»

Končana doba plazemskih televizij

vir: The Verge
The Verge - Dolgoletna bitka med proizvajalci LCD in plazemskih televizorskih zaslonov je očitno končana.

Plazemske televizije so nekoč bile zlati standard velikih ploskih zaslonov z visoko ločljivostjo, zelo visokim kontrastnim razmerjem, hitrimi dostopnimi časi in dobrimi vidnimi koti. Čeprav je po mnenju marsikoga kvaliteta slike še vedno nekoliko boljša, je v zadnjih letih prišlo do poplave cenovno ugodnih LCD zaslonov, ki jim plazme niso mogle konkurirati; proizvajalci plazem so se morali preživljati zgolj s prodajo v višjih cenovnih razredih.

Da so plazmi šteta leta je bilo sicer jasno že leta 2006, ko je iz tega trga izstopil Sony, leta 2010 pa mu je sledil še Pioneer, ki si je s trg vrhunskih plazem delil s Panasonicom. Slednji je...

167 komentarjev

Potres upočasnil proizvodnjo LCD-jev

TG Daily - Zaradi potresa stopnje 6,5 po Richterjevi lestvici, ki je zatresel Tokio in njegovo okolico, bo prišlo do zmanjšanja proizvodnje LCD zaslonov. Na udaru je ena izmed tovarn Corninga, ki izdeluje steklene substrate za izdelavo LCD panelov. Tovarna, ki se nahaja v Shizuoki, je zaradi potresa ustavila proizvodnjo, na srečo pa vse ostale tovarne na Japonskem in po svetu, tudi tista iz naveze s Samsungom, obratujejo normalno.

Izpad proizvodnje bo po besedah predstavnikov družbe vplival na količino odposlanih stekla v tretji četrtini, a zaenkrat ne kaže, da bi se le-to zavleklo še v zadnjo četrtino. Vseeno bo prišlo do približno 65 milijonov dolarjev izpada prihodka. V svetovnem merilu bo prišlo tudi do 5 do 10 % manjše proizvodnje LCD zaslonov. Izdelovalci zaslonov na novice še niso komentirali.

5 komentarjev

HDMI 1.4 z mnogo novostmi

Expreview.com - 4. popravek standarda HDMI bo prinesel mnogo novosti, dodatnih zmogljivosti, obenem pa še večjo zmedo s kabli. Po novem bo napravi, ki bosta podpirali HDMI 1.4 in bosta povezani s pravim kablom, mogoče povezati tudi v LAN omrežje, saj bo poleg zvoka oz. slike po istem kablu tekla tudi 100 Mb/s podatkovna, Ethernet povezava. Tako bo naprava, ki je že povezana v svet, to omogočila tudi drugim, prek HDMI povezanim napravam. Poleg dvosmerne Ethernet povezave pa bo po novem enako mogoče tudi za zvok, saj bo tudi ta lahko po enem kablu potoval npr. v televizijo in nazaj iz nje v zvočni sistem. Z novim standardom se je dvignila tudi podpora resolucijam, saj bo zdaj mogoče prenašati štirikrat večjo sliko od FullHD, kar 4k x 2k (tako 3840×2160 pri 24Hz, 25Hz...

20 komentarjev

Eizo se ugasne sam

Senzor pod panelom

vir: engadget
engadget - Z vsem pompom okrog globalnega segrevanja, pomanjkanja energijskih virov in varčnih stvari (od žarnic pa do avtomobilov) ta tematika seveda ne ostane tuja niti računalniškemu svetu. Že dolgo je na voljo obsežna zbirka varčnih procesorjev, dobili smo sisteme s procesorji Atom, varčnejše trde diske, itd. Precejšen preskok pri monitorjih se je naredil s tehnologijo LCD, a se je ta prihranek že bolj ali manj izničil, saj je danes 20 ali več palčni zaslon že skroajda stalnica, medtem ko so bili popolnoma običajni katodniki veliki 15, mogoče 17 palcev, nekateri srečneži pa so imeli osupljive 19 ali več palčnike. Z večjo površino je na zaslonu več pik, ki seveda tako porabijo več energije za...

