»

AMD s knjigovodsko operacijo podvojil dobiček

The Wall Street Journal - AMD je objavil poslovne rezultate pravkar izteklega se četrtletja, v katerem se je njihov dobiček podvojil. V prvih treh mesecih letošnjega leta je dobiček znašal 510 milijonov dolarjev, kar je za 98 odstotkov več kot v enakem obdobju leto pred tem. Prihodki so se povečali za poltretji odstotek na 1,61 milijarde dolarjev.

Toda razlogov za slavje ni, saj je levji delež dobička AMD pričaral s prevrednotenjem investicije v Globalfoundries, ki jo po novem cenijo 492 milijonov dolarjev dražje. Dobiček iz poslovanja je v resnici v primerjavi z lanskim prvim kvartalom upadel za 70 odstotkov na 54 milijonov dolarjev, a še vedno bolje od nizkih pričakovanj analitikov. AMD-jev konkurent Intel je...

38 komentarjev

Intel z najboljšim poslovnim rezultatom v zgodovini

Otellini ima razlog za zadovoljstvo

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za četrtletje, ki se je končalo 26. junija. V treh mesecih so prihodki od prodaje znašali 10,8 milijarde dolarjev, kar je za 34 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Zabeležili so 2,9 milijarde dolarjev dobička, medtem ko so še lani v tem kvartalu izgubili 400 milijonov dolarjev - k temu je sicer levji delež prispevala globa EU v višini 1,1 milijarde evrov. Bruto marža je letos znašala 67 odstotkov, kar je tri odstotne točke več kot lani. Intelov izvršni direktor Paul Otellini se je pohvalil, da je bilo letos najboljše četrtletje v 42-letni zgodovini podjetja. Za naslednji kvartal načrtujejo prihodke v višini 11,6 milijarde dolarjev.

31 komentarjev

Micron spet pozitivno

Gibanje cene delnic Microna v zadnjih treh mesecih

Extremetech - Ameriški proizvajalec polprevodniških elementov Micron je objavil poslovne rezultate za četrtletje, ki se je končalo 4. marca. Po dolgem času so spet poslovali pozitivno (šele drugo četrtletje v zadnjih treh letih), k čemur je izdatno pripomoglo strmo višanje cen DRAM-a. Tako se je njihova bruto marža na izdelke zvišala s 27 na 35 odstotkov, medtem ko so proizvodni stroški upadli. Prihodki od prodaje DRAM-a so se povečali za 24 odstotkov zaradi 17 odstotkov večje proizvodnje in sedem odstotkov višjih cen. Skupno so tako znašali 1,96 milijarde dolarjev, od česar so zabeležili 365 milijonov dolarjev dobička. V enakem obdobju lani je izguba znašala 763 milijonov dolarjev. V zadnjih dveh mesecih so delnice podjetja Micron pridobile četrtino vrednosti, včeraj po objavi rezultatov pa še...

3 komentarji

Futurama se vrača v originalni obliki

Futurama

Slashdot - Good news, everyone!

Futurama se vrača v izvirni obliki. Pisali smo že, da je bilo domenjeno, da bomo videli še vsaj eno sezono legendarne serije Futurama, a vse do tega tedna je bil to račun brez krčmarja. Do konca julija so se namreč vlekla naporna pogajanja med pisci serije in igralci, ki sinhronizirajo like, glavni razlog pa je bilo kakopak plačilo. Sprva je 17. julija 20th Century Fox objavil, da bodo izvedli novo avdicijo, saj se s starimi igralci niso mogli zediniti o plačilu. Privrženci serije so planili kvišku in zahtevali originalno zasedbo, saj bi v nasprotnem primeru od stare Futurame ostalo bore malo. V petek so tako objavili, da so Katey Sagal, Maurice LaMarche, Tress...

