»

Computex 2010: AMD predstavil Fusion APU

engadget - AMD je na Computexu predstavil prvi delujoč primerek pospešene procesne enote (angl. accelerated processing unit, APU), ki je v resnici enojedrna združitev centralnega procesorja (CPU), grafične kartice (GPU), 3D-pospeševalnikov in dekoderjev. Na predstavitvi je APU moral izrisati nekaj prizorov iz igre Alien vs. Predator, kar mu je solidno uspelo. Ni šlo za pretirano akcijske prizore, marveč zgolj za ležerno hojo po listnatem terenu, pri čemer je število sličic na sekundo občasno padlo pod 30. To daje slutiti, da ima Fusion še nekaj težav z DirectX 11. Fusion je sicer v prvi vrsti namenjen za ultraprenosljive naprave, kjer izris vrhunske grafike ni prioriteta. Izšel naj bi v prvi polovici prihodnjega leta.

16 komentarjev

7800GT ter 6800 GS + 512 MB RAMa = Gainward

Xtreme Systems - Gainwardu je že nekaj časa nazaj uspelo na (sicer predelano) tiskano vezje kartice GeForce 6800 Ultra priciniti 512 MB RAMa. Pomanjkanje najhitrejših nVidiinih kartic, 7800 GTX 512, jih je prisililo poiskati novo rešitev. Za žrtev operacije, podobni tisti, izvedeni na kartici 6800 Ultra, so izbrali 7800 GT kartico. Gainward pa ne bi bil Gainward, če kartica ne bi imela zelo dolgega imena, Gainward PowerPack! Ultra/3450PCX TV DVI Golden Sample.

Kartica bo teksture shranjevala v GDDR3 tip pomnilnika, ki bo tiktakal pri (vsaj) 700 MHz oz. 1,4 GHz DDR. Zaradi na novo zasnovanega tiskanega vezja lahko pričakujemo tudi rahlo boljše navijalske sposobnosti. Za posladek pa so inženirjem dovolili razrezati še kartico nižjega visokega razreda, 6800 GS, ki so jo prav tako opremili z dodatnimi 256 megabajti GDDR3 pomnilnika, ki je prav tako 1,4 ns.

Tiskana vezja bodo v značilni rdeči barvi, lahko pa pričakujemo tudi rahlo pohitritev v frekvenci s strani Gainwarda. Xtremesystems.org ter

3 komentarji

Thermaltake predstavil novi Vulcano 12

Thermaltake - Podjetje, ki je znano predvsem po zelo dobrih ohišjih serije Xaser in ventilatorjih Vulcano, je predstavilo Vulcana 12, ki je naslednik enega najboljših in najbolj glasnih ventilatorjev, Vulcana 7. Ventilator naj bi imel, logično, boljši pretok zraka in 5500 obratov na minuto, kljub svoji hitrosti pa ni nič bolj glasen kot Vulcano 11, ki domuje v velikem številu z AMD-jevimi procesorji opremljenih ohišij. Med specifikacijami najdemo tudi podatek, da je uporaben za vse AMDje do 3400+. Ventilatorju je dodan tudi upravitelj vrtljajev, ki ga namestimo v 3,5-palčno režo.

6 komentarjev

Gainward in 3.5ns RAM

Slo-Tech - Gainward, pri nas ne tako priznano podjetje, je uporabnike obvestil, da bo v začetku junija na Computexu predstavil serijo grafičnih kartic, katerih posebnost je uporaba ultra-hitrega 3.5ns DDR SDRAMa. Verjetno mi ni potrebno posebej poudarjati, da je 3.5ns RAM sposoben izjemnih hitrosti - Gainward zagotavlja vsaj 285MHz. Najbolj razveseljiva novica pa je, da bo s tem hitrim pomnilnikom opremljena tudi serija GF2 MX kartic. To pomeni, da bomo za zelo zmerno ceno dobili grafično kartico z ultra hitrim pomnilnikom in s tem tudi odličnimi performansami. Več pa tukaj. Thnx, OZZY.

0 komentarjev

Dual Athloni v začetku junija

The inquirer - Sodeč po tej novici v The Inquirerju, lahko prve dvoprocesorske sisteme z AMDjevimi čipi pričakujemo nekje v začetku junija (po vsej verjetnosti 4. junija). Ob izidu pričakujejo podporo večih tajvanskih izdelovalcev matičnih plošč, ki bodo predstavili svoje rešitve. Točne frekvence procesorjev zaenkrat še niso znane, toda govori se, da bodo najpočasnejši tiktakali pri 1.2GHz, največji problem, ki ga bodo AMD in partnerji še morali premagati pa je poraba električne energije. Dvoprocesorske konfiguracije bodo namreč potrebovale najmanj 450W napajalnike s posebnimi 8 pinskimi priključki za matične plošče. Tudi pomnilniške zahteve so zanimive: podprti bodo le ECC registrirani DDR moduli, ki jih trenutno ponujajo pri Micronu, Corsairu in Samsungu. Še bo zanimivo...

2 komentarja

Nova GeForce3 kartica

X-Bit Labs - Tokrat iz Gainward-a. Nič posebnega? O, pa je posebnega! Gainward bo v kratkem izdal svojo Gainward GeForce3 Powerpack kartico, ki bo bazirala na Nvidia GeForce3 čipu. Gainward je tisto podjetje, ki nas je, navijače, navdušilo z Golden Sample serijo kartic, ki so bile pravi bonbončki za navijanje. Tokrat bo Gainward spet skušal presenetiti. Na svojo novo GeForce3 kartico, je v zadnjem trenutku, poleg VGA, DVI in TV-Out izhodov, dodal še Video-Out. Kartica je torej po številu in vrsti izhodov podobna ASUS-ovemu V8200 Deluxe, le da nima vhoda za 3D očala, ki jih kupec dobi ob nakupu ASUS V8200 Deluxe. Cena Gainward GeForce3 Powerpack pa bo tam okoli $500. Kar je popolnoma realno za kartico te vrste.

3 komentarji

Najboljša GeForce2 MX400 kartica za navijanje je?

X-Bit Labs - Po ugotovitvah nemške Media Xplosion bo teoretično najboljša GeForce2 MX400 kartica za navijanje, ASUS-ova V7100 Pro. To pa zato, ker bo imela na sebi, namesto standardnih 5ns RAM čipov, 4.5ns RAM čipe. Čudno pri tem je, da bo kartica delovala na nižji frekvenci kot druge. Normalno GeForce2 MX400 delujejo s frekvenco 220MHz, ta pa bo delovala le z 200Mhz. Teoretično bo tako hiter pomnilnik omogočal V7100 Pro najboljše navijalske sposobnosti. V7100 Pro pa ne bo ena cenejši kartic. Imela bo le 32MB pomnilnika in visoko ceno.

2 komentarja