»

Gigabyte izdal P35 matično ploščo s 5 PCI režami

Fudzilla - V zadnjem času imamo na razpolago celo kopico matičnih plošč, ki se bohotijo z dvema v PCI Express x16 režama, dodatnimi PCIe režami z nižjo prepustnostjo (x8, x4, x1) in z zelo skromnim številom starih PCI vmesnikov (običajno le 2). Če želimo poleg sodobne grafične kartice (ali dveh), ki s svojim hladilnikom običajno zasede tudi sosednjo režo, namestiti še npr. dodatno mrežno kartico, TV kartico, zvočno kartico ipd., pri večini matičnih plošč naletimo na nepremostljiv problem. Če ste eden izmed tistih, ki si želijo svojo mašino do vrha naphati s PCI karticami, se boste razveselili nove Gigabytove matične plošče GA-P35-S3G s 5 PCI režami.



Sicer pa je GA-P35-S3G čisto običajna matična plošča za...

43 komentarjev

Nove plošče predstavlja tudi Transcend

X-Bit Labs - Če je kdo rekel, da je jesen čas kislih kumaric, ko se v računalništvu ne dogaja nič pametnega, se kar pošteno moti, saj je novic iz različnih področij kot listja in trave. Zaenkrat prevladujejo bolj tiste o novih matičnih ploščah. Naslednje podjetje, ki je razkrilo svoje načrte je Transcend:
  • TS-AKR4 bo še en primerek v reki najavljenih plošč na obetavnem VIA KT266A, ki bo opremljen s tremi DIMM (podpora DDR SDRAM-u), 1 AGP 4x, 5 PCI in 1 ACR režo. Na plošči bomo našli še 6 USB vtičnic, AC'97 zvočno in LAN kartico. Transcend obljublja, da bodo v ploščo zapekli kar lepo število overclockerskih nastavitev - med drugimi tudi povečevanje FSB v korakih po 1 MHz.

  • TS-ALR4 bo izdelana na podlagi nabora ALi MAGiK 1 Revision C1, ki je eden izmed prvih primerkov, ki podpira najnovejši DDR333 pomnilnik, vendar še vedno le 133 MHz FSB. Plošča bo vsebovala še 3 DIMM, 1 AGP 4x, 6 PCI rež, 4 USB vtičnice, AC'97 zvočno kartico in obljubljene overclockerske nastavitve.

Ti dve plošči bosta...

0 komentarjev

ASUS in ALi čipovja

X-Bit Labs - ASUS je pregledal poročila o prodaji matičnih plošč. Ugotovil je, da mu je šla zelo doro v promet A7A266, ki bazira na ALi MAGiK 1 čipovju. Kako mu je to uspelo? Vsi namreč vemo, da je ALi MAGiK 1 eno počasnejših DDR čipovij. Z agresivnim oglaševanjem, seveda. ASUS je uspel ljudi prepričati, da je njihova A7A266 enako dobra kot vse druge DDR matične plošče na (boljših) čipovjih. In zakaj je ASUS-u tako všeč ravno ALi MAGiK 1? Ker je poceni, seveda.
ASUS se je zato odločil, da bo (še) tesneje sodeloval z ALi-jem. V bližnji prihodnosti bo ASUS izdal matično ploščo za DDR SDRAM za Socket370 procesorje, na ALi Aladdin Pro 5 čipovju. Plošči bo ime CUA266. Njene specifikacije pa bodo:
  • Podpora Intel Pentium / Celeron 533~1GHz+ Coppermine procesorjem
  • delovala bo na ALi Apollo Pro 5 čipovju (M1651 and M1535D+)
  • 133/100/66 FSB
  • Dve DDR SDRAM reži, ki podpirata do 2GB RAM-a
  • Tri SDRAM reže, ki podpirajo do 3GB RAM-a
  • AGP Pro 4X reža
  • Pet PCI 2.2 rež
  • AMR reža
  • Integriran C-Media CMI8738SX PCI zvočni...

3 komentarji

DDR plošče končo v prodaji

X-Bit Labs - Izgleda, da se DDR počasi le širi, saj so se na različnih koncih sveta začele pojavljati prve plošče, večji proizvajalci pa so začeli s prodaji pomnilnika. Ena izmed redkih dosegljivih trenutno je ASUSova A7M266, v bistvu prva "prava" AMD 760 plošča. Dotične platke bi se razveselil skoraj vsak računalničar: ima 2 DDR DIMM, 1 AGP Pro, 5 PCI, 1 AMR reže, preko VIA 686B SouthBridga podpira ATA100, preko AMD 760 NorthBridga pa 266MHz FSB in DDR pomnilnik, poleg tega pa je bogato obložena z overclockerskimi možnostmi. Plošča je že na voljo na Japonskem in v Nemčiji, v roku nekaj tednov pa se bo razširila po celem svetu.
Druga DDR plošča na Japonskem je Transcendova TS-ALR4, ki bazira na ALi MAGiK 1 čipsetu, častno omembo pa si zaslužita še Gigabyte GA-7DXC (samo 200MHz FSB in PC1600 DDR SDRAM) ter IWillova MAGiK 1 DDR platka (počaaaaaaasna).
Upajmo, da bodo prve sapice DDRja kmalu zavele tudi v naše kraje....