16 komentarjev

Intelovi poslovni rezultati vzpodbudni

TG Daily - Intel je objavil svoje poslovne rezultate za letošnje prvo četrtletje, ki so se izkazali za presenetljivo solidne. Njihovi dohodki so znašali 7,1 milijarde dolarjev, pri čemer so napaberkovali 647 milijonov dolarjev dobička. V primerjavi z lanskim prvim četrtletjem so dohodki za četrtino, dobiček pa celo za 55 odstotkov manjši. Kljub temu to ni razlog pretirano skrb, saj se je dobiček v primerjavi z zadnjim četrtletjem lani povečal za 176 odstotkov kljub 14 odstotkom nižjim dohodkom.

Intelov izvršni direktor je optimistično izjavil, da verjame, da so številke že dosegle svoje najnižje ravni, ter da se industrija počasi pobira in vrača v ustaljene sezonske tirnice. Dodal je, da se je Intel dobro prilagodil gospodarski klimi, zaradi se ni bati ničesar. Investitorji niso tako prepričani, saj so delnice podjetja včeraj izgubile približno štiri odstotke.

9 komentarjev

Intel le še številka tri v Silicijevi dolini

Heise - Kot poroča Heise, je Intel po četrt stoletja izgubil drugo mesto v ameriški Silicijevi dolini na seznamu najpomembnejših 150 podjetij SV150. Prehitel ga je Cisco, ki je imel lani za 39,6 milijard dolarjev prometa, medtem ko je Intel zabeležil le 37,6 milijarde. Tik za petami mu je Apple s 33 milijardimi, medtem ko še vedno premočno vodi Hewlett-Packard s skoraj 120 milijardami. Na seznamu podjetij po dobičku je z osmimi milijardami prav tako prvi HP pred Ciscom, medtem ko se je na tretje mesto prebil Oracle, Intel pa je četrti.

12 komentarjev

Intel osumljen utaje davkov

The inquirer - Danski časnik (v angleškem prevodu z Googlom) poroča, da naj bi bil Intel osumljen hude utaje davkov na Danskem. Šlo naj bi za 2,5 milijarde danskih kron (335 milijonov evrov), ki so jih poskusili utajiti s prodajo izdelkov pod ceno podjetjem v svoji lasti (transferne cene). Danska zakonodaja namreč predpisuje zniževanje davčne osnove za prodaje povezanim podjetjem v tujini, če so te izvedene z izgubo (kar ni težko storiti, če sta kupec in prodajalc iz istega gnezda). Da pa bi preprečili tovrstne malverzacije, zahtevajo, da so cene notranjih prodaj na njihovem ozemlju realne.

Intel je leta 2000 prevzel dansko podjetje Giga za 9,4 milijarde kron, v kasnejših letih pa nanj pridno prepisoval različne patente in pravice za 1,9 milijarde kron, kar je po mnenju danskih oblasti mnogo pod tržno ceno. Sedaj so Intelu pripisali dodatnih osem milijard kron dohodkov, za kar zahtevajo 3,6 milijard kron (zapadli davki, kazen in zakonite zamudne obresti). Klik!

17 komentarjev

IBM je večji od krize

Bloomberg - V preteklih dneh in tednih smo večkrat poročali o napovedih odpuščanj delavcev in slabih rezultatih podjetij, ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo. Kot da bi bil iz drugega planeta, pa je IBM v zadnjih treh mesecih leta 2008 zabeležil izid, ki je presegel vsa pričakovanja. Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 12 odstotkov na 4,4 milijarde dolarjev, v celem letu pa je znašal 12,3 milijarde ali 18 odstotkov več kot v letu prej.

Po objavi rezultatov in optimističnih napovedih za prihodnje leto, je delnica skoraj 100 let starega dinozavra s skoraj 400.000 zaposlenimi poskočila za 5 odstotkov. V letu 2009 se namreč ponovno nadejajo največjega dobička na delnico doslej, ki naj bi znašal vsaj 9,20 dolarjev, medtem ko je v minulem letu pristal pri rekordnih 8,93 dolarja.

Too big to fail.

