»

Kategorizacija netbookov zahteva Intela, na suhem ostali VIA in nVidia

bit-tech.net - Pred dvema dnevoma smo poročali o novih, strožjih pogojih, da se prenosnik kvalificira kot netbook in s tem dobi cenejšo, Starter Edition različico Windows 7. Po govoricah naj bi bil za to odgovoren Intel, ki se boji za tržni deleža pravih, Core 2 prenosnikov, v katere se vedno bolj in bolj zajeda Atom. Zmogljivejša različica Windows 7 (po vsej verjetnosti Home Basic) dvigne ceno prenosnika, kar je seveda težava pri teoretično cenovno ugodnih sistemih. Vseeno se po vsej verjetnosti stanje na trgu ne bo preveč spremenilo, saj Atom netbooki, večji od 10 palcev, skoraj še ne obstajajo, v primeru manjšega obsega proizvodnje pa jih ne bomo pogrešali preveč.

...

22 komentarjev

Kategorizacija netbookov po Microsoftovo

vir: engadget
engadget - Da je popularnost netbookov močno dvignila prodajo in podaljšala življenje XPjev ni nič novega. Malo znane pa so verjetno najvišje specifikacije, za katere se Microsoft še strinja, da prenosnik spada v kategorijo netbookov. Slednje so za izid Windows 7 in za netbooke namenjen Starter Edition rahlo priredili. Diagonala zaslona se je z 12,1 palca zmanjšala na le 10,2 palca, kar bo predstavljalo težave (in podražitve zaradi dražjega operacijskega sistema?) nekaterim večjim modelom (11 palčnike že imata Acer in MSI, prihaja še Eee PC), na srečo pa se je dvignila omejitev velikosti trdega diska. Slednji je v trdni obliki lahko zdaj dvakrat večji (do 64 GB) kot prej, namesto 160 GB vrtečih se plošč pa je zdaj dovoljenih 250 GB. Najvišja količina pomnilnika ostaja enaka pri 1 GB (očitno kasnejše...

67 komentarjev

Windows 7 brez ene omejitve

vir: engadget
engadget - Windows 7 Starter Edition, deloma oskubljena različica, namenjena netbookom in razvijajočim trgom, naj bi prvotno prišla z omejitvijo poganjanja le treh programov naenkrat. Za običajnega uporabnika namiznega računalnika je to seveda bizarno in nepredstavljivo, a ne tako hudo na zmogljivostno šibkejših netbookih. Vseeno pa te omejitve v uradni različici ne bo, ni pa podatka, če bo po novem mogoče spreminjati ozadje na namizju. Slednje naj bi bilo v Starter Edition celo onemogočeno, a je življenje z (večinoma prekrito) dolgočasno tapeto veliko bolj sprejemljivo od omejevanja programov.

...

26 komentarjev

Windows 7 beta in RC le pogojno uporabna do izteka licence

bit-tech.net - Kot je znano, bo Windows 7 RC mogoče uporabljati do 1. junija 2010, oz. še kako leto. Sprva se je predvidevalo, da se bo obdobje dvournih ponovnih zagonov, ki so že znani iz beta in RC različic Viste, začelo po izteku licence, zdaj pa je Microsoft razjasnil, da bo do tega prišlo že prej. Nezaželjeno rebootanje se bo začelo že 1. marca 2010, takoj po opozorilih, da se licenca izteka, in končalo 1. junija, ko sistem enostavno ne bo več deloval. Slednje velja za RC različico, saj bo beti odklenkljalo že veliko prej. Ponovno se bo začela zaganjati že 1. julija in to počela do 1. avgusta, ko poteče licenca.

S to novico je razvidno, da napovedanih 13 mesecev uporabe ne bo, temveč so ti skrajšani na le 10 mesecev zastonjkarstva pri uporabi Release Candidate različice.

35 komentarjev

Izid Windows 7 potrjen za sredino jeseni

engadget - Govorili smo že, da so pri Acerju po nesreči napovedali oktobrski izid Windows 7, zdaj pa je to tudi uradno. Microsoft je namreč potrdil, da bo nova verzija operacijskega sistema naprodaj pred nakupovalnim obdobjem za ameriški Thanksgiving day (praznujejo na četrti četrtek novembra). Obenem bo naprodaj tudi končna verzija Windows Server 2008 R2, ki je prav danes dosegla status kandidata za izid (RC).

79 komentarjev

Izboljšana podpora za SSD-je v Windows 7

Microsoft - SSD-ji oziroma flash diski so revolucija, ki jo marsikdo najteže pričakuje in vanje polaga velike upe. Splošno prepričanje je, da bo nova vrsta trajnega pomnilnika v računalnikih občutno pospešila vsakdanja opravila, saj ne bo več treba čakati počasnega trdega diska, da mukoma dostavi ali zapiše podatke. Kot po navadi je tehnologija brez ustrezne programske podpore neuporabna, zato se je SSD-jem in njihovim zahtevam v prihajajočem Windows 7 posebej posvetil tudi Microsoft.

Na MSDN blogu najdemo zanimiv prispevek, ki točno popiše, kaj so ukrenili, da bi prednosti SSD-jev čim bolje udejanjili. Cilj je bil izdelati sistem, ki bo ob prisotnosti SSD-ja preklopil v drugačen način delovanja, ne da bi uporabnik moral o tem kaj vedeti. Pri naključnem branju je nova generacija absolutno nenadkriljiva, saj ga izvaja do 100-krat hitreje od klasičnih diskov, pa tudi pri zaporednem branju so še vedno hitrejši od povprečnih diskov s 7200 obrati. Pri pisanju se stvari zapletejo. Zaporedno pisanje...

17 komentarjev

Windows Starter Edition ne dela na najnovejših procesorjih

News.com - Indija, Brazilija, Rusija in Indonezija niso najbogatejše države sveta, kljub temu pa zaradi števila prebivalcev predstavljajo tržišče, katerega bi bilo naravnost noro zanemariti. Celo Microsoftu je jasno, da si potrošnik v teh državah ne more privoščiti izdatka za plačilo licence njihovega operacijskega sistema Windows XP. Rešitev? Oskubimo napredne funkcije v operacijskem sistemu, tako da ga potrošnik ne bo zamenjeval s pravim, neokrnjenim sistemom, in ga ponudimo po bistveno nižji ceni. Delovanje sistema omejimo tudi tako, da ne bo tekel na najnovejših procesorjih. ??

Kot poroča predstavnik indijskega podjetja Zenith Computers Lakshmanan, operacijski sistem preveri kodo (CPU ID) procesorja, in če ugotovi, da se v drobovju skriva Athlon ali Pentium 4, preneha delovati. Microsoft pojasnjuje, da je ta operacijski sitem zasnovan za domače, nezahtevne uporabnike, ki imajo običajno manj zmogljive računalnike. Zato Starter Edition deluje na sistemih osnovanih okrog Celeronov, Duronov...

198 komentarjev

Predogled Whistlerja

Overclockedcafe - Čeprav Microsoft po vsej verjetnosti ne bo ravno navdušen nad tem, so na Overclockedcafeju objavili nekakšen "predogled" MSjevega prihajajočega operacijskega sistema, Whistlerja. Če vas te stvari zanimajo, potem kar pojdite sem. Moram reči, da zadeva res izgleda precej drugače od dosedanjih OSjev, toda upajmo, da ne bo šlo le za Win2k z drugačnim skinom ( saj ne, da bi bilo s slednjim kaj narobe... ).

19 komentarjev