»

Linux kmalu na IBMovih namiznih računalnikih?

Financial Express - IBMova ponudba Linuxa je bila zaenkrat omejena le na njihove strežnike in delovne postaje. Po najnovejših informacijah pa je zelo verjetno, da bo Veliki Modri™ (najprej v Indiji) začel prodajati tudi namizne računalnike za domačo rabo s prednaloženim najhitreje rastočim operacijskim sistemom. O nečem podobnem razmišljata tudi Hewlet Packard in Compaq (ki že vgrajujeta Linux), zato se Billyju verjetno že tresejo hlače... Klik!

22 komentarjev

AMD uradno najavil Athlon MP in AMD 760 MP

X-Bit Labs - Sicer je skoraj vse o multiprocesorski podpori za Athlon procesorje že bilo povedano, toda danes je AMD tudi uradno najavil dobavljivost serverskih Palomino Athlonov in AMD 760MP veznega čipovja, tako da je to dobra priložnost, da še enkrat ponovimo osnovne specifikacije.

Athlon MP:
Gre za procesorje na novem Palomino jedru, govorice o večjem predpomnilniku v primerjavi s svojimi mobilnimi bratci pa so se izkazale za neresnične. V bistvu gre za virtualno enaka procesorja, le da serverski Palomino nima uradne podpore za PowerNow! tehnologijo:
  • Palomino jedro
  • 0.18 mikronska tehnologija izdelave z bakrenimi medpovezavami
  • 128KB L1 predpomnilnika
  • 256KB L2 predpomnilnika
  • notranja toplotna dioda
  • 266MHz zunanja frekvenca
  • SocketA podnožje
  • SmartMP tehnologija za multiprocesiranje
  • 3D Now! Professional (52 novih SSE ukazov)
  • 20% nižja poraba energije kot enakofrekvenčni TBirdi
  • 1.2GHz ($265) in 1GHz ($215) modela
AMD 762 NorthBridge:
  • do dva Athlon MP procesorja
  • SmartMP tehnologija: vsak procesor deluje na svojem...

0 komentarjev

VIA in AMD

X-Bit Labs - Po najnovejših informacijah bo dvo-procesorsko čipovje za AMD Athlon 4 (Palomino) procesorje izdelovala tudi VIA. Čipovje bo zasnovano na Viinem KT266 čipovju in bo imelo veliko lastnosti le tega. Zelo velika verjetnost je, da bo ta novi čip vseboval podporo PCI64 standardu. Novemu čipovju bo ime KT266DP (mislim, kako originalno...).
Glavna prednost KT266DP pred AMD-760MP bo cena. Medtem, ko bo matična plošča na AMD-760MP stala okoli $500, bo plošča na KT266DP stala le $300.
Naj opozirim še na eno dvo-procesorsko čipovje s PCI64 podporo: AMD-770. Ampak, pri AMD-770 bo šlo samo za visoko proračunske strežnike katerih cena je za navadnega smrtnika astronomska. AMD-770 bo precej izboljšano AMD-760MP čipovje.

4 komentarji

Juhuhu za AMD

X-Bit Labs - Pravkar sem prebral, da bo AMD naredil nekaj res revolucionarnega. Zgodilo se bo kmalu po izidu strežniškega Palomina (Athlon 4), 4. junija 2001. AMD bo tudi uradno potrdil, da bodo novi Duron procesorji na Morgan jedru podpirali SMP. To je idelano za vse, ki želijo imeti poceni, a dober strežnik, računalnik za načrtovanje, centralni računalnik v mreži,... To pomeni, da bomo lahko kupili dva Durona in imeli dvo-procesorski sistem!
Kot vska stvar pa ima ta lastnost tudi slabo stran. Stari (zdajšnji) Duron procesorji ne bodo mogli delovati na čipovjih, ki bodo podpirala Morgane. Tako da tisti, ki ne nameravate zamenjati svojega zdajšnjega procesorja z novejšim Morganom, ne boste mogli uporabljati matičnih plošč na AMD-760MP čipovju. Ti novi dvo-procesorski Morgani naj bi izšli v tretji četrtini leta (Q3) in imeli frekvenco 900MHz. Dvo-procesorski sistem za 50 000 SIT? Bomo videli...

