»

Mozilla predstavila Kraken

Konkurenca v lovkah Krakena?

vir: Wikipedia
Hexus - V današnjem svetu tekmovalnosti med spletnimi brskalniki vedno večjo vlogo igrajo sintetični testi, ki prikažejo njihovo zmogljivost in/ali hitrost. A glavna težava sintetičnih testov je, da ne pokažejo dejanskega stanja oz. ne predstavljajo hitrosti delovanja pri opravilih v resničnem svetu. To želijo popraviti pri Mozilli z novim testom, ki so ga poimenovali Kraken. Tudi ta...

49 komentarjev

Izšel Firefox for Mobile 1.0

vir: engadget
engadget - Projekt, pred časom poznan tudi kot Fennec, je končno dosegel prvo popolnoma stabilno različico, 1.0. Brskalnik je zaenkrat v različici 1.0 sicer na voljo le za operacijski sistem Maemo, medtem ko je različica za Windows Mobile še vedno v alfa stadiju, za Android pa še pripravljajo prvo javno izdajo. Mobile Firefox 1.0, ki si ga lastniki Nokie N900 in N810 že lahko namestite, s seboj prinaša podporo Weave, ki omogoča deljenje zaznamkov, zgodovine, gesel in še česa prek več različnih sistemov, tudi mobilnih. Podpira tudi Awesome Bar, ki omogoča iskanje po spletu in zgodovini, brskanje v zavihkih, razširitve, ter se zaveda vaše lokacije in tako prilagodi zemljevide in ostale informacije, povezane z lokacijo. Vgrajena je tudi podpora Adobeovemu Flashu,...

30 komentarjev

Prism 1.0 beta

TG Daily - Projekt Prism (sprva poznan kot Webrunner), ki ga je Mozilla začela pred osemnajstimi meseci, očitno poteka dobro, saj je že tik pred uradno splavitvijo z beta različico 1.0. Namen projekta je premostiti razmak med spletnimi in namiznimi aplikacijami, saj bo z njim mogoče poganjanje spletnih aplikacij brez uporabe brskalnika, direktno na namizju. Trenutna beta je rezultat več kot enoletnega testiranja v resničnem svetu, med preizkuševalci pa so tudi velike družbe kot npr. Yahoo! Zimbra.

Strani, ki podpirajo prism, naj bi namestilo že več tisoč končnih uporabnikov, (beta) verzija 1.0 pa med drugim prinaša podporo OS Xu, SSL izjemam, omogočala bo pospravljanje v tray, spreminjanje pisav in nastavljanje proxyjev ter samodejno posodabljanje aplikacij.

25 komentarjev

Mozilla in Wikimedia razvijata odprti video standard

The New York Times - Mozilla Foundation se je lotila še enega zalogaja, kjer bo to pot poskušala razbiti lastniške standarde in javnosti ponuditi odprto rešitev. Gre za standard za video prek spleta, kjer trenutno dominirajo Applov QuickTime, Adobov Flash, Microsoft in Real ter za uporabo svojih formatov tudi pošteno računajo. Za razvoj alternative je na voljo 100.000 dolarjev, ki jih bo skupaj z Wikimedia Foundation porabila za koordinacijo in podporo projekta Theora. Slednja ima trenutno nekoliko slabšo kvaliteto slike od komercialnih formatov in prav to želijo izboljšati. Več o projektu si lahko preberete v prispevkih Christopherja Blizzarda in Mika Shaverja. Pomembno vprašanje pa je, ali bo 100.000 dolarjev zadostovalo in ali bodo projekt podprli tudi založniki.

18 komentarjev

Mozilla: Chrome nam zapleta življenje

Slashdot - Kot smo poročali, Mozilla dobršen del svojih prihodkov ustvari s pogodbo z Googlom, po kateri je v Firefoxu privzeti spletni iskalnik Google. Tu je izvrstno funkcioniralo, dokler Google ni imel svojega brskalnika.

Izvršni direktor Mozilla Corporation John Lilly je včeraj dejal, da se je z izidom Googlovega brskalnika Chroma tudi Mozilli življenje zapletlo. V intervjuju za ComputerWorld pravi, da imajo dober odnos z Googlom, a da bi lagal, če bi rekel, da stvari sedaj niso bolj zakomplicirane, kot so bile prej. Pretekli teden je Google na primer napovedal, da bo v paketu Google Pack zamenjal Firefox s Chromom. Pogodbo z Googlom ima Mozilla sklenjeno do novembra 2011, tako da se jim za bližnjo prihodnost ni bati, a jih to hkrati postavlja v neprijeten položaj, ko morajo s svojim največjim podpornikom tudi tekmovati za tržni delež. Lilly je še dejal, da se zavedajo, da ne morejo večno ostati odvisni od Googlovih dolarjev, saj je njihova želja vztrajati še 50 ali 100 let, kar bodo z...

20 komentarjev

Mozilla odvisna od Googla?

The Register - Mozilla je objavila svoj finančni izkaz za preteklo leto, v katerem izstopa ena postavka. Lani sta namreč neprofitna Mozilla Foundation in profitna Mozilla Corporation skupaj zbrali 75 milijonov dolarjev, od česar jih je 66 milijonov posledica sodelovanja z Googlom. Mozilla Corporation ima z njim do novembra 2011 podpisano pogodbo, po kateri je privzet iskalnik po spletu v Firefoxu Google, za kar profitni organizaciji vsako leto v žep kane zajeten kupček denarja. Če se Google iz kakršnegakoli vzroka odloči, da pogodbe ne bo podaljšal, bi to seveda imelo neugoden vpliv na Mozillo. A tak korak je malo verjeten, Mozilla pa je poleg tega lani porabila "samo" 33 (od 75) milijonov dolarjev in ima skoraj 100 milijonov premoženja. Blog Mitchell Baker.

Za materialno prihodnost Mozille se tako ni bati, četudi se je davčna agencija IRS (ameriški DURS) odločila za rutinski pregled Mozilla Foundation.

66 komentarjev

Še več Adobeta: Photoshop 7 beta

ZDNet - Pred dvema dnevoma je Adobe (ki sem ga po zobeh vlačil že novico nižje) izbrani druščini predstavil nov paket, ki predstavlja nujnek vsem fotografom ter večini onih, ki se ukvarjamo z računalniško grafiko. Kaj prinaša? Jah, sodeč po testu na ZDNet-u nova verzija predstavlja bolj skupek dodatkov in popravkov. Tako si sedaj Fotoštacuna zapomni lastnosti za vsako šablono posebej, vsebuje boljši datotečni brskalnik, ImageReady pa sedaj (med drugim) prinaša podporo 'dithering' prosojnosti GIF-ov. Klik! Moja omiljena izbira pak ostajajo Fireworks :D

0 komentarjev