»

Okrogli IDE kabli - UV

HighTekPC - V vsakem računalniku so zelo v napoto široki, 80 žilni IDE kabli, ki zelo ovirajo pretok zraka skozi ohišje. V današnjih dneh se da dobiti okrogle (cevkaste, če smo natančni)kable, ki so bistveno ožji in bolj "aerodinamični" in zaradi tega je pretok zraka lažji. Prav o okroglih kablih so pisali na HighTekPC. A to niso običajni okrogli kabli. Njihova posebnost se pokaže, ko vanje usmerimo UV luč - takrat začnejo svetiti v lepi modri svetlobi. A na žalost so bili avtorji v članku zelo skopi, saj obsega le eno - pa še to kratko - stran.

3 komentarji

Pripomočka za moderje

3dXtreme - Modificiranje že dolgo časa ni več samo "mesarjenje" zunanjosti ohišja, ampak se je počasi preselilo tudi na njegovo notranjost. Lepe notranjosti pa seveda ni brez številnih dodatkov - recimo okroglih IDE kablov in hladnih katod ter še nekaterih drugih stvari, o katerih pa bo govora kdaj drugič. Okrogle IDE kable proizvajalca Vantec in črno hladno katodo so si ogledali na tej strani. Ker je bilo o okroglih kablih danes že nekaj govora, naj omenim le to, da so Vantecovi nekaj posebnega, saj so prekriti s posebnim materialom, ki ponoči lepo zažari. Črna hladna katoda pa je zopet razred zase, saj za razliko od večine sveti vijolično. Skupaj s pravim ohišjem in nekaterimi manjšimi dodatki pa lahko predstavlja kar lepo kombinacijo. O obeh dodatkih so se razpisali tukaj.

0 komentarjev

Kako narediti okrogle kable?

več strani - Okrogli kabli IDE so postali danes že kar nuja, če nočete, da bi se topel zrak ujemal v običajne IDE kable in vam onemogočal učinkovitejše hlajenje. To so potrdili tudi številni navijalci, ki so si svoje okrogle IDE kable bodisi kupili, bodisi so si jih izdelali sami.

Postopek izdelave okroglega IDE kabla je povsem preprosto opravilo, ki ne zahteva doktorata iz reaktorske fizike, ampak samo nekaj potrpljenja in ročnih spretnosti. Če ste slučajno začetnik v izdelovanju, pa bo bolje, če si prej preberete nekaj literature. O izdelavi okroglih kablov so se na kratko razpisali na 8 balls Hardware strani, potrebno znanje pa boste našli tudi na Slo-Techu [;)].

4 komentarji

Akasini zviti IDE kabli

Blarg Overclocking - Akasa zadnje čase ni poznana samo po odličnih hladilnikih in svojih oblogah proti hrupu, ampak tudi po odličnih okroglih IDE kablih, ki so za sodobno navijanje postali že malone nuja, ker omogočajo mnogo boljši pretok zraka po ohišju kot pa nerodni ploščati sorodniki. Vendar to ni edina odlika kablov, saj se svetijo v temi in so - verjeli ali ne - celo bolj zmogljivi od običajnih ploščatih IDE kablov. Več o teh malih čudih, ki se jih najbrž nebi branil nihče, si lahko preberete v testu na Blarg OC.

3 komentarji

So okrogli kabli kul?

I Am Not A Geek - Spomnim se, ko smo se, med inspiracijami ter v afektu modificiranja mojega ohišja (tega je sicer že dve leti) spravili delati okrogle kable. Olfa nož, malo iznajdljivosti, dosti mirne roke ter kakšnih deset kil lepilnega traku - in kabel je bil nared! Z nakupom svojega prvega ATA66 diska sem tudi zamenjal kabel iz 40 na 80-žilnega, a si zaradi ozemljitvenih žic med nosilkami signala nisem upal narediti okroglega kabla, saj sem se bal, da bi to vplivalo na hitrost prenosa. S tem vprašanjem so se ubadali tudi na Iamnotageek.com ter ugotovili, da opaznega vpliva na prenos podatkov ni. Sedaj veste [:D].

5 komentarjev

Urejanje kablov

Inside Project - Takole, ko mi ljudje pošiljajo slike svojih sistemov prek irca, me včasih prav zaboli pri srcu, ko vidim, da ima človek zelo lepo izdelano ohišje, ter po možnosti pleksi steklo na eni od stranic, skozenj pa se vidi popolni kaos žic in kablov.

Tudi notranjost računala prispeva h končni oceni (tudi v Piranu bo tako), tako da se hitro spravite nad urejevanje notranjosti vašega mlinčka. Na Inside Project so začeli pisati članek o urejevanju kablovja, tako da si ga le preberite in naredite čim več iz svoje škatulje. Naj vas še opozorim na dva Slo-Techova članka, ki molita taci v to smer: Okrogli IDE kabli in Krajšanje IDE kablov. Hitro, Piran 2002 se bliža! [:D]

2 komentarja

CoolPC

Slo-Tech - Tic pa nam je posal naslednji prispevek:

Na spletni strani www.1coolpc.com se je ponudba njihovih izelkov povečala!!! Na novo imajo ventilatorje za grafične kartice, okrogle ide kable, petierje (komplet vseh sestavnih delov) ter vodno hlajenje - za vse overlockerje, ki gredo do zadnjega možnega megaherca .

1 komentar

Tovarniški "okrogli kabli"

Club Overclocker - Okrogli kabli so eden izmed najbolj razširjenih overclockerskih trikov. Izdelava le-teh je zelo preprosta, uporabnost pa velika, saj se pretok zraka skozi sistem zelo poveča. Edini problem pri domači izdelavi okroglih kablov predstavljajo 80 žilni ATA66/100 kabli, ki se jih ne sme prepogibati zaradi presluha. Tu pa pridejo na vrsto prava podjetja in CrazyPC je predstavil tovarniško izdelane ATA66/100 okrogle kable. Zadevce so "testirali" na ClubOverclocker, njihove izsledke pa lahko preberete tukaj. Zanimivo, toda jaz bom raje ostal pri domači izdelavi [:)].

3 komentarji