10 komentarjev

Athlon 4 že v Tajvanu

DigiTimes - Tukaj je novica o tem, da je AMD poslal Athlon 4 (Palomino) procesor v Tajvan, da bi tamkajšnji razvijalci veznih čipovij (VIA, SiS, Ali,...) začeli z razvojem čipovij za te procesorje. V test jim je poslal 1.4GHz in 1.5GHz verzijo. Tajvančki so že začeli z preizkušanjem procesorjev in načrtovanju čipovja. Kaj bi dal, da bi lahko bil na njihovem mestu...
Čisto mimogrede. Ste se že vprašali zakaj je AMD poimenoval Palomino procesor Athlon 4? Saj ni nikoli bilo Athlona 3. Čisto preprosto. AMD-jev tekmec, Intel, je zapravil veliko denarja za promoviranje Pentiuma 4. AMD le izkorišča to, saj si večina ljudi zapomni le številko 4. Pa še zaostajati ne sme. Povprečni uporabnik (ki ne ve kaj se dogaja na trgu) si bo mislil, da je Petium 4 nadgraditev npr. Athlona 3. Pametno, pametno AMD.

6 komentarjev

VIA KT266

AnandTech - Tukaj si lahko preberete test VIA KT266 čipovja. Fantje so ugotavljali, kaj je narobe z AMD 760 čipovjem, ki je tekmec VIA KT266 čipovju. Da bi si ogledali zmogljivosti čipovja, so fantje uporabili MSI-jevo K7T266 Pro, ki bazira na VIA KT266 čipovju. Kot veste, VIA KT266 podpira DDR SDRAM. Na testu so ugotovili, da KT133A prekaša KT266 v veliko točkah in je torej veliko boljši nakup. Če pa že morate kupiti DDR ploščo, kupite tako, ki temelji na AMD 760 čipovju. Sodeč po rezultatih, je AMD 760 trenutno najbolše DDR čipovje.

0 komentarjev

AMD 760MP...

X-Bit Labs - Po nekaterih (bojda zanesljivih) virih naj bi se masovna proizvodnja večprocesorskega AMD 760MP čipovja začela koncem marca. Takrat bomo ugledali tudi prve plošče s tem čipovjem, in sicer od podjetja Tyan (ki je že znano po svojih večprocesorskih rešitvah). Na žalost bo to za kar nekaj časa tudi edini ponudnik plošč z AMD 760MP čipovjem, saj bodo ostali (Gigabyte, ASUS, MSI...) počakali na izzid Palomina, ki pa je prestavljen na tretje četrtletje tega leta. Ali to pomeni, da trenutni Thunderbirdi niso sposobni večprocesorskega delovanja? Po pravici povedano ne vem, saj sem tudi sam prvič naletel na takšna namigovanja. Upajmo, da ne...

0 komentarjev

Dvoprocesorski AMD navsezadnje hitreje

X-Bit Labs - Po mojem mnenju sploh ni dvoma, da bodo večprocesorski AMD sistemi našli pot v marsikateri dom. Relativno nizka cena procesorjev, dobre performanse ter odlično EV6 vodilo, katerega prepustnost se ne deli med dva procesorja, kot je slučaj pri Intelovem GTL+, vsi govorijo v prid AMDju. Na žalost pa je po nekaterih informacijah izid AMD 760MP čipovja bil prestavljen na sredino naslednjega leta. Na X-Bit labs so dobili drugačne, bolj ugodne informacije, po katerih sodeč naj bi se AMD 760MP pojavil že februara ali marca naslednje leto, prve plošče pa koncem prvega četrtletja (prva naj bi bila Gigabyte in TYAN). Upajmo, da ta info drži!

0 komentarjev

Jaome

Jaz - Kaj naj rečem... stran je še enkrat bila nedostopna za dalj časa in tu res ni ničesar, kar lahko naredim. Po najnovejših informacija se strežnik pregreva (?!), toda točnega razloga zaenkrat še ni mogoče podati. Primoz že vneto raziskuje zadeve, tako da upajmo, da bomo to rešili čimprej.Pa take načrte sem imel za včeraj... Vem, da se vas večina tega ne spomni, toda 26. decembra pred točno enim letom je Slo-Tech prvič odprl svoja vrata. Zdaj je nekako nesmiselno pisati neke solzave govore, saj je nestabilen strežnik vse pokvaril (vsaj za mene...). Vseeno bi se vsem rad zahvalil za podporo. Brez vas ta stran sigurno nebi bila to, kar je!

5 komentarjev