»

Beseda desetletja je 'Google'

CNet - Na prelomu leta v 2010 (pravzaprav zadnjemu letu desetletja) smo ugledali mnogo najboljših nekaj iz preteklega desetletja, na vlak pa so na hitro skočili še člani ameriškega združenja za narečje (American Dialect Society). Po njihovem mnenju je beseda tega desetletja Google, ki je, nekoliko začuda, premagala sicer tako popularni blog. Najpopularnejša beseda sicer ne poimenuje te zdaj tako znane firme, saj ne gre za samostalnik, temveč za glagol, googlati (to google). Slednji je skorajda zamenjal besedo iskanje, ko govorimo o iskanju informacij na spletu.
Najpopularnejša angleška beseda leta 2009 je prav tako nekoliko presenetljiva, saj ne gre za recesijo oz. nezaposlen (recession, unemployed), temveč za čivkanje - tweet. Twitter bi s svojim tweetom morda celo ogrozil sam Google, če bi postal tako popularen nekoliko prej, a je že beseda leta svojevrsten dosežek. Ben Zimmer, član združenja za ameriška narečja, je povedal še, da si komaj še predstavlja čas pred googlanjem.

9 komentarjev

Channel 4 pričenja s 3D televizijo

Whoa.

vir: Slashdot
Slashdot - Znana britanska televizijska hiša Channel 4 bo naslednji ponedeljek pričela s tridimenzionalnim tednom, v okviru katerega bodo med običajne oddaje na svoj spored dodali nekaj 3D vsebin. V partnerstvu s trgovinskim gigantom Sainsbury's med rajo že delijo brezplačna očala, potrebna za ogled tovrstnega programa.Sicer tehnološko gledano ne gre za nič posebnega in tudi napovedane vsebine niso ravno vrhunec umetnosti, a vzpodbudno je predvsem dejstvo, da je Channel 4 relativno veliko in vplivno medijsko podjetje. Posledično bi znala kaj kmalu podobne poteze potegniti tudi konkurenca, pravijo na Slashdotu.

16 komentarjev

Google odgovarja Microsoftu

ComputerWorld - Prolog: Google izda vtičnik Chrome Frame, ki Internet Explorer od verzije 6 naprej opremi z Googlovim pogonom, kar omogoči pravilen prikaz strani, ki uporabljajo v Internet Explorerju nepodprte dele standarda HTML5. Prvo dejanje: Microsoft se na izid odzove s priporočilom, da uporabniki Googlov vtičnik ignorirajo, saj da poveča število ranljivosti v brskalniku.

V drugem dejanju na oder spet stopi Google. Ta pravi, da je resnica obratna in da Chromov dodatek dejansko poskrbi, da je IE varnejši. Brskanje z njim namreč uporabnikom omogoči dostop do močnih filtrov proti ribarjenju in malwaru ter tehnologijo sandbox, ki jih IE6 nima. IE7 in IE8 slednjo sicer podpirata, vendar le v Visti in Windows 7, ne pa na Windows XP. Poleg tega pa naj bi se vtičnik samodejno posodabljal, ne da bi uporabnik to sploh opazil. Na potezi je Microsoft.

18 komentarjev

Govorice: Google se ogreva za nakup Twitterja

bit-tech.net - Twitter, 'Facebook brez slik', je s svojim konceptom mikro-bloganja povzročil pravi bum in ustvaril nov tip socialnih omrežij. Zaradi velikega uspeha 'na kratko opiši vse, kar počneš v eni vrstici' stila bloganja (število znakov v enem tweetu je omejeno na 140) se je servis močno razširil, dvignila pa se mu je seveda tudi vrednost. Pri Twitterju jo sami ocenjujejo na okrog 250 milijonov dolarjev, vseeno pa naj bi bila Googlova ponudba znatno višja od te vrednosti, izplačana pa naj bi bila deloma v denarju, deloma pa v delnicah, če bo do prevzema sploh prišlo, saj so zaenkrat še v zgodnjihh fazah pogajanj.

Googlova poteza je deloma presenetljiva, deloma pa logična. Ravno pred kratkim so namreč zaprli lastno, močno podobno storitev, Jaiku, njegovo kodo pa odprli. Poraja se vprašanje, zakaj se tako hitro vračajo na ta trg. Odgovor je preprost, število ogledov. Twitter si mesečno ogleda vedno več in več ljudi, kar seveda pomeni več oči oz. več ogledov Googlovih oglasov.

Twitterjev...

27 komentarjev

Googlovo iskanje patentov

vir: Google
digg.com - Vsi vemo, da ima Google načrt popredalčkati in organizirati čimveč informacij, ter tako zavladati svetu. Naslednja njihova pogruntavščina sliši na ime Google Patent Search z za njih značilnim pripisom BETA. V novem iskalniku lahko poiščemo kakršen patent si zaželimo ter vidimo kako dolgo bo še veljaven ter kdo ga je vložil.

Da vidimo če je kdo že vložil patent za dihanje...

17 komentarjev

Google SMS v beta fazi testiranja

SearchEngineWatch - Med vsemi Googlovimi storitvami je po novem dostopen tudi Google SMS, ki je bil do sedaj na voljo le za testiranje v Google Labs. Gre za storitev, ki omogoča iskanje s pomočjo mobilnega telefona ali podobne prenosne naprave (npr. v ZDA izjemno popularni Blackberry). Google nam pri takšnem iskanju rezultate dostavi v obliki SMS sporočil, testiranje pa je zaenkrat na voljo le v Združenih državah Amerike in na Otoku. Če vas zanima kaj več o splavitvi, ki se je zgodila le dan po Yahoojevi predstavitvi podobne storitve, preberite izvorno novico.

Pa pazite, da svoji ljubljeni ne boste pošiljali preveč intimnih sporočil, v nasprotnem primeru vam zna AdSense poslati kakšno Durexovo reklamo.

17 komentarjev