»

Najmanjši tranzistor na svetu

Taipei Times - NEC, japonska koorporacija je ta teden oznanila, da je izdelala najmanjši trazistor na svetu. Nov rekord je tokrat 5 nanometrov (en nanometer je ena milijardinka metra), s čimer prejšnjega prekaša za en nanometer - le-ta rekord si je lastil IBM. Sedaj, ko so izdelali novega rekorderja (ki je osemnajstkrat manjši od danes uporabljanih tranzistorjev), pa NECa čaka še izdelava učinkovite masovne produkcije, kar pa bo vse prej kot enostavno.

Trg tranzistorjev, ki vsako leto obrne 155 milijard ameriških dolarjev, spada med največje in najbolj donosne posle na svetu. Možnosti, ki se torej porajajo z novimi tranzistorji pa so skoraj neomejene. Če prepračunamo vse te številke, kmalu ugotovimo, da bi lahko imeli v enako velikem dlančniku več kot 4200 MHz! Klik!

Doom 3 na dlančniku in sredi pouka. Zanimivo ... [>:D]

13 komentarjev

Swiftech vodni blok

Slo-Tech - Vsi, ki želite naviti svoje procesorje do njihovih skrajnih meja, potrebujete vodno hlajenje. Poglavitna komponenta vsakega vodnega hlajenja pa je zagotovo vodni blok, ki je pritrjen na procesor. Enega izmed njih so si tokrat ogledali na ExtremeMHz. Izdelalo ga je podjetje Swiftech in nosi ime MCW478-UHT. Posebnost tega vodnega bloka je termo-električno hlajenje, kar pripomore k večji zmogljivosti hlajenja. Tako kot pri večini spodobnih vodnih blokov, ima tudi ta bakreno dno. Klik!

0 komentarjev

Doma narejen vodni blok

Overclockers.com - Po svetu je izdelovanje doma narejenih vodnih blokov postala že kar nekakšna ptica stalnica. Uporabniki pa kar tekmujejo, kdo bo naredil boljši blok in po vrsti ignorirajo industrijske rešitve, češ da si pravi overclocker mora narediti vodno hlajenje sam. Tako smo bili v preteklosti priča marsikaterim izjemnim vodnim blokom (Slo-techerji se trenutno še vedno lahko načudimo blokom naveze B&M ;)). Med vso hall of fame dizajniranja vodnih blokov, se s svojim dizajnom poizkuša uvrstiti tudi tale tip, ki je na kratko opisal svoj izdelek. Na sliki si lahko ogledate njegov...

0 komentarjev

Leufkenovi vodni bloki

GideonTech - Vsi tisti, ki neradi izdelujete vodne bloke in se raje posvetite izdelavi drugih delov vodnega sistema za hlajenje procesorja, se lahko veselite, kajti podjetje Leufken Technologies pripravlja nove vodne bloke, ki bodo (vsaj tako pravijo) prinesli nekaj svežine v svet sistemov za vodno hlajenje. Prvi vodni blok, ki ga Leufken pripravlja se imenuje COMPONENT FLUID INJECTOR (CFI) in ne vsebuje nobenih "labirintov" po katerih bi tekla voda, ampak vodo usmerja direktno na jedro procesorja. Poleg prej omenjenega bloka, pa bo podjetje ponuja tudi t.i. PEL-BLOCK, ki je naveza CFI-ja in Peltierjevega elementa, ki bo lahko 118 W, 158 W ali 85 W. Bloka sta zaenkrat zasnovana za AMD-jeve...

8 komentarjev

Najmanjši vodni blok na svetu

Slo-Tech - Hm, do sedaj sem bil mnenja, da so na miniaturne zadeve najbolj vdarjeni Azijci, toda dva Italijana sta me prepričala o nasprotnem. Fanta sta namreč prišla na idejo, da bi izdelala najmanjši vodni blok na svetu. In res, iz njune delavnice je prišla ven ta zadevica, dejansko precej miniaturen vodni blok. Sicer je zadeva sodeč po njujinih testih precej neuporabna, toda koga to briga. Glavno je, da sta v nečem prva . Thnx, PsiHO.

5 komentarjev

Pritrditev vodnega bloka

OCtools - Pri OCTools so se spravili na reševanje problema pritrjevanja vodnega bloka na procesor in prišli do meni zelo zanimive in enostavne rešitve. Nekatere plošče za AMDjeve procesorje imajo okoli socketa štiri luknje, ki so zelo prikladne za namestitev vodnega bloka. Vse kar še rabite je ploščica približno 5 mm debelega pleksi stekla, iz katerega naredite lepo se prilegajočo ploščico, ki jo namestite na vodni blok in skoznjo s plastičnimi vijaki privijete vodni blok na procesor. Vsekakor zelo lepa in elegantna reštev. Članek vam močno priporočam.

2 komentarja

Kako speči procesor?

Dan's DATA - Kako? Dobite si vodno hlajenje, kjer sta blok in hladilnik iz različnih kovin (aluminij in baker, recimo) in ga pustite delovati pol leta. Po pol leta bi morali imeti črn procesor, zaradi elektro - korozije razjeden vodni blok, ki je zraven tega še zelen od alg. Kako bi stvar morala izgledati, pa lahko vidite tukaj.

0 komentarjev