ubuntujem in Microsoftom, očitno želijo svoj del pozornosti tudi razvijalci Symbiana. Operacijski sistem pametnih telefonov, znan predvsem z Nokiinih mobilnikov, so člani SOSCO (S60 On Symbian Customer Operations) uspeli prevesti in namestiti na popolnoma standarden PC, katerega osnova je Intelova matična plošča z Atom procesorjem.

...

4 komentarji

Novi Symbian OS bo mnogo hitrejši

The Register - V drugi polovici prihodnjega leta bo izšla naslednja pomembnejša posodobitev operacijskega sistema Symbian OS, in sicer pod številko 9.5. Nova verzija bo vsebovala precej zanimivih funkcij, med katerimi se mi zdi najbolj vredno izpostaviti avtomatsko preklapljanje med WLAN in 3G omrežji pri uporabi programske opreme za VoIP, veliko pa nameravajo, če jim lahko verjamemo, postoriti tudi na področju performans. Aplikacije naj bi po novem zasedale 20-30 odstotkov manj pomnilnika, predvsem večje pa se bodo zaganjale do 75 odstotkov hitreje.

Preberite izvorno novico.

23 komentarjev

Konec interneta v 2006

Slashdot - Pred nekaj dnevi se je na Arstechinca pojavil članek, v katerem Dr. Hannu H. Kari napoveduje, da se bo internet sesul do leta 2007. Ja, to je isti Hannu Kari, ki je že leta 2001 izjavil da "daje internetu 5 let".

Glavni razlogi, ki jih navaja, bi naj bili naglo povečanje vseh stvari, ki naredijo internet neuporaben ter neprijeten kraj. To so v prvi vrsti spam, virusi, trojanci ter ostala zalega ki kroži okoli. Sicer so njegove napovedi na trenutke pretirane, vseeno pa napiše nekaj dobrih argumentov.

Zanimivo branje za tiste, ki jih ni požrl milenijski hrošč.

42 komentarjev

Nokia prevzema nadzor nad Symbianom

Slashdot - Nokia je napovedala, da bo od britanskega podjetja Psion kupila delnice Symbiana, tako da se bo njen delež v tem podjetju povzpel na zavidljivih 63 odstotkov. Izdelovalci mobilnikov, kot sta Siemens in Samsung, bodo tako imeli težko izbiro: dva komerciala operacijska sistema, pri čemer bo prvi v večinski lasti konkurenčnega podjetja, tj. Nokie, drugi pa Microsoftov, ki se je zaenkrat uveljavil pod pričakovanji.

Morda pa prihaja čas za Linux ...

7 komentarjev