»

Ameriško vojno letalstvo zaključuje prehod na Windows 10

Slo-Tech - Ponekod migrirajo na Linux, drugod pa na nove verzije Windows. Ameriško vojno letalstvo je dobilo zanimiv ukaz, da do konca marca zaključijo migracijo na Windows 10. Računalniki, ki do tedaj ne bodo poganjali Windows 10, se ne bodo mogli več povezati v omrežje. Ker številnih sistemov ne bodo mogli nadgraditi, bo cel kup računalnikov romal v koš.

Migracija na Windows 10 seveda ni nova, saj so se nanjo začeli pripravljati že leta 2016. Da bi znižali stroške, povečali varnost in poenotili informacijski sistem, je ministrstvo za obrambo naročilo migracijo na Windows 10. Migracija se je začela konec leta 2016, v manj kot dveh letih pa bo torej končana. Prvotni rok je bil celo 31. januar letos, a so ga premaknili za dva meseca.

...

26 komentarjev

XP način v Windows 7 brez strojnih omejitev

XP-ji znotraj Sedmice

vir: Hexus
Hexus - Microsoft je z vključitvijo XP načina v Windows 7 Ultimate, Professional in Enterprise, kar so dosegli s pomočjo Windows Virtual PC, v katerem teče kopija Windows XP SP3, ciljal predvsem na uporabnike, ki se zaradi programa ali dveh od XP-jev ne morejo ločiti. Virtualizacija bi jim omogočala uporabo programa, združljivega le z Windows XP, tudi v Windows 7. Poleg drage različice operacijskega sistema so pri Microsoftu do sedaj zahtevali tudi nekoliko specifično podporo pri strojni opremi, saj je centralni procesor moral vključevati podporo virtualizaciji.

Težava je bila, da ni bilo vedno popolnoma jasno že na prvi pogled, kateri Intelovi procesorji vključujejo Intel VT oz. kateri AMD-jevi procesorji vključujejo AMD-V. Da...

26 komentarjev

Windows 7 se prodaja odlično

Uspeh, ki je zasenčil Windows Vista

Slo-Tech - Po besedah CFO-ja Microsofta, Petra Kleina, je Windows 7 zaenkrat najbolje prodajan operacijski sistem v zgodovini računalništva, vsaj glede na dolžino obdobja, v katerem se je prodajal. Od konca oktobra 2009, ko je bil Windows 7 uradno predstavljen, je Microsoft prodal že kar 90 milijonov licenc, kar v povprečju nanese na 50 licenc vsako minuto. Tržni delež je še vedno precej nizek, saj je Windows 7 v svetovnem merilu z 8% na tretjem mestu za Windows Vista, ki jo uporablja 16% uporabnikov, ter Windows XP, ki je še vedno nameščen na kar 65% računalnikih.

Večinski delež slednjega predstavljajo...

99 komentarjev

Microsoft: baterije niso problem

vir: engadget
engadget - Pri Microsoftu so zanikali obtožbe izpred nekaj dni, da je Windows 7 kriv za močno znižanje kapacitete baterije. Orodje, ki uporabnika opozori, da ima le še 40% prvotno specificirane kapacitete baterije, v njihovih testih ni dalo niti enega napačnega opozorila. Orodje tudi zgolj bere podatke iz vezja v bateriji, v katerega operacijski sistem tako ali tako ni zmožen pisati, torej tudi to ni težava. Pri Microsoftu krivijo uporabnike oz. njihovo nepozornost. Povedali so, da baterije začnejo propadati še globoko...

48 komentarjev

Windows 7 prispel bučno

Tik pred začetkom predstavitve Windows 7

vir: CNet
CNet - Včeraj je bil velik dan za Microsoft, saj so uradno izdali nov operacijski sistem Windows 7. Sam sistem je bil sicer končan (RTM) že pred natančno tremi meseci in tisti bolj zagnani uporabniki so ga lahko na različne načine kupili že od takrat, sedaj pa je na policah v računalniških trgovinah dostopen sleherniku. Kot Microsoftu pritiče, je bila uradna predstavitev ustrezno pompozna. Največji dogodek se je odvijal v New Yorku.

Vse skupaj se je dogajalo v Skylight Studios, kamor so obiskovalce začeli spuščati že ob pol enajstih, pol ure pred začetkom. Tedaj je vse zbrane nagovorila Tami Reller, Microsoftova podpredsednica, ki je omenila, da je beta verzije Windows 7 pomagalo testirati osem milijonov ljudi. Kasneje se je...