41 komentarjev

AMD: manjši dohodek od načrtovanega

AMD - AMD je v svojem sporočilu za javnost naznanil, da bo njegov dohodek v četrtem četrtletju lanskega leta le za tri odstotke višji od dohodka tretjega četrtletja, tako naj bi znašal 1,33 milijard ameriških dolarjev. Omenjen znesek je kar precej nižji od prvotno napovedanega dohodka ,1,85 milijard ameriških dolarjev. Glavni razlog za zmanjšanje dohodkov naj bil kljub povečanju števila prodanih procesorjev, znižanja cen le-teh. AMD je še dodal, utegne biti dobiček v četrtem četrtletju lanskega leta znatno nižji od tistega v tretjem. Končno poročilo o dohodkih in dobičku bo objavljeno 23. januarja.

4 komentarji

Microsoft uspešno zaključuje leto

The Register -

Microsoft je nedavno objavil svoje poslovne rezultate za fiskalno leto 2003. Po poročanju Johna Connorsa so v zadnjem fiskalnem četrtletju prodali za 8,07 milijarde dolarjev izdelkov, kar je za 11 % več kot v enakem obdobju lani. Dobiček je tako skorajda dosegel dve milijardi dolarjev, kar je za 26 % več kot lanski zadnji kvartal.

Če pogledamo prihodke podrobnejše in po skupinah, lahko vidimo, da največ dohodkov še vedno ustvarijo Windows (2,43) in Office (2,35 milijarde). Prodaja izdelkov obeh družin je namreč malenkostno poskočila (za štiri in osem odstotkov). Več o tem.

1 komentar

Intel podvojil dobiček

The Register -

Z mesecem julijem smo že pošteno zakoračili v drugo polovico letošnjega leta, tako da se lahko v kratkem nadejamo obilice poslovnih rezultatov podjetij za drugo četrtletje. Danes imamo pred seboj Intelove.

V celotnem drugem kvartalu so dohodki od prodaje znašali 6,8 milijarde dolarjev, kar je za osem odstotkov več kot v enakem obodobju lani (6,3 mrd). Čisti dobiček je znašal 896 milijonov dolarjev, kar je za 101 % več v lanskem drugem četrtletju, ko so ga pridelali 'zgolj' 446 mio.

Za tretje četrtletje Intelovi tržniki napovedujejo zaslužke med 6,9 in 7,5 milijardami. Intel se je vsled odličnih rezultatov odločil povečati proračun za raziskave in inovacije, tako da bodo le-temu letos namenili 4,2 milijarde namesto prvotno načrtovanih štirih. Intelove delnice trenutno kotirajo pri vrednostih okrog 24 dolarjev. The Register, The Inquirer.

6 komentarjev

Poslovni rezultati -- nVidia in SiS

X-Bit Labs -

Pred kratkim je SiS objavil svoje poslovne rezultate preteklega meseca. Celotni dohodki od prodaje so znašali 44 milijonov dolarjev, kar je za 26 % več kot aprila lani in 8 % več kot letošnjega marca. Natančnejših podatkov, ki bi pokazali, ali SiS posluje z dobičkom ali z izgubo, ne želijo razkriti. Več o tem.

No, nVidia nam je ponudila v branje poslovne rezultate prvega letošnjega fiskalnega četrtletja. Prodali so za dobrih štiristo milijonov dolarjev izdelkov, kar je za več kot 30 % manj kot lani v istem obdobju. Čistega dobička so pridelali za 20 milijonov dolarjev, kar je štirikrat manj kot lani isti čas. Izvirna novica.

5 komentarjev

VIA in UMC s svojimi poslovnimi rezultati

X-Bit Labs -

Akoravno smo že pošteno zakoračili v drugo letošnje četrtletje, še vedno kapljajo poslovni rezultati IT podjetij za prvo četrtletje. Tokrat sta na tapeti VIA in UMC. VIA je prodala za 5,7 mrd dolarjev izdelkov, kar je 16,6 % manj kot v zadnjem četrtletju lani. Padec glede na prvo četrtletje lanskega leta je še opaznejši, saj znaša dobro četrtino (28 %). VIA takisto ni pridelala dobička, nasprotno, ustvarili so za 704 milijone dolarjev izgube, medtem ko so lani v istem času ustvarili skorajda milijardo dolarjev dobička.