2 komentarja

Prva VIA Apollo Pro266 plošče

X-Bit Labs - Tudi lastniki Intelovih pogruntavščin boste lahko kaj kmalu začeli uživati v DDR pomnilniku (če si ga boste lahko privoščili...). Namreč, začele so se prve uradne najave: Epox in MSI sta že predstavila svoji DDR plošči, drugi pa bodo po vsej verjetnosti sledili kmalu. MSIjeva plošča se bo imenovala Pro266 Master-R. Edina stvar, ki jo že na začetku loči od konkurence sta dve standardni DIMM reži zraven treh DDR DIMM rež. Poleg tega bo na ploščii 5 PCI, 1 AGP in 1 CNR reže, ter dodaten Promisov ATA100/RAID krmilnik. Več podrobnosti o platki najdete tukaj.
Epoxova ponudba se skriva pod imenom EP-3VHA. Epox se je zadeve resno lotil in kaže, da bo šlo za zelo dobro platko. 3 DDR DIMM, 6 PCI, 1 AGP in 1 AMR reže pričako o dobrih razširitvenih zmogljivostih, poleg tega pa bodo na platki dodatni bonbončki, kot je recimo Epoxov debug zaslonček. Že sedaj je znano, da bo plata polna overclockerskih funkcij, tako da jo gre res pričakovati z veseljem....

0 komentarjev

ASUSova ALi MAGiK plošča

X-Bit Labs - Nekaj dni nazaj smo objavili ASUSove načrte za bližnjo prihodnost, v katerih začuda ni bilo A7A266 plošče, ki bazira na ALi MAGiK 1 čipovju. Na X-Bit Labs pa so dobili kar nekaj informacij o tej platki. Po vsej verjetnosti je do zamude prišlo zato, ker ASUS noče uporabiti trenutne verzije MAGiK 1 čipovja, saj je prepočasna. ALi pa obljublja, da bo naslednik A0 verzije prehitel celo AMD 760 čipovje, tako da bo ASUS (in velika večina drugih proizvajalcev) raje počakal na novo različico. Kakorkoli, A7A266 bo zares zanimiva plošča, saj bo možno uporabiti tako SDR kot DDR pomnilnik. Plošča seveda podpira 266MHz zunanjo frekvenco, ima pa spodobne...

0 komentarjev

Prvi test IWill KA266-R plošče

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so objavili verjetno prvi test IWillove DDR plošče z imenom KA266-R, Gre za ploščo zgrajeno okoli ALijevega MAGiK 1 čipovja, ki je namenjena AMDjevim SocketA procesorjem. X-Bitovci so ploščo preizkusili s PC1600 DDR SDRAMom in nekako niso bili najbolj navdušeni nad performansami, saj je sistem bil le okoli 5% hitrejši od konkurenčnega SDR sistema. To gre delno pripisati počasnosti samega čipovja, delno pa neoptimiziranosti preizkusne različice matične plošče, tako da se bo stanje v prihodnosti po vsej verjetnosti izboljšalo.

0 komentarjev

Najavljene ALi MAGiK 1 plošče

X-Bit Labs - ALi je že začel z masovno proizvodnjo in dobavljanjem svojega DDR MAGiK 1 čipovja, IWill pa bo prvi, ki bo na trg poslal DDR matične plošče. Seveda se je DDR vlaku pridružilo še veliko drugih proizvajalcev, med njimi sta svoje plošče že najavila Epox in Soyo:
  • Soyo SY-ALA7-R: precej povprečna ATX plošča, opremljena z 3 DIMM, 1 AGP in 5 PCI režami
  • Epox EP-8LKA: dokaj podobna zgornji plošči, torejh 3 DIMM, 1 AGP in 5 PCI rež, le da je bolj namenjena overclockerjem, saj bo omogočala spreminjanje množilnika in VCora
Obe plošči bomo verjetno videli tudi v Sloveniji, katero izmed njiju pa mogoče celo na Slo-Techu [:)].

0 komentarjev

DDR era računalništva se začenja decembra

X-Bit Labs - Veliko je bilo špekuliranja, da se bo DDR med nas prebil decembra in očitno bo to tudi res. Pri IWillu so najavili, da bodo začeli masovno razpošiljanje svojih DDR plošč ravno 1. decembra. Nekako takrat bo tudi Micron začel masovno proizvodnjo in dobavljanje PC1600/PC2100 DDR SDRAMa, tako da bo kombinacija popolna. Škoda le, da pri nas ni uvoznika za IWill, toda brez skrbi. DDR bo prej ali slej prišel tudi k nam [:)].

3 komentarji