72 komentarjev

Windows 7 XP mode pripravljen

TG Daily - Po poročanju TG Daily je virtualna različica Windows XP, ki bo delovala v Windows 7 Professional, Enterprise in Ultimate, že pripravljena ter celo v fazi RTM oz. Release To Manufacturing. To pomeni, da so večji izdelovalci sistemov (npr. HP, Dell, Sony, itd.) dodatek že dobili, medtem ko bomo morali običajni uporabniki počakati na uraden izid Windows 7, s katerim bo virtualni XP mogoče brezplačno prenesti z Microsoftovih strežnikov že 22. oktobra. Virtualni način je namenjen predvsem specifičnim uporabnikom, ki se zaradi zahtev programske opreme ne morejo ločiti od Windows XP.

Poleg omejitev pri različici operacijskega sistema (eden izmed prej naštetih okusov) bo za uporabo virtualnega Windows XP SP3 potreba tudi primerna strojna oprema. Poleg procesorja, ki podpira strojno virtualizacijo, Microsoft zahteva še vsaj 2 GB sistemskega pomnilnika in 15 GB nezasedenega prostora na trdem disku. Windows XP, že osem let star operacijski sistem, ki s starostjo in tržnim deležem podira...

66 komentarjev

Ameriška vojska prehaja na Visto

Stric Sam hoče Windows Vista

vir: HotHardware
HotHardware - Čeprav je Microsoft za ameriško vojno letalstvo izdelal posebno, bolj varno različico XPjev, to očitno ni dovolj dobro za vojsko, saj so se odločili popolnoma migrirati na trenutno Microsoftov najnovejši operacijski sistem, Windows Vista (ciljajo na že vgrajen SP2). Trenutno približno 13 % računalnikov že uporablja ta operacijski sistem, ostali pa pridno meljejo s pomočjo XP-jev. Slednji bodo morali biti odstranjeni in zamenjani z boljšim operacijskim sistemom do...

35 komentarjev

Izid Windows 7 potrjen za sredino jeseni

engadget - Govorili smo že, da so pri Acerju po nesreči napovedali oktobrski izid Windows 7, zdaj pa je to tudi uradno. Microsoft je namreč potrdil, da bo nova verzija operacijskega sistema naprodaj pred nakupovalnim obdobjem za ameriški Thanksgiving day (praznujejo na četrti četrtek novembra). Obenem bo naprodaj tudi končna verzija Windows Server 2008 R2, ki je prav danes dosegla status kandidata za izid (RC).

79 komentarjev

Izboljšana podpora za SSD-je v Windows 7

Microsoft - SSD-ji oziroma flash diski so revolucija, ki jo marsikdo najteže pričakuje in vanje polaga velike upe. Splošno prepričanje je, da bo nova vrsta trajnega pomnilnika v računalnikih občutno pospešila vsakdanja opravila, saj ne bo več treba čakati počasnega trdega diska, da mukoma dostavi ali zapiše podatke. Kot po navadi je tehnologija brez ustrezne programske podpore neuporabna, zato se je SSD-jem in njihovim zahtevam v prihajajočem Windows 7 posebej posvetil tudi Microsoft.

Na MSDN blogu najdemo zanimiv prispevek, ki točno popiše, kaj so ukrenili, da bi prednosti SSD-jev čim bolje udejanjili. Cilj je bil izdelati sistem, ki bo ob prisotnosti SSD-ja preklopil v drugačen način delovanja, ne da bi uporabnik moral o tem kaj vedeti. Pri naključnem branju je nova generacija absolutno nenadkriljiva, saj ga izvaja do 100-krat hitreje od klasičnih diskov, pa tudi pri zaporednem branju so še vedno hitrejši od povprečnih diskov s 7200 obrati. Pri pisanju se stvari zapletejo. Zaporedno pisanje...

17 komentarjev

Novice o Windows 7 in XP

bit-tech.net - Datum izida Windows 7 naj bi bil znan, saj ga je kar dvakrat razkril Acer. Sprva je Bobby Watkins, direktor Acer UK, v intervjuju dejal, da bo nov operacijski sistem na voljo 23. oktobra (in ne januarja prihodnje leto, kakor še vedno vztraja Microsoft), Massimo D'Angelo, podpredsednik evropskega dela Acerja pa je povedal še, da računalnikov z Windows 7 ne bodo prodajali niti dan pred 23. oktobrom. Watkins je v svojem intervjuju povedal tudi, da bo obstajala 30-dnevna doba, v kateri bo zamenjava Viste na novem računalniku za Windows 7 brezplačna.