UMC je na drugi strani s slabimi 18 mrd dolarjev prometa ustvaril 403 milijone dolarjev dobička, kar je za dva odstotka več kot v zadnjem četrtletju preteklega leta in kar za četrtino več kot v istem obdobju lani. Napovedujejo še večje dobičke v nadaljevanju leta. Izvirna novica.

0 komentarjev

Poslovni rezultati ALi

X-Bit Labs - Danes je svoje poslovne rezultate za mesec februar objavil še tretji tajvanski izdelovalec čipovij, nekoliko manj znan kot VIA in SiS, ALi. Dohodki od prodaje so znašali devet milijonov dolarjev, kar je kar nekoliko malo, če primerjamo z Viinimi 50 milijoni. Skupno so tako ALi-jevi dohodki za slabo petino nižji kot v mesecu januarju. Izvirna novica.

0 komentarjev

Maxtor dobičkonosen

X-Bit Labs -

Podjetje Maxtor Corporation je objavilo poslovne rezultate preteklega četrtletja. Prihodki od prodaje so znašali dobro milijardo dolarjev, kar je za slabe tri odstotke manj kot v enakem obdobju leta 2001. A to niti ni tako pomembno, pomembnejše je dejstvo, da je Maxtor posloval z dobičkom, ki je znašal $37 mio. V primerjavi s predlanskimi $150 mio izgube je to več kot odlično.

Če pogledamo še celoletne lanske podatke. Lani so njihovi dohodki od prodaje znašali $3.780 mio, kar je za slab odstotek več kot predlani. Lanska celoletna izguba je sicer znašala $260 mio, kar je manj v primerjavi s predlanskimi $600 mio, vsekakor pa lahko trdimo, da gre Maxtorju, vsaj glede na zadnje rezultate, na bolje. Celotna novica.

1 komentar

Intelovi poslovni rezultati

Intel - AMD je že nekaj časa nazaj objavil svoje poslovne rezultate za drugo četrtletje. No sedaj pa je to storil še Intel. Glede na drugo četrtletje prejšnjega leta je imel Intel za 24% manj dobička in glede na prvo četrtletje letošnjega leta je bilo dobička manj za 60%. Če primerjamo te rezultate z AMDjem so rezultati nekoliko manj porazni. Seveda ne krivijo za te rezultate slabšo prodajo, le ta je narasla, temveč velika znižanja cen procesorjev, ki pa se še nadaljujejo. Pri Intelu pa so prav tako objavili nekaj načrtov za prihodnje. Načrti temeljijo predvsem na tem, da bo Intel pospeševal prehod iz P3 na P4 procesorje, kar pomeni, da ne bomo videli več veliko verzij P3 Tualatin procesorjev. Prav lahko se zgodi, da bo 1.26GHz verzija zadnja. To pa bo omogočilo tudi prihod novih matičnih plošč z i845 ter VIA P4X266 čipseti.

5 komentarjev

Intelov izpad dobička znaša 82%

AnandTech - Intel je v težavah. V resnih težavah! V primerjavi z lanskim letom, je Intel pridelal za 82% manj dobička! Letos je Intel do 31. marca zaslužil 485 milijonov dolarjev. Lani pa je do 31. marca zaslužil ogromnih 2700 milijonov dolarjev. Seveda moramo upoštevati dejstvo, da je v Ameriki prišlo do manjše gospodarske krize, ki so jo čutile (skoraj) vse večje firme. Kaj se dogaja z Intelom je jasno. Slabe investicije, močna konkurenca, pomankanje inovativnih idej,... Kaže vse simptome umirajoče zveri. Upajmo samo, da se ne ponovi še en 3Dfx!

15 komentarjev