18 komentarjev

Eizo s 56 palčnim LCDjem

QuadHD kolaž

vir: engadget
engadget - Sam naslov dandanes niti ni več tako zelo šokanten, saj imamo na trgu že mnogo večjih LCD in plazemskih televizij. A Eizo ne bi bil Eizo, če ne bi izdali LCD monitorja, ki ga označujejo presežki in visoka cena, čemur je tako tudi v tem primeru. Orjak namreč prihaja z resolucijo kar 3840 x 2160 pik, kar ga naredi komaptibilnega s predvidenim Quad FullHD standardom. Za privatno rabo je pri taki ločljivosti seveda relativno majhen, a nič hudega, saj je namenjen predvsem za medicinsko uporabo. Čeprav je precejšen preskok v medicini omogočila že standardna FullHD ločljivost, kirurgom ne bo odveč štirkrat več pik, sploh pri bolj zapletenih operacijah.



Na zaslonu bo moč prikazati kolaž rentgenskih in ultrazvočnih slik, ter grafov (kot na...

8 komentarjev

Manj prodanih LCD-televizorjev

CNet - Lani se je prvikrat zgodilo, da se je prodaja LCD-televizorjev na letni ravni znižala - vsaj v Severni Ameriki, za kar ima raziskava DisplaySearcha. Znižanje sicer ni pretirano, saj znaša le dva odstotka. Namesto predlanskih 8,9 milijona televizorjev so jih prodali le 8,7 milijona. Zanimivo je, da so plazme še vedno napredovale, saj so jih v zadnjem četrtletju prodali 28 odstotkov več, na letni ravni pa za 10 odstotkov več kot predlani.

Krči pa se tudi število proizvajalcev. Tretji največji proizvajalec plazemski zaslonov Vizio se je ta teden odločil, da jih bo prenehal proizvajati in se bo v celoti posvetil LCD-trgu. Poročali smo že, da bo NEC nehal izdelovati LCD-panele. Prav tako so se pretekli teden pojavila namigovanja, da naj bi Pioneer razmišljal o odhodu s trga plazem, tako da bodo od velikih ostali le še Panasonic, Samsung in LG.

57 komentarjev

NEC zapušča trg LCD-jev in odpušča

Nec - Japonski velikan NEC je objavil ne ravno rožnate poslovne rezultate za devetmesečno obdobje, ki se razteza od lanskega aprila do konca decembra. Prihodki so sicer v primerjavi z enakim obdobjem leto prej upadli za zgolj 3,7 odstotka na 3076 milijard jenov, a je zato skopnel dobiček. Pridelali so namreč 11,4 milijarde jenov izgube, leto prej pa štirikrat toliko dobička. Za celotno fiskalno leto 2008, ki se bo končalo konec marca 2009, v popravljeni napovedi napovedujejo prihodke v višini 4200 milijard jenov namesto predhodno predvidenih 4600 milijard, medtem ko naj bi izguba dosegla 30 milijard jenov. Še oktobra so napovedovali dobiček v višini 156 milijard jenov.

Zaradi črnih napovedi so se odločili zmanjšati število zaposelnih za 20.000 (od tega polovico redno zaposlenih), kar znaša približno 13 odstotkov. Odpuščanja naj bi končali do konca prihodnjega fiskalnega leta, pri čemer jih upočasnjuje in omejuje stroga japonska zakonodaja o pravicah delavcev; 60 odstotkov odslovljenih...

32 komentarjev

LG z zelo varčnim LCD-jem

Extremetech - LG trdi, da je razvil posebno varčen zaslon iz tekočih kristalov, ki lahko porabi tudi do 75 odstotkov manj energije od klasičnih LCD-jev. Ključ se skriva v tehnologiji, ki so jo poimenovali Backlight Data Signal Switching, in pomeni, da lahko zaslon v hipu preklopi med odbojnim in odsevnim načinom delovanja. Prvi način se uporablja ob slabi zunanji osvetlitvi in je energetsko potratnejši, druga možnost pa pride v poštev le v svetlih prostorih, a porabi občutno manj energije. Kakšne posebne revolucionarnosti v tem ni, saj gre za zelo dobro poznane stvari, a LG zatrjuje, da so prvi naredili zaslon, kjer je preklop praktično trenuten. Gumb mora seveda še vedno pritisniti uporabnik. Uradne predstavitve se nadejamo na CES-u čez slaba dva tedna.

5 komentarjev