»

Izšlo jedro Linux 3.2

Linux Weekly News - Ta teden je izšla nova verzija Linuxovega jedra, ki nosi že oznako 3.2. Iziti bi bila morala že nekoliko prej, a sta jo avgustovska vdora v strežnike kernel.org in linux.com nekoliko odmaknila, saj je bilo potrebno zagotoviti integriteto. Čakanje se je izplačalo, saj je novosti bistveno več kot po navadi.

Med njimi izstopata podpora za od 4 KB do 1 MB velike bloke v datotečnem sistemu ext4, izboljšano poročanje v napakah v datotečnem sistemu Btrfs, ki sedaj točno opišejo okvarjeni del. Gonilnik za Intelov GPU DRM/KMS sedaj podpira funkcijo RC6 za varčevanje z energijo, kar bo podaljšalo avtonomijo prenosnikov.

Izboljšani upravljalnik procesov razdeljuje pasovno širino procesorja pravičneje med vse delujoče procese (določiti je mogoče najvišjo mejo porabe za...

15 komentarjev

Microsoft od sedaj med razvijalci Linux jedra

TechNet - V zadnjem času prihaja iz programskega giganta iz Redmonda vse več namigov, da želijo zakopati bojno sekiro proti odprtokodni skupnosti.

Že pred časom so napovedali integracijo popularne odprtokodne javascript knjižnice jQuery v VisualStudio, novi spletni iskalnik Bing pa uporablja odprto kodni distribuirani gručni datotečni sistem Hadoop.

Vsekakor je pa presenetljiva njihova zadnja poteza. Včeraj so namreč pod licenco GPLv2 izdali 20.000 vrstic kode. Gre za tri gonilnike, ki optimizirajo delovanje Linuxa na Windows Server 2008 Hyper-V virtualizacijskem strežniku, koda pa naj bi bila vključena v Linux jedro. Ekipa pod vodstvom Sama Ramji bo tudi skrbela za nadaljni razvoj odprtokodnih gonilnikov.

98 komentarjev

Microsoft konkurira Googlovemu BigTable datotečnemu sistemu

CNET News - BigTable je Googlova rešitev datotečnega sistema na velikih omrežjih, po katerih je znan iskalni gigant (njihov iskalnik namreč teče na ogromno strežnikih, podatki pa se delijo med njimi), uporabljajo pa ga v mnogih projektih, med drugim tudi za YouTube, Google Maps, Google Earth, itd. Microsoft se je datotečnemu sistemu odločil konkurirati, čeprav BigTable načeloma ni dosegljiv izven Googla. Kljub močni propagandi Microsofta proti odprti kodi pred časom so se razvijalci novega iskalnika, Kumo, odločili slednjega močno oreti prav na odprto kodo, med drugim pa odpreti tudi datotečni sistem, ki ga bodo uporabljala omrežja strežnikov. Za potezo so se odločili, ker bi datotečni sistem, ki bo zgrajen na Hadoop Distributed File System, morali razviti v vsakem primeru, z njegovo odprtostjo pa bodo skupnosti ne le dali, temveč morda tudi dobili nazaj s popravki varnostnih lukenj oz. hroščev.

14 komentarjev

Microsoft nadaljuje z odpuščanjem

ComputerWorld - Microsoft nadaljuje z odpuščanjem svojih zaposlenih. V drugem valu odpuščanj, ki ga je podjetje naznanilo že januarja, so sedaj na cesto poslali 3000 ljudi. Takrat so napovedali, da bodo odslovili 5000 zaposlenih, izmed katerih so jih 1400, pretežno iz Seattla, še v istem mesecu. Preostanek, ki ni omejen le na ZDA, je novice prejel včeraj, s čimer se je Microsoft skoraj v celoti približal zadani kvoti 5000, ki jo kani izpolniti do junija 2010.

Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je v elektronski pošti zapisal, da skrbno spremljajo vpliv ekonomskega pešanja na podjetje in da bodo po potrebi izvedli še dodatne varčevalne ukrepe, tudi odpuščanja. To ne pomeni, da ostajajo redmondska vrata zaprta, saj namerava Microsoft v prihodnjih 18 mesecih zaposliti 2000 do 3000 delavcev. Kot so sporočili SEC-u (ameriški ATVP) 23. aprila, so že ustvarili 237 milijonov dolarjev rezervacij za odpravnine 3400 odpuščenim zaposlenim, ki bodo podjetje zapustili do konca prihodnjega junija.

7 komentarjev

Microsoft je razmišljal o ukinitvi prodaje Viste

TG Daily - Richard Francis, generalni menedžer Microsofta, je v intervjuju povedal, da močno premišljujejo o smielnosti nadaljne prodaje Viste po izidu Windows 7. Pravzaprav imajo prav, saj naj bi naslednik, Windows 7, tekel bolje oz. hitreje tudi na obstoječi strojni opremi (prvič, da je novejši Microsoftov operacijski sistem hitrejši od starega na stari opremi), za razliko od Viste pa bo spodobno deloval tudi na netbookih. Poleg hitrosti oz. odzivnosti so se uporabniki močno pritoževali še nad vsiljevanjem varnostnih opozoril sistema med delom, prav to tečnost pa naj bi v Windows 7 zmanjšali za približno tretjino. Povedal je še, da naj bi vso podporo Visti ukinili že aprila leta 2012.

A to se očitno ne bo zgodilo, saj je Microsoft uradno naznanil, da bo Vista po izidu Sedmice še vedno naprodaj tako izdelovalcem računalnikov kot tudi končnim uporabnikom. Podpora običajnim uporabnikom se bo, kot napovedano, končala aprila leta 2012, za poslovne uporabnike (extended support) pa bodo popravki...

153 komentarjev

Microsoft odgovoril Evropski komisiji

ComputerWorld - Iztekel se je novi, podaljšani rok, do katerega je moral Microsoft odgovoriti na očitke Evropske komisije o kršenju protimonopolne zakonodaje z integracijo Internet Explorerja v Windows, o katerih smo že obilno pisali. Postopek je stekel na pobudo norveških razvijalcev konkurenčnega brskalnika Opera. Microsoft se je zgledno odzval v roku, kot je potrdil njihov predstavnik za stike z javnostmi, niso pa želeli razkriti, kaj točno so odgovorili.

Lahko si sicer mislimo, da po njihovem mnenju niso ravnali napak in da ravno to dopovedujejo tudi Evropski komisiji. Nekateri viri poročajo, da je Microsoft zaprosil za možnost zaslišanja, ki naj bi bilo v prihajajočih tednih, katerega naj bi se udeležile tudi relevantne tretje osebe (denimo razvijalci Mozille, Firefoxa, Googla, kot tudi IBM, Oracle, Red Hat itn). Spet drugi pa pravijo, da tega uradno niso storili, so si pa pridržali možnost, da ga zahtevajo. Kakorkoli že, ko bo znanega kaj novega, vas obvestimo.

63 komentarjev

HP bo Advanced File System izdal pod GPL 2 licenco

Beta News - HP se je odločil, da bo izvorno kodo svojega datotečnega sistema Tru64 Unix Advanced File System (AdvFS) objavil pod GPL 2 licenco, kar bo omogočilo vključitev AdvFS v Linux jedro.

AdvFS je visoko zmogljiv datotečni sistem, ki z uporabo dnevnika (ang. journal) omogoča hitro obnavljanje datotečnega sistema ob zrušenju, izdelavo posnetkov diska (ang. snapshot) med delovanjem, upravljanje z datotečnim sistemom med njegovih delovanjem ter defragmentacijo v času, ko je datotečni sistem v aktivni uporabi.

HP bo na ta način omogočil še večji prodor Linuxa na 64-bitno platformo, predvsem na področje mrežnega računalništva (ang. grid computing).

7 komentarjev