Vseeno pa vam 23. oktobra še ne bo treba v trgovine, saj bo brezplačna verzija Windows 7 RC delovala še do 1. junija 2010. Če si Windows 7 RC namestite zdaj, bo le-ta nemoteno deloval kar 13 mesecev, kar je zelo zanimiva poteza. RC različica Viste je nemoteno delovala 9 mesecev od izida, po koncu zastonjkarskega obdobja pa se je ponovno zagnala vsaki dve uri, kar naj bi uporabnike prisililo v nakup uradne različice.

Stari dobri XP pa kar...

54 komentarjev

Windows 7 RC za razvijalce že na voljo

ComputerWorld - Včeraj zvečer je na internetu za naročnike MSDN in TechNet postala dostopna skoraj končna verzija Windows 7. Prvi kandidat za izid bo javnosti uradno dostopen šele 5. maja, a skoraj zagotovo bo v divjino pobegnil že prej. Počasi na internet že kapljajo prvi testi in ocene, enega izmed njih si lahko ogledate na PC Mag, kjer so pod prste dobili gradnjo 7100.

Poleg zloglasnega združljivostnega načina z Windows XP, o katerem je bilo prelitega mnogo črnila, bomo v Windows 7 videli še nekaj novosti. Ena izmed njih je funkcija Play to, ki omogoča oddaljeno predvajanje. Spričo širjenja črvov, kot je Conficker, se je Microsoft odločil izklopiti funkcijo samodejnega zagona (AutoPlay) na prepisljivih izmenljivih nosilcih podatkov (USB-ključi, flash kartice ipd.). Omenimo še, da je Microsoft podaljšal rok uporabe kandidata za izid Windows 7. V nasprotju s precej kratkoživejšimi RC-ji Viste bo pravkar izdanega moč uporabljati do 1. junija 2010 oz. kar trinajst mesecev.

46 komentarjev

Windows 7 RC 5. maja

Virtualni XP SP3

vir: engadget
engadget - Zdaj je uradno, Windows 7 Release Candidate bo javno dosegljiv 5. maja, kakor sporočajo člani ekipe WIndows 7. Kljub prejšni novici, da naj bi bila RC različica že na voljo TechNet in MSDN naročnikom, pa to očitno ne drži, saj naj bi bila dostopna šele 30. aprila.

Windows 7 bodo v ultimativni, profesionalni in Enterprise različici prišli še z zanimivo funkcijo, naemnjeno predvsem uporabnikom, ki se še vedno oklepajo Windows XP. Z namenom lažjega prehoda bodo ponudili virtualno različico XPjev s 3. servisnim paketom, kjer bo moč poganjati vse v Windows 7 nedelujoče aplikacije. Žal to ne bo na voljo tudi za Home različice.

Windows Media Player bo po novem omogočal deljenje...

66 komentarjev

Prehod na XPje mogoč tudi z Windows 7

engadget - Da bodo Windows 7 prišli v šestih različicah smo že pisali, prehod na boljšo (khm, dražjo) verzijo pa bo relativno preprost, saj naj bi bilo treba dodatne funkcije le odkleniti po dodatnem plačilu. Tako naj bi uporabniki začeli z npr. verzijo Home in počasi nakupili pakete vse do verzije Ultimate. Očitno pa bo mogoče prehod tudi na nižje stopnje, a ne v obratni smeri, temveč na popolnoma drug operacijski sistem. Da, downgrade na Windows XP bo očitno pri OEM računalnikih še vedno mogoč, dodatno pa bo omogočen še prehod na Windows Vista. To bo mogoče do aprila 2010, možnost pa zaenkrat oglašuje le HP. Podrobnosti o procesu niso znane, saj bodo računalniki prispeli prednaloženi z Windows 7 (z namenom prepričati uporabnike v uporabo najnovejšega operacijskega sistema) in bodo morda potrebovali celo formartiranje za inštalacijo starejšega sistema.

Kljub milostnim strelom Microsofta XP očitno še močno brca.

67 komentarjev

WinXP 29. oktobra

CNet - Ta novica sicer bolj sodi na Tinkino področje, toda tudi ona danes nekje uživa , tako da jo bom prevzel kar jaz. Po zadnjih kolobocijah okoli datuma izida WinXP operacijskega sistema so uporabniki bolj zmedeni, kot ne. Microsoft je izid v zadnjem mesecu prestavil kar trikrat, kar zbuja precejšnje dvome. Kot je Tinka že poročala, so omenili celo prestavitev začetka prodaje na naslednje leto... No, po najnovejših poročanjih s strani CNeta je najbolj verjeten datum izida 29. oktober letos. Ta datum dokaj ustreza tudi prodajalcem računalnikov (ki jih zadnje čase pesti recesija), saj upajo na povečanje prodaje zaradi izida novega operacijskega sistema in praznikov. Stay tuned.

11 komentarjev