»

Prvi trdi disk z USB 3.0

Slashdot - Po uradni predstavitvi standarda USB 3.0, ki obljublja bistveno višje hitrosti prenosa, počasi le kapljajo naprave s podporo zanj. Veliko imajo pridobiti trdi diski in prvi je že tu. Gre za nizozemsko podjetje Freecom, ki je v lično ohišje zapakiralo terabajtni disk, dodalo vmesnik USB 3.0 in postavilo ceno pri sto funtih (110 evrov). Seveda za polni izkoristek potrebujete še PCI-USB 3.0 krmilnik za namiznik oz. ustrezno PC Card za prenosnik, kar vas bo stalo še nekaj deset evrov. Windows 7 naj bi napravo prepoznali sami, Vista in XP potrebujeta sunek v obliki gonilnikov, uporabniki Macov...

55 komentarjev

NEC prvi s krmilnikom za USB 3.0

X-Bit Labs - Približno pol leta za tem, ko so uradno dorekli specifikacije za tretjo generacijo standarda USB, je počasi začela kapljati tudi strojna oprema z ustrezno podporo. Med prvimi je na novo bojišče stopil NEC, ki je ta teden predstavil prvi krmilnik s podporo za USB 3.0. Imenuje se µPD720200 in omogoča priklop naprav nove generacije na osebne računalnike. Čip, ki poganja celotno vezje, se naslanja na Intelov eXtensible Host Controller Interface (xHCI) in obljublja najvišja hitrost 4,8 gigabitov na sekundo, kar je desetkrat hitreje od USB 2.0, s katerim je (poleg tega pa še z USB 1.1 in USB 1.0) popolnoma združljiv tudi za nazaj. Začetne prodaje se nadejamo za junij, pričakovana cena se bo sukala okrog 15 dolarjev, masovna proizvodnja pa sledi v...

0 komentarjev

USB 3.0 v praksi na CES-u

Slashdot - Konec preteklega leta je bil dorečen standard za USB 3.0, tako da smo lahko na letošnjem CES-u že videli demonstracijo delovanja tega standarda. Seagate in Symwave sta skupaj predstavila klopčič, ki ga sestavljata disk FreeAgent prvega in krmilnik slednjega proizvajalca. Trdijo, da je nov standard desetkrat hitrejši od USB 2.0 in da zmore 5 Gbps, poleg tega pa bo lahko napravam nudil več elektrike in jim omogočal tudi spanje. Prve zaresne naprave pričakujemo prihodnje leto.

10 komentarjev

Izšel Python 3.0

The Register - Če ste morebiti zamudili, v sredo je izšel Python 3.0, katerega nova verzija ni več popolnoma združljiva z družino 2.x. Guido van Rossum, oče projekta, je dejal, da je jezik večinoma enak, so pa spremenili vrsto detajlov, popravili nekaj nadležnosti in pobrisali nekaj zastarele kode ter reorganizirali standardno knjižnico. Priznava, da verzija 3.0 teče deset odstotkov počasneje od predhodne in pravi, da se bodo tej težavi posvetili pozneje. Seznam vseh novosti je na voljo na uradni spletni strani.

60 komentarjev

USB 3.0 črno na belem

TG Daily - Na konferenci v San Joseju je USB Implementers Forum, ki skrbi za za USB-specifikacije, uradno potrdil in objavil, večino česar smo pravzaprav že vedeli, pa vendarle. Standard USB 3.0, ki se uradno sicer imenuje USB SuperSpeed, bo omogočal hitrosti prenosa do 4.8 gigabitov na sekundo, kar je desetkrat več od trenutnega standarda USB2. Nekoliko so izboljšali arhitekturo, ki bo sedaj omogočala stalnejše hitrosti in ne zgolj špic, z čimer se nameravajo približati uporabnikom kamer. Za vse te novosti bodo potrebni tudi novi kabli z več žicami, a je za združljivost nazaj poskrbljeno. Prve krmilnike lahko pričakujemo prihodnje leto, naprave pa še leto dni kasneje, poroča Arstechnica.

60 komentarjev

USB 3.0

Ars Technica - Na CES-u je bilo tokrat mogoče videti priključke USB 3.0. S tretjo inačico popularnega standarda bo v teoriji mogoče doseči hitrosti prenosov do 4,7 Gbps, kar je 10-krat več od trenutnih povezav USB 2.0. Kako izgledajo sami priključki, si lahko ogledate tukaj, znano je tudi, da bo novi USB združljiv s prejšnjimi generacijami. Prve tovrstne naprave lahko pričakujemo v letu 2010. Izvorna novica.

65 komentarjev

USB luč

Gambit - Čeprav imam občutek, da sem to že nekje videl (ali pa je bila to mogoče samo ena bedarija za USB), se mi je tale novica zdela vredna objave.
Kensington (predvidevam, da je proizvajalec), je naredil USB lučko, ki energijo za svoje delo črpa kar iz USB porta, kar sicer pomeni, da ne more biti zelo močna, je pa, kot pravijo tule, povsem dovolj za delo, če ne želite motiti drugih. Ker je USB, je več kot idealna za prenosnike, kjer ne potrebujete ničesar drugega...

1